С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 22 фев 2019, 11:50, 6336 прочитания

ДАНС: машина за губене на време и за глоби

Задължението за представяне на планове за обучение по закона за мръсните пари хвърли в стрес граждани и организации

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Държавата сътвори поредната безсмислена административна мярка - задължението за представяне на планове за обучение по закона за мръсните пари.
 • Резултатът е излишен стрес за над 100 хил. граждани и организации и прегряване на ДАНС.
 • Адвокатите и бизнесът поискаха преразглеждане на правилата, според които планът е само едно от куп нови задължения.
Множество въпроси из интернет форумите, пукащи се по шевовете пощенски клонове в страната, опашки пред офиса на ДАНС и изнервени служители, обновяващи сайта на агенцията през няколко минути... Цялата тази истерия, свързана с изискването граждани, фирми и организации да подават в ДАНС планове за обучението на служителите си за мерките срещу изпиране на пари, трае вече седмица. Но илюстрира нагледно как работи администрацията, когато трябва да въведе нещо ново и то засяга данъкоплатците - без информационна кампания, без мисъл може ли да се направи и проформа - като да се отчете някаква дейност.

Въпросните планове за обучение засягат над 100 хиляди лица - фирми, държавни структури, адвокати, финансови дружества и много други, които трябваше да ги изготвят и предадат в разузнавателната агенция в рамките на месец.


Как започна всичко

Изискването е ново и е записано в правилника към Закона за мерките срещу изпиране на пари, който беше публикуван в "Държавен вестник" на 8 януари. Автор на изискването и на краткия срок за изпращане на плановете е самата разузнавателна агенция, няма го записано в закона. Той всъщност е нов и прилага европейска директива срещу прането на пари. Задължението да пишат и представят планове важи за всички органи, структури и лица, които по този закон имат ангажимент да следят и подават сигнали за мръсни пари на клиентите си. Всички те до 15 февруари (т.е. в рамките на месец) трябваше да изготвят и да представят в дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС годишен план "за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си". Това можеше да стане на място, по пощата или по мейл. Според правилника обучението на служителите трябва да се развие в две насоки – първо, запознаване със закона за мръсните пари и актовете по прилагането му, а след това - и текущо практическо обучение как да разпознават съмнителни сделки и клиенти и какво да правят в тези случаи.
Кого засяга

Според статистиката за 2018 г. задължените лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари, ангажирани с прилагането му, са над 100 хиляди. От ДАНС акцентират, че този обхват на задължените лица не се е променял от 1998 г., когато е приет предишният закон срещу прането на пари. В него са включени същите задължени лица: БНБ, банки и други кредитни и финансови институции, обменни бюра, застрахователи, лизингови оператори, инвестиционни посредници, одитори, нотариуси, ЧСИ, имотни брокери, спортни клубове, НПО, профсъюзи, политически партии, НАП, митнически органи, търговци на едро, кметове и още много други.

Освен ангажимента за представяне на планове за обучение на служителите си по закона за мерките срещу прането на пари, в срок до 12 май тази година те трябва да приемат и изпратят до ДАНС и вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари. На сайта на разузнавателната агенция в 18 точки е посочено какво трябва да съдържат те.

По данни на ДАНС над две трети от задължените лица вече са подали въпросните планове и дори и до момента в агенцията продължават да получават документи по пощата.

Практическият ефектОчаквано задължените институции, структури, свободни и регулирани професии се оказаха неподготвени и неинформирани. Собственици на компании разказват, че са научили от медиите, че крайният срок изтича. От пресцентъра на ДАНС обаче твърдят, че е било осигурено "необходимото методическо съдействие на задължените лица и че са си сътрудничели с професионални и съсловни организации".

"На сайта на ДАНС е публикувана актуална подробна информация по отношение на нормативната уредба, линкове към относими към превенцията на изпирането на пари и финансирането на тероризъм сайтове; указания; презентации; утвърдени образци на бланки; примерни бланки и др.", са казва в отговор на агенцията на въпроси на "Капитал". Първо, колко души или служители на фирми редовно преглеждат сайта на агенцията, за да проследят има ли нещо ново, което да изпълнят. И второ, сайтът на агенцията в един момент заби, а някои потребители се оплакваха, че изобщо не може да бъде зареден.
ДАНС докладва

От момента на обнародване на правилника за прилагане на закона на 8 януари до средата на тази седмица в ДАНС са постъпили документи от близо 75 000 задължени лица от всички категории (планове за обучения, уведомления, вътрешни правила, доклади за съмнителни операции, запитвания и др.). Това става ясно от отговор на агенцията на въпроси на "Капитал". Документите са представени както следва:
- по мейл – над 3000 бр.
- по поща с обратна разписка – над 70 хил. бр.
- директно подадени в агенцията – над 1550 бр.

Точният брой на подадените документи не може да бъде посочен, защото по пощата все още се получават изпратени документи, заявяват от ДАНС.


"По време на кампанията за приемане на плановете за обучение сайтът на ДАНС не е претърпявал срив и не е имал прекъсване на работата. Това, което е коментирано в медиите като срив, е задействаната защита, която ограничава броя на заявки, когато те са повече от нормалното, от даден IP адрес за определено време. Тази защита е предварително конфигурирана и е предвидена и предприета мярка", твърдят от ДАНС пред "Капитал".

Според Иво Мирчев, икономист и компютърен експерт, това е "100% технически проблем на агенцията" и "най-вероятно става въпрос за грешно конфигуриран firewall". Каквато и да е причината обаче, една част от задължените лица трябваше да разчитат на помощ от колеги, за да се ориентират какво, защо и в какъв срок се изисква.

Формално и безсмислено

По-същественият проблем в тази кампания е, че тя се оказа изцяло формална и напълно безсмислена. Оттук нататък плановете ще бъдат "класифицирани по категории задължени лица", т.е. заведени в папки и класьори (или както в ДАНС си архивират документите), където вероятно ще чакат по-добри времена. От отговорите на агенцията става ясно, че прилагането на мерките за превенция срещу изпирането на пари "се извършва чрез прилагане на основан на риска подход". Т.е. не е ясно дали някой ще следи как се провеждат обученията и доколко ефективни и качествени са те. Важното ще е само да се представят нужните документи - сега план за обучение, а евентуално при проверка – протоколи за проведени мероприятия. Глоби могат да се налагат само ако при евентуална проверка се окаже, че орган, структура или лице, което е трябвало за представи план за обучение, не го е представил.

А те не са малки - от 500 до 5000 лв., когато нарушителят е физическо лице, от 1000 до 10 хил. лв. за търговец и от 2000 до 20 хил. лв. за банки и други финансови и кредитни институции, обменни бюра, застрахователи и лизингови предпрятия.

Същевременно стана известно, че ДАНС предлага типов план за обучение, който е достатъчно да се копира и върне обратно. Такива планове вече се предлагат и на сайтовете на различни счетоводни къщи - даже диференцирани според това дали става въпрос за организация или физическо лице. А различни фирми вече обявяват оферти за обучения и сертификати за тях, но малката подробност е, че никой не гарантира качеството на обучаващия.

Бунтът на адвокатите

Целият абсурд на ситуацията се видя и след като адвокатите се противопоставиха на идеята да пращат в ДАНС планове как ще се обучават да познават закона. Причината е, че познаването на законите е част от същината на професията им.

Юристите посочиха куп парадокси, един от които е, че според указанията на ДАНС дори и адвокатите, които нямат служители, са длъжни да изпращат план за обучение, което означава да направят разчет как ще обучават сами себе си. Те масово заявиха, че няма да пращат нищо в агенцията, и възстанаха срещу Висшия адвокатски съвет (ВАдС), тъй като не се е противопоставил на това безумие. Това очевидно стресна ВАдС, както и ДАНС, и след среща на ръководствата им изведнъж "се постигна съгласие", че всъщност не е необходимо 15 хил. адвокати да представят планове за обучение, достатъчно е само ВАдС да публикува един на сайта си. Адвокатите не са служители на адвокатския съвет и това е извращаване на закона, за да се тушира проблемът. Но пък отвори врата и за нотариуси, ЧСИ и други професии да поискат същото да направят съответните камари. Защото сегашната кампания ще се повтаря всяка година.

Освен ако властите не се вслушат в призива на БСК, отправен в сряда - да отпадне изискването за ежегодно представяне на обучителни програми, а вместо това ДАНС да публикува такива примерни програми в началото на всяка година и да се ангажира с помощ при осъществяването им. Така поне на хартия просветлението какво са мръсни пари по-основателно ще може да се отчете за изпълнено.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: САЩ искат 2.2 млрд. лв. за новите F-16, 1 лв. субсидия и безлимитни дарения за партиите Вечерни новини: САЩ искат 2.2 млрд. лв. за новите F-16, 1 лв. субсидия и безлимитни дарения за партиите

И още: Безплатните детски градини и нулев ДДС засега отиват във фризера; Сблъсъци в Албания заради местните избори; Кой е най-богатият европеец

20 юни 2019, 760 прочитания

Партиите ще могат да се финансират неограничено от бизнеса, както поиска ДПС Партиите ще могат да се финансират неограничено от бизнеса, както поиска ДПС

Държавата все пак ще плаща по 1 лв партийна субсидия за действиетелен глас, реши бюджетната комисия на второ четене

20 юни 2019, 536 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Гротескната стабилност на ГЕРБ

Промяната на преференциалния вот в услуга на ДПС създаде хаос, от който най-губещи са ГЕРБ

Диференциран ДПС

До какво реално ще доведат идеите за по-ниски ставки на ДДС, с които се заиграват политиците

На върха на рекламната стълбица. Отново

guts&brainsDDB стана агенция на годината за шести път в творческия рекламен конкурс ФАРА

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Sweet Dreams (Are Made Of This)

Ани Ленъкс изненада почитателите си с изложба-автопортрет

Пътят към голотата

Изложба с актова фотография на Георги Ст. Георгиев от началото на ХХ век