Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Военнослужещи от армията на Венецуела продължават да блокират с контейнери границата със съседна Колумбия, за да не допуснат камиони с хуманитарни помощи на територията на страната

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Мадуро изнасял час от парите на Венецуела и през България; Шефът на "Софарма" бе оправдан по странно дело за укриване на данъци; Две трети от служителите в София ходят на работа с кола

3016 прочитания

Военнослужещи от армията на Венецуела продължават да блокират с контейнери границата със съседна Колумбия, за да не допуснат камиони с хуманитарни помощи на територията на страната

© Reuters


През изминалия уикенд българската държава постепенно започна да излиза от зимния си сън за една злокобна шпионска интрига, датираща от април 2015 г. - опитът за убийство чрез отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиан Гебрев и неговия син.

През уикенда Цветан Цветанов, втори човек в управляващата партия ГЕРБ, все пак обяви, че парламентът и ръководителите на спецслужбите най-накрая ще обсъдят последното развитие по случая в светлината на информациите от последните седмици и дни.

А именно че в покушението може да е замесен агент на руското военно разузнаване ГРУ, както и че същият човек може да се окаже мистериозният трети участник в отравянето на дезертиралия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с бойното отровно вещество "Новичок".

"Българска следа" може и да има и в драматичните събития в далечна Венецуела, където президентът Николас Мадуро се клати, но не пада от власт.

Притеснен от перспективата да се спасява чрез бягство в чужбина при неблагоприятно развитие на ситуацията, държавният глава на фалиралата латиноамериканска република, изглежда, се опитва да подплати финансово своя "План Б". Включително и през нашата страна...

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Мадуро искал да изнася парите на Венецуела и през България

Президентът на Венецуела Никола Мадуро, който докара страната до фалит и 1.7 милиона процента годишна инфлация, се опитва да източва държавни средства и през България.

За това алармира депутатът от венецуелския парламент Карлос Папарони в своя профил в Twitter. "Petróleos de Venezuela иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", твърди народният представител от боливарската република.

Схемата на Мадуро идва в отговор на решението за икономически санкции от страна на САЩ, което беше взето на 28 януари заради ескалацията на кризата във Венецуела, острите сблъсъци между управляващи и опозиция и отказа на проваления държавен глава на страната да организира демократични избори. Според агенция Bloomberg венецуелският президент е договорил подобна схема, но за изнасяне на злато през Турция, по време на срещата си с Реджеб Ердоган преди около два месеца. По този начин през фирмата Sardes са били транспортирани огромни количества от ценния метал на стойност около 900 млн. долара, твърди медията.

Две трети от служителите в София ходят на работа с кола

Над 60% от служителите в големите офис сгради в София се придвижват с автомобил до работното си място. Това показва социологическо проучване на "Визия за София" и "Зелена София", инициативи на Столичната община. Пътуващите с градски транспорт се подреждат на второ място, като най-предпочитаните превозни средства са автобусите, трамваите и метрото. Липсват добри условия за придвижване пеша или с велосипед, сочи още допитването.

Проучването е направено на базата на анкети сред мениджърите и служителите на най-големите офис сгради в София: Expo 2000 Office park, Vertigo Business Tower, Sofia Airport Center, Business Park Sofia, Progress, SAP. Анкетирани са работещите в седем от най-големите ИТ и аутсорсинг компании у нас: VMware, Telenor, Telus, SAP, Porsche Leasing, Porsche Import, Hewlett Packard.

Шефът на "Софарма" бе оправдан по странно дело за укриване на данъци

Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", бе оневинен на първа инстанция от състав на Софийския градски съд (СГС) в проточило се седем години дело за укриване на данъци при блокови сделки с акции на фармацевтичната компания.

Донев и финансовият директор на "Софарма" Борис Борисов бяха обвинени, че през 2006 г. са продали акции на компанията през блокови сделки на различни компании, между които и на свързани лица. Според обвинението е трябвало да направят тези сделки на девет пъти по-висока цена и съответно да платят девет пъти по-високи данъци, отколкото са платили за тези сделки, като го отразят в данъчните си декларации.

Блокови сделки с много на брой акции от публични компании се извършват всеки ден на фондовата борса, те са разрешени по закон сделки, при които се прехвърлят големи обеми от ценни книжа, представляващи сравнително голяма част от капитала на дадено дружество, като според договарянето цените по тях може и да паднат под пазарните цени в момента. В продължилото седем години разследване и съдебен процес прокуратурата не успя да докаже, че при тези сделки има нарушение на закона, затаяване на истина и неплащане на данъци. Напротив – по делото бяха приложени решения и ревизионни актове на Националната агенция по приходите, които твърдят, че данъчните декларации са попълнени правилно и че Донев и компаниите му не дължат на бюджета допълнителни данъци.

Статистиката отчита ръст на жилищното строителство

Нови 721 сгради с 2345 жилища в тях са влезли в експлоатация през последните четири месеца на 2018 г. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), които са базирани на информация от общините. Сградите са с 67 повече (с 10.2%), а жилищата - с 304 (с 14.9%) в сравнение със същия период на 2017 г. Последното тримесечие е силно и при планираните нови сгради.

За цялата 2018 г. в България са завършени общо 2277 нови сгради. Това е с 3.3% повече спрямо предходната година, когато сградите са били 2205. През последното тримесечие най-много са новите жилищни сгради в областите Варна - 102 сгради с 413 жилища, Пловдив - 88 сгради с 330 жилища, и Бургас - 74 сгради с 414 жилища. София се подрежда едва четвърта с 53 сгради и 307 жилища.

Токът ни "на едро" поевтинява най-много от цяла Югоизточна Европа

От началото на този месец борсовите цени на електроенергията в Югоизточна Европа се понижиха чувствително спрямо януари. Тенденцията обаче е най-силно изразена именно в България, където тарифите от около 140 лв./мВтч през миналия месец бяха най-високите в сравнение със съседните страни, а сега сделките се сключват на 30% по-ниски цени от тези в региона. Докато цените на пазара "Ден напред" в Румъния, Унгария и Сърбия от 1 до 9 февруари включително са средно около 103 лв./мВтч, на Българската независима енергийна борса те са 76 лева.

Въпреки същественото понижение цената на електроенергията на свободния пазар все още е над прогнозираните от Комисията за енергийно и водно регулиране средно 70 лв./мВтч за периода 1 юли 2018 - 30 юни 2019 г. За да се компенсират високите цените през последните месеци и средните стойности за периода да се доближат до разчетите на регулатора, е необходимо борсовият сегмент "Ден напред" да регистрира през март, април, май и юни предимно сделки за 40-50 лв./мВтч.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

"Умно" хапче заменя инжекциите срещу диабет

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили прототип на високотехнологично "хапче", което премахва необходимостта от ежедневни инсулинови инжекции при болните от диабет. Футуристичната капсула, наречена SOMA, е с размерите на боровинка, приема се орално и инжектира инсулина с миниатюрна игла не през кожата, а директно в стомаха на пациента. След това тя безпроблемно се изхвърля от тялото чрез храносмилателната система.

Дизайнът на хапчето е вдъхновен от черупката на леопардовата костенурка, чиято форма позволява на животното да се обръща само, дори и да падне по гръб. По подобен начин SOMA е проектирана така, че винаги да застава надолу с една и съща страна – там, където се намира иглата, инжектираща инсулина в стената на стомаха.

"Умната" капсула вече успешно е тествана на лабораторни прасета. В близките месеци предстоят клинични изследвания с реални пациенти, страдащи от диабет. Според Робърт Лангер, професор в MIT и ръководител на изследователския екип, въпросната технология скоро може да бъде използвана за по-лесно приемане и на други лекарства, които в момента налагат използването на инжекции.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ НОВАТА СЕДМИЦА

Комисията за контрол над спецслужбите ще обсъжда отравянето на Емилян Гебрев

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност ще се събере в четвъртък, за да обсъди последните данни във връзка с покушението срещу оръжейния търговец Емилян Гебрев и по-специално евентуалната връзка между отравянето му и случая "Скрипал".

Това съобщи в събота зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на посещение в Харманли.

Причината депутатите да поискат отчет от ръководствата на спецслужбите е разследване на сайтовете Bellingcat и The Insider, според което оперативен работник на ГРУ (руското военно разузнаване) е посетил страната ни точно по времето, когато Гебрев е приет във Военна академия със симптоми на отравяне с вещество, което вероятно попада в групата на "Новичок".

През последните дни британските медии разпространиха информация, че същият агент, известен с фалшивото име Сергей Вячеславович Федотов, е приеман от британските спецслужби за евентуален трети съучастник в покушението бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Изтича срокът за оферти за новия транзитен газопровод за 2.8 млрд. лева

На 15 февруари е крайният срок, в който държавната "Булгартрансгаз" ще приема оферти на кандидатите за изграждане на нов транзитен газопровод от турската до сръбската граница. Проектът, който ще бъде реално продължение на "Турски поток", е на стойност 2.8 млрд. лв. и според заложените в конкурсната документация срокове трябва да бъде въведен в експлоатация през 2020 г. Кандидатите ще станат ясни на 18 февруари, като очакванията са документи да подадат всички големи български строители.

Основният капацитет за бъдещия газопровод е запазен от руската "Газпром" за срок от 20 години. "Булгартрансгаз" направи няколко отстъпки в размера на транзитните такси и предлаганите обеми, за да отговори на исканията на руснаците, от което обаче е спорна икономическата полза от проекта.

Започват официалните преговори за изтребителите F-16

На 14 февруари правителството официално трябва да даде началото на преговорите на високо равнище със САЩ за закупуване на изтребители F-16 Block 70/72 за нуждите на българските военновъздушни сили. От българска страна в екипа ще участват четирима министри: на отбраната, на икономиката, на финансите и на външните работи. Подготовката за преговорите върви от няколко седмици, като по този повод у нас е експертна група от Пентагона, която уточнява техническите детайли с колегите си от българското Министерство на отбраната.

Решението за директно договаряне само със САЩ беше взето в началото на януари, след като Народното събрание одобри промяна в параметрите на проекта за модернизация на бойната авиация. След гласуването на депутатите отпадна финансовият таван за сделката в размер 1.8 млрд. лв., изискването за разсрочено плащане, както и за доставка на първите два от осемте F-16 в рамките на 24 месеца. От процедурата също така бяха отстранени Швеция и Италия, които предлагаха съответно 10 нови бойни самолета Gripen C/D и осем Eurofighter Tranche 1 "втора ръка".

Каква е икономическата оценка на България в края на 2018 г.

Предстоящата седмица е пълна с макроикономически данни за четвъртото тримесечие на миналата година. Началото задава износът с годишни оценки за продажбите на български стоки в трети страни, следван от размера на средната работна заплата през последните три месеца на годината. В четвъртък пък националната статистика публикува експресни оценки на брутния вътрешен продукт (БВП) за страната и данни за пазара на труда, а в петък - за инфлацията през януари.

Числата представят първата картина на икономиката през периода октомври - декември, както и кои са двигателите на растежа. През третото тримесечие темпът на увеличение на БВП се забави до 3.1%, а експресни данни на Евростат показват допълнително забавяне в ЕС и еврозоната в края на годината.

Народните представители ще обсъждат ветото върху закона за личните данни

Депутатите трябва отново да обсъдят промените в Закона за защита на личните данни. Президентът върна текстове, които въвеждат десет неясни критерии, според които може да се преценява работата на журналистите, писателите и научните работници. Под претекст, че се защитават личните данни, те създават възможност за цензура. Ветото трябва да бъде обсъдено първо в комисиите по правни въпроси и по вътрешна политика, а после и в пленарната зала. ЕРБ казаха, че ще прегласуват закона в този вид. За целта трябва да намерят поне 121 депутати, които да гласуват "за", както успяват вече 12 пъти от 2017 г насам.

Текстовете създават превес на правото на защита на личните данни за сметка на свободата на изразяване и информация, е позицията на Румен Радев. "Това би направило поведението на журналиста, писателя и учения твърде предвидимо и очаквано вероятно съобразно закона, но не винаги в интерес на истината. В крайна сметка потърпевшо от възприетото законодателно разрешение ще бъде цялото общество", пише в мотивите на държавния глава.

Британският парламент отново ще гласува сделката за Brexit

Британският премиер Тереза Мей се върна за пореден път от Брюксел, без да получи отстъпки от сделката за Brexit. Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че единственото, което ЕС може да направи, е да промени малко изразяването в политическата декларация към споразумението от края на ноември. Въпреки очаквания неуспех британският парламент трябва да дискутира сделката на 13 февруари и да гласува отново на следващия ден.

Все по-популярни са слуховете обаче, че Мей ще отложи гласуването чак до март, като по този начин ще се опита да извие ръцете както на собствените си депутати, така и на ЕС в опит да получи отстъпки в последния момент. Засега Brexit продължава да бъде насрочен за 29 март, въпреки че технически не е възможно за толкова кратко време Лондон да приеме нужните закони, след като досега сделката не е одобрена.

OUT_OF_OFFICE

Музика

12.02 "Музикалната модерност: Тихи революции и шумни скандали във Франция" е част от 7 образователни събития, включващи: разговори и дискусии с инструменталисти, диригенти, композитори и музиколози; излъчвания от концерти на Берлинската филхармония; опознаване на музикалните инструменти и др.

В Гьоте институт, начало 18:30, вход свободен с предварително записване

Книга

13.02
Дончо Папазов изминава с яхтата си "Тивия" впечатляващите 19 000 морски мили за 164 дни сам, без спиране, на юг от "ревящите четиридесет" градуса. Българският мореплавател описва приключенията си по време на околосветската обиколка в книгата "Невъзможният път".

Представянето на книгата е в "Книгата", от 18:30 ч.

Празнично

14.02 Част от поредицата Shame Party, но това е посветено на Св. Валентин и Трифон Зарезан. Нова порция безсрамни хитове – и любовни, и любими - от Уитни Хюстън до old school рап.

В клуб Carrusel, начало 22 ч., вход 10 лв.

Кулинария

4.02

В студио "Малки приказки", цената е 30 лв., начало 18:30 ч.

През изминалия уикенд българската държава постепенно започна да излиза от зимния си сън за една злокобна шпионска интрига, датираща от април 2015 г. - опитът за убийство чрез отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиан Гебрев и неговия син.

През уикенда Цветан Цветанов, втори човек в управляващата партия ГЕРБ, все пак обяви, че парламентът и ръководителите на спецслужбите най-накрая ще обсъдят последното развитие по случая в светлината на информациите от последните седмици и дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.