Бойко Борисов развърза кесията за гневните медици

Премиерът потуши зреещите лекарски бунтове с нови средства от бюджета

Премиерът Бойко Борисов прие представителите на общинските болници и в рамките на един час реши въпроса с протестите им с още пари
Премиерът Бойко Борисов прие представителите на общинските болници и в рамките на един час реши въпроса с протестите им с още пари    ©  Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов прие представителите на общинските болници и в рамките на един час реши въпроса с протестите им с още пари
Премиерът Бойко Борисов прие представителите на общинските болници и в рамките на един час реши въпроса с протестите им с още пари    ©  Министерски съвет

Лекарите в Карлово и Козлодуй бяха поредните, които доказаха, че премиерът Бойко Борисов не обича да вижда протести срещу управлението си и още същия ден тръгва да ги потушава с пари от бюджета, независимо дали това е правилно или не. През миналата седмица министър-председателят даде сигнал, че именно това ще е подходът му в здравния сектор в настоящата наситена с избори година.

Сигналът беше не само, че Борисов е склонен да дава пари, което наистина се случи, но и че никаква здравна реформа няма да се случи през неговото управление. На срещата с общинските болници той артикулира ясно послание: "болници в мое управление няма да закрия" и демонстрира мнението си с един жест – заповед към здравния министър да търси решение за финансиране на общинските болници за едно денонощие.

Така 74-те малки общински болници получиха допълнително 18 млн. лв., за да могат да платят увеличените заплати според колективния трудов договор в здравния сектор, който предвижда една медицинска сестра да получава 900 лв. от началото на тази година.

През седмицата още един малък протест също получи вниманието на правителството. Става въпрос за част от малките аптеки, чиито фармацевти облякоха жълти жилетки с искания държавата да им плати процеса по верификация на лекарствата и да не им отнема двата лева на рецепта от здравната каса за напълно платени медикаменти. На тях беше обещано, че двата лева остават. Тъй като нито една държава в ЕС не плаща нищо на аптеките за верификация, явно това е изиграло роля и българските аптеки да не получат нищо.

Това ли е най-важното увеличение?

През седмицата общинските болници получиха и още един подарък – здравното министерство и касата увеличиха цената на една от клиничните пътеки обратно – от 300 на 500 лв., тъй като тя съставлявала от 1/3 до ½ от дейността на общинските болници. Става въпрос за клинична пътека за диагностика и лечение на болестите на черепно-мозъчните нерви, нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми или иначе казано – клинична пътека, при която, ако пациентът получи главоболие, схващания по тялото, изтръпване и мравучкане, може да лежи в болницата пет дни, за да бъде диагностициран и лекуван.

Малка държавна помощ

През миналата година здравното министерство реши да сформира работни групи, които до декември да съставят планове и разчети за демонополизация на здравната каса и допускане на застрахователните компании до разпределението на здравни вноски. Всичко това беше прокламирано като здравна реформа. Резултатите от работата на работните групи все още не са публични.

Публично е, обаче, изявлението на премиера, че няма да закрива болници. То идва в годината на местни избори. Ясно е, че по-голямата част от общините са с кметове от ГЕРБ и управляващата партия смята да спечели и следващите избори, а това няма как да се получи, ако реши да закрива местната болница. Повечето от тези болници са с ниско ниво на компетентност – в тях се извършват малки и средни по сложност операции и лечения, като най-тежките хирургични случаи, инфаркт и инсулт, са запазена територия за големите области, университетски и частни болници.

Общинската болница, обаче, е мястото, където могат продължително да бъдат наблюдавани и лекувани пациентите от общината, като в някои случаи те служат за хоспис при епидемии от грип през зимата или при пациенти със сериозни сърдечно-съдови проблеми. Показателно за нивото на съществуване е, че има клиники, в които половината от дейността е по клиничната пътека за неврологични проблеми.

Единици са общините, които могат да си позволят да инвестират в ремонти и обновяване на общинските болници. Така те разчитат на приходи от здравната каса и помощ от държавата.

Пари за един ден

Премиерът Борисов демонстрира още, че независимо от законите и правилата, които са приели парламентът и Министерския съвет, може да се действа на пожар. Здравният министър Кирил Ананиев беше задължен за един ден да състави план как общинските болници да продължат да съществуват и да не протестират и този план се изрази в 18 млн. лв. допълнително за тях и предвидени 12 млн. лв. повече по една методика на здравното министерство, която подпомага клиниките в отдалечени райони.

За един ден Ананиев можеше да реши въпроса само с повече пари, които ще платят всички, с увеличаване на неврологичната клинична пътека и с обещанието, че МЗ ще започне да контролира финансовите потоци в общинските болници, както го прави в държавните. Междувременно около това държавните болници получиха 38 млн. лв. допълнително.

Ако частните болници протестират това раздаване на пари като държавна помощ в Комисията за защита на конкуренцията, тя вероятно би могла да го класифицира по този начин. И все пак тази помощ е просто нищожна на фона на платените дългове само на правителствената болница "Лозенец" в размер на 33 млн. лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  pavelski avatar :-|
  pavelski

  Цялата история с аферата “Верификация” е безумие. В България фалшиви лекарства няма и това го знаят всички.
  - Аферата “Верификация” е пълна каша създадена заради частни интереси на няколко производителя.
  - Ако някой изнася, занимайте се с тези, които изнасят а не тази недомислица да пада върху всички 3600 аптеки в страната.
  - Ще има огромна загуба на време за това безмислено верифициране.
  - Работещите ще работят по-бавно и ще губят ценно време.
  - Няма да има време за консултация на пациентите, защото фармацевтите ще “верифицират”.
  - Хората болни ще чакат повече време за да се верифицират лекарствата в момента на продажба в крайния обект, което е грешно решение.
  - Пациентите вече са недоволни от това което ги чака. Има и други проблеми свързани с “верифицирането”.
  - Възниква грешка в обекта на продажба (има сто технически причини системата да не работи) и пациента остава без лекарства!
  - Ще има пациенти, които няма да си получат лекарствата! Не си правете илюзии, има сто технически причини в крайния обект да възникне затруднение.
  - Сега фармацевтичните складове казват: не ни интересува верификацията, ако някое лекарство не е прието от системата не ни занимавайте, питайте си производителя?! А склада го продава? Тези лекарства трябва да са верифицирани е момента на вноса и вече верифицирани да не могат да се изнасят.
  - Това не е работа на аптеките, а трябва да е централизирано решение много по-назад във веригата. Ако трябва да се прави, както трябва.
  - Ще има големи и неоправдани разходи и за малкия и за големия бизнес.
  - Лобитата на големите производители натискат за това ЕС за да може да следят потоците на продажби, вноса и износа, те много добре знаят, че няма фалшиви лекарства. И дайте да го отнесат аптеките и пациентите, те нямат лоби.
  - Никоя държава в ЕС не иска да го въвежда, защото знаят, че е непрактично и неработещо и политиците там си защитават бизнеса по места и пациентите. И къде къде, в България да направим това безумие. В Белгия този процес е стопиран. От ЕС само Германия е казала, че ще го “обмисли” - разбирай няма да стане. Другите държави директно са отказали да участват в тази афера.
  - Големите производители да си намерят друг начин да се справят с реекспорта, а не да съсипват хиляди обекти в България и да мъчат пациентите с бавни продажби, влошено обслужване и реален риск да не си получат лекарствата.
  - Работата на фармацевта в аптеката е да консултира и помага на пациента, това, за което е учил, а не да е верификатор.
  - Въобще ако има верифициране, то трябва да е централно, а не в аптеките.
  - Да е автоматизирано и да не се усеща нито от фармацевтите в крайния обект на продажба, нито от пациентите.
  - Аферата “Верификация” трябва да се замрази.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  То проблема е ясен, въпроса е че трябва да разясните защо тези болници имат проблеми и защо държавата не трябва да им помага (щом критикувате). Нямаше нито един ред за причината, довела болниците до това незавидно състояние.

  Полезно е, че обществото ни бива школувано на протести. Дай Боже да се научим, че това е ефективно средство да се борим за правата си.

 • 3
  rasputin avatar :-|

  Благодаря ти, о, всемогъщи и милостиви г-н Борисов. Борисов - щедрият, едно от 100 - те имена на г-н Борисов.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход