"Джи Пи груп" подписа договор за нов воден проект за близо 14 млн. лв.

Фирмата ще строи пречиствателната станция в град Чирпан

По оперативна програма "Околна среда" се отпускат 2.4 млрд. лв. за водни проекти в настоящия програмен период
По оперативна програма "Околна среда" се отпускат 2.4 млрд. лв. за водни проекти в настоящия програмен период    ©  Надежда Чипева
По оперативна програма "Околна среда" се отпускат 2.4 млрд. лв. за водни проекти в настоящия програмен период
По оперативна програма "Околна среда" се отпускат 2.4 млрд. лв. за водни проекти в настоящия програмен период    ©  Надежда Чипева

Най-голямата по приходи строителна компания "Джи Пи груп" спечели нов търг. След като по-рано този месец най-после подписа договора за тунел "Железница" на магистрала "Струма", на 18 февруари е сключила и договор с община Чирпан за инженеринг на пречиствателна станция за отпадни води и довеждащи колектори в Чирпан.

Фирмата си партнира в ДЗЗД "Аква еко Чирпан" с "Дева транс". Компанията е собственост на Борислав и Стефан Божкови, които, ако се съди по имената, са баща и син. Фирмата има 3.5 млн. лв. приходи за 2017г. и едва 3 хил. лв. печалба. Според фирмения й сайт е създадена през 1996 г. и се занимава основно с изкопите (изкопи, машинен изкоп), както и отдаването на строителна техника под наем.

Кратко състезание

Стойността на договора е 13.79 млн.лв. с ДДС, като 9.3 млн. лв. е европейско съфинансиране по оперативна програма "Околна среда". Прогнозната стойност е била 14.1 млн.лв. с ДДС. Обединението получава 10% от сумата като аванс и има 510 дни да завърши проекта. Крайният срок, в случай че възникнат непредвидени обстоятелства, е 5 април 2020 г.

Състезанието не е било твърде оспорвано, тъй като са били подадени едва четири оферти. Подобен сценарий се разви и в община Тутракан, където също се явиха едва четири кандидата, въпреки че търгът е с 10 млн. лв. по-скъп.

В поръчката на община Чирпан са класирани две обединения, като на второ място е консорциум между "ПСТ Груп", "Хидрострой" и "Вайтех". Отстранени са Строително-предприемачески холдинг и обединение на "Агуа ресидиоус и медио амбиенте" и "Станилов".

Малка водна поръчка на агенцията за бежанците

И Държавната агенция за бежанците обяви поръчка за воден проект. На 20 февруари е обявила търг за 2 млн. лв. за проектиране и изграждане на външна канализационна система и модулна пречиствателна станция за битово-отпадъчни води от региострационно-приемателния център в Харманли.

Цената е единствен критерий за оценка на офертите, а изпълнителят ще има 10 месеца да изпълни поръчката. Офертите се приемат до 20 март. Обществената поръчка се финансира със средства по Споразумение за отпускане на безвъзмездни средства по Фонд "Убежище, миграция и интеграция".