Човек с минало

Комисията по досиетата е обявила с решение принадлежността на Емилиян Гебрев към ДС

Емилиян Гебрев е завел дело срещу Комисията по досиетата, заради издадено нейно решение за негова принадлежност към органите на ДС
Емилиян Гебрев е завел дело срещу Комисията по досиетата, заради издадено нейно решение за негова принадлежност към органите на ДС
Емилиян Гебрев е завел дело срещу Комисията по досиетата, заради издадено нейно решение за негова принадлежност към органите на ДС    ©  Reuters
Емилиян Гебрев е завел дело срещу Комисията по досиетата, заради издадено нейно решение за негова принадлежност към органите на ДС    ©  Reuters

За Емилиян Христов Гебрев съществуват документи, че е имал пренадлежност към Държавна сигурност. Той е завел миналата година дело срещу Комисията по досиетата, това става ясно от справка в деловодството на Административен съд - София-град. То е с номер 4826 от 4 май по описа за 2018 година. Досега е трябвало да има две заседания през юли и октомври миналата година, но и двете дела са били отложени. Следващото заседание е насрочено за март тази година. Според определението за насрочване на делото става ясно, че Гебрев обжалва решение на комисията №2-1224 от 26.02.2018 г., "с което е обявена принадлежността му към органите на ДС". Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов отказа да разясни пред "Капитал" подробности за обявяването, като се позова на закона за досиетата, който забранява оповестяване на принадлежността на хора към ДС, ако не е имало публично решение.

Решението на комисията е странно, защото бизнесът и общественото положение на Емилиян Гебрев не попадат в списъка на лицата, за които важи законът за досиетата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски
  • + 5

  КОНТРАБАНДАТА С КАПТАГОН – ОТ ФАТИК ДО ЦВЕТАН ЦАНЕВ.
  Интересът на комунистическата власт към производството и износа му е поради високата печалба във валута.

  С благословията на Тодор Живков Старият Фатик пълни с долари валутния бюджет на страна, от търговия с наркотици-амфетамини- каптагон и оръжие..
  -В началото на 80-те години на ХХ век НРБ е обвинена в осъществяване на нерегламентиран износ на препарата амфетамин, който се произвежда в страната.Обвиненията срещу управлението на БКП в НРБ са отправени от два органа на ООН-от комисията на ИКОСОС по наркотичните вещества и от Международния съвет за контрол върху упойващите средства.
  -от 15 ноември 1983 г. НРБ е преустановила производството и износа на амфетамин.
  -През 1985 г. обаче обвиненията срещу НРБ се подновяват. амфетамин българско производство се продава в няколко африкански страни, като например Бряг на слоновата кост и Нигерия.
  В същото време на територията на страната е организирано производството на друг лекарствен продукт от групата на амфетамините – каптагон.Така комунистическа България се сдобива с печалната слава на страна, която се занимава с незаконно производство и износ на наркотични вещества е снабдявана армията на Садам Хюсеин в Ирак .

  Нередност?
 • 2
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски
  • + 6

  Интересът на комунистическата власт към производството и износа му е поради високата печалба във валута. В началото каптагонът се внася официално от оригиналния му производител, западногерманската фирма „Дегуса“ – Хамбург чрез фирмата на Исмет Рашид Тюркмен-Шабан „Тюркмен“.От България той се реекспортира за Близкия изток на много по-висока цена.
  -През 1988 г. той е награден с орден „Кирил и Методий“ – първа степен. Умира през 1998 и е наследен от сина си Исмет Шабан – Малкия Фатик, сочен за една от основните фигури в трафика на амфетамини и автомобили след промените. Фатик, известен още като Филип Димитров Найденов, прекръстил се в почит към бащата на близкия му приятел Илия Павлов („Мултигруп“)
  -Трета дирекция „Скритн транзит” на „Кинтекс”, чрез която се осъществява партийно-държавната контрабанда.
  След срещата с Фатик, Божидар Йорданов поема продажбата на каптагона, внесен от „Тюркмен“
  -Пак през 1981 г., когато Исмет Шабан започва официалния внос на каптагон, ДСО „Фармахим“ и Химико-фармацевтичният комбинат (ХФК) – София, сключват договор за разработване на технология за производството на каптагон.
  Архивните документи сочат, че производството на каптагон се реализира на три места – в Научноизследователския химико-фармацевтичен институт (НИХФИ) – Дървеница, в Илиянци и в ХФК „Станке Димитров“ (днес в Дупница) и Троян..

  Нередност?
 • 3
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски
  • + 5

  През 1985 г. Трета дирекция в „Кинтекс“ изненадващо е закрита.
  Операциите с каптагон обаче, както и останалата контрабанда, са пренасочени към „Икомев“
  -Най-големият конкурент на „Икомев“ в контрабандата със забранения лекарствен препарат обаче се оказва един агент на Държавна сигурност. През 1987 г. „Икомев“ открива, че през бургаската митница се изнася пратка каптагон от лицето Борислав Божилов (1941-1997)
  -В аферата с каптагон се включва и още една фирма с идентично название – „Комко“, Тя е регистрирана през 1986 със съдружници – българинът Цветан Цанев
  -През периода 1986-1987 г. Цанев се е свързал чрез служител на „Химимпорт“ с генералния директор на ХФК „Станке Димитров“ Борис Васев.
  По-късно се сключва договор между „Комко“ – Хамбург, и ДСО „Фармахим“ за производство на каптагон, вписан като „диперон“ по указание на МВТ.
  в тази дейност са били ангажирани и Луканов, Дойнов и Петър Младенов, съответно Христов и ген. Величков от МВР..

  През 1993 г. Прокуратурата на въоръжените сили прекратява секретното дело за незаконното производство и износ на забранения препарат. Никой не е изправен пред съда. Мотивът на прокуратурата е, че към онзи момент каптагонът се води психотропно, а не наркотично вещество и не се преследва от Наказателния кодекс. rel="nofollow">http://www.pan.bg/view_article-61-341611-kontrabandata-s-kaptagon-ot-fatik-do-bobi-bec-i-cvetan-canev.html

  Нередност?
 • 4
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски
  • + 5

  Новото Четвърто (икономическо) управление на ДС. е оглавено от ген. Кирил Величков.
  За краткия период от съществуването си (1986-1990) Четвърто управление на ДС отговаря за контрола върху държавната контрабанда (транзитната търговия), която включва и наркотични вещества като каптагона.
  генерал Кирил Величков от ДС поръча убийството на Васил Илиев...
  Според неговите сведения, създателят на империята "ВИС" е ликвидиран по поръчка на един от началниците на Държавна сигурност, след като споделя намеренията си да се отдели пред ДС генерал Величко Величков
  http://desebg.com/iv/347-2011-08-12-08-42-38

  Нередност?
 • 5
  bramasole avatar :-|
  bramasole
  • + 1

  Що се касае до фирма "Ширио" и трансформациите ѝ през 1989 г., за каква скрита приватизация се говори, при положение, че при цесията се изисква съгласието и на цедента, и на цесионера. Просто "другарите" са си подреждали бизнеса с перспектива. Съвсем друг е въпросът, че действията на зависими от проявилия интерес към бизнеса на Гебрев "10" български емблематични обществени личности предизвикаха симпатии към него заради арогантното и в разрез със законодателството действия.
  А както разбрахме, действали са не само българските служби.

  Нередност?
 • 6
  nkf1550631189599366 avatar :-|
  Димитрина Димитрова

  "Revenge is a dish best served cold."

  "Old Klingon Proverb"

  Нередност?
Нов коментар