С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
18 фев 2019, 18:06, 2201 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини

Адвокатите започват масиран отпор срещу закона за мръсните пари; Скандалът с промените в Изборния кодекс продължава с отмяната им; Публикувана е новата наредба за придобиване на юридическа правоспособност

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Необичаен протест на адвокати пред Народното събрание е насрочен за четвъртък от 12 до 15 часа под надслов "Адвокати vs DANCE". Адвокатите от столицата и страната се самоорганизират на протест срещу начина, по който новият Закон за мерките срещу изпирането на пари ги задължава да докладват на службите за финансовите и имотните сделки на своите клиенти. Според тях това посяга на същността на адвокатската професия, която е основана на конфиденциалността в отношенията между адвокат и клиент. Протестиращите ще връчат на председателката на парламента Цвета Караянчева писмо с конкретни предложения за промяна в закона, който да изключи ангажирането на адвоката да донася за клиента си. Писмото, изготвено от адвокат Емилия Недева, е публикувано на фейсбук страницата на събитието и пуснато за подпис от адвокати.

Недоволството на адвокатите бе катализирано от изискването до 15 февруари да представят в ДАНС "план за въвеждащо и продължаващо обучение" как да идентифицират мръсни пари. В петък ръководството на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) се срещна с ръководството на ДАНС и се договори, че адвокатите няма да представят такива планове, а единствено съветът от името на всички. Планът е публикуван заедно със съобщението за срещата, но това е по-скоро неуспешен опит за преодоляване на кризата.


Междувременно адвокатско дружество внесе жалба във Върховния административен съд срещу текста от правилника за прилагане на закона, който задължава адвокатите да представят планове за обучение, и поканиха всички заинтересовани лица, браншови организации и експерти да се присъединят към това дело. (Интересен поглед върху темата: Обучението срещу пране на пари става нов сладък бизнес)

Всичко това се случва в навечерието на общото събрание на адвокатите в страната на 23 и 24 февруари (събота и неделя), което тази година ще се проведе в аудитория 272 на СУ "Св. Климент Охридски". Това обяснява и опита на ръководството на адвокатурата да тушира напрежението, но вещае и доста разгорещено общо събрание. На сайта на ВАдС са публикувани отчетът за дейността на съвета за 2018 г. и докладът на Висшия дисциплинарен съд.

Изслушването на осемте кандидати за европейски прокурор от България бе насрочено за днес, 18 февруари, от 10 часа във Висшия съдебен съвет, и се излъчваше онлайн. Във вторник комисия по подбора трябва да обяви резултатите.Скандалът на изминалата седмица - промените в Изборния кодекс, ще се разгърне и през тази, но по нов начин. През уикенда БСП обяви, че ще напусне парламента. В понеделник ГЕРБ даде заден - дни след истеричното среднощно гласуване на промените в края на миналата седмица премиерът Борисов обяви, че въпросът за преференциите ще бъде преразгледан. Ще бъде избран и нов състав на Централната избирателна комисия. Въпросът, който все още остава нерешен, е дали президентът ще наложи вето на закона и промените ще станат в рамките на това вето, или ще се наложи внасянето на нов законопроект.

//СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Само около 85 000 фирми са задължени да декларират действителните си собственици
>> Бизнесът иска отпадане на нотариалната заверка в процедурата по деклариране - тя не дава повече сигурност, а само тежест

Цацаров скри информация за посещенията на български прокурори в Русия >> Обвинителите от Москва и София са обменяли опит как да пазят правата на предприемачите

Лозан Панов предлага за дисциплинарно наказание шефа на Апелативния спецсъд >> Комисията от Върховния касационен съд установи сериозни нарушения на Георги Ушев по делото "Иванчева"

Държавата най-накрая предложи промени в Закона за концесиите >> Редакциите се правят, за да има истинско състезание с повече кандидати за летище София, като от ведомството сега показват, че бързат

Лаура Кьовеши е фаворит за новосъздадения пост на европейски главен прокурор >> Румънското правителство се противопоставя на кандидатурата ѝ

Ако искате да получавате правния бюлетин на мейла си, направете безплатен абонамент тук:

Искам да получавам бюлетина Легал Компас

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Отнемането на недекларирани на границата пари, комбинирано със затвор или глоба, противоречи на правото на ЕС >> news.lex.bg

Влиза в сила нов регламент: Гражданите на ЕС няма да правят заверки на удостоверения за раждане, брак или смърт >> news.lex.bg

Колко "тежат" становищата на българските служби за издирвани и осъдени лица, получили български паспорти? >> defakto.bg
//ЦИТАТ НА СЕДМИЦАТА

Професионалното обучение на адвоката произтича от Закона за адвокатурата, който задължава всеки адвокат да се обучава перманентно по цялото законодателство. Аз не се обучавам с цел да доноснича на ДАНС, а за да защитавам гражданите.
Адвокат Емилия Недева за задължението адвокатите да представят планове за обучение по закона срещу прането на пари

//ПО-ИНТЕРЕСНОТО ОТ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК

бр. 13 от 12 февруари 2019 г.

Наредба № 1 от 1 февруари 2019 г. за придобиване на юридическа правоспособност, в сила от 1 януари 2020 г. Стажът за придобиване на правоспособност е 6-месечен. През първите две месеца (основен стаж) стажант юристът преминава (за седмица или две) през районния, окръжния, административния съд, районна и окръжна прокуратура и окръжен следствен отдел. През следващите 4 месеца се провежда професионалният стаж при адвокат, нотариус, съдия по вписванията, съдебен изпълнител, магистрат, във ВСС и Инспектората към него, НИП, арбитражните съдилища, омбудсмана, а дори и в орган на изпълнителната власт. Изпитът за правоспособност се провежда през април и през октомври и се състои от две части - тест и решаване на казус. До казуса се допускат тези, които издържат теста. В Министерството на правосъдието се поддържа публичен регистър на лицата, придобили юридическа правоспособност, а достъпът до него е свободен и безплатен.

Публикувани са промените в закона за горивата (Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход), с които управляващите потърсиха консенсус с протестиращите представители на дребния бизнес в сектора. Отлага се срокът (6 месеца от влизане в сила на закона), в който министърът на икономиката трябва да издаде наредба за регистъра на търговците на горива, което означава, че дотогава законът практически няма да се прилага.

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Как ще се подават електронно декларациите за действителните собственици на медии и разпространители


Министерството на културата до 30 април т. г. трябва да осигури техническа възможност за подаване на декларациите за действителните собственици на медиите и на разпространителите на печатни произведения чрез попълване на електронен формуляр на интернет страницата на министерството. Това става ясно от проект за наредба за прилагане на новите текстове от Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (т.нар. медиен закон на Пеевски). Според закона такива декларации се подават ежегодно до 30 юни.

Нови законови промени във връзка с еврото

Финансовото министерство предлага поредни законови промени в изпълнение на препоръките за присъединяването към еврото. С промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници се създават условия за присъединяване към Единния механизъм за преструктуриране, като се въвеждат разпоредби на Регламент (ЕС) № 806/2014 от 15 юли 2014 г. за установяване на еднообразни правила и еднообразна процедура за преструктурирането на кредитни институции и някои инвестиционни посредници.

//СЪДЕБНИ

СЕС: Национален закон не може, чрез обща норма с обратно и автоматично действие, да обяви за нищожни договорите за кредит, сключени с чуждестранни кредитори, които не са имали разрешение да предоставят кредитни услуги в тази държава членка. (Решение по дело C-630/17 Milivojević/Raiffeisenbank)
Такъв режим съдържа ограничение на свободното предоставяне на услуги, което явно превишава пределите на необходимото. Принципът на свободно предоставяне на услуги изисква премахване на всяка основана на гражданството дискриминация спрямо установени в друга държава членка доставчици на услуги, както и на всяко ограничение, което може да доведе до забрана, затрудняване или по-слаба привлекателност на дейността на такъв доставчик. Доводът, че даден договор за кредит е бил сключен преди датата на присъединяване на държавата към ЕС, не може да бъде приет, защото този договор продължава да поражда последици и след тази дата. Разпоредбите на учредителните договори са обвързващи за Хърватия от датата на нейното присъединяване, поради което следва да се прилагат към бъдещите последици на уредба, възникнала преди това.

ЕСПЧ: Прекомерно високо обезщетение, наложено на адвокат за неоснователни обвинения към съдия, е нарушило правото му на изразяване (Pais Pires de Lima v. Portugal /жалба № 70465/12). Португалски адвокат е бил осъден по гражданско дело за вреди, причинени на съдия, след като адвокатът в писмо до ВСС е поискал дисциплинарно производство срещу магистрата с обвинения за пристрастност, корупция и измама. ВСС прекратява производството поради липса на доказателства за твърденията, съдията завежда гражданско дело и адвокатът е осъден да му плати 50 000 евро обезщетение. ЕСПЧ приема, че решението има своите основания, доколкото адвокатът не е бил в състояние да представи доказателства за обвиненията си, но размерът на присъдената сума е бил прекомерен, още повече че обвиненията в измама и пристрастност не са били направени публично, а в писмо до ВСС. Адвокатът не може да бъде държан отговорен за изтичането на информация от производството, което по условие е поверително.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Парите за медии в кампанията за евровота у нас вече превишават 3 млн. лв. 1 Парите за медии в кампанията за евровота у нас вече превишават 3 млн. лв.

"Воля" изпревари ГЕРБ по разходи за отразяване, показват данните на Института за развитие на публичната среда

24 май 2019, 1698 прочитания

Кога всъщност ще са готови магистралите 2 Кога всъщност ще са готови магистралите

Предизборните обиколки на Бойко Борисов съвпадат със старта на изграждането на магистрали, с откриването им и изтеглят сроковете за изграждането, но дали това е реалистично

23 май 2019, 4541 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Вечерни новини: Борисов отмени изборните поправки, бъдещият европарламент ще зависи от крайната десница

И още: Кого ще изпрати България в европейската прокуратура; Сайтът на ДАНС още е блокирал; Екологична катастрофа край София

Борисовата градина на раздора

Устройственият план на парка ще запали нов голям конфликт в София преди изборите

Как ще гласуваме на 26 май

Преференциите имат нови номера, машинното гласуване не е толкова трудно

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кино: "Капернаум"

Драма на бедност и надежда през очите на дете

Галина Дългото чорапче

Социалният цирк на осиновената в Дания Галина Риом-Ройбек учи децата у нас на приобщеност, емпатия и вяра в себе си