Вечерни новини: ГЕРБ и ДПС влошиха изборните правила, германската икономика стагнира

В нощни заседания правната комисия (на снимката Данаил Кирилов - председател) и пленарната зала промениха правилата в Изборния кодекс

Вечерни новини: ГЕРБ и ДПС влошиха изборните правила, германската икономика стагнира

И още: Таксите за трансгранични преводи в евро ще се изравнят с националните; Airbus спира производството на най-големия пътнически самолет в света

3599 прочитания

В нощни заседания правната комисия (на снимката Данаил Кирилов - председател) и пленарната зала промениха правилата в Изборния кодекс

© Юлия Лазарова


Управляващите забъркаха истинска каша, прокарвайки сериозни промени в Изборния кодекс по скандален начин за пореден път - изненадващо, на скорост, без предварителни обсъждания и на ръба на процедурните правила. Най-вредната последица от това се очертава да бъде обезсмислянето на преференцията за всички видове избори - европейски, местни и парламентарни, като сложат абсурдно висок праг за събиране на предпочитания на избиратели за конкретна личност. Дали това ще се случи наистина ще стана ясно по-късно днес.

Очаквано не са особено добри новините за икономиката в ЕС: растежът се забавя все повече, а най-голямата и ключова икономика Германия на практика е в стагнация и отчита нулев растеж за последното тримесечие на 2018 спрямо предходното. В България за същия период ръстът на БВП остава 3.1%, но се забавя спрямо първата половина на годината.

Добра новина все пак има и дойде от европарламента: От следващата година банковите такси за трансгранични преводи в евро в целия ЕС ще спаднат до нивото на тези за преводи в национална валута. Това е особено радостна вест за българите, тъй тук таксите за преводи в евро са много високи.

НАЙ-ВАЖНОТО

ГЕРБ и ДПС са на път да обезсилят преференциите на изборите

На фона на свикан протест пред пленарна зала депутати ще гласуват по-късно днес поправка в Изборния кодекс, която, ако бъде приета, на практика ще обезсмисли преференцията за отделните кандидати, поставяйки недостижимо висок праг от брой гласове за задействането й. Този скандален текст, предложен от ДПС, бе изненадващо подкрепен от ГЕРБ по време на заседание на правната комисия, продължило до късно снощи. Управляващите бързат да финализират спорните поправки и днес те влязоха за окончателно гласуване в залата. И затова заседанието се очаква да се проточи до късно.

Редом с текста за преференцията предстои да бъдат одобрени и други важни промени. Сред тях е въвеждането на изцяло машинно гласуване след местните избори наесен. По кодекс обаче така трябваше да се гласува още на европейските избори през март. Електронното гласуване пък очаквано ще се отмени за неопределено време. Номерата на партиите и отделните кандидати в бюлетините занапред ще са такива, че да не могат да се дублират и така ще се избегне феноменът 15/15.

Други текстове вече бяха одобрени. Въпреки че ГЕРБ първо прокара в комисията да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня на изборите, в пленарната зала това беше отхвърлено. Така забраната остава. Остава и ограничението агитацията да се води единствено на български език, срещу което възразяват от ДПС.

Поправките в Изборния кодекс се гласуват на фона на скандали, обрати, изненади и много бързане. След проточилото се часове наред до малките часове снощи заседание на правната комисия днес същото се случва и в парламентарната зала, а междувременно за капак управляващите свикаха извънредно заседание на правната комисия и създадоха още по-голям хаос, променяйки част от гласуваните снощи текстове. Това ясно показва, че в последния момент вървят договорки и пазарлъци между партиите по отделните текстове. Това са поредните безпринципни, скоростни и на тъмно направени законодателни промени. Особено скандално е, че без нужните дебати с тях може и да се отнемат права на гражданите - ако предложението на ДПС за преференциите бъде прието. Отделен е проблемът, че управляващите за пореден път променят Изборния кодекс, нарушавайки препоръката на Венецианската комисия, че това не бива да се прави по-късно от 6 месеца преди избори. Начинът, по който се случват промените, доведе до протест пред парламента сутринта, такъв се очаква да има и от 18 ч. тази вечер.

Германската икономика стагнира, а българската не се ускорява през последното тримесечие на 2018 г.

Германската икономика е успяла да избегне рецесията през последното тримесечие на 2018, но с цената на стагнация, отчитайки нулев растеж спрямо предходното тримесечие, сочат данните на Евростат. При ново свиване това би означавало рецесия в Германия. Логично това се отразява и на европейската икономика, която продължава да забавя растежа си. БВП на еврозоната и на ЕС са нараснали по-скоро символично (0.2 и 0.3%) през последното тримесечие на миналата година в сравнение с предходното, а на годишна база ръстът се забавя до съответно 1.2% и 1.4% (при 1.6% и 1.8% три месеца по-рано).

Българската икономика в общи линии следва движението на европейската - БВП нараства с 3.1% през четвъртото тримесечие, колкото беше годишният темп и през предходното. Първите две тримесечия отчетоха ръст от съответно 3.5 и 3.4%. Основният двигател остава потреблението, движено от по-високите заплати, но неговият темп също се забавя. За сметка на това малко увеличение има в износа след близо половин година на спадове.

Отслабването на световната икономика и търговският конфликт със САЩ са една от важните причини за забавените темпове на растеж на европейската икономика, като оказват натиск върху износа. Проблемите на автомобилния сектор с новите стандарти за отработени газове в ЕС също допринасят за слабия растеж.

Таксите по преводите в евро ще са еднакви с тези по левовите от догодина

Банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешни плащания и да направят по-прозрачни разходите за превалутиране, гласят нови правила, приети днес от европарламента. Те слагат край на дискриминацията за гражданите на ЕС извън еврозоната - докато потребителите в еврозоната ползват единната зона за плащания в евро (SEPA), то тези извън нея продължават да плащат високи такси за трансгранични преводи в евро. След решението на европарламента в рамките на една година таксите за трансгранични плащания в евро в ЕС трябва да бъдат в съответствие с таксите за националните плащания, направени в местната официална валута (правилото за "същата такса").

Мярката засяга особено България, която е страната с най-високи такси по този показател – за превод от 100 евро към чужбина таксата е средно около 20 евро. В държави като Швеция и Полша тя е между 0 и 1.5 евро. Преди повече от година именно тази разлика принуди ЕК да предприеме стъпки за промяна, след което ги придвижи към европарламента. Промяната засяга 150 млн. частни и 6 млн. бизнес клиенти в ЕС, които сега плащат много по-високи такси от реалните.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Airbus спира производството на най-големия пътнически самолет в света

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, че ще спре производството на А380 - най-големия пътнически самолет в света - през 2021 г. Компанията посочи, че авиопревозвачът Emirates е намалил поръчките си за суперсамолета "и в резултат и липсата на неизпълнени поръчки за други авиолинии Airbus ще прекрати доставките на А380 през 2021 г.". Emirates, която бе най-големият клиент за А380, намали поръчките си от 162 на 123 машини, като през идните две години ще приеме още 14 самолета", се допълва в изявлението.

Огромният самолет с две палуби, 544 пътнически места и четири двигателя започна да изпълнява граждански полети през 2007 г. Решението може да засегне до 3500 работни места.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Кой е подал оферти за трасето на "Струма" през Кресненското дефиле

Кои строителни фирми искат да строят участъка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще стане ясно утре при отварянето на офертите за първата частна трасето на стойност 444.7 млн. лв. Участъкът между Крупник и Кресна беше разделен на две обществени поръчки, като втората е 430.5 млн. лв. И офертите за нея ща бъдат отворени на 19 февруари, вторник.

Магистрала "Струма" трябва да е напълно готова до края на 2023 година, в противен случай България рискува да загуби евросредствата, с които трасето се изгражда.

Турция ще депортира Митьо Очите обратно в България утре

Димитър Желязков-Митьо Очите ще бъде екстрадиран в България утре, след като турските съдебни власти уважиха искането на българския главен прокурор. Фактическото предаване ще бъде осъществено в полицейски участък на летище "Ататюрк" в Истанбул. Трима служители от българска страна ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират с полет до летище София.

На 2 август 2018 бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на Димитър Желязков-Митьо Очите. Самият той беше арестуван в луксозен хотел в Истанбул заедно с общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Безработицата намалява с близо процент през четвъртото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха от НСИ. Без работа са 154.1 хил. души. Коефициентът на безработица е 4.7% и в сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г. той намалява с 0.9 процентни пункта.

Повече от половината (53%) от българските граждани декларират, че имат доверие на ЕС, с което традиционно страната ни продължава да е в топ 7 на държавите с най-високо доверие към ЕС, сочи изследване на Евробарометър. Българите запазват одобрението си и към институциите на ЕС и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните им еквиваленти. Над половината от анкетираните (51%) например вярват на Европейския парламент, а едва 13% имат доверие на Народното събрание.

Европарламентът прие създаването на първия инструмент на равнище ЕС за подлагането на скрининг на преките чуждестранни инвестиции от съображения за сигурност с цел защитата на стратегически сектори. Макар ЕС да остава отворен за инвестиции, преките чуждестранни инвестиции ще трябва да подлежат на проверка, за да се установи дали представляват заплаха за стратегическите интереси на ЕС.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

NASA прекрати една от най-дългите си и успешни мисии на Марс

Американската космическа агенция НАСА обяви края на една от най-успешните си и дълготрайни мисии - тази с марсохода Opportunity, който кацна на Марс през януари 2004 г. Така 15 години по-късно, след направени хиляди снимки и изпратени големи количества данни за Червената планета, Opportunity спря да комуникира със Земята, след като бе засегнат сериозно лятото на 2018 г. от гигантска пясъчна буря. Opportunity се оказа изключителен уред - той е проектиран за 90-дневна мисия на Марс, но изкара в работен режим почти 15 години. Пропътува общо 45 км по повърхността на Марс при заложен едва 1 км.

Управляващите забъркаха истинска каша, прокарвайки сериозни промени в Изборния кодекс по скандален начин за пореден път - изненадващо, на скорост, без предварителни обсъждания и на ръба на процедурните правила. Най-вредната последица от това се очертава да бъде обезсмислянето на преференцията за всички видове избори - европейски, местни и парламентарни, като сложат абсурдно висок праг за събиране на предпочитания на избиратели за конкретна личност. Дали това ще се случи наистина ще стана ясно по-късно днес.

Очаквано не са особено добри новините за икономиката в ЕС: растежът се забавя все повече, а най-голямата и ключова икономика Германия на практика е в стагнация и отчита нулев растеж за последното тримесечие на 2018 спрямо предходното. В България за същия период ръстът на БВП остава 3.1%, но се забавя спрямо първата половина на годината.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход