Инфлацията в индустрията пада до 1.4% през януари

Бизнес климатът в сектора се влошава заради лек спад в поръчките и негативни очаквания

Увеличение на производствените цени е най-видимо в енергетиката, където инфлацията достига 5.3% на годишна база през януари.
Увеличение на производствените цени е най-видимо в енергетиката, където инфлацията достига 5.3% на годишна база през януари.    ©  Pixabay
Увеличение на производствените цени е най-видимо в енергетиката, където инфлацията достига 5.3% на годишна база през януари.
Увеличение на производствените цени е най-видимо в енергетиката, където инфлацията достига 5.3% на годишна база през януари.    ©  Pixabay

Производствената инфлация намалява за четвърти пореден месец, като през януари пада до 1.4% спрямо година по-рано. За сравнение, увеличението на заводските цени през декември беше 2.7%. През януари поскъпването е най-видимо в енергетиката, където инфлацията достига 5.3%.

Цените в промишлеността се приемат за ранен индикатор на потребителската инфлация, поради което може да се очаква, че нейният растеж също ще се забави. Поскъпването се наблюдава основно при продаваните в страната промишлени продукти, докато при тези, които директно се изнасят и продават в чужбина, цените се повишават с едва 0.5% на годишна база, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Същевременно данните на националната статистика за бизнес наблюденията през февруари показват, че бизнес климатът в индустрията леко се влошава с 2.3 пункта спрямо януари. Причината - спад в поръчките и съответно влошаващи се очаквания за производствената активност и финансовото състояние на компаниите през следващите три до шест месеца. От друга страна, бизнес климатът в строителството и услугите се подобрява, става ясно от резултатите от месечната анкета на НСИ.

Заводските цени растат, но по-бавно

Увеличение на производствените цени е най-видимо в енергетиката, където инфлацията достига 5.3% на годишна база през януари. Темпът обаче се забавя от отчетените през декември 6.8%. На месечна база цените в производството и разпределението на електричество, топлоенергия и газ нарастват с 0.9% през първия месец на 2019 г.

Цените в преработващата промишленост нарастват през януари, но слабо - с 0.5% на годишна база. Най-голямо е годишното поскъпване в производството на цигари (5.8%), на кожи (4.8%) и на дървен материал (4.7%). От друга страна, цените намаляват в производството на основни метали (с 5.2%), което вероятно идва от намаляващите цени на медта през последната половин година на международните пазари.

В добивната промишленост цените падат с 3.6% на годишна база, като понижението идва основно от добива на въглища - тук е видима дефлация от 11.4%. Цените в добива на неметални материали и суровини се повишават с 2.6%, но увеличението не е достатъчно да компенсира спада от други браншове.

Оптимизъм в строителството и услугите

Бизнес климатът в строителството се подобрява с 1.3 пункта през февруари на месечна база в резултат на увеличение на поръчките и по-оптимистични очаквания за активността в сектора през следващата половин година, показват анкетата на НСИ сред строителните предприемачи. Повишението кореспондира и на по-голяма нужда от работници, което е все по-сериозен проблем за бранша. За сравнение, през февруари 42.3% от фирмите казват, че липсата на кадри затруднява дейността им, което е с 10.7 пр. п. над дела година по-рано.

Нагласите в услугите също се подобряват с наближаването на топлите месеци от годината. Показателят за бизнес климат в сектора се увеличава с 3.4 пункта през февруари спрямо месец по-рано в отговор на по-високите очаквания за търсенето на услуги през следващите три до шест месеца.

В търговията на дребно оценките се влошават за продажбите през последните три месеца, но очакванията за предстоящите се увеличават значително, като така общият показател за бизнес климата в сектора отчита лек спад от 0.4 пункта на месечна база през януари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход