Карина Караиванова: Не мисля, че има нещо, което не съм свършила

Председателят на КФН подава днес оставка, за да поеме пост в ЕБВР, насред редица проблеми в застрахователния сектор

След оттеглянето на Карина Караиванова КФН временно остава само с трима членове от петима по закон, което може да затрудни дейността й
След оттеглянето на Карина Караиванова КФН временно остава само с трима членове от петима по закон, което може да затрудни дейността й    ©  Анелия Николова
След оттеглянето на Карина Караиванова КФН временно остава само с трима членове от петима по закон, което може да затрудни дейността й
След оттеглянето на Карина Караиванова КФН временно остава само с трима членове от петима по закон, което може да затрудни дейността й    ©  Анелия Николова

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова обяви, че днес ще депозира оставката си в парламента. Това става след като още през декември 2018 г. беше обявено, че тя ще замени Калин Митрев като представител на България в съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) от 1 март.

Нейното оттегляне се случва насред поредица от кризи и нерешени проблеми в единият от поднадзорните сектори - застраховане, който от миналото лято е без ресорен заместник-председател след оставката на Ралица Агайн. Нещо повече - работата на регулатора ще е затруднена и тъй като съставът на петчленната комисия текущо остава от трима души, докато депутатите не изберат наследник на Караиванова на поста. За най-вероятен такъв се счита настоящият зам.-председател с ресор инвестиционен надзор Бойко Атанасов.

Самата Караиванова обаче не вижда опасност и отчете пред медиите напълно успешно изпълнение на поетите от нея ангажименти.

Шестилетката в съкратени срокове

На прощалната си пресконференция председателят на КФН заяви, че макар и да са изминали едва две години и половина от шестгодишния й мандат, тя счита, че концепцията, която е защитила, е изпълнена в цялост. Тя изтъкна като важни моменти при нейното управление, че надзорната политика е изцяло променена, както и моделът на финансиране на самата комисия, която вече се издържа изцяло с такси от поднадзорните лица без субсидия от бюджета.

Акцент в отчета й бяха и мащабните законодателни промени, случили се в последните години, включително и дълго отлагани като прецизирането на дефинициите за свързани лица при инвестициите на пенсионните фондове. Според Караиванова е постигната пълна равнопоставеност на поднадзорните лица и по-голяма откритост на КФН. "Важно е да не се отстъпва от предприетата реформа и комисията да продължи да работи като ефективен и прозрачен регулатор", каза Караиванова, която определи новата си длъжност не като бягство от отговорност, а като кариерно развитие, което не е имало как да откаже.

Цъкащите бомби в застраховането

За детайли по отношение на недовършените реформи и проблемите в застраховането като наложения мониторинг по международната система "Зелена карта" Караиванова пренасочи към ресорния зам.-председател (понастоящем длъжността се изпълнява от свободния член на КФН Владимир Савов). "Като член на колективния орган съм предприела всичко възможно. По моя инициатива са направени проверки в някои институции. Уведомила съм компетентните органи за някои констатации", заяви тя, като отказа да влиза в детайли.

По отношение на предложения от КФН модел за бонус-малус при задължителната полица "Гражданска отговорност", който беше оттеглен за доработване след негативен публичен прием, тя заяви, че се работи по най-съществените бележки, както и по нужните законови промени.

На полурегулатор

След оттеглянето на Караиванова КФН остава само с трима членове, което е минимумът за провеждане на заседание и вземане на решения. Това значи, че в близко време настоящите членове ще трябва да присъстват на всички заседания и да гласуват единодушно по всяка точка, за да мине тя.

След оставката на Караиванова бюджетната комисия в парламента трябва да приеме процедура за избор на нов председател на КФН, което е заложено като точка за утрешното й заседание. В нея обаче трябва да се даде време за номинации, да проведе изслушване на кандидате и чак след това те да бъдат одобрени от депутатите. Това дори в най-стегнати срокове отнема 2-3 седмици. Освен това, ако постът бъде поет от Бойко Атанасов, то КФН пак ще остане с трима членове, като по закон тепърва новият председател ще трябва да предложи свои заместници и те да минат през изслушване.

Според Караиванова това обезкървяване на КФН насред течащите процедури по кандидатстването на България за валутния механизъм ERM II няма да има негативни ефекти, тъй като основните изисквания към регулатора по поетите ангажименти от страната вече са изпълнени.

На въпрос на "Капитал" защо над половин година след оставката на Агайн тя не е номинирала кандидат за зам.-председателския пост, Карина Караиванова отговори: "Да кажем, че нямаше консенсус да бъде стартирана такава процедура."

Тя припомни и че по-рано през мандата й тя имаше опит с нейни номинации, които бяха блокирани от депутатите и трябваше да се минава през процедурата наново. Затова сега не е имало как да се тръгне с номинация, без да има осигурена подкрепа.