С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
27 22 фев 2019, 13:30, 9944 прочитания

Ерик Рубин: Ако една държава контролира енергията ви, тя има огромна власт над вас

Американският посланик пред "Капитал" за активизирането на САЩ срещу Русия и Китай на Европа и Балканите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ерик Рубин влезе в новините миналата седмица, когато заедно с премиера Бойко Борисов обявиха, че през българска банка са минавали пари от Венецуела с неясен произход. Извън скандалната новина посланикът на САЩ в София обаче би трябвало да е интересен по една много по-важна причина.
Вашингтон възобнови интереса си към Европа и Балканите и зае агресивна позиция по редица въпроси: от Русия и газопроводите, до Китай и Huawei.
За какво говори тази внезапна активност, "Капитал" се срещна с Рубин, за да разбере.


Американският посланик в Германия заяви, че САЩ обмислят санкции за компаниите, които строят "Северен поток 2". Какво е отношението на САЩ към "Турски поток", който сега достига и българската граница? Възможно ли е да се стигне до санкции срещу компании, работещи по него?


Трябва да наблегнем не върху хипотетични въпроси за потенциални санкции, а върху най-важната точка - разнообразяването на енергийните доставки. Тя е изключително важна за бъдещето на България и региона, както всъщност и на цяла Европа. Във Варшава държавният секретар Майк Помпео засегна най-голямата ни загриженост - не просто липсата на диверсификация, а опасността процесът активно да тръгне назад.

Всички знаят, че руската енергия играе голяма роля в Европа и ще продължи да играе тази роля - никой не предлага да се замени тя. Въпросът е какво ще стане, ако в среда, която вече е силно доминирана от един снабдител, същият увеличи драматично дела си. Тази опасност трябва да бъде предотвратена чрез повишено внимание и напредък в посока диверсификацията.

В българския случай има два специфични проекта, които смятаме за най-важни за повече енергийна сигурност. Първият проект е междусистемната връзка между България и Гърция IGB, която трябва да бъде завършена догодина. До този момент строежът още не е започнат, но надеждата е това да се случи скоро. Това е особено важен проект, тъй като България вече е сключила договор за доставка на газ с азербайджанската Socar. Ако газопроводът започне работа догодина, на българския пазар ще имате реално снабдяване не само с руски газ - в този случай азерски. Газопроводът означава, че в бъдеще България би могла да купува газ и от други държави, например чрез потенциална връзка с бъдещия LNG терминал в Александруполис или чрез връзка с цялата гръцка газопроводна мрежа. IGB може да даде началото и на газов хъб - нещо, за което никога не сме били против.Ключовият въпрос е откъде идва газта. Опитът показва, че из цяла Европа диверсификацията води до значителен спад в цените заради повишената пазарна конкуренция. Това е благоприятно за потребителите и води до по-ниски цени.

Вторият важен за България проект е този на Westinghouse за тестване на горивни касети за реакторите в "Козлодуй" - там отбелязваме значителен прогрес. Ако тестовете минат добре, а ние нямаме причина да предполагаме противното - такова гориво е било изпробвано в почти идентични реактори в Украйна, ще се създаде възможността за втори снабдител на ядрено гориво в България. Това ще има положителен принос към българската енергийна сигурност.

Отсъствието или неизпълнението на тези проекти, заедно с дискусията за снабдяване с още повече руски газ, обаче ни тревожи.

Това означава ли, че вече сте говорили с българското правителство за "Турски поток" и сте представили тези аргументи? Търгът приключва всеки момент.

Не бих искал да обсъждам дипломатически разговори, но мога да кажа, че това, което обявяваме публично, е единственото ни послание. Българското правителство знае, че искаме да подкрепим енергийната диверсификация. Тя е решението на енергийните проблеми на България. Разтревожени сме, ако не виждаме прогрес в тази посока.

Изглежда, че през последните няколко месеца САЩ активно лобират против "Турски поток", но не в България, а в Централна Европа - Унгария и Словакия. Защо?

Заели сме много силна публична позиция против "Северен поток 2" - той би намалил енергийната конкуренция в региона. Украйна е друг важен фактор. Ние не подкрепяме който и да е проект, който би пренасочил транзита на газ извън Украйна или би отнел от транзитните приходи и енергийната сигурност на страната. Българите навярно си спомнят какво се случи тук последния път, когато Русия дръпна кранчето на газта за Украйна.

Ако една държава контролира почти пълното ви енергийно снабдяване, тази държава има огромна власт и влияние над вас.

Най-вероятно следите историята с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и отравянето му. Свързало ли се е с вас българското правителство за помощ в разследването?

Не, не са се свързали. Това е дискусия между правителствата на Великобритания и България и не е въпрос, в който бихме искали да се месим без покана. Трябва обаче да заявя, че сътрудничеството ни с всички български правоохранителни органи е отлично и сме много доволни от нивото му.

Миналата седмица стана ясно, че Венецуела е опитала да използва българска банка за съмнителни трансфери. Смятате ли, че съществува недостиг в капацитета на българските служби да засичат пране на пари?

Не. Бяхме много доволни и впечатлени от бързата реакция на българските власти. Ние предоставихме информация, която дойде от финансовото ни разузнаване - нещо, което сме винаги съгласни да правим. Операцията беше успешна и това е важно, тъй като става дума за важен принцип - този тип корупция, идващ от недемократични режими, е противен, особено когато във Венецуела има хора, гладуващи по улиците, докато държавното им богатство бива източвано.

Смятам, че този случай изпраща важен сигнал, че България е бдителна и опитът да се използва нейната банкова система за нелегални цели ще носи известен риск.

Вие ли предадохте информацията на българските служби, или те вече работеха по случая?

Първоначално тя е била предоставена на ведомствено ниво от нашите служби на вашите, но след това обсъдих случая и с премиера и други висши държавни служители.

Китайската Huawei е друга от темите, важни за САЩ. Смятате ли използването на технологии или експертиза на китайската компания от българските институции за опасно?

Ние вярваме в свободна и прозрачна конкуренция в сферата на технологиите, както във всички други сектори. Китайските компании трябва да могат да се състезават, както всички други компании по света, но трябва да го правят по прозрачен начин и да не използват правителствени ресурси, за да печелят срещу останалата конкуренция. Особено ясни бяхме за притесненията си спрямо сигурността на китайските технологии и споделихме тези свои тревоги със съюзниците и партньорите си, за да имат пълна информация, на базата на която да взимат собствени решения. Има опасност за сигурността при инсталиране на китайско оборудване и последствията могат да включват несъвместимост с американски системи, особено тези на правителството на САЩ.

Тоест сигналът, който сте изпратили към българското правителство, е, че не бихте използвали определени канали, ако на Huawei бъде разрешено да строи определени телекомуникационни системи?

Това е сигнал, който сме споделили с всички наши съюзници и партньори в ЕС, включително България. Проведохме много добър диалог и тревогите ни бяха обстойно изслушани.

Но вашата позиция е за отворен и конкурентен пазар между всички или за изхвърляне на Huawei от пазара изцяло?

Никой не се опитва да изхвърли когото и да е. Става дума за осигуряването на отворени и прозрачни пазари с честна конкуренция за всички компании, включително нашите. Става дума за сигурност - работата с китайски компании по много начини означава работа с китайското правителство - това е нещо, което купувачите трябва да обмислят.

Говорите за заплахата от Китай, но манипулирането на избори и кибератаките идват от Русия. Над 60% от европейците вярват, че това вероятно ще се случи и на предстоящите избори. Свързали ли са се с вас българските власти след предишни кибератаки, идващи от Русия?

Позицията ни е пределно ясна. Силно сме загрижени от руските опити да се подкопават правителствата на наши съюзници, включително чрез намеса в избори и други суверенни механизми. Русия освен това се опитва да подкопава ролята на медиите и истинските новини, опитва се да използва енергетиката като форма на влияние. Русия също саботира много положителни инициативи като интеграцията на Западните Балкани - руснаците направиха всичко възможно, за да затруднят или предотвратят споразумението за името между Гърция и Северна Македония. Ние ясно сме заявили, че това е огромен проблем, така е направило и българското правителство. И да, ние сме консултирали българските власти за проблеми на киберсигурността и ще продължим да го правим.

Всичко, за което говорим дотук - Русия, Китай, газ, демонстрира като че ли възобновен интерес на САЩ към Европа. По времето на предишния президент Барак Обама фокусът беше Азия. Връща ли се фокусът върху Европа?

Ще трябва да отхвърля предположението във въпроса. Бях зам.-помощник държавен секретар по време на администрацията на Обама и отговарях за голяма част от този регион - Източна Европа, Кавказките области и Югоизточна Европа, и не съм съгласен, че не им се е обръщало внимание. Да, вярно е, че се говореше за завой към Азия, но това никога не е означавало, че се оттегляме от задълженията и фокуса си тук, в Европа.

Мисля, че е честно да се каже, че предизвикателствата тук са по-големи през последните години. Войната в Сирия, мигрантската и бежанската криза, руско-украинският конфликт и опитът за анексиране на Крим, финансовата криза в Европа - случва се страшно много и е честно да се каже, че това ни кара да се фокусираме тук повече.

Налице е много недовършена работа, особено на Западните Балкани. По тази причина подкрепяхме и българските инициативи от вашето европредседателство. Силно подкрепяме личните усилия на Бойко Борисов да фокусира вниманието към потенциално опасната недовършена работа, включително в Босна и Херцеговина и Косово. Решението е да се продължи процесът на интеграция.

Договора за ракети със среден обсег на действие (INF), чиято цел беше да не се превърне Европа в ракетно бойно поле, вече го няма. Това причина ли е за тревога за Европа?

Първо, договора все още го има - ние сме обявили намерението си да го напуснем и всичките 29 членове на НАТО са съгласни, че оставането в договора не е устойчиво решение поради крещящите руски нарушения. Русия развива и разполага ракетни системи със среден обсег по нова технология, които имат капацитета да носят и ядрени глави.

Договорът не може да оцелее, ако Русия продължи в тази посока. Ако Русия прекрати нарушенията си, бихме били щастливи да останем в ING.

Китай също напредват с разработката на собствени ракетни системи.

И накрая, да погледнем на ситуацията тук. Как диагностицирате медийната ситуация в България? Какво казва за нея възстановяването на Радио "Свободна Европа"?

Първо, РСЕ, или просто СЕ, е изцяло независима организация и бордът й е взел решението да отвори бюра в София и Букурещ, а в момента обмисля да отвори бюра и на други места в Централна Европа. Това решение по никакъв начин не е повлияно от правителството на САЩ, но го виждам като силно положително поради една много важна причина. Повече разнообразие на мненията е критично важно и моят единствен коментар за медийната свобода в България е, че страната ви може само да спечели от това. Повече разнообразие на медиите и повече мнения на медийния пазар означават, че слушателите, зрителите и читателите могат да получат информацията си от множество източници. В момента например се наблюдава концентрация в медийната собственост в България.

Наличието на солидни независими медии може да е само положително и липсата им е ясна, и то не само в България.

Интервюто взеха Огнян Георгиев и Деян Димитров
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона 10 Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона

Според публикация на El Periódico испанските власти проучват има ли данни за пране на пари и свързано ли е с българския премиер

21 фев 2020, 3502 прочитания

Само ГЕРБ и ДПС попълниха Комисията за регулиране на съобщенията 1 Само ГЕРБ и ДПС попълниха Комисията за регулиране на съобщенията

Гласуванвето в парламента доведе до нов трус в управляващата коалиция, "патриотите" питат ГЕРБ с тях ли управлява или с ДПС

21 фев 2020, 2013 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Конституционният съд отказа да гледа искането срещу лобисткия закон за горивата

Според мнозинството от съдиите омбудсманът Мая Манолова не е посочила как новата регулация засяга права на граждани

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10