Радев наложи вето на Изборния кодекс и призова БСП да се върне в парламента
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Радев наложи вето на Изборния кодекс и призова БСП да се върне в парламента

"Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия", каза Румен Радев, като наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс

Радев наложи вето на Изборния кодекс и призова БСП да се върне в парламента

Така президентът помага на БСП да излезе от неудобната ситуация, в която левицата сама се постави, напускайки Народното събрание

Елена Старидолска
3923 прочитания

"Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия", каза Румен Радев, като наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс

© Надежда Чипева


Президентът Румен Радев наложи очакваното вето на част от промените в Изборния кодекс и заедно с това призова опозицията да се завърне в парламента за повторното обсъждане на текстовете в Изборния кодекс. Така той даде втори шанс на лидера на БСП Корнелия Нинова да излезе от неудобната ситуация, в която сама постави партията. Социалистите, от своя страна, върнаха жеста на държавния глава, като казаха, че биха се върнали в Народното събрание, само ако ГЕРБ поправят всички върнати текстове от Радев.

Спасителна сламка за Нинова

В неделя Националният съвет реши, по предложение на Изпълнителното бюро, депутатите от левицата да напуснат парламента. Завръщането им беше поставено под няколко условия, свързани с промени в Изборния кодекс, които обаче няма да бъдат изпълнени. Междувременно експресно изследване на "Галъп интернешънъл" показа, че повече от половината българи не одобряват бойкота. За да спре завихрената от ГЕРБ кампания, в която стана ясно, че депутатите, дори да не ходят на работа, получават една трета от заплатата си, Нинова написа писмо до Цвета Караянчева, за да откаже парите за групата. Оказа се, че това е невъзможно.

В тази ситуация изглеждаше, че БСП няма ход назад. В понеделник обаче президентът Румен Радев намери изход. Той призова опозицията да се завърне в парламента за повторното обсъждане на текстовете в Изборния кодекс. Държавният глава наложи вето върху по-голямата част от промените в него, гласувани на 14 февруари от ГЕРБ, ДПС и патриотите.

Точно за този конкретен случай обаче присъствието на БСП не е от значение. От ГЕРБ обявиха още 18 февруари, че ще коригират измененията, които обезсмислят използването на преференция за пренареждане на партийните листи. Те изчакваха президентът да реши дали да наложи вето, или да публикува закона и после да бъде променен. Ветото, при постигнато съгласие на практика между управляващи и опозиция за преференциите, прави присъствието на БСП в залата излишно.

Може би заради това по-късно в понеделник от "Позитано" 20 обявиха, че ще се върнат в Народното събрание, само ако ГЕРБ приемат всички забележки на президента по кодекса и коригират не само преференциите, но и останалите неща.

Управляващите засега потвърждават единствено намерението си да върнат досегашните прагове за преференции. Те дори още нямат решение каква процедура ще използват. Единият вариант е да приемат ветото. Тогава всички върнати текстове ще трябва да се обсъждат като в процедура между първо и второ четене в комисия. Това означава, че е възможно, освен за преференциите, да започнат спорове и по останалите теми - подсъдност, машинно гласуване и др.

Другият вариант е управляващите да отхвърлят ветото, законът да влезе в сила, а после от ГЕРБ да внесат промени само в частта за преференциите. Това обаче е по-дългият вариант. Стои въпросът е дали е възможно ГЕРБ да съберат 121 гласа в парламента, ако искат да отхвърлят ветото. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, цитиран от "24 часа", че ветото трябва да бъде прието. На същата позиция е и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

По повод поведението на ГЕРБ за Изборния кодекс Румен Радев коментира в понеделник, че мнозинството опитва да коригира собствените си грешки, "заобикаляйки установения в конституцията ред".

Какво оспорва президентът в Изборния кодекс

Ако ветото мине, ще трябва да се гласуват отново и другите върнати текстове, които все още са спорни. Ето какво върна президентът Радев за повторно гласуване:

- Правилата за преференциален вот. "Промените в законоустановения праг за валидност на преференциите са необосновани от гледна точка на демократичното управление и правовата държава", твърди президентът. Според него прагът трябва да бъде такъв, че да дава възможност за разместване на кандидатите в листите. Новите текстове, които на практика обезсмислят преференциите, като поставят изключително високи прагове за тяхната валидност, са определени от държавния глава като "отстъпление от достиженията на изборното законодателство" и "в разрез с обществените нагласи". По тази тема, както стана ясно, ГЕРБ се съгласиха да отстъпят.

- Ограничаването на машинното гласуване в секции с повече от 300 души избиратели. Въпреки че кодексът предвиждаше да има машинно гласуване в цялата страна, с последните изменения то беше ограничено. На изборите за евродепутати през май - в не по-малко от 3000 секции, а за тези на местните - поне в 6000 секции. ЦИК ще решава кои и къде. Второто ограничение е секциите да са в страната и в тях да има повече от 300 души избиратели. Последното беше оспорено от президента в понеделник с аргумента, че гласоподавателите трябва да имат равни права. За тази позиция може да разчита на подкрепа от БСП и ДПС, ако ветото бъде прието.

- Невъзможността да се обжалват всички решения на ЦИК. Според президента са изброени случаите, които могат да се оспорват и по този начин от обхвата са изключени всички решения, свързани с методическия контрол върху останалите комисии, правилата, които приема централната комисия за прилагането на кодекса, и др. "В този смисъл предвидената необжалваемост на актовете на ЦИК по чл. 57, ал. 1, т. 1, 2, 3, 27 и 48 от Изборния кодекс е конституционно недопустима, тъй като с тези актове се засягат избирателните права на гражданите", пише в мотивите на Румен Радев. В тях очевидно се намеква за противоконституционност и може да се предполага, че ако не се постигне съгласие в парламента за промяната им, той ще сезира Конституционния съд.

- Повторното гласуване в избирателните комисии. Промените отмениха правилото всички решения на комисиите, без секционните, да се взимат с мнозинство от две трети от присъстващите членове. Това прави постигането на съгласие по-трудно, тъй като включва представители както на управляващата партия, така и на опозицията. Последните изменения на кодекса направиха така, че когато не може да се стигне до обща позиция, и тази ситуация е обжалвана в съда, комисиите да могат да взимат решение с гласовете на повече от половината от членовете им.

"Приетото правило за "спадащо мнозинство" е съществена промяна, която може да доведе до увеличаване на броя на решенията, за които ще се прилага. Така, вместо да се търси консенсус при вземане на решения, ще се цели и ще се разчита на новото гласуване, при което ще се изисква по-ниско мнозинство", коментира Радев в мотивите за ветото. Според него "въвеждането на по-ниското мнозинство ще създаде възможност една или повече политически сили да увеличат своето влияние непропорционално на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции". От БСП са на същата позиция.

- Подсъдността на актовете на избирателните комисии. С измененията на кодекса решенията на общинските и районните избирателни комисии, които са оспорени, а после потвърдени от ЦИК, вече ще се обжалват в съответните районни административни съдилища (тричленен състав), а не във ВАС. Когато решението не е потвърдено от ЦИК, обжалването е пред ВАС. "По този начин за първи път се отстъпва от установеното правило, че решенията на ЦИК се обжалват само пред Върховния административен съд. Българското изборно законодателство не трябва да допуска подобно изключение", пише в мотивите на ветото на президента върху тези текстове. Според юристите от екипа му: "Спазването на йерархичната симетрия между нивото на административния орган, издал акта, и нивото на съда от системата на административните съдилища също налага решенията на ЦИК да продължават да се обжалват пред Върховния административен съд." Освен това там правораздавали съдии с по-дълъг професионален опит, което било гаранция за качеството на съдебния контрол в кратки срокове.

Текстът е допълнен в 15 ч.

Президентът Румен Радев наложи очакваното вето на част от промените в Изборния кодекс и заедно с това призова опозицията да се завърне в парламента за повторното обсъждане на текстовете в Изборния кодекс. Така той даде втори шанс на лидера на БСП Корнелия Нинова да излезе от неудобната ситуация, в която сама постави партията. Социалистите, от своя страна, върнаха жеста на държавния глава, като казаха, че биха се върнали в Народното събрание, само ако ГЕРБ поправят всички върнати текстове от Радев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  11-годишното господство на Борисов и борисовщината ни отвикнаха да чуваме нормално политическо говорене, затова изказванията на президента звучат като откровения.
  Той не казва нищо различно от това, което всички мислим. Е, не всички. Една част по избори продължават да настъпват мотиката герб.

  А иначе изкормването на изборния кодекс, в което се овъртя групата на Борисов, говори за пълно неглижиране на смисъла от правилата в държавата. Ако ви се чете блестящ анализ на случващото се, моля:

  https://www.segabg.com/category-observer/borisov-prevurna-zakonite-iztrivalka-za-svoite-greshki


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK