Иска ли Красен Кралев да стане член на МОК
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Иска ли Красен Кралев да стане член на МОК

Иска ли Красен Кралев да стане член на МОК

Спортният министър гледа към международната сцена

Георги Филипов
6013 прочитания

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Спортният министър се активизира международно, най-вече в срещите с Томас Бах
 • Той е загубил избори за място в учредителния борд на WADA в края на 2018 г.
 • МОК има нужда от десетина кандидати на година, а следващият избор е през юни

България иска да се върне на политическата карта на големия спорт. Или по-точно един човек. В последната половин година спортният министър Красен Кралев е в трескава международна активност, а дългосрочната му цел изглежда е да се опита да влезе в най-елитния клуб - Международния олимпийски комитет (МОК).

Понякога по-афиширани, друг път не чак толкова, но във втората половина на 2018 г. зачестиха срещите на Кралев с президента на МОК Томас Бах в различни краища на света. Повече, отколкото не е имало на български представители с президент на МОК в последните десет години. Но в един момент в края на годината Кралев е получил лек дестабилизиращ удар в опитите си да добави нови звездички в биографията си на водещ спортен ръководител. В средите на българския футбол се смяташе, че Кралев има намерение да поеме БФС след края на настоящия мандат на президента Борислав Михайлов.

Но новата му цел вече е висок пост извън България, потвърдиха пред "Капитал" няколко източника. Страната ни остана без член на МОК от 2005 г., когато на сесията в Сингапур беше изключен Иван Славков заради централната му роля в разобличаващия филм на Би Би Си "Да купиш игрите". Членството в МОК не е по държави и национални квоти няма. Но липсата на друг български представител теоретично увеличава шансовете на някой силен кандидат. Президентът на БОК Стефка Костадинова разполага с биографията да се бори за това престижно място, но през годините не е показвала амбиции и съответно не е работила за създаване на лоби в своя подкрепа.

"МОК е в ситуация, в която трябва да номинира по около десетина нови членове на година, за да поддържа числеността и около 100. В основата са оттегляния, членове, които губят статута си на президенти на олимпийски комитети или федерации, заедно със смъртните случаи и такива, които не могат да изпълняват функциите си по здравословни причини. Като се има предвид, че България не е имала член на МОК от дълго време може да помогне. Но не е гарантирано", коментира за "Капитал" Ед Хула, главен редактор на авторитетното издание за олимпийски въпроси Аroundtherings.

96 са членовете на МОК в момента

Следвай го, ако можеш

Напоследък Кралев усилено развива мрежа от контакти на международно ниво с хора, които биха имали значение за една потенциална негова кандидатура. Най-вече целта му са срещи лично с Томас Бах по всякакви възможни поводи. Само през миналата година е публично известно, че двамата са се засичали по събития или се срещали лично четири пъти. Особено интензивни станаха техните разговори в последните три месеца на годината. Серията започна с посещението на германеца в София през септември, когато в България се провеждаха едновременно три световни първенства по олимпийски спортове – волейбол, гребане и художествена гимнастика.

Първата визита на Бах в България в настоящата му роля дойде след години на българска изолация заради скандала със Славков при управлението на белгиеца Жак Рох. Визитата имаше висока стойност, защото Бах не го направи дори за 90-ата годишнина на българския олимпизъм през 2014 г. В София му бяха му организирани всички възможни държавни аудиенции, включително с президента Румен Радев и премиера Борисов. Получи званието "Доктор Хонорис Кауза" на Националната спортна академия. Накрая си тръгна с потенциална кандидатура на София за домакинство на младежки зимни олимпийски игри.

Според официалната информация идеята е била негова, но тя беше прегърната веднага от Борисов и спортния министър, който стана най-яркия лобист за реализирането й. От този момент Кралев направи всичко възможно да се вижда с Бах където и да е по света. Още в началото на октомври замина за летните младежки олимпийски игри в Буенос Айрес. Българската дипломатическа мисия в Аржентина е била готова с програма за посещението му, но според източници на "Капитал" Кралев е отказал всички планирани срещи с мотива, че го интересува само една – тази с Бах.

Как се избират членове те на МОК

Комисията по номинация на нови членове е една от най-малките комисии в МОК, но една от най-важните. Тя се ръководи от британската кралска принцеса Ан. Номинираните от нея кандидати се утвърждават от изпълнителния борд на МОК и след това се подлагат на гласуване от сесията на комитета. На последната сесия в Буенос Айрес бяха избрани девет нови члена, от които петима индивидуални и четирима представители на олимпийското движение. Но на практика всички са или президенти на национални олимпийски комитети, или на международни спортни организации

В крайна сметка Кралев беше гост на 133-ата "историческа" по думите му сесия на МОК. Според публикувано в официалния му профил във "Фейсбук" съобщение това се е случило по лична покана на германеца. На сесията е разговарял с вицепрезидента на МОК Угюр Ерденер (Турция) и президента на Международната федерация по борба Ненад Лалович (Сърбия), който е и член на изпълкома на МОК. Десет дни след края на младежката олимпиада в Аржентина, Кралев отново се оказа близо до Бах. Този път той гледа от трибуните световното първенство по борба в Будапеща в компанията му и тази на Лалович.

На снимка от събитието в близките до правителството медии се вижда как Бах разговаря с Кралев, седнали един зад друг в ложите на залата. По-рано – през февруари Кралев се срещна с президента на МОК по време на олимпийските игри в Пьонгчанг. Според информацията на ММС на "срещата са били обсъдени въпроси свързани с борбата с допинга, програмата за управление на Световната антидопингова агенция (WADA), в чийто учредителен борд министър Кралев представлява Европейския съюз като и позицията на ЕС по отношение промяната на Световния антидопингов кодекс". Кралев използва активно и домакинствата на световните първенства през септември да се срещне с всички важни фигури в гимнастиката, гребането и волейбола. Президентът на световната гимнастика Моринари Уатанабе и на гребането Жан-Кристоф Ролан са и членове на МОК.

Събиране на точки

За да успее в евентуална надпревара за член на МОК обаче на Кралев ще му трябва много повече от благоразположението на Бах. На първо време препъни камък може да се окаже скромната му спортна биография, защото тенденцията в последните години е да се намали присъствиеато на лордове и барони за сметка на бивши изявени спортисти. Кралев е бил национал по лека атлетика, рекордьор за юноши на 20 км и е печелил бронзов медал на Балкански крос през 1986 и 1987 г. Той обаче няма успехи н аевропейски и световни първенства, и не е участвал на олимпийски игри. Вторият му проблем е обичайното недоверие, с което в олимпийските среди се гледа на политическите фигури. Олимпийските функционери обикновено възприемат политиците като временно и преходно явление, а освен това се опитват да държат спорта далече от ежедневната конюнктура.

Такова мнение изразява и Ед Хула: "Един кандидат трябва да има повече от просто политическа кариера. Най-малкото, защото тази позиция е променлива. Опитът в световен мащаб показва, че спортните министри се сменят често. Но ако г-н Кралев е активен в спорта, лидер на определен спорт в България или има дългогодишна връзка с БОК, тогава шансовете му ще се подобрят. МОК се опитва да вкара хора с различни професии и опит, за да могат да допринесат". В това отношение Красен Кралев залага на образованието си от Медицинския университет във Варна. Също така трупа портфолио от активности в областта на международния спорт чрез престижни домакинства на форуми. В последните месеци се работи за приемане световно или европейско по футбол заедно с балканските съседи и младежка зимна олимпиада.

Дясно кроше от Белгия

Много добра възможност за осъществяване на контакти му даде участието в учредителния борд на WADA, където влезе като представител на Европейския съюз. Не са случайни и близките му отношения с турчина Ерденер и сърбина Лалович. Освен хора от съседни държави на Балканите, те са сред четиримата представители на олимпийското движение в борда. Кралев започна мандата си в WADA на 1 октомври 2017 г., след като Великобритания се оттегли предсрочно и не беше постигнато консенсусно решение измежду триото председателстващи страни на ЕС в онзи период Естония,България и Австрия. Според официалната информация от ММС тогава Кралев е спечелил изборите срещу министъра на Естония Индрек Саар заради по-подходящия си профил. "По време на представянето му беше изтъкнато, че той има богат международен политически опит, медицинско образование и опит като спортен ръководител" плюс спортната му кариера.

В края на 2018 г., когато мандатът му изтичаше, обаче експертизата му е получила неочакван удар, за което в България не се съобщи. Тъй като мястото му в борда беше обвързано с европредседателството, за да остане трябваше да влезе като експерт на правителствено ниво. Но същата ситуация стоеше и пред белгийския министър Филип Мойтерс, чийто мандат също изтичаше. "След дискусии на съвета на работната група по спорт стана ясно, че и двамата са отлични кандидати с много сходни профили", коментира за "Капитал" Андрес Тобиас Рубио от генералния секретариат на Съвета на ЕС. По предложение на австрийското председателство е било организирано гласуване. Мойтерс е спечелил с 14 на 13 гласа. Така от 1 януари 2019 г. членовете на борда са министрите на Португалия (до 31 декември 2021 г.), Белгия (до 31 декември 2021 г.) и Румъния (до 30 юни 2020 г.). Нещо повече – белгиецът вече е кандидат за президент на WADA, а изборът се очаква да се състои на 7 ноември.

Засега не е ясно какви ще са следващите ходове на Кралев. За да има по-голям шанс в бъдеще обаче би било добре да е например президент на БОК. Негови предшественици като Весела Лечева и Васил Иванов-Лучано (че дори и бившата шефка на тотото Ирена Кръстева) имаха такива амбиции, но се сблъскаха с бързо изстиващата любов на членовете на олимпийския комитет към управляващите след падането им от власт. Хубаво е да има и силна обвързаност с някакъв спорт на световно ниво, но това няма как да стане в кратки срокове. Съвсем скоро комисията по номинация на нови членове ще трябва да предложи нови кандидати. Кралев вероятно няма да е сред тях. В официален отговор до "Капитал" той обяви, че "към днешна дата" няма намерение да участва процедурата по избор на член на МОК. Но в дългосрочна перспектива – кой знае.

Темата накратко
 • Спортният министър се активизира международно, най-вече в срещите с Томас Бах
 • Той е загубил избори за място в учредителния борд на WADA в края на 2018 г.
 • МОК има нужда от десетина кандидати на година, а следващият избор е през юни

България иска да се върне на политическата карта на големия спорт. Или по-точно един човек. В последната половин година спортният министър Красен Кралев е в трескава международна активност, а дългосрочната му цел изглежда е да се опита да влезе в най-елитния клуб - Международния олимпийски комитет (МОК).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Представете си какъв ПОРЕДЕН виц е държавата България на международната сцена, с този зашеметяващо бездарен шопар за министър на спорта (при това вече няколко мандата)! Не министър на изхранването, не министър на бирата, не министър на затлъстяването, а МИНИСТЪР НА СПОРТА! Просто вицът за България никога не свършва!

 • 2
  ros12570607 avatar :-|
  George Stefanov

  Каквато тиквата, такава и кратуната...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.