Вечерни новини: Арабаджиеви арестувани в Барселона, само три оферти за "Български поток"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Арабаджиеви арестувани в Барселона, само три оферти за "Български поток"

Капитал

Вечерни новини: Арабаджиеви арестувани в Барселона, само три оферти за "Български поток"

И още: ЕЦБ няма да вдига лихвите и пак ще печата пари; Facebook ще криптира всичките си чат услуги; Ръстът на БВП в Бълагрия през 2018 г е 3.2% и е под всички прогнози

5830 прочитания

Капитал

© Мария Съботинова


Изключително динамичен бе денят в България, като важни новини дойдоха от различни посоки. Едва три консорциума с компании от Саудитска Арабия, Унгария, Италия, Германия и Люксембург са подали оферти за строителството на "Турски поток" през България на стойност 2.8 млрд. лв., стана ясно при отварянето на офертите днес. Пряко руско участие няма, но все пак руска връзка може да се открие. Укриващото се близо половин година бизнес семейство Арабаджиеви бе арестувано в къща на друг българин с криминален бекграунд до Барселона. Ръстът на икономиката през 2018 г в България пък се оказа по-слаб, отколкото сочеха всички прогнози. А драмата с Изборния кодекс, изглежда, няма да приключи скоро въпреки наближаващите европейски избори, след като ДПС отново внесе същите поправки за обезсмисляне на преференцията, на които президентът бе наложил вето.

Интересни новини имаше и по света, най-изненадващата от които дойде от ЕЦБ. Институцията обяви, че няма да вдига основната си лихва най-малко до края на 2019 г. и от септември ще започне отново да отпуска големи заеми на банките. След миналогодишните сериозни скандали около Facebook Марк Зукърбърг най-после обяви реформа в посока затягане на сигурността за потребителите и криптиране на чатовете. Китайската телекомуникационна компания Huawei пък реши да отвърне на ударите, които Тръмп й нанесе в последните месеци, и подаде жалба в американски съд срещу закона, забраняващ на администрацията на САЩ да купува нейно оборудване и услуги или да работи с компании, които са нейни клиенти.

НАЙ-ВАЖНОТO

Ветко и Маринела Арабаджиеви са арестувани в Испания

Испанската полиция е задържала издирваните с европейска заповед за арест Ветко и Маринела Арабаджиеви в къща край Барселона. Имотът е собственост на Георги Семерджиев - Жоро Шопа, който е от близкото обкръжение на осъдения в Италия и Румъния за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. Семерджиев също е бил задържан, тъй като е бил издирван заради разследване за пране на пари, водено в Швейцария.

В края на лятото миналата година Специализираната прокуратура проведе акция срещу семейство Арабаджиеви по разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Тогава при акция на прокуратурата в хотелите на Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Ветко и Маринела бяха обявени за издирване, а в ареста попадна малкият им син Вълчо, също с обвинение за пране пари, заедно с две счетоводителки.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу: Малко кандидати да строят "Турски поток" през България. Един с руска връзка

Само три оферти привлече мегатъргът за строителството на новия транзитен газопровод от турската до сръбската граница, известен като продължението на "Турски поток" през България. Кандидатите са консорциуми от Саудитска Арабия, Италия и Унгария, като очакваното участие на руски фирми поне на пръв поглед не се оправдава. В италианското обединение обаче участва люксембургска фирма, чийто доскорошен директор сега е зам. генерален директор на руската "Тръбна металургична компания" (ТМК). За нея преди седмица руските медии обявиха, че е определена от "Газпром" за доставчик на тръбите и строител на газопровода в България.

Това е най-големият инфраструктурен и енергиен обект в България за последните десетилетия, в който държавата ще инвестира около 2.8 млрд. лв. По новата тръба "Газпром" ще транзитира газ за Европа, а също така ще утвърди и геополитическия си интерес в региона. Неслучайно броени дни преди отварянето на офертите на официална визита в София бе руският премиер Дмитрий Медведев. Част от проекта трябва да е и мечтаният от Бойко Борисов газов хъб "Балкан", който да стане платформа за търговия с газ - или поне така се надява премиерът.

ЕЦБ ще започне отново да печата пари и няма да вдига лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да вдига основната си лихва най-малко до края на 2019 г. и от септември ще започне "нова вълна на големи заеми за банките". Банката отново ще започне да печата пари, този път насочени като евтино финансиране за банките от най-засегнатите от икономическото забавяне региони. Това реши финансовата институция на днешното си заседание, с което изненада пазарите. Целта е между септември 2019 г. и март 2021 г. на нуждаещите се банки да бъде гарантиран нов буфер от свежи средства, за да се запазят благоприятните условия на кредитиране и да се бъде стимулирана икономиката, която отчита вял растеж в целия ЕС. След новината еврото се обезцени с 0.47% спрямо долара – до 1.1258.

Решението е изненадващо, защото ЕЦБ приключи официално програмата си за изкупуване на облигации, която действаше от 2014 г., едва през декември 2018 г. Тя доведе до отпечатването на 2.6 трлн. евро. На практика банката издържа едва няколко месеца, преди да прибегне отново към печатането на пари в опит да съживи икономическия растеж в еврозоната, който се забави значително през миналата година.

ТЕХНОЛОГИИ

Facebook ще криптира всичките си чат услуги

Източник: Reuters

Марк Зукърбърг, основателят и изпълнителен директор на Facebook, представи в свой пост в социалната мрежа плана си за бъдещето на платформата. Според Зукърбърг основният фокус ще пада върху поверителността на платформите и повече внимание върху приложенията за лични разговори. В поста си Зукърбърг обръща внимание на няколко конкретни насоки в сигурността: лични разговори, криптирани съобщения, давност на написаното в чатове, безопасност на услугите, повече свързаност между различните приложения на Facebook и сигурност при съхранението на данните.

Планът на изпълнителния директор може да бъде приет като голяма крачка към промяна в модела на Facebook, която досега не поставяше като приоритет поверителността на потребителите си. Този модел на работа обаче доведе до имиджови и политически проблеми след случая с Cambridge Analytica, когато фирмата за политически кампании успя да достигне до данните на 80 млн. потребители чрез приложение.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Започва 23-ят "София филм фест"

За 23-ти път месец март е запазен за добро кино, осигурено от "София филм фест". Конкурсната програма е от 7 до 16 март, фестивалът продължава с прожекции и събития до 28 март, с редовните издания в Пловдив, Бургас и Варна. Тази година фестивалът включва 98 игрални, 57 документални и 28 късометражни заглавия и повече от 250 чуждестранни гости. Цялата програма, билети и друга важна информация има на сайта на фестивала.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Предварителните данни на националната статистика показват, че през 2018 година БВП се е увеличил с 3.1%, което е значително по-слаб резултат от предходната 2017 г. , когато статистиката отчете 3.8% реален ръст на БВП. Така икономическият растеж в България през 2018 г. остана под очакванията във всички официални макропрогнози на банки и институции, които прогнозираха ръст между 3.2 и 3.6%. Повечето от останалите държави ЕС също отчитат спад в темпа на растеж през 2018 г.

Депутати от ДПС отново внесоха проект за промени в Избирателния кодекс, с който прагът за преференциите се завишава до степен, че те се обезсмислят. Това се случва буквално няколко часа, след като парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс и ГЕРБ за пореден път декларира, че ще гласува спешни промени за връщане на ниския праг за валидност на преференциите. Сега ДПС внася същите текстове, на които Радев наложи вето.

Четири нови наказателни процедури срещу България обяви днес ЕК. И четирите процедури са за околна среда, а само през последната година България има 13 процедури в екосферата - за чистота на въздуха, различни неизпълнения на изискванията за "Натура 2000", шумовото замърсяване, качеството на питейната вода и др.

От 31 март Lufthansa пуска нов полет между София и Франкфурт заради нарастващото търсене - всеки ден от седмицата в 11:50 ч. от София и в 8:00 ч от Франкфурт. Така авиокомпанията предлага вече четири полета на ден между София и Франкфурт и три полета между София и Мюнхен.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Как изглеждат свръхзвуковите вълни

Източник: NASA.gov

Американската космическа агенция НАСА успешно тества усъвършенствана фотографска технология, позволяваща заснемането на ударните вълни при движението на свръхзвукови самолети. Снимките са направени по време на тестови полети, които са част от програмата на НАСА за разработването на свръхзвуков пътнически самолет. Агенцията започна тестовете преди години, като работи по проекта съвместно с оръжейния гигант Lockheed Martin. Целта е да се изработи свръхзвуков самолет, който да прелита тихо над населени места. Шумът, който излъчва, трябва да е около 75 децибела.

Изключително динамичен бе денят в България, като важни новини дойдоха от различни посоки. Едва три консорциума с компании от Саудитска Арабия, Унгария, Италия, Германия и Люксембург са подали оферти за строителството на "Турски поток" през България на стойност 2.8 млрд. лв., стана ясно при отварянето на офертите днес. Пряко руско участие няма, но все пак руска връзка може да се открие. Укриващото се близо половин година бизнес семейство Арабаджиеви бе арестувано в къща на друг българин с криминален бекграунд до Барселона. Ръстът на икономиката през 2018 г в България пък се оказа по-слаб, отколкото сочеха всички прогнози. А драмата с Изборния кодекс, изглежда, няма да приключи скоро въпреки наближаващите европейски избори, след като ДПС отново внесе същите поправки за обезсмисляне на преференцията, на които президентът бе наложил вето.

Интересни новини имаше и по света, най-изненадващата от които дойде от ЕЦБ. Институцията обяви, че няма да вдига основната си лихва най-малко до края на 2019 г. и от септември ще започне отново да отпуска големи заеми на банките. След миналогодишните сериозни скандали около Facebook Марк Зукърбърг най-после обяви реформа в посока затягане на сигурността за потребителите и криптиране на чатовете. Китайската телекомуникационна компания Huawei пък реши да отвърне на ударите, които Тръмп й нанесе в последните месеци, и подаде жалба в американски съд срещу закона, забраняващ на администрацията на САЩ да купува нейно оборудване и услуги или да работи с компании, които са нейни клиенти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK