Вечерни новини: По-важното от почивните дни и какво се очаква през новата седмица

Вечерни новини: По-важното от почивните дни и какво се очаква през новата седмица

Медведев е в София за придвижването на "Турски поток" и другите енергийни проекти; Хиляди протестираха в Черна гора срещу управляващите; Торнадо в Алабама взе 22 жертви; Crew Dragon на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция

3530 прочитания

© Надежда Чипева


С дежурните патриотични речи от страна на властта България отбеляза националния празник 3 март. Гражданите обаче сякаш предпочетоха да прекарат почивните дни в чужбина, ако се съди по празните улици и булеварди. "Голямото завръщане" в понеделник пък е комбинирано със значителни мерки за сигурност заради посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, което допълнително усложни трафика в София. Неудобството ще продължи и утре. Именно визитата на Медведев се превърна в най-важното събитие за тези дни заедно с темата за рестарта на големите руски енергийни проекти.

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

Медведев е в София за придвижването на "Турски поток"

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна в София ден след националния празник 3 март на първата си визита от 11 години насам. Че основната тема и цел на посещението е проектът за продължението на "Турски поток" през България, както и евентуално развитие около АЕЦ "Белене", няма съмнение. Медведев идва по покана на Борисов, която беше направена лично при визитата му в Москва през май миналата година. Тогава беше измислена схемата, под която да възкръсне газовият проект "Южен поток", който вместо под Черно море мина през Турция под името "Турски поток". България взе решение за изграждането на нов газопровод на стойност 2.8 млрд. лв., който да представлява продължението на "Турски поток" през България към Сърбия. Търгът за строителството му е във фаза събиране на оферти, които ще бъдат повторени на 7 март.

В интервю за в. "Труд" непосредствено преди пристигането си обаче Медведев дава да се разбере, че Москва все още не е взела окончателно решение за тръбата през България и това ще зависи основно от успеха на София да осигури "твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставки на газ по новия газопровод". След което в почти прав текст Медведев повтаря основната теза на Москва от последните години - че България не е суверенна в решенията си. Всъщност за предпазливостта на Москва недвусмислено говори фактът, че на визита идва премиерът на страната, в която почти всичко се решава от президента Путин. Проблем пред проектите е и това, че в САЩ се обсъждат нови американски санкции срещу Русия, които може да забавят сериозно изграждането на "Турски поток" и "Северен поток 2".

Премиерът Борисов се опитва да лавира между Русия и енергийните правила на ЕС, представяйки новия газопровод част от газовия хъб "Балкан", тъй като ако е само транзитен, Европейската комисия може да не го подкрепи. В същото време България предостави почти целия капацитет на бъдещата тръба на "Газпром", тъй като никой друг не прояви интерес за доставки по нея.

В доста по-неопределена фаза пък е уж размразеният проект за АЕЦ "Белене". Все пак дежурно преди посещението на Медведев от Кремъл напомниха, че държавната руска корпорация "Росатом" е готова да участва в конкурса за строителството на атомната централа. Неслучайно в руската делегация са Алексей Лихачов, генерален директор на "Росатом", и Алексей Милер, председател на управителния съвет на "Газпром".

Хиляди протестираха в Черна гора срещу управляващите

Хиляди черногорци протестираха през уикенда в Подгорица с настояване президентът Мило Джуканович и правителството му да подадат оставка заради корупция, злоупотреба със служебно положение и назначаване на роднини по държавни постове. Политиците от опозицията се дистанцираха от протеста, който е четвъртият през последните няколко седмици. В центъра на града се събраха множество активисти от гражданския сектор, блогъри и журналисти, които твърдят, че не са свързани с никоя политическа партия.

Протестите започнаха, след като Душко Кнежевич, бивш съюзник на Джуканович, обвини него и управляващата Демократическа партия на социалистите в корупция и съмнителни финансови сделки. Президентът, който е основната политическа фигура в страната от 1991 г. насам, и партията отвърнаха, че няма такова нещо и че протестите са законни, докато не се използва насилие. Протести отново имаше и в Белград срещу президента Александър Вучич. Сърбия и Черна гора искат да станат членове на ЕС, но от тях се иска първо да се справят с проблемите с корупцията, организираната престъпност и непотизма.

Тръмп иска да има последната дума по сделката с Китай

САЩ подготвят последните детайли от търговската сделка, която президентът Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин да подпишат до седмици. Продължават обаче дискусиите дали Вашингтон да поиска повече отстъпки от Пекин, твърди Bloomberg.

Очакванията са за среща на двамата държавни глави във втората половина на март, но Тръмп дава заявки, че той ще има последната дума. "На път сме да направим нещо специално, но ще видим. Винаги съм готов да се отдръпна. Никога не съм се страхувал да си тръгна от дадена сделка и ще направя това и с Китай, ако нещата не се получат", коментира американският президент.

Торнадо в Алабама взе 22 жертви

Торнадо в окръг Лий в американския щат Алабама взе 22 жертви. Властите са преустановили издирвателните операции през нощта, защото условията са много опасни. Има ранени, но точен брой засега не се съобщава. Възможно е изпод отломките на разрушените от стихията жилища да бъдат открити още тела. Според експертите разрушенията в крайните южни райони на окръг Лий в Алабама са като при стихия от категория Еф 3, което означава при скорост на вятъра между 254 и 331 километра в час.

От торнадо е пострадал и най-големият град в щата - Обърн, където също има разрушени постройки, щети има в населени места съседния щат Джорджия.

Moody's повиши кредитния рейтинг на Гърция с две степени

Mеждународната рейтингова агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на Гърция в местна и чуждестранна валута с две степени - на В1 от В3, като се позова на ефективността на гръцката програма за реформи, съобщи в. "Катимерини". Все пак страната остава в тази част на скалата, която се отнася до страните с висок кредитен риск.

На моменти напредъкът спира, целите биват отложени или пропуснати, но движещата сила на реформите, изглежда, все повече укрепва с добра перспектива за бъдещ напредък и нисък риск от връщане назад, посочи агенцията в оценката си. Рейтинговата агенция е променила перспективата на Гърция от "позитивна" на "стабилна". От Moody's обаче посочват още, че средносрочните перспективи пред Гърция ще останат слаби, ако не се увеличат значително инвестициите.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Crew Dragon на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция

Капсулата Crew Dragon на частната компания SpaceX успешно се скачи вчера с Международната космическа станция в първия демонстрационен полет, след който САЩ и техни партньори може да започнат самостоятелно да изпращат хора до станцията. В момента те са изцяло зависими от Русия, след като на 8 юли 2011 г. бе извършено последното изстрелване на совалката "Атлантис". То сложи точка на програмата Space Shuttle и постави "на трупчета" американските пилотирани космически полети за неопределен период от време. Така целият превоз на хора до Международната космическа станция на практика бе монополизиран от Русия и нейните апарати "Союз".

В тестовия полет на SpaceX няма хора, а манекен с датчици. Скачването, което бе извършено автоматично от апаратурата, премина безпроблемно и в капсулата влязоха двама от екипажа на борда на МКС. В петък би трябвало Crew Dragon да се откачи от станцията и да се върне на Земята с приводняване в Атлантическия океан.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ НОВАТА СЕДМИЦА

Ще станат ясни кандидатите за строителството на "Турски поток" през България

На 7 март ще бъдат обявени имената на компаниите, които искат да строят новия транзитен газопровод от турската до сръбската граница, по който "Газпром" ще транзитира газ за Европа от "Турски поток". Търгът за 2.8 млрд. лв. беше блокиран от свързаното с Христо Ковачки дружеството "Атоменергоремонт", но след като то оттегли жалбата си, държавната "Булгартрансгаз" възобнови процедурата и обяви новите срокове за приемане на оферти. Те трябва да се внесат до 6 март, т.е. след четири работни дни.

Макар да има обявено състезание, руското издание РБК обяви, че "Газпром" вече е избрала "Трубная металлургическая компания" (ТМК) за доставката на тръбите и строителството на българския газопровод. По подобен начин преди години руските медии познаха и строителя на "Южен поток".

С колко е пораснала икономиката през 2018 г.

На 7 март националната статистика ще публикува данни за годишния ръст на БВП през миналата година, както и за производителността на труда.

През второто полугодие темпът на българската икономика започна да се задъхва и отбеляза по 3.1% ръст през третото и през четвъртото тримесечие на годината. Данните са в унисон със започналото забавяне на БВП на еврозоната и ЕС като цяло.

Депутатите ще отхвърлят ветото на президента върху Изборния кодекс

Очаква се тази седмица депутатите да гласуват ветото на президента върху последните спорни промени в Изборния кодекс, с които на практика се обезсмисляха преференциите, като прагът за разместване на листата ставаше невъзможно висок. Радев върна текстовете за ново разглеждане след остра публична реакция.

Миналата седмица обаче ветото не влезе в дневния ред на парламента, защото сред управляващите имаше различия - докато ГЕРБ искаха да отхвърлят ветото и след това да редактират проблемните текстове, част от "патриотите" - ВМРО и "Атака", подкрепяха президента и мотивите му. За отхвърлянето на ветото са необходими 121 гласа и без депутатите на двете формации нямаше как да стане това. В края на миналата седмица обаче коалиционните партньори все пак се разбраха да действат по плана на ГЕРБ - първо да отхвърлят президентското вето, а след това да гласуват "ремонт на ремонта", за да върнат старите правила за преференциите.

Европейските автопроизводители се срещат в Женева на фона на Brexit

Водещите европейски автопроизводители се събират за ежегодната си среща в Женева тази седмица. Ключова тема ще бъде заплахата от Brexit, както и търговските конфликти, засилващият се регулаторен натиск и необходимият преход към електрически автомобили.

"Европа е притеснена най-вече от Brexit и от това какво ще стане - "твърд", "мек" Brexit или нови избори за британско правителство. "Разводът" с ЕС е най-голямата заплаха тази година", казва Стефан Братзел от германския Център по автомобилно управление.

OUT_OF_OFFICE

Обучение по истина

5.03 Обучение на тема Fact checking & News verification заедно с Google News Lab, организирано от Асоциацията на европейските журналисти - България, обещава да даде съвсем практически насоки как и къде да се проверяват фактите. Марек Милър - представител на Google News Lab за Централна и Източна Европа, ще предаде своите знания, както и насоки за разпознаване на фалшивите новини с конкретни инструменти като обратно търсене на снимки, Google Maps и Google Earth, Google Translate, YouTube, picodash, who.is, wayback machine и др.

Във Френския институт, от 10.00 до 12.00 ч., вход свободен след регистрация

Дегустация на шоколад

6.03 Тази сряда изданието на фермерския базар пред Министерството на земеделието е посветено на занаятчийски шоколад. Производителите на шоколад предлагат дегустация - направен от 100% сурови, чисти, био- и диви продукти. Техният шоколад е в оригиналната форма - суров, смлян, с вкусни и полезни добавки.

Пред Министерството на земеделието, от 10.30 до 17.30 ч.

Изложба

До 31.03 Изложбата "Какво се случва с правата на жените?" показва усилията за постигане на равни права на жените по света. Обхванати са много обществени сфери, но акцент е позицията им в изкуството. Включено е движението Me too. Кураторка е израелката Шърли Мешулам, тя дискутира и "статута на жените" най-общо при жените от Близкия изток, както и при жените в Израел, жените в палестинското общество и при жените, израснали в плуралистични общества, съставени от светски, традиционни и религиозни култури.

В галерия "Васка Емануилова"

За децата

До 30.04

Maker Space в "Музейко" е създадено, за да даде пространство на децата да майсторят и учат едновременно. Първите гост-лектори са авиоинженерът майор Дилян Неделчев от авиобаза Граф Игнатиево и най-добрият диригент сред любителите на дронове Максим Ешкенази. Децата могат да научат как летящите машини се задържат във въздуха и да направят свой безмоторен самолет, да проверят аеродинамичните възможности на различни материали и форми в специално конструирана въздушна тръба или да сглобят малък дрон.

Посещението на Maker Space е включено в цената на билета за индивидуално посещение в "Музейко", между 11:00 и 17:00 ч. за деца между 7 и 15 години

С дежурните патриотични речи от страна на властта България отбеляза националния празник 3 март. Гражданите обаче сякаш предпочетоха да прекарат почивните дни в чужбина, ако се съди по празните улици и булеварди. "Голямото завръщане" в понеделник пък е комбинирано със значителни мерки за сигурност заради посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, което допълнително усложни трафика в София. Неудобството ще продължи и утре. Именно визитата на Медведев се превърна в най-важното събитие за тези дни заедно с темата за рестарта на големите руски енергийни проекти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-(
    Peni Nikol

    И от какво го пазят този, нали е демек братушка. Жал ми е за столичани, че им объркват плановете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал