До седмица ще е ясно с колко се отлага срокът за софтуера за касовите апарати

От НАП поеха ангажимент повече никога да не искат задължителна смяна на фискалните устройства

Отлагането ще е само за работещите със софтуерни системи. Когато обектите са само с касови апарати, срокът остава края на март
Отлагането ще е само за работещите със софтуерни системи. Когато обектите са само с касови апарати, срокът остава края на март    ©  Георги Кожухаров
Отлагането ще е само за работещите със софтуерни системи. Когато обектите са само с касови апарати, срокът остава края на март
Отлагането ще е само за работещите със софтуерни системи. Когато обектите са само с касови апарати, срокът остава края на март    ©  Георги Кожухаров

В края на следващата работна седмица Националната агенция за приходите (НАП) ще докладва на финансовия министър Владислав Горанов докъде са стигнали фирмите в изпълнение на изискванията за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. На база тази информация той ще реши дали срокът да бъде удължен. Горанов вече даде сигнал, че би дал още време, ако се окаже, че голяма част от бизнеса среща затруднения. А от обясненията на НАП стана ясно, че казусът със софтуерите е точно такъв. От два свои източника "Капитал" научи, че удължаването е сигурно.

В момента до 31 март регистрираните по ДДС компании, които приемат плащания в брой или с банкови карти (около 185 хиляди), трябва да са променили касовите си апарати така, че да могат да предават към НАП информация за всички отпечатани касови бележки на всеки 5 минути. Другото изискване е фирмите да използват софтуер за управление на продажбите, който отговаря на определени изисквания, свързан е с фискалните устройства и е одобрен от НАП.

Всичко това е описано в Наредба Н-18 на Министерството на финансите, която беше променена и обнародвана през есента на миналата година. Два месеца преди края на март обаче бизнесът сигнализира, че има проблем с крайните срокове и не може да приложи на практика голяма част от изискванията към софтуера.

Междувременно от приходната агенция заявиха, че поемат ангажимент никога повече да не искат от бизнеса задължителна смяна на фискалните устройства. Ако нещо се променя оттук нататък, то ще е по желание на компаниите.

Срокът ще се удължи

От обясненията на представители на приходната агенция също стана ясно, че проблемът е със синхронизирането на софтуера за управление на продажбите, докато смяната на касовите апарати създава по-малко трудности. Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че към момента около 30 хил. фискални устройства вече са променени или подменени така, че да отговарят на новите правила. В същото време се е оказало, че броят на регистрираните по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите, е в пъти по-голям от първоначално очаквания. Доскоро НАП смяташе, че фискалните принтери в страната са около 40 хил. В момента на новите изисквания отговарят едва 500 по данни на НАП.

Всички тези данни показват, че е логично срокът за ползващите само касови апарати да остане 31 март, докато за фирмите, които са и със софтуер, той да бъде удължен. Неофициално се обмисля добавката да бъде от порядъка на няколко месеца. Според бизнеса обаче те няма да са достатъчни заради многото неясни текстове в наредбата, които изискват допълнително тълкуване или указания от НАП. А упреците са, че те са писани като за барове и заведения за хранене и не са взети спецификите на другите сектори от икономиката, както и на бизнесите, ползващи ERP системи, които са много по-сложни.

Бъчваров твърди, че до момента са проведени около 80 срещи с различни бизнес органзиации и постепенно спорните моменти се изчистват.

Защо се прави

Прословутата наредба Н–18 беше променена през есента на миналата година с идея да се противодейства на сивата икономика. Масово при проверки на търговски обекти се установява укриване на оборот средно между 30% и 70%, а загубите за бюджета са около 500 млн. лв. годишно, твърдят от НАП. Най-рискови са ресторанти, заведения и хотели.

Данъчните заявиха още, че са тествали сървърите и информационната си система при хипотеза 4 млрд. касови бележки и те са издържали, при положение че очакваният реален брой на бележките е около 2 млрд. В момента агенцията имала една основна и една резервна сървърна инфраструтура.