Властта най-сетне проговори за отравянето на Гебрев

Главният прокурор Цацаров потвърди, че руски агент, свързан със случая "Скрипал", е бил в България три пъти през 2015 г.

"От няколко месеца българските и британските власти работят съвместно и в тясно сътрудничество по тези данни за намеса на руски служби в Европа. Ще продължим това разследване и след Брекзит," каза посланик Ема Хопкинс на брифинга след срещата в Министерския съвет днес
"От няколко месеца българските и британските власти работят съвместно и в тясно сътрудничество по тези данни за намеса на руски служби в Европа. Ще продължим това разследване и след Брекзит," каза посланик Ема Хопкинс на брифинга след срещата в Министерския съвет днес    ©  Преслужба на Министерски съвет
"От няколко месеца българските и британските власти работят съвместно и в тясно сътрудничество по тези данни за намеса на руски служби в Европа. Ще продължим това разследване и след Брекзит," каза посланик Ема Хопкинс на брифинга след срещата в Министерския съвет днес
"От няколко месеца българските и британските власти работят съвместно и в тясно сътрудничество по тези данни за намеса на руски служби в Европа. Ще продължим това разследване и след Брекзит," каза посланик Ема Хопкинс на брифинга след срещата в Министерския съвет днес    ©  Преслужба на Министерски съвет

Заподозреният за случая "Скрипал" руски агент с псевдоним "Федотов" е влизал в България три пъти през 2015 г., като едно от посещенията му съвпада с отравянето на оръжейния търговец Емилият Гебрев, сина му и производствения директор в "Дунарит" Валентин Тахчиев. Това потвърди официално главният прокурор Сотир Цацаров днес, след като в края на миналата седмица тази информация беше разкрита в разследване на сайта Bellingcat. Според главния прокурор Сотир Цацаров до момента няма данни отравянето на тримата да е с химическо оръжие от списъка на забранените субстанции от Конвенцията за химическите оръжия. Същевременно българските власти чакат отговор от Великобритания дали въпреки всичко откритите вещества имат връзка с "Новичок". Цацаров разкри подробности от разследването на брифинг в Министерския съвет след срещата си с премиера Бойко Борисов и посланичката на Великобритания Ема Хопкинс. На срещата са присъствали министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Преди две седмици "Капитал" написа, че има много налични данни, че атентатите срещу Гебрев и Скрипал са свързани, включително и за използването на сходни отрови с нервнопаралитично действие, както и за участие на лица от руските служби. Седмица по-късно и разследвания на сайтовете Bellingcat и The Insider потвърдиха този извод за участието на руски агент, известен само с псевдонима си Сергей Вячеславович Федотов, и в двете покушения.

Според Цацаров дотук всички изследвания са открили единствено данни за пестициди при отравянето на Гебрев, макар и неясно как те са причинили отравяне от този вид. Същевременно през октомври м.г., след като разследването на опита за убийство на Гебрев и другите двама е възобновено, всички материали са изпратени на британските служби с един основен въпрос - дали идентифицираните вещества при разследването по Гебрев отговарят или по някакъв начин могат да се свържат с "Новичак" или с близки до него вещества.

Основното послание на пресконференцията днес, заета почти изцяло с изложението на Цацаров по случая, бе, че "всякакви твърдения и внушения за бездействие" от страна на българската прокуратура по разследването на покушението срещу Гебрев не отговарят на истината.

"През последните 2 седмици в български и не само в български медии бяха представени много информации, свързани с инцидент, настъпил с бизнесмена Емилиян Гербев. Част от тези информации бяха представени с изложение на факти, част от тях бяха внушения, разбира се, в съответствие с редакционната политика на съответните издания. Днес проведохме среща при министър-председателя по въпроси, по които се работи отдавна", заяви Цацаров. След което обяви, че в изложението си пред медиите ще представя фактите по разследването, "но само факти".

Фактите по разследването

"На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори от чужбина - Полша, в София в ресторант в тогавашния хотел "Кемпински Зографски", се е почувствал изключително зле, след което от своя шофьор е бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада неговият директор на производство в компанията "Емко", който е откаран първоначално в "Токуда", след като му е станало лошо и се почувствал изключително зле по време на работа към 10 часа сутринта, а след това е бил лекуван в "Пирогов". На 1 октомври 2015 г. (очевиден лапсус - вероятно става въпрос за 1 май, б.р.) Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производства за опит за убийство, като разследването е възложено на СДВР. Три дни по-късно, на 4 май 2015 г., синът на г-н Емилиян Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По досъдебното производство тогава, незабавно след започването му от 1 май 2015 г., са извършени множество действия по разследването. На първо място - претърсвания и на всички възможни проби за следи от химически вещества от МПС, ползвани от лицата в компанията "Емко", лични техни превозни средства, дома на г-н Гебрев, офиса на компанията и др. Разпитани са множество свидетели, назначени са съдебномедицински експертизи и токсикохимични експертизи, както и е иззета цялата документаци от съответните лечебни заведения. Заключенията от токсикохимичните експертизи са показали, че в отработено кафе от кафемашината в дома на г-н Гебрев, както и в органична материя - повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос - инсектицид, който е силно токсичен и който се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Започнала е проверка на всички възможни версии, включително и съдъръжание на хлорпирифос в консумираната храна в ресторанта "Кемпински". Установено е, че хлорпирифос се съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества. Разследването е стигнало дори до земеделския производител, който е снабдявал хотела със салата, но тази версия е отхвърлена по простата причина, че ползваният препарат е в минимални количества и в никакав случай не е можело да причини това тежко състояние, в което е изпаднал г-н Гебрев". Какви са заключенията на съдебномедецинската експертиза - остра интоксикация с фосфоро-органични съединения. На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят на престъплението не е разкрит", разказа Цацаров.

Възобновяване

На 11 октомври 2018 г. Гебрев изпраща до Цацаров писмо, написано на официална бланка на компанията "Емко", в което бизнесменът завява, че има основание да счита, че отровата, която е използвана за покушението срещу него "и която не бе напълно идентифицирана през 2015 г.", е от семейството на "Новичок". Той настоява да се възобнови разследването, като бъдат информирани британските и други компетентни органи. На 15 октомври разследването е възобновено с постановление на Софийската градска прокуратура, след това е подписано споразумение между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС за създаване на съвместен екип за разследване на случая - полицаи от СДВР, разследващи полицаи, агенти на ДАНС под ръководството на наблюдаващия прокурор. "Това е първият такъв съвместен екип до момента, който е създаден по едно конкретно дело, а не за група дела", заяви днес Цацаров.

До момента по възобновеното следствие са разпитани 13 свидетели. При разпита си на 16 октомври м. г. Гебрев "за първи път тогава" е казал, че непосредствено след инцидента той е поискал като частно лице изследване във финландска лаборатория, което е заплатил сам.

"Така че до този момент - 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип такова нещо не е известно, че изследване на проби от кръв и урина, транспортирани чрез ВМА, са били извършвани от финландска лаборатория. Това се представя за първи път. Резултатите незабавно са изискани от ВМА, откъдето са дали пълния текст на резултатите от изследването и съпътстващите го документи. То е преведено за периода 5-16 юни 2015 г. на базата на проби от урина от Гебрев и сина му основно. Изследването е направено в две насоки - съединения, които действат върху нервната система, и фосфоро-органични съединения; потвърждават се следи от фосфоро-органични съединения, които се съдържат в определени пестициди. Конкретният пестицид лабораторията не може да установи, но представя лист от възможните такива пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на Конвенцията на забрана на химическите оръжия", обясни Цацаров.

Европейска заповед за разследване с въпрос - има ли данни за "Новичок"

След възобновяването на производството е издадена европейска заповед за разследване, адресирана до компетентните британски власти и изпратена през декември 2018 г. Представена им е пълната документация от медицинските изследвания, от проведените у нас експертизи, от изследването на финладската лаборатория. "Въпросът, който европейската заповед поставя - дали тези вещества отговарят или по някакъв начин могат да се свържат с веществото, което е известно като "Новичок", или с билзки до него вещества", каза Цацаров.

"Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от прокуратурата, не отговарят на истината", заяви Цацаров.

Трима руски агенти са замесени в случая "Скрипал", един е идентифициран у нас

Главният прокурор припомни, че според британските власти трима служители на руските тайни служби се считат за замесени по случая "Скрипал" - двама извършители и един помагач. Проверките на българска територия са установили, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият - с псевдоним "Сергей Федотов", е пребивавал три пъти на българска територия - от 5 до 22 февруари 2015 г., като е влязъл и излязъл със самолет, от 24 април 2015 г. (влязъл със самолет от летище Бургас и напуснал на 28 април 2015 г. отново със самолет (според Bellingcat от Истанбул) и от 23 май до 29 май 2015 г., като е влязъл със самолет на летище София и напуснал заедно с друг руски гражданин с кола към Сърбия.

"Това са двете линии - едната, криминалната, е свързана с отравянето на Гебрев и неговия син и неговия служител, и втората - свързана за конкретния руски гражданин, за когото има данни, че е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало - 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори", заяви главният прокурор.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  practic avatar :-|
  Practic

  На 24 април 2014-а година "Сергей Вячеславович Федотов" излита от Москва за Бургас. Той има билет за връщане с дата 30 април, но вечерта на 28-и въпросното лице се оказва в Истанбул, където спешно си купува билет за Москва.
  "Федотов" пребивава на българска територия цели 100 часа.
  Не 10. Не 1 час.
  Навремето имаше една пропагандна боза - детски шпионски соцтрилър - с участието на 12-годишния Стефчо Данаилов. Но името на филма е доста подходящо за гореописания случай.
  Следите остават, експерти и шефове от специалните служби!
  Ха да ви видим сега, стиска ли ви ?

 • Slick

  Службите не само че знаят какво е правил, а и са помагали. Не виждат ли всички как Виафот на Пеевски иска да открадне Дунарит?
  Живеем във времена без власт, съд, и благодарим само на ГРОБ и техните руски господари.

 • 3
  mmolloff avatar :-|
  милко моллов

  хлорпирифос- каза гл.прокурор. направете сравка в гугъл. лд50 / латална доза 50% / около 0,250грама /че и повече/ на кг. живо тегло. гебрев май е над 100 кг. нещо по-силничко ще да е. не казвам нищо. просто се опитвам да мисля.

 • 4
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  "пресконференцията днес, заета почти изцяло с изложението на Цацаров" - защо само този плондер говори? Другарят от ДАНС за какво е там, само за фон-дьо-тен ли? Защо изражението на лицето на британския посланик не пасва на цацаровия ентусиазъм и внушения за "работливост"? Защо ли получаваме усещането (не за корупция), че "британските ни партньори" нещо не връзват много вяра на Другаря Цацаров? Защо, защо, защо...

 • 5
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Ами Ваньо Танов ?
  И той си отиде изведнъж докато се опитваше да сложи измервателни уреди на входа и на изходите на Нефтохим.
  Да не забравяме руския манталитет обобщен от Анатолий Рибаковв знаковото изречение в книгата му Децата на Арбат: 

  Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы

  Тази мисъл е повтаряна често и от Сталин и затова често е сочен за автор.

 • 6
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#4] от "kdo52372883":

  Нашите служби от времето на Иван Костов не работят по руско направление. Сигурен съм, че по случая с отравянето на Гебрев не се е работило, а документите са били под килима. Сега всички са много изненадани...

 • 7
  borodino avatar :-P
  borodino

  Не е КГБ, а е КТБ. И заинтересования Гебрев да ритне камбаната не е "Федотов" а Пеевски.

  Откога му точат ножа на Гебрев дебелото момче да му прибере Дунарит? Е, сега ще му го направят някак международно...
  Пък и като го разтоварят от Дунарит, ще има шанс да оживее и да избегне затвора, защото от зам.главния прокурор Гешев има обвинение като ръководител на ОПГ за пране на пари в космически размери....

 • 8
  megalocnus avatar :-|
  megalocnus

  До коментар [#3] от "милко моллов":

  Съществува вероятност инсектицидът да е бил добавен с цел да маскира наличието на други, още по-токсични органофосфатни съединения.

 • 9
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#8] от "megalocnus":

  По думите на Вил Мирзянов, най-напредналите съединения от вида Новичок са в бинарна форма, тоест съединение от два иначе напълно обикновенни органофосфата произвеждани именно като пестициди, но които като се смесят вече се получава бойно отровно вещество. Тоест това, което са открили в урината на Гебрев най-вероятно са метаболитите получени при разграждането на отровата и съответно тези данни не само не опровергават отравянето, а го потвърждават.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Егати некадърните руснаци. От 4 цели за този период само косвени жертви имат...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход