КПКОНПИ не видя нередност с апартамента на Горанов

Това, че някой ти е кръстник, не значи, че си свързано с него лице, твърди ръководената от Пламен Георгиев антикорупционна комисия

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила конфликт на интереси по отношение на министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с ползван от него безвъзмездно апартамент в луксозен комплекс в София, предоставен му от бизнесмена и негов кръстник Иван Сариев.

Това става ясно от публикуваното днес решение на комисията, ръководена от близкия до ГЕРБ и ДПС Пламен Георгиев. От решението става ясно, че КПКОНПИ се е самосезирала по медийни публикации, а отделно от това е получила сигнал за Горанов. След подаването на имуществените декларации стана ясно, че Горанов е обявил, че ползва от 2012 г. безвъзмездно жилище, собственост на бизнесмена Иван Сариев, в луксозния комплекс на Кирил Домусчев "Есте".

Тезата на комисията е, че Горанов не е в конфликт на интереси, ползвайки апартамента, тъй като не е възлагал обществени поръчки на Иван Сариев, а освен това няма и частен интерес, тъй като двамата не са свързани лица. Действително синът на Сариев е бил назначен в Министерството на финансите през 2015 със заповед на Горанов, но това е станало при спазване на всички законови процедури.

От решението става ясно, че за трите месеца, през които е продължила проверката, КПКОНПИ са събирали документи от публични източници (регистър за обществените поръчки и регистрите към Агенцията по вписванията) и от Министерството на финансите. В началото на февруари е бил изслушан и самият Горанов, който е предоставил документи, че си е плащал консумативите за апартамента.

Комисията не е намерила за необходимо да събере обяснения от неговия кръстник Сариев.

В решението на КПКОНПИ се потвърждава версията на Горанов, че се е преместил в апартамента заради "силното земетресение в Пернишка област". По това време той "обитавал заедно със семейството си апартамент на 10 етаж" и тъй като съпругата се уплашила много, това се превърнало "в проблем по отношение на обитаването на жилището".

Горанов споделил това с кръстника си, който "му е предложил да се преместят да живеят в жилището, което е закупено от неговото семейство и към онзи момент същото не се е ползвало".

В крайна сметка проверката на комисията е показала, че Горанов е "лице, заемащо публична длъжност, и лице, заемащо висша публична длъжност", упражнил е властнически правомощия (издавайки заповедта за назначаване на сина на Сариев), но тъй като не е установен "частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията по служба" в действията му, конфликт на интереси по смисъла на закона няма.

Интересното в случая е, че КПКОНПИ е избрала да пречупи казуса само през проверка за конфликт на интереси, но не и през по-дълбоката проверка за корупционно поведение. Този формален подход ръководената от Пламен Георгиев институция не избира за първи път. Идентичен например беше казусът и с министъра на земеделието Румен Порожанов.

Проверката на КПКОНПИ въобще не се е занимавала с това дали фирмите на Иван Сариев са били обект на проверки от Националната агенция за приходите, чийто принципал е Владислав Горанов.

От решението на комисията става ясно, че то ще бъде изпратено на Върховната касационна прокуратура, където тече друга проверка. Справка в информационната система на държавното обвинение показа, че от един месец преписката е при наблюдаващия прокурор, който трябва да я реши.

Владислав Горанов е поредният високопоставен политик от управляващите, който комисията на Георгиев "изпира". Първата мисия на шефа на антикорупционната комисия беше да обяви депутата от ДПС Делян Пеевски за "един от най-проверяваните" и "чисти" политици.

Въпреки че беше създадена преди повече от година, КПКОНПИ не може да се похвали с особени успехи в борбата с корупцията. В своя актив тя има показната акция срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, две акции в Септември и Перник и операцията в Държавната агенция за българите в чужбина. Въпреки многобройните обещания на Георгиев, че комисията му ще противодейства на корупцията в съдебната власт, засега тя е успяла да "удари" единствено прокурор от провинцията, който е разследван за това, че е върнал багер не на когото трябва.