Вечерни новини: Милиони долари от Венецуела в Инвестбанк, Испания пред извънредни избори

Петя Славова, основен акционер в Инвестбанк

Вечерни новини: Милиони долари от Венецуела в Инвестбанк, Испания пред извънредни избори

И още: Външният дълг на САЩ счупи рекордите; Средната заплата надхвърли 1200 лв. през декември

7407 прочитания

Петя Славова, основен акционер в Инвестбанк

© Юлия Лазарова


България днес се оказа два пъти в позицията на объркан турист в света на международната политика и икономика. Първо американците посочиха на българските служби, че под носа им венецуелски пари са минавали през българска банка, която по информация на "Капитал" се оказа Инвестбанк на Петя Славова. Срамната част от това е, че нито ДАНС, нито финансовото разузнаване са показали, че знаят за превода и са напреднали в разследването си.

Не най-важен, но любопитен сюжет от деня беше, че в деня, в който Министерският съвет одобри започването на преговори за споразумение със Саудитска Арабия, което да помогне на инвестициите, Европейската комисия пък прибави Рияд към юрисдикциите, които са в черен списък заради липсата на контрол над финансирането за тероризма и... прането на пари.

Депутатите в правната комисия пък разискват промени в Изборния кодекс, които се очакваше утре да влязат за окончателно гласуване и в пленарната зала. Това обаче е под въпрос, тъй като текстовете са много, а спорове вървят по всяка точка. Иначе част от предложенията са важни и засягат електронното и машинното гласуване, отпадането на забраната за публикуване на социологически данни, номерирането на партиите и кандидатите в бюлетините и др. Депутатите трябва да решат също дали да направят смяна на състава на ЦИК, чийто мандат изтича, както предлага внесен от БСП законопроект, или не - както искат пък управляващите.

Испания, изглежда, е на прага на предсрочни избори или поне това се очаква да обяви премиерът Санчес в петък, след като депутатите от опозицията се съюзиха и отхвърлиха държавния бюджет за 2019 г.

НАЙ-ВАЖНОТО

По информация от САЩ ДАНС проверява Инвестбанк за преводи от Венецуела от порядъка на 80 - 140 млн. долара

ДАНС е влязла на проверка в контролираната от Петя Славова Инвестбанк, през която са минали преводи от държавната петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) от порядъка на 80 - 140 млн. долара. Това научи "Капитал" от два различни източници, след като днес главният прокурор съобщи "новината", но без да споменава името на банката, нито размера на сумата. Обявено бе само, че сметките са блокирани, в банката върви проверка със съдействието на БНБ, а титулярът на сметката е адвокат с българско и други гражданства и в момента не е в България. По информация на "Биволъ", потвърдена от "Капитал", става дума за адв. Цветан Цанев. За предприетите действия стана ясно след срещана премиера Борисов с посланика на САЩ Ерик Рубин. Наскоро венецуелски депутат обяви, че PDVSA е опитала да изнесе държавни средства в няколко страни, включително и България. В случая обаче преводите са отпреди месеци и не са пряко следствие от последните драматични политически събития в страната.

По думите на главния прокурор Цацаров сметката е открита по надлежен ред и засега подозренията не са свързани със самата банка. Предвид че Инвестбанк е с малко над 2 млрд. лв. активи обаче, няма как трансфер в такъв обем да не е направил впечатление в банката. Остава най-малкото въпросът дали тя е проявила достатъчно усилия да спази правилата за предотвратяване на прането на пари. Банките имат доста строги изисквания в това отношение, като по принцип съмнителни транзакции трябва да се докладват на ДАНС. Не е ясно дали това е било правено и ако да, защо системата не е сработила българските власти да се задействат. От банката заявиха пред "Капитал", че спазват законите.

Вероятно ще има извънредни избори в Испания, след като депутатите отхвърлиха бюджета за 2019 г.

Наблюдатели очакват извънредни избори в Испания, след като депутатите в парламента в Мадрид отхвърлиха бюджета за 2019 г. на премиера социалист Педро Санчес. Това стана с гласовете на двете каталунски партии, оглавили каузата за независимост преди няколко години, които се присъединиха към консервативната Народна партия и центристката "Граждани". Така очакванията са Санчес да обяви извънредни избори. От кабинета му посочват, че той ще направи публично изказване след планирана за петък среща на кабинета.

Това е най-голямото поражение за Санчес, откакто той дойде на власт миналото лято. Редовните избори в страната би трябвало да са в края на 2020 г. Ако сега има извънредни, последните проучвания сочат, че социалистите на Санчес може и да получат най-голям брой гласове. Но Народната партия, "Граждани" и крайнодясната "Вокс" биха могли и да формират мнозинство. Те вече го направиха в най-голямата провинция Андалусия, където "Вокс" стана и първата крайнодясна партия, влязла в испански парламент, от смъртта на Франсиско Франко насам.

НЕЩО ГОЛЯМО

Външният дълг на САЩ счупи рекордите

Държавният дълг на САЩ достигна абсолютен рекорд според официалната статистика, достигайки внушителните 22.01 трлн. долара. За сравнение - той бе 19.95 трлн. долара, когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ през 2017 г. Увеличаването на дълга се ускори, откакто доминираният тогава от републиканците Конгрес прие исканите от президента данъчни намаления за 1.5 трлн. долара и гласува за повишаване на разходите за вътрешни и военни програми.

Прогнозите са сумата да продължи да расте, но въпреки това мнозина икономисти смятат, че съпътстващите рискове са незначителни, като сочат лихвените проценти, които остават необичайно ниски в исторически план. Някои бюджетни експерти все пак предупреждават, че големият дълг може да затрудни реагирането при финансови кризи.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Как се движи българската икономика през четвъртото тримесечие

В четвъртък националната статистика публикува експресни оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) в страната през четвъртото тримесечие, както и данни за пазара на труда. Аналогична статистика ще публикува и Евростат за европейските икономики.

Това е първата картина на икономиката за периода - от числата ще стане ясно дали забавянето на растежа продължава успоредно с тенденцията в Европа, както показват експресните данни на Евростат за ЕС и еврозоната.

Кой иска да строи трасето на "Струма" през Кресненското дефиле

След като Върховният административен съд отхвърли и последната жалба по търга за строителство на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, той е подновен с кратки срокове. Участъкът между Крупник и Кресна беше разделен на две обществени поръчки, като първата е на стойност 444.7 млн. лв., а втората - 430.5 млн. лв. Офертите за първата се събират до края на работния ден утре и ще бъдат отворени на 15 февруари, а за втората срокът за отваряне е 19 февруари.

Какво да очаква българската общност във Великобритания след Brexit

Проблемите и предизвикателствата пред българската общност във Великобритания ще обсъдят на 14 февруари 2019 г. народните представители от Комисията по политиките за българите в чужбина в парламента.

На заседанието представителят на българската общност във Великобритания Нишан Джингозян ще представи информация за състоянието, проблемите и предизвикателствата пред българската общност в страната във връзка с Брекзит.

Мемориална лекция ДЖУ 2019 на Тимоти Гартън Аш

"Наивни ли бяхме? Размисли върху надеждите ни през 89-а тридесет години по-късно" е темата на Мемориалната лекция ДЖУ. Тя ще бъде изнесена от проф. Тимоти Гартън Аш и модерирана от Иван Кръстев. Лекцията, организирана от Центъра за либерални стратегии, ще се проведе на 14 февруари от 18:30 часа в Камерна зала "България", ул. "Аксаков" №1, София.

Тимоти Гартън Аш е професор по европейски изследвания в Оксфордски университет, "Исая Бърлин" професор в колежа "Сент Антъни", "Оксфорд" и старши изследовател в института "Хувър", Станфордски университет. Познат е на българската публика с книгите си "Свободният свят" и "Досието – една лична история". Автор е на 10 книги по съвременна европейска история. Има множество международни награди.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Средната брутна заплата в България се увеличава със 7.3% до 1205 лв. през декември спрямо година по-рано, като единствено столицата е над това ниво с 1582 лв., показват предварителните данни на НСИ. Увеличението идва приблизително поравно от публичния и частния сектор, макар че заплатите в първия според статистиката надвишават нивата във втория.

Димитър Желязков-Митьо Очите, ще бъде екстрадиран на 15 февруари, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. На 2 август 2018 бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на Очите, а самият той бе арестуван в луксозен хотел в Истанбул заедно с общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев.

Европейският парламент подкрепи споразумението за свободна търговия със Сингапур, което премахва на практика всички мита между двете страни в рамките на 5 години. То ще позволи свободна търговия в областта на услугите, вкл. в сектора на банкирането на дребно, ще защити уникалните европейските продукти и ще отвори сингапурския пазар на обществени поръчки за европейските фирми, например в железопътния сектор.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Заев и Ципрас са сред номинираните за Нобеловата награда за мир за 2019 г.

Над 300 са номинациите за Нобеловата награда за мир за 2019 г., съобщи норвежкият Нобелов комитет, който всяка година присъжда отличието през първата седмица на октомври. Сред тях са Върховният комисариат на ООН за бежанците и премиерите на Гърция и на Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. От 304-те номинации в списъка 219 са личности, а 85 - организации. Крайният срок за номиниране изтече на 31 януари. Ципрас и Заев са номинирани от партийни групи в Европейския парламент заради споразумението, което постигнаха за уреждане на дългогодишния спор за името на Македония. Междувременно днес властите в Скопие започнаха от гръцката граница поставянето на новите табели с промененото име на страната - Република Северна Македония (на снимката).

България днес се оказа два пъти в позицията на объркан турист в света на международната политика и икономика. Първо американците посочиха на българските служби, че под носа им венецуелски пари са минавали през българска банка, която по информация на "Капитал" се оказа Инвестбанк на Петя Славова. Срамната част от това е, че нито ДАНС, нито финансовото разузнаване са показали, че знаят за превода и са напреднали в разследването си.

Не най-важен, но любопитен сюжет от деня беше, че в деня, в който Министерският съвет одобри започването на преговори за споразумение със Саудитска Арабия, което да помогне на инвестициите, Европейската комисия пък прибави Рияд към юрисдикциите, които са в черен списък заради липсата на контрол над финансирането за тероризма и... прането на пари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  ekip avatar :-|
  Зора Чернева

  Против съм, докато не се въведе критерият, да се плаща на тон произведена продукция! Сега се плаща на заявени площи.

 • 2
  ekip avatar :-|
  Зора Чернева

  Петя Славова е протеже на Любен Гоцев. В тази банка няма нищо случайно. Прането на пари е част от нейните функции.

 • 3
  Filip avatar :-|
  Filip Antov

  Фирма ,,Телеком експенс мениджмънт България" с мол: Ясен Бакърджиев се занимава с дейност близка до телефонния тероризъм: записва клучаови думи на случайни граждани: Да, Съгласен съм, аз съм...... ЕГН-то и т.н. целта е да се източат лични данни за да може лицето по-лесно да стане жертва на измама и обир на кредитната си карта, както и да вземат ключаови лични данни и да се продават на черния пазар.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход