Гротескната стабилност на ГЕРБ

Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ бяха съвносители на спорните промени в Закона за вероизповеданията

Гротескната стабилност на ГЕРБ

Промяната на преференциалния вот в услуга на ДПС създаде хаос, от който най-губещи са ГЕРБ

Велина Господинова, Елена Старидолска
6266 прочитания

Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ бяха съвносители на спорните промени в Закона за вероизповеданията

© Надежда Чипева


16 февруари, Цветан Цветанов, председател на ПГ ГЕРБ: "Взехме решение в политическата група. Имахме много тежък ден. Наложиха се последващи консултации с "Обединени патриоти" и впоследствие с ДПС. Това бяха текстове (на ДПС за преференцията), за които трябваше да се намери някакъв консенсус, за да продължи работата на парламента, да продължи работата на 44-ото Народно събрание и, разбира се, стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството."

19 февруари, Данаил Кирилов, председател на правната комисия, ГЕРБ: "Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения, без значение от каква част от обществото идват. Оттеглихме изборните промени заради стабилността на държавата."

Оправданието на Цветанов защо ГЕРБ подкрепи предложението на ДПС за драстичното увеличаване на прага на преференциалния вот, с който избирателите могат да пренареждат партийните листи, и това на Кирилов - защо само няколко дни по-късно партията на Борисов промени позицията си на 180 градуса, звучат като виц, но, уви, не са.

Признанието на Цветанов защо подкрепиха промяната за преференцията даде официален статут на положението, което се наблюдава отдавна. И през трите си управленски мандата ГЕРБ не отказваше нищо на ДПС, за да не падне от власт. Не случайно изявлението му веднага породи аналогия с думите на Станишев от 2013 г., че ако депутатите от левицата не подкрепят избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, току-що стъкменият кабинет "Орешарски" ще падне. Изглежда, с тази мисъл наум и като заклинание срещу уроки след всеки имиджов удар, понесен заради ДПС, управляващите повтарят като в несвяст мантрата за стабилността.

Спрямо същинската драма с преференциалния вот, в която другите разиграваха собствените си стратегии за изборите, ГЕРБ изглеждаха най-безразлични.

Но заради липсата дори на идея за някаква консистентна политика излязоха от нея като най-губещите.

Поредното извъртане след скандал

На 14 февруари малко преди полунощ ДПС успя да прокара с помощта на ГЕРБ и НФСБ на Валери Симеонов предложението си, което на практика обезсмисля мажоритарния елемент в партийните листи. Въвеждането му и отстояването на праг, който овластява избирателите да променят подредените от партийните ръководства имена според своите предпочитания, са плод на дългогодишни усилия на експерти и граждански организации за демократизация на изборния процес.

Именно по тази причина сговорът между трите партии породи остри реакции в социалните мрежи и на извънпарламентарните десни формации. Ответен удар предприе и БСП, която в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс, коментирани от социалистите като задкулисни договорки, напусна парламента.

В опит да минимизира имиджовите щети, които нанесе на ГЕРБ спешната среднощна смяна на изборните правила, премиерът Бойко Борисов, който първоначално твърдеше, че законодателната дейност си е работа "на парламента и той не им се бърка", свика заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ. След него обяви, че управляващите ще върнат стария текст в Изборния кодекс за преференциията. Към БСП беше направен и допълнителен реверанс. От ГЕРБ "преосмислиха" позицията си за оставането на сегашния състав на ЦИК за евровота през май въпреки изтеклия му мандат и обявиха, че ще започнат процедурата за избор на нов. Мандатът на изборния орган изтича в края на март и от БСП настояваха членовете му да бъдат сменени, но от ГЕРБ упорито отказваха и дори отхвърлиха в пленарната зала предложението на социалистите.

Така в разстояние само на четири дни депутатите от ГЕРБ се оказаха в поредната гротескна ситуация пламенно да защитават фактическото премахване на преференциалния вот, след което пламенно да оправдават връщането му. В престараването си те сътвориха и правен абсурд, като внесоха повторни промени в Изборния кодекс за връщане на старите текстове, преди да е ясно дали президентът ще наложи вето на приетите поправки и преди те да са обнародвани в Държавен вестник.

Заложник на коалициите по интереси

Взаимно изключващите се обяснения на двете главни действащи лица от ГЕРБ в скандала с промените в Изборния кодекс - Цветанов и Кирилов, с една и съща теза си имат своята логика. Тя произтича от модел на управление, който партията на Борисов неотклонно следва от предишния си мандат - да прокарва ключовите законодателни промени чрез различни тематични мнозинства и задкулисни договорки, основно с ДПС.

Срещу подкрепата на движението в този парламент партията на Борисов прокара няколко явно спорни законопроекта от ДПС, между които двата на Делян Пеевски - за КТБ и собствеността на медиите. Тандемът Хамид Хамид и Данаил Кирилов предложи промените в антикорупционния закон, които разшириха до конфликт с правото правомощията на комисията за конфискация, ръководена от избрания с гласовете на ГЕРБ и ДПС Пламен Георгиев.

Без подкрепата на движението правителството нямаше да получи от парламента ревизиран мандат, с който да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребителите F-16, защото две от партиите в коалицията - "Атака" и НФСБ, бяха против, заедно с БСП.

ДПС ползва и още един бонус от ГЕРБ - чрез квотата на "Атака" в правителството движението получи излаз и към важни постове в изпълнителната власт.

Миналия четвъртък обаче капанът на тази съглашателска политика щракна и партията на Борисов се освети като двоен заложник - и на междуличностните битки в "Обединени патриоти", и на зависимостта си от ДПС.

Ефектът от разпада на патриотите

За да окажат натиск върху ВМРО, от НФСБ обявиха, че ще подкрепят предложението на ДПС срещу преференцията. От партията на Валери Симеонов обвързват общото си участие с ВМРО на евроизборите с отстраняването от патриотичното обединение на "Атака", за което обаче от партията на Каракачанов отказват. По тази причина от НФСБ номинираха официално лидера си за водач на листата за евровота. ВМРО пък разчитат на преференциалния вот за спечелването на един мандат за кандидата си и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки, независимо дали партията ще се яви с обща листа с останалите от "Обединени патриоти" или в конфигурация с други извънпарламентарни формации. От ВМРО обявиха, че ще подкрепят и предложението на БСП за избиране на нов състав на ЦИК, без да е ясно на кого правят напук, при положение че и в сегашния имат представител.

Този път "Атака" не участва в надцакването с промените в Изборния кодекс, но депутатите й удобно и в услуга на ДПС отсъстваха от пленарната зала по време на важните гласувания. Така гласовете на движението се оказаха ключови за формирането на кворума за започване на заседанието миналия четвъртък - след като ДПС и БСП отказаха да се регистрират, както и за отхвърлянето на предложението на социалистите за избор на нов състав на ЦИК, на което най-много държаха от ГЕРБ.

Кой кого изнуди

Трудно е да се каже дали ГЕРБ доброволно са решили да подкрепят предложението на ДПС за обезсилването на преференциалния вот, или са направили това под натиск, защото версиите на двете партии се разминават. Цветан Цветанов публично заяви, че са гласували "за" поправката под натиска на ДПС. Хамид Хамид пък твърди, че срещу подкрепата си за запазването на сегашната ЦИК движението е поискало само увеличаването на броя на секциите, в които да има машинно гласуване.

ДПС води война за отпадането на преференциалното гласуване още от неговото приемане. За движението това е от първостепенно значение, защото неговият електорат сериозно се възползва от преференцията и ръководството няма контрол върху този процес. В сегашния парламент движението изключи от парламентарната си група Ангел Исаев, който беше избран заради феномена 15/15 и отказа да напусне Народното събрание. В предишния други двама депутати от ДПС бяха избрани по същия начин и също отказаха да напуснат парламента, заради което бяха изключени от партията. Трус в Кърджали имаше след местните избори през 2015 г., когато 10 от общо 24-те общински съветници на движението бяха избрани чрез преференциален вот.

Депутати от ГЕРБ твърдят, че по време на заседанието на парламентарната група във вторник, два дни преди гласуването в пленарната зала, въпросът за промените в Изборния кодекс е бил обсъждан и в частта за преференциалното гласуване от ръководството са казали, че предложението на ДПС не трябва да бъде подкрепяно. По-късно на председателския съвет в парламента според депутати от мнозинството Цветанов потвърдил позицията за запазване на досегашните прагове. Няма обаче обяснение защо представителите на ГЕРБ в правната комисия още на 13 февруари вечерта гласуваха за обезсилването на преференцията.

Противници на преподреждането на листите има във всички партии и не е изключено от партията на Борисов да са си мислели, че съпротивата срещу промяната няма да бъде голяма. Освен това един от ефектите на фактическото премахване на мажоритарния елемент при листите е понижаването на избирателната активност, от което полза биха имали партиите с твърди ядра като ГЕРБ, БСП и ДПС. Високият праг щеше да създаде напрежение сред формациите, които се явяват в коалиция и разчитат на преференциалния вот за кандидатите си, като например обединението "Демократична България".

Големият губещ

Каквито и сметки да са си правили от ГЕРБ, именно те се оказаха губещи от упражнението по ремонта на Изборния кодекс. Първо, защото успяха да настроят срещу себе си голяма част от избирателите, които биха използвали правото си да преподреждат партийните листи, гласувайки за предпочетени от тях личности. А в начина, по който отиграват ситуацията, има всички предпоставки хаосът с промените в Изборния кодекс и избирането на новия състав на ЦИК да продължи. Паниката да "поправят" грешката си с обезсилването на преференцията и публичните обвинения за оказван натиск от страна на ДПС най-вероятно ще имат последствия за ГЕРБ в парламента. В сряда депутатите от ДПС отново не се регистрираха в началото на работата на парламента и управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" успяха да съберат кворум благодарение на "Воля". При отсъствието на БСП от парламента и явните знаци от ДПС поддържането на постоянен кворум от 121 депутати ще бъде почти непосилна задача за ГЕРБ.

Промените в Изборния кодекс: за всекиго по нещо

Това са промените в Изборния кодекс, одобрени в маратонско гласуване в парламента на 14 февруари 2019 г. Президентът Румен Радев все още не е решил дали ще обнародва текстовете, или ще наложи вето - на част от тях или на всички.

- Преференциите - възможността да се пренареждат партийните листи на практика отпада. Досега, ако конкретен кандидат за депутат или общински съветник получи личен вот, равен на поне 7 процента от гласовете за съответната партийна листа, той можеше да стане първи в нея. За европейските избори прагът беше 5% от гласовете за съответната партийна листа. Сега този минимум се изравнява с "цената" на мандата в гласове - за народен представител това е приблизително 18 000 гласа, за евродепутат - 130 000 гласа, за общински съветник в София например - около 6000 гласа. За това гласуваха ГЕРБ, ДПС и НФСБ.

- Поредните номера на кандидатите в съответната листа ще започват от 100 нагоре, за да не се бъркат с номерата в бюлетината за партиите. Избягва се феноменът 15/15. Освен ако не се трансформира в 15/115.

- Машинното гласуване ще бъде ограничено - в не по-малко от 3000 секции на евровота и в не по-малко от 6000 на местните избори. След 2019 г. хартиените бюлетини отпадат. Тези текстове бяха компромис между ГЕРБ и ДПС, тъй като движението настояваше да има машинно гласуване навсякъде още през май. С машини няма да се гласува в чужбина, в лечебните заведения и в секции с по-малко от 300 избиратели.

- Санкциите за нарушаване на забраната за оповестяване на социологически данни вече ще се налагат от ЦИК, а не от областните управители по регистрация на съответните медии. Комисията ще санкционира и медии, които не са обявили публично, че дадено съдържание е платено, не са публикували договорите си с участници в изборите или със социологически агенции. Профилите на медии в социалните мрежи вече ще се считат за "медийни услуги" и ще подлежат на наказания при нарушения.

- Експерименталното дистанционно електронно гласуване става по-скоро пожелателно - в три избора, като се отменя досегашният запис, който предвиждаше те да са последователни след 1 януари 2018 г. ЦИК трябва да приеме "пътна карта" за въвеждането му, като срокът за изработването й е до края на март 2020 г. Все пак до края на юли т.г. към ЦИК трябва да има звено, което да се заминава с "техническия контрол" на електронното гласуване, което да работи съвместно с правителството.

- Вторият формуляр на протокола, на който се записват резултатите от гласуването - т.нар. резервна белова, отпадна. Текстът беше отменен по настояване на БСП.

- Когато избирателната комисия не може да вземе решение с две трети мнозинство и това е оспорено в съда, новото решение се взима с гласовете на повече от половината от членовете й. Решения на районни и общински избирателни комисии се обжалват пред съответния административен съд по местонахождение, дори да са потвърдени от ЦИК. Това позволява на управляващите заедно с партньори по интереси да прокарват по-лесно решения.

- С добавка за парламентарно представените партии "Воля" ще получи по едно място във всички избирателни комисии - от секционните до ЦИК.
(Не)премереният ход на Корнелия Нинова

БСП се възползват от поводите за натиск срещу ГЕРБ, но рискуват и обратен ефект

БСП се възползва от общественото недоволство заради преференциите, но в характерния стил на Корнелия Нинова надуха прекалено мускули. Миналата неделя социалистите решиха да напуснат Народното събрание, като поставиха условия за връщането си, за някои от които е предварително ясно, че са неизпълними. Такова е настояването във всички секции да има машинно гласуване още на изборите през май.

Лидерът на социалистите вече калкулира успехите на този ход, но е рано те да бъдат измервани в избирателна подкрепа. Нинова видя в бойкота на парламента една от причините за обрата на ГЕРБ за преференциите. Все пак оцени, че има и още две - страх на управляващите от гражданската енергия и "от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов - че ДПС спасяват правителството и живота на 44-ото Народно събрание, а патриотите са просто статисти там, за да прикриват истинското управление - между ДПС и ГЕРБ".

Ако се влезе в детайлите, трябва да се признае, че БСП също има интерес от обезсилването на преференциите. Все пак социалистите се прочуха с феномена 15/15. Освен това Сергей Станишев загрява от месеци, обикаляйки със съмишленици страната, за да работи за личен вот, който да му позволи да остане в европарламента, дори да е поставен на неизбираемо място в листата като опонент на Нинова. Подхождайки практично, депутатите от БСП на свой ред вече направиха график за обиколки из страната, като по този начин навлязоха в същинска кампания.

Нинова призна, че решението за бойкота, което Националният съвет на партията взе, не е било леко. Социалистите губят трибуната на Народното събрание и си навличат основателни упреци, че не работят това, за което са избрани. Тази сряда например те не участваха в ратификацията на договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО, въпреки че така или иначе нямаше да й се противопоставят. На същото заседание обаче беше отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за личните данни, които създават възможност за преследване на журналисти.

16 февруари, Цветан Цветанов, председател на ПГ ГЕРБ: "Взехме решение в политическата група. Имахме много тежък ден. Наложиха се последващи консултации с "Обединени патриоти" и впоследствие с ДПС. Това бяха текстове (на ДПС за преференцията), за които трябваше да се намери някакъв консенсус, за да продължи работата на парламента, да продължи работата на 44-ото Народно събрание и, разбира се, стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството."

19 февруари, Данаил Кирилов, председател на правната комисия, ГЕРБ: "Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения, без значение от каква част от обществото идват. Оттеглихме изборните промени заради стабилността на държавата."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    И какво излезе? ГЕРБ управлява с ДПС, БСП не ходят на работа, Патриотите се карат вместо да прокарат и едно родолюбиво решение, а Воля се бори със статуквото чрез мълчание.

    Хора, не се излагайте! Всеки, който се довери на тези наглеци трябва да е много глупав. Време е да ги сменим. Изборите наближават!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход