С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 фев 2019, 10:21, 5593 прочитания

Ninja bowl – екзотично и здравословно със социална кауза

Заведение - бистро, кафене и място за събития, обучава младежи в неравностойно положение на предприемачество

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ninja bowl. Малко, непретенциозно заведение в центъра на София, предлагащо екзотична, но здравословна храна на достъпни цени. Светло, уютно и някак ведро, със спокойна атмосфера, ненатрапчива музика и достъпен Wi-Fi. В него можеш да получиш практически веднага люто тайландско къри, tex-mex бурито и чили кон карне, "декомпозирано" суши в купа, питателни салати, а за десерт смути-купа – гъста плодова каша с кисело, прясно или бадемова мляко и интересни посипки от пресни плодове, ядки, шоколад, или пък чия с мляко, мед, сладко и т. н. Можеш просто да пиеш едно кафе, фреш, чай и да отвориш лаптопа, без да се притесняваш, че ще ти падне батерията – на стената има контакти на всеки метър специално за такива клиенти.

Има обаче и още нещо - Ninja bowl е един отличен пример за социално предприятие, което е създадено от фондация "Стъпка за България" с цел да надгради досегашната им дейност. Фондацията е създадена през 2007 г. и повече от 11 години работи на принципа на доброволчеството в подкрепа на младежи в неравностойно положение - с нисък образователен ценз, трайно безработни, без родители, десоциализирани, нуждаещи се да развият своите познания, умения за самостоятелен живот и кариерни възможности.


Проектът

Заведението, замислено като комбинация от бистро, кафене и място за събития, съчетава по много успешен начин един любопитен бизнес проект (според създателите му – уникален) с възможността чрез него да обучават нуждаещи се от подкрепа и развитие младежи в реална професионална среда. За целта на младите хора се дава възможност да участват в целия процес по предприемачество – от създаването на базата, през работата в кухнята, обслужване на клиенти, организация на събития, маркетинг, сметководене, доставчици, продукти и т.н. "Нашият стремеж е да запалим в тях предприемачески дух, да им покажем как с малко средства, с много желание и много доброволци може да се направи един работещ бизнес", казва директорът на фондацията "Стъпка за България" Филип Балев.

Името на бистрото Ninja Bowl (Нинджа купа) пряко кореспондира с източната храна, която се сервира, както и с начина, по който се поднасят повечето ястия - в купички. Има и заигравка - служители са нашите нинджи, войни в живота, бойци срещу неправдата, обясняват от фондация "Стъпка за България"

Фотограф: Цветелина Белутова
"Започваме с това да дадем на тези младежи първоначални умения, включително да идват навреме и редовно на работа, да се задържат по-дълго на едно работно място, защото за младите хора и това и проблем, да получат удовлетворение от работата и разбиране от работодателя и в крайна сметка не само да подобрят своята квалификация, но и да развият уменията за социално общуване, включително и на работното място. А се надяваме, че на финала ще можем да ги препоръчаме на по-високи позиции, за да надградят и развиват кариерата си", казва Елена Фурнаджиева, член на УС на фондацията.



И за двамата работата във фондацията е съвсем различна от основната им дейност. Елена е бивш управител в сферата на туризма, но в момента основната й дейност е в развитието на социалното предприятие, Филип заема ръководен пост в ютилити компания в сферата на търговията.

Проектът е създаден с финансиране от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, за което фондацията е кандидатствала успешно през 2017 г. Общата му цел е да открие устойчиви работни места за нискоквалифицирани, неактивни и безработни младежи в предприятие на социалната икономика. За краткото време на своето съществуване – откриването в края на 2018 г., непосредствено преди коледните и новогодишните празници - Ninja bowl вече е създал постоянни клиенти. А един от критериите за качество на социалното предприятие е създаването социална добавена стойност чрез силен и устойчив бизнес модел, защото доброто желание не стига. "Колкото и добро желание да имаме да помагаме, ако бизнесът не може да е самостоятелен и устойчив, помощта ни би била краткосрочна", казва Филип Балев.

Той с увлечение разказва как се е родил този "уникален по рода си проект", какъвто не знае да има нито в България, нито в чужбина.

"Проектът е резултат от колаборация между млади хора, които имат идея как искат да раздвижат софийската сцена с екзотична храна и пазара за нея и как това да бъде въвлечено в една социална кауза. Става въпрос за хора, с достатъчно наблюдения върху интересна храна от различни места по света, която е популярна в други европейски столици, но все още не е адаптирана към българския вкус. А идеята, върху която се гради моделът, е такива ястия да се предлагат като бърза храна на достъпни цени."

Тенденцията в България е към излишно оскъпяване на традиционни ястия от други места на света само защото са екзотични, коментира Филип Балев.

Продуктът

"Ние искаме да покажем, че макар и екзотична, това е най-обикновена бърза храна, която ядат хората в Тайланд, Мексико, Хавай и няма защо да бъде излишно оскъпявана до премиум продукт. Целта е максимално скъсяване на времето от момента на поръчката до получаване на храната – различно от ресторанта, където сядаш, правиш поръчката и тя тепърва се приготвя. Вкусно, лесно за сервиране, достъпно – това искаме да направим ние като задоволим нуждата на забързания офис и бизнес човек към бърза храна и разнообразие.
Ninja Bowl

Ninja Bowl

Фотограф: Цветелина Белутова

Ще ви дам пример с тайландските ни кърита. Кърито, разбира се, не може да бъде приготвено на момента, но то стои в топлата витрина и се сервира на клиента на момента. Работих и живях в Лондон доста години, там от офиса всеки ден ходехме да ядем различна храна, във вторник - къри. Кърито се приготвяше всяка сутрин от възрастна двойка тайландци – баба и дядо, които с едно малко ванче спират на улицата по обяд и на момента се струпва опашка от минимум 50 човека, така че трябва да отидеш по-рано, за да можеш да си го купиш. Когато дойдох в София, бях разочарован от липсата на такива ястия, които, ако ги има, са в премиум ресторанти с друг ценови клас. По "Дондуков" има четири кебапчийници, но съм сигурен, че и българският клиент иска разнообразие", разказва Филип.

Освен това, храната, която предлагат, е здравословна, но и питателна. "Нашите салати показват, че за да ядеш здравословно, не е нужно да правиш компромис с качеството на храната, нито с количеството. Те са доста големи и съдържат доста протеини – месо, равно на стандартната порция месо или риба", коментира той.

Фотограф: Цветелина Белутова

Персоналът на заведението, разбира се, не се състои само от младежи, а и от специално подбрани експерти, от които младите хора да попиват опит и знания. Щатът би могъл да е и наполовина по-малък, ако се работи само с експерти, но не това е целта. Всички са назначени на трудови договори и на пълно работно време и всеки има възможността да прояви своите предпочитания към определен вид дейност. Всеки е насърчаван да изказва мнение, да участва при вземането на решения, така че да не е страничен наблюдател, а да развива култура на предприемачество.

Едно от очакванията в бъдеще е част от приходите на заведението да подпомагат и другите дейности на фондацията, защото в България все още не може да се разчита изцяло на благотворителност за такива каузи.

Сега с бизнес идеята, която развива, фондацията е един от 12-те участници в конкурса "Най-добър бизнес план на НПО", организиран от Българския център за нестопанско право в рамките на програмата "Предприемачество за нестопански организации". Петимата финалисти на конкурса ще бъдат обявени в събота, 16 февруари, те ще си поделят 40 000 лева награден фонд и ще получат възможност и за допълнителна менторска подкрепа.

"Предприемачество за нестопански организации" 2018/2019 се реализира с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и в партньорство с TELUS International Europe и Уникредит Булбанк.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Новата власт на София започва работа, износът почти не расте Вечерни новини: Новата власт на София започва работа, износът почти не расте

И още: "Еврохолд" обжалва забраната на КЗК да купи ЧЕЗ, държавата напредва с модела за втора пенсия, Ево Моралес избяга в Мексико

12 ное 2019, 269 прочитания

Съдът дължи обезщетение, ако чрез негово решение е открадната фирма 1 Съдът дължи обезщетение, ако чрез негово решение е открадната фирма

СГС вероятно ще бъде осъден на 2 млн. лв., но въпреки действията си съдията, допуснал измамата, се издига в кариерата

12 ное 2019, 626 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Има ли шофьор в автобуса

Центърът за градска мобилност расте непрекъснато като функции и пари, но управлението на градския транспорт в София остава все така хаотично

Още от Капитал
Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10