Консорциум между белгийци, българи и австрийци ще ръководи строежа на газовата връзка с Гърция

Обединението "Тибеи" предложи цена от 5.67 млн. евро и има най-висока техническа оценка за инженер-консултант на проекта

Ценовите оферти на кандидатите бяха отворени на 19 февруари, а официалното класиране се очаква до дни
Ценовите оферти на кандидатите бяха отворени на 19 февруари, а официалното класиране се очаква до дни    ©  Цветелина Белутова
Ценовите оферти на кандидатите бяха отворени на 19 февруари, а официалното класиране се очаква до дни
Ценовите оферти на кандидатите бяха отворени на 19 февруари, а официалното класиране се очаква до дни    ©  Цветелина Белутова

Година и четири месеца след старта ѝ поръчката за инженер-консултант на газовата връзка с Гърция стигна до отварянето на ценовите офертите на кандидатите. В процедурата с бюджет от 8.45 млн. евро участваха 12 фирми и консорциуми, но до финалният етап са допуснати само четири от тях.

С цена от 5.67 млн. евро най-добро е предложението на консорциум "Тибеи", в който влизат белгийската Tractebel, българските "България инженеринг" и "Ипсилон консулт", както и австрийската Intber. Обединението води и при техническата оценка с 91 т., така че, ако няма нови жалби срещу процедурата, изборът му за инженер-консултант на газовия проект е почти сигурен.

Официалното класиране на кандидатите ще бъде обявено в следващите дни от проектната компания за интерконектора - Ай Си Джи Би (ICGB), в която акционери с равно участие са Българският енергиен холдинг и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon.

Възлагането на поръчка за инженер-консултант е важно, тъй като е една от последните стъпки преди стартиране на строителните дейности. До май се очаква да приключат и другите две основни процедури - за изработването на тръбите и за самото строителство, които също се забавиха значително заради жалби.

Кой е победителят

От протоколите на оценителната комисия не става ясно какво точно е процентното участие на различните партньори в консорциум "Тибеи". Но предвид високите изисквания, които постави Ай Си Джи Би, Tractebel би следвало да има водеща роля. Още повече че компанията участва както с белгийското си дружество, така и с италианското подразделение. От 2009 г. Tractebel е пълноправна независима компания в рамките на бизнес звеното на френската Engie (бившето GDF SUEZ). Дружеството е специализирано в консултациите и инженеринга в областта на енергетиката, ядрената енергетика, газовата промишленост и инфраструктурата. От сайта на Tractebel се разбира, че в компанията работят над 5000 души, а годишният й оборот е над 660 млн. евро.

"България инженеринг" на няколко пъти досега си е партнирала с Tractebel, като последно двете заедно участваха в процедурата за предпроектното проучване на газовия хъб "Балкан", но отпаднаха от надпреварата. През 2014 г. обаче са спечелили две обществени поръчки на Агенцията за устойчиво енергийно развитие с обща стойност 1.55 млн. лева. Иначе "България инженеринг" се занимава основно с консултации, анализ и оценка на инвестиционни проекти във ВЕИ и енергийна ефективност. Фирмата се управлява от Елена Дилкова, а собственик е Пламен Дилков чрез дружеството си "Дилков Истейт".

Що се отнася до другия български партньор - "Ипсилон консулт", като част от различни консорциуми той има зад гърба си два договора с Националната компания "Железопътна инфраструктура" за общо над 14 млн. лева. Компанията е сред кандидатите и за строителния надзор на проектите за продължението на Южната дъга от столичното околовръстно до магистрала "Тракия" и за пътя от Мездра до Ботевград. Собственик на "Ипсилон консулт" е Тинка Белегова, а управител е Красимир Цветков.

За австрийската Intber публичната информация е по-оскъдна, като от сайта на дружеството се разбира, че то има офиси във Виена и в София и се занимава с управление на проекти.

Големи отговорности

Срещу сумата от 5.67 млн. евро Ай Си Джи Би иска инженер-консултантът буквално да управлява изпълнението на проекта от нейно име както в България, така и в Гърция. Той ще трябва да направи оценка на техническите рискове и да осъществява контрол върху доставките. Освен това сред задълженията са и всички надзорни дейности - върху строителството, върху придобиването на земеделски земи и учредяването на сервитути за преминаването на тръбите, както и върху самото пускане в експлоатация на газопровода.

Проектът за изграждане на междусистемната връзка Гърция – България е ключов за осигуряване на алтернативни доставки. Той ще даде достъп до Южния газов коридор, чрез който Югоизточна Европа ще получава природен газ от Каспийския регион, съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ и други. Предвиденият първоначален капацитет на газопровода е 3 млрд. куб. метра, а максималният може да достигне до 5.5 млрд. куб. м годишно.

Отпадналите кандидати

Другите три кандидата, допуснати до отварянето на ценовите оферти, са италианските Enereco и Technip Italy Direzione Lavori, както и гръцкият консорциум C&M-Asprofos-S Energy-Miks. Техните оферти са съответно 8.43 млн., 6.76 млн. и 7.25 млн. евро. Техническите оценки пък са 60, 82 и 78 точки.

В надпреварата участваха още две италиански компании - T&T Sistemi и обединението между Techint - Compagnia Tecnica Internazionale и Techfem; австрийска ILF Beratende Ingenieure, както и обединенията "МГВ Консултант", "Консулт Еврогаз", РИНА, "ВН газопровод Гърция - България" и "ДжейВИ Интерконектор 2018".