"Атака" е свързана с руските служби през фирми на съветник на Сидеров

През последните четири години Христо Маринов (вляво) и Волен Сидеров са неизменно рамо до рамо при всяко посещение на лидера на "Атака" в Москва или Крим

"Атака" е свързана с руските служби през фирми на съветник на Сидеров

Христо Маринов изплува в разследване за финансиране от Русия на партията на италианския вицепремиер Матео Салвини

35348 прочитания

През последните четири години Христо Маринов (вляво) и Волен Сидеров са неизменно рамо до рамо при всяко посещение на лидера на "Атака" в Москва или Крим

© Капитал


На 19 април 2017 г. в руския търговски регистър се появява фирмата "Глобал Сервис Интернационалий".

Адресът ѝ е в апартамент на първия етаж в панелен блок на ул. "Судостроительная" в южната част на Москва. Предметът на дейност - "разнообразни административно-стопански дейности" и "представителство в медиите".

Съдружници във фирмата са четирима италианци и един българин - Христо Маринов. Петдесетгодишен към онзи момент, Маринов днес е официално съветник в парламента на Волен Сидеров. През последните четири години двамата са неизменно рамо до рамо при всяко посещение на лидера на "Атака" в Москва или Крим.

Маринов до този момент не е особено известен публично. Името му обаче се появи преди две седмици в разследване на италианското списание "Еспресо" за финансирането от Русия на тамошната управляваща националистическа партия "Лига". Извън това той е създал няколко фирми, в които е съдружник с руски граждани, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с руските служби за сигурност. От публичните данни за неговите компании не може да се докаже категорично подозрението, че точно през тях минава скритото финансиране от Русия за "Атака". Възможно е и просто Маринов да е опортюнист, който се опитва да осребри българските си контакти в Москва и обратното. Изградената от него мрежа от фирми обаче, както и обясненията на участниците в тях приличат много на разкритата от "Еспресо" схема за финансиране на италианските националисти.

Италианските съдружници на Маринов в "Глобал Сервис Интернационалий" също са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията "Ломбардия - Русия". Тази платформа, чиято основна роля е да разпространява пропагандата на Кремъл, се ръководи от бившия журналист Джанлука Савоини, който е дългогодишен приятел и съветник на италианския вицепремиер, вътрешен министър и лидер на управляващата партия "Лига" Матео Салвини и негов човек за връзка с Путин.

Публикувано в края на февруари мащабно разследване на италианските журналисти от седмичника "Еспресо" Джовани Тициан и Стефано Верджине разкри, че партията на Салвини е получавала финансиране от Москва, прикрито зад сделки за горива. Според италианската медиа "Роснефт" се е съгласила да направи отстъпка в цената на горивата, които се купуват от италиански компании, като сделката минава през компания посредник, а разликата в цената отива за партията на Салвини.

Разкритията на "Еспресо" сглобяват парче от пъзела, което показва обвързаността на крайнодесните формации от ЕС (в случая в България и Италия) с режима на Путин и прокарването на руската пропаганда.

Тези връзки не са нещо ново, но публикацията отива отвъд видимото и документално доказва, че зад прокремълския дискурс на националистическите партии стоят и бизнес отношения.

Извън разследването на "Еспресо" бизнес партньорите на Христо Маринов в България са не по-малко интересни и водят до кръгове, близки до Путин и руските служби за сигурност.

Разкриването на връзките на Христо Маринов с близките до Салвини активисти дава яснота колко ключова е неговата роля в международната дейност на "Атака" и нейната мисия в третото правителство на Борисов. Когато през март 2018 г. делегация на "Атака" посещава руския парламент, Волен Сидеров дава своеобразен отчет пред депутати от международната комисия: "В момента между правителството на България и Русия текат преговори за възстановяване в някакъв вариант на газови доставки. Мога да кажа, че до някаква степен това става поради нашето, на патриотите, присъствие на "Атака" в правителството и моето влияние върху министър-председателя."

Думите на Сидеров не са пресилени. Партията му има съвсем реално участие във властта (вижте карето), а преговорите за газовите доставки, както се видя тази седмица по време на посещението на руския премиер Медведев, вървят с пълна сила.

Мандрата на леля или милионите на Путин

Но да се върнем в Италия. Основната теза в разследването на "Еспресо" е, че руската пропаганда в Италия се засилва изключително много след налагането на санкциите от ЕС заради анексирането на Крим.

Ключова роля в нея играе именно асоциацията "Ломбардия - Русия", която е рупор на опорните точки на Кремъл, а след създаването й става модел за множество такива организации в цяла Италия.

Почетен президент на сдружението е Алексей Комов, който е близък до руския олигарх Константин Малофеев и е един от най-ярките гласове на "традиционните православни ценности". С името на Комов се свързват редица кампании, които по същество целят насаждането на евроскептицизъм. През 2014 г. Комов се свърза и с отпускането на заем за френската националистка Марин льо Пен.

Разследването на "Еспресо" осветява мрежата от фирми, които близките до Салвини активисти са открили в Москва през последните няколко години. "Тази мрежа от компании с малка икономическа активност свърза "Лига" с италиански и европейски крайнодесни политици. Черно-зелената нишка, която води към Москва, към пропутинската пропаганда и идеолога на "съвършения фашизъм" - ортодоксалния философ Александър Дугин."

Подобна мрежа от фирми - също с "ниска икономическа активност", е изградил и съветникът на Сидеров Христо Маринов, като тя се застъпва с италианската.

Една от компаниите, за които пише "Еспресо", е на президента на "Ломбардия - Русия" Джанлука Савоини и съветника на Салвини Клаудио Д'Амико, който беше наблюдател на референдума в Крим през 2014 г. Пред La Republica той отговаря, че идеята на компанията е било търговско представителство на италианско-руски компании, но фирмата не е упражнявала дейност.

Другите две фирми, регистрирани в Москва, са Far Global Services (на секретарите на "Ломбардия - Русия" Джанматео Ферари и Лука Бертони) и Global Service International ("Глобал Сервис Интернационалий"), в която двамата участват заедно с Христо Маринов.

Справка на "Капитал" в руските регистри показа, че фирмата е подала един-единствен отчет, от който се вижда, че тя е на загуба. В края на 2018 г. дружеството е ликвидирано. На въпрос на "Капитал" какъв е бил предметът на дейност в общ отговор Ферари и Бертони казаха, че идеята е била тя да отвори мандра в Русия, тъй като "чичото на жена ми търгува със сирене". Лука Бертони и Джанматео Ферари казаха още, че са поканили Христо Маринов, защото говорел руски. Те не отговориха на уточняващия въпрос на "Капитал" кой е направил връзката им със съветника на Волен Сидеров.

Пред "Капитал" Христо Маринов отговори, че фирмата е "учредена да сервизира италианските предприятия, които биха желали да работят на територията на Русия. Но за жалост балансът ѝ на днешен ден е нулев"

Връзката между "Атака" и Салвини не е скрита. В края на 2017 г. тогавашният национален координатор на националистическата партия и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и Христо Маринов посещават централата на "Лига" в Милано. Там те се срещат с Джанлука Савоини. Двете партии постигат договореност по три направления - реформиране на ЕС, да работят заедно за "Европа на християните и да затворим границите на ЕС за нелегалните" и да се преборят за сваляне санкциите на Русия.

Потърсен от "Капитал", Светлозар Лазаров не отговори на телефонните обаждания.

Тайнственият Христо Маринов и интересните му съдружници

Но кой е всъщност Христо Маринов? Първата публична следа за връзката между Христо Маринов и "Атака" е от февруари 2015 г. Една година след референдума, след който Русия анексира полуострова, делегация на националистите посещава Симферопол, Севастопол и Ялта. "Атака" беше единствената българска парламентарно представена партия, която изпрати наблюдатели на ре­ферендума, а след това под­крепи Декларацията за неза­висимост на Крим, както и подписания на 18 март 2014 г. в Кремъл "Договор за приема­нето на независима, суверен­на Република Крим в състава на Руската федерация", се казва в публикация в партийния вестник на партията оттогава.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров казва пред домакините: "Братя и сестри, ние знаем, че Крим е бил ви­наги част от руската ис­тория, той е руска земя. Православието, основа на цивилизацията, която през хилядолетията градихме заедно, ще ни вдъхновя­ва, за да съхраним нашите отношения и за бъдещите поколения." Редом до него са Христо Маринов и неговият бизнес партньор Виктор Родин.

През следващите няколко години Христо Маринов ще е неизменно до Сидеров или представители на "Атака" при техните посещения в Русия. В партийните медии (вестник "Атака" и телевизия "Алфа") той е представян ту като "шеф на международния отдел", ту като "ръководител на административния апарат". Според регистъра на сътрудниците на Народното събрание Маринов е съветник по международната политика на лидера на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Христо Маринов е роден в Хасково през 1967 г. При справка във фирмените регистри по неговия ЕГН той се появява с друга фамилия - Христо Делинов, чийто адрес в Хасково съвпада с този на Маринов. Като Делинов има две участия във фирми в средата на 90-те, а човек с тези имена според публикации в регионални, национални и беларуски медии от 2010 г. е бил обявен за издирване чрез Интерпол за измама в Беларус.

През 2002 г. Христо Делинов учредява в италианския пристанищен град Ливорно дружеството Trio Energy Group S.R.L. с предмет търговия с петролни продукти. В италианския регистър няма вписани отчети на фирмата и не е ясно дали тя е осъществявала дейност. Да припомним - според разследването на "Еспресо" руското финансиране за италианските националисти минава през търговия с горива.

Завръщането на Христо Маринов, поне според фирмения регистър, е през 2012 г., когато в рамките на няколко месеца той влиза като съдружник или основава шест дружества, като в пет от тях си партнира с руски граждани, които никак не са случайни.

В групата дружества "Виалиц" ("Лигал Хаус", "БГ Фуудс", "Акаунтинг хаус") основен акционер е видимо близкият до властите в Русия Виктор Родин.

Виктор Родин

Той е изпълнителен директор на сдружението "МЕЖРЕГИОНАЛЬНЫЙ ШАХМАТНЫЙ ЦЕНТР" заедно с шахматиста Анатолий Карпов, покойния икономист Леонид Абалкин, който е бил заместник-председател на Съвета на министрите на СССР (1989-1990 г.), и Константин Курченков. Карпов е депутат от управляващата партия на Владимир Путин "Единна Русия", а Курченков е негов помощник. Курченков е бил депутат, но на последните избори не е избран като депутат от партия "Зеленые". Има публикации за злоупотреби на семейната му фирма, управляваща сметището в Серпухов.

В друго сдружение - "Никто кроме нас" (Никой освен нас - това е девизът на руските Въздушнодесантни войски (ВДВ), Родин е съучредител, а президент е Александр Баранюк. Той е бивш депутат от руските "зелени" и полковник от Въздушнодесантни войски, работи в Руския съюз на ветераните. През 2013 г. фондът е получил държавна поръчка от администрацията на Санкт Петербург за възстановка на блокадата на Ленинград през Втората световна война и друга за общинска програма за "профилактика на екстремизма и тероризма".

В статия в женското "делово" списание "Женщина и политика" има материал за организиран от фонда на Виктор Родин "Забота" празник за децата на военнослужещи на 1 юни и детски фестивал "Культура мира - детям". Фестивалът е посетен от Светлана Медведева, чийто мъж Дмитрий Медведев по това време е президент, като тя е поканена от Виктор Родин.

Партньор в тези дружества е и активистът Петьо Хаджиев. "Идеята на тези фирми беше да произвеждат зеленчуци и консерви - нещо, в което България може да бъде много добра", обясни той пред "Капитал". Според него след учредяването не се е случило нищо както заради Родин, който иначе бил изключително добре поставен в Москва, така и заради Маринов.

Друго общо дружество между Христо Маринов и Виктор Родин е "Нова вита плюс", което е регистрирано на домашния адрес на съветника на Сидеров в Хасково. Там съдружници са друг руснак - Александър Рапопорт, и латвиецът Исай Монгайтс. Името на последния не излиза в руските регистри, а в Латвия има фирма за недвижими имоти. Човек със същото име разказва в немско списание на руски език за чудодейно лечение, което го е вдигнало на крака. В интервюто той казва, че е почти инвалид от "служба в доблестните органи", по време на която е изпадал два пъти в клинична смърт след раняване.

В това дружество интересен е роденият в Грузия през 1966 Александър Рапопорт.

Александър Рапопорт

Рапопорт е президент на Благотворителен фонд за социални инициативи "Народное единство". Според описанието на сайта цел на фонда са благотворителни инициативи в доста широк спектър, включително "съдействие за патриотично, духовно-нравствено възпитание на деца и младежи". Биографията на Рапопорт отсъства от сайта. Интересни са неговите вицепрезиденти. Това са Владимир Юрьевич Зорин, който е първи вицепрезидент на Съвета по междунационални отношения при президента на Русия, бивш министър (2001-2004) и депутат. Заемал е правителствени постове в Чечения и Узбекистан. Другият вицепрезидент на фонда е журналистът Сергей Леонидович Ломакин, който в момента оглавява дирекция в руската федерална телевизия ОРТ.

На снимка на Рапопорт на сайта на "Народное единство" зад него се виждат грамоти, вимпели и други знаци на Федералната служба за охрана на Руската федерация (ФСО) и по-точно 5-и отдел за лична охрана на Федералната служба за безопасност (ФСБ), както и снимка на самия Александр Львович в офицерска униформа.

Рапопорт притежава и 90% от дружеството с ограничена отговорност ""Северный Экватор" със съдружник генерал-лейтенант Владимир Чиковани, който освен опит във въоръжените сили на СССР има дълъг стаж в структурите на руското МВР и въоръжените сили на Грузия според негово интервю.

Виктор Иванович Родин е съдружник с Рапопорт в дружеството "РП", където и двамата държат по 25%.

Така може да се направи "обосновано предположение", че тримата съдружници на Христо Маринов са с минало в руските служби за сигурност.

Третата група фирми, в които Маринов участва, са учредени през 2017 г. Това са дружествата "Сентри Секюрити Юръп" и "Сентри Секюрити Трейдинг". В тях съдружници са постоянно пребиваващият в Москва американски гражданин Брайън Дугъл и руснакът Олег Сидоренко.

Пред разследващия сайт Bellingcat Брайън Дугъл разказва, че идеята на двете дружества е била да асемблира скенери по негов патент, които могат да се използват за откриването на забранени предмети. Той включва в проекта и приятеля си Олег Сидоренко. Според Bellingcat Сидоренко отговаря за информационната сигурност в руската фирма "КБПМ - информационная безопасность". Тя е посочила за свои партньори Федералната служба за безопасност и "Российские космические системы", която поддържа и разработва алтернативнатa на GPS система за геолокализация ГЛОНАСС.

Според Дугъл, цитиран от Bellingcat, бащата на Сидоренко е "вторият човек" в "Рособоронэкспорт" и това му дава много големи връзки, и когато обсъждахме, че можем да влезем с нашия проект в Европа през България", някой го свързва с Христо Маринов, който е представен като лобист и е изглеждал "впечатляващо". След като учредяват дружеството обаче, "просто нищо не се случва". Пред Bellingcat Ерик Дугъл казва, че ще направи всичко възможно, за да прекрати участието си.

Версията на третия съдружник в "Сентри Секюрити" - Методи Митев ,съвпада изцяло с тази на Ерик Дугъл. "Всичко остана на ниво учредяване на дружествата - ходихме да гледаме терени във Враца, но нищо не се случи. Правя постоянни опити да закрия тези фирми, но без успех", каза Методи Митев пред "Капитал". Той е категоричен, че инициативата се е провалила заради Христо Маринов. На въпрос как може да бъде открит Маринов Митев отговори: "Това е въпрос за един милион долара."

През 2016 г. Христо Маринов учредява още две юридически лица - "Болкан инвестмънт енд мениджмънт" и сдружението "Народно единение", като двете са регистрирани в Дома на Москва на ул. "Раковски" 92 в София.

Общото между всички тези дружества е това, че или никога не са подавали отчети, или това е било отдавна, а от публикуваните документи става ясно, че те не са имали никаква дейност.

Над националния интерес

За познанството си с Маринов Методи Митев казва, че е станало през общи познати: "Той ми помогна за една чудесна инициатива - докарахме в България чудотворната икона "Успокоение на злите сърца", а след това и ме срещна с Карпов, с когото работих по инициативата за създаване на школа по шах по неговата метода в различни български градове", разказва Методи Митев.

Инициативата пропада след изказването на руския шахматист в предаването "Тази сутрин" по бТВ на 19 юни 2017 г., че кирилицата е дошла в Русия от Византия. "Тогава казах, че докато не се извини, аз няма да продължа. Личното ми мнение е, че той е изключително почтен човек и думите му бяха сложени в устата от друг", обясни той, визирайки Маринов.

Заради изказването на Карпов премиерът Бойко Борисов отменя срещата си с него. Същия ден обаче руският шахматист и Христо Маринов са приети радушно в сградата на Висшия съдебен съвет от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров. Там руският депутат играе шах със следователи и прокурори.

Раздялата на Маринов с другият му български съдружник не е по-различна. "Той се разграничи от мен, след като разбра, че не мога да поставя нищо над националния интерес. Обяви ме за американски агент", каза Хаджиев. За Маринов той казва: "Изключително хармизатичен и много добре поставен в Москва. Той е острието на руското бойно копие в България, но, уви, не е в ръцете на българския национален интерес."

До редакционното приключване на броя от "Атака" не отговориха на въпросите на "Капитал" за връзките им с Христо Маринов.

Христо Маринов, съветник на Волен Сидеров:

Не разполагам с факти Русия да финансира "Атака"


Известно ли ви е до ПП "Атака" да е стигало финансиране от Русия?

- Лично аз не разполагам с такива факти.

Какъв пост заемате в "Атака"?

- Бих бил щастлив да заемам пост в управляващата коалиция, но, уви.

Имате редица съвместни фирми с руски граждани, които имат политически обвързаности. Как изградихте тези връзки?

- С искреност и честност, амбициите ми са били да се инвестира в България и неведнъж съм организирал срещи в Министерството на икономиката, но след анализ на реалността партньорите ми са оценили инвестиционния климат като рисков.

Сега в май месец съм поканил "Евро-азиатската асамблея на народите", на която съм член и в която членуват повече от 60 националности, с надеждата, че ще се заинтересуват от инвестиции в България.

Как направихте връзката с италианските ви съдружници и има ли общо това съдружие с вашето посещение със Светлозар Лазаров в Италия през ноември 2017 г. и срещите с представители на "Лига"?

- Да, бяхме на посещение с г-н Лазаров (когато беше секретар на ПП "Атака") в Италия, където бяхме посрещнати много радушно, тъй като много от идеите ни съвпадат с "Лига" по въпросите по незаконната миграция, младежката безработица, демографията. Националните въпроси над всичко друго!

В една от тези фирми фигурирате с фамилията Делинов. Според публикации от 2010 г. от местната преса човек с имена Христо Делинов от Хасково е бил издирван чрез Интерпол от беларуските власти. Как ще коментирате тези факти?

- Глупости!

На 19 април 2017 г. в руския търговски регистър се появява фирмата "Глобал Сервис Интернационалий".

Адресът ѝ е в апартамент на първия етаж в панелен блок на ул. "Судостроительная" в южната част на Москва. Предметът на дейност - "разнообразни административно-стопански дейности" и "представителство в медиите".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  Евразийският октопод е пуснал пипала навсякъде!

 • 2
  zmei.gorqnin avatar :-P
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%

  Комунистическия интернационал е заменен от дузина капиталистически 'интернационалчета'. :-)
  Няма как, трябва да се прокарват интереси, да се дирижират процеси ...

 • 3
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Това че сидеров е на хранилка при путин и децата го знаеха. Но Атака бързо ще залезе и няма да я огрее следващия парламент. Въпросът е коя партия ще се седне на хранилката. ДПС и пеевски вече са се наредили на опашката и сучат кинти от Москва. Те са и най-вероятния наследник на Атака. БСП дават мило и драго за руските национални интереси и се подмазват на Кремъл и без пари, така че тях путин не ги мисли.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нека да го кажем по-просто: хибриците са в правителството на България и както забелязваме ежедневно, въобще не си губят времето.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  В момента тече спешна оперативка на Прас-прес и техните радиотелевизионни измерения. Обсъжда се, как "7-те милиона отрепки вмирисани" да бъдат засрани с потоп новини за гейове, бежанци и криминално проявени цигани.

 • 6
  pornpig avatar :-|
  pornpig

  Това че руските тумори са пуснали разсейки навсякъде и децата го знаят. Въпросът е защо не се предприема нищо. У нас е ясно защо, обаче защо сериозните държави търпят това? Те продължават да си фантазират, че с Русия могат да се оправят на принципа "по-умният отстъпва" или пък че руснаците ще се наиграят един ден.

 • 8
  ozd05563707 avatar :-|
  ozd05563707

  Салвини ще го хванете за макарона! Явно здравно бръкна в здравето на либералчетата, за да почната да съчиняват подобни пасквили преди евроизборите. Италианците виждат какво се прави, а не глупостите на журналетата.

 • 9
  vadrigar avatar :-P
  vadrigar

  До коментар [#7] от "cnr31591052":
  До коментар [#8] от "ozd05563707":


  Хахахаха. Три букви и 8 цифри... Като всичко руско дори и платените ви тролове са слаби. Жалка работа. Дайте някой лев за свестен генератор на имена, малоумници.

 • 10
  vadrigar avatar :-|
  vadrigar

  Изпуснал съм и първия-
  До коментар [#1] от "gwa59354694":
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал