Димитър Костов подава оставка като подуправител в БНБ

Мандатът му като отговарящ за "Банков надзор" ще бъде предсрочно прекратен, с което започва процедура за избор на заместник

ДИМИТЪР КОСТОВ БНБ
ДИМИТЪР КОСТОВ БНБ    ©  Надежда Чипева
ДИМИТЪР КОСТОВ БНБ
ДИМИТЪР КОСТОВ БНБ    ©  Надежда Чипева

Надзорник №1 на банките в България Димитър Костов се оттегля от поста в Българската народна банка, съобщи пресцентърът на регулатора. Това се случва в момент, когато шест кредитни институции са проверявани за качеството на активите в процедура, контролирана от Европейската централна банка и след скандал със засечени транзакции с пари от Венецуела през Инвестбанк. Според един източник от управляващите обаче оставката няма връзка с последните събития.

Според прессъобщението оттеглянето на Костов е по негова инициатива и е било планирано за миналата година, въпреки че до изтичане на мандата му има малко повече от две години. Оставката ще трябва да бъде гласувана от Народното събрание, а наследникът за вакантната позиция ще трябва да бъде посочен от управителя Димитър Радев и избран от депутатите.

Изненадваща оставка

Оттеглянето на Димитър Костов от БНБ ще стане с депозиране на молба пред Народното събрание. Управителният съвет на централната банка вече е запознат с намерението, пише в прессъобщението, от което става ясно, че оставката е сигурна, тъй като в него е цитиран гуверньорът Димитър Радев с благодарности към Костов за проявяваната "висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 година досега". Преди да поеме "Банков надзор", Димитър Костов е бил подуправител и ръководител на управление "Банково" и на управление "Фискални услуги" и е един от най-старите експертни кадри в ръководството на регулатора.

От прессъобщението става ясно още, че намерението за оттегляне е било на дневен ред още през миналата година, но е било отложено заради намерението на България да се присъедини към Единния банков надзор и еврото. "Извършената интензивна работа в управление "Банков надзор" през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 година да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление "Банков надзор" след заявените през юни и юли миналата година планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм. Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и Единния надзорен механизъм в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството", посочва Костов.

В неподходящ момент

Той се оттегля от банката след два поредни мандата в един от най-тежките ресори в регулатора, а именно надзора на банките. Костов оцеля на поста след фалита на КТБ през 2014 г. и въпреки че тогава имаше натиск за отстраняване на целия екип на Иван Искров, експертът запази позицията си по настояване на новия гуверньор Димитър Радев. По време на кризата около КТБ заради повдигнатите обвинения към тогавашния подуправител Цветан Гунев Костов пое по съвместителство и "Банков надзор".

Дългогодишният надзорник на банките проведе първите в историята на сектора проверка на качеството на активите и стрес тестове през 2016 г., които приключиха с минимални забележки към няколко банки и с критики към начина на провеждането им и нивото на прозрачност на оповестените резултати. Предвид на съпътстващата роля на БНБ и към сегашните проверки на ЕЦБ ще е ключово да се потърси скоростно негов заместник. По неофициална на информация управляващите още нямат номинация.

По закон при подаване на оставка от член на управителния съвет на БНБ правомощията му се прекратяват след изтичането на три месеца от подаването й, ако в този срок не е избран или назначен нов член на управителния съвет. От съобщението на БНБ не става ясно докога Костов ще продължи да изпълнява функциите и дали някой от другите подуправители няма да бъде натоварен с неговите функции.

Горанов: Може би трябваше да изчака още няколко месеца

"Димитър Костов можеше да изчака няколко месеца с подаването на оставка", заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР. По думите му това е отдавна обмислено решение на Костов и гуверньорът Димитър Радев се е съобразил с него. Горанов коментира, че се очаква до две седмици да е ясно името на новия подуправител, но направи изричното уточнение, че не е негова работа да коментира евентуалните кандидати.

"Мога само добри думи кажа за господин Костов и съжалявам, че тръгва сега", посочи Горанов в контекста на настоящите проверки на ЕЦБ.