ВАС потвърди: Планът за управление на НП "Пирин" трябва да има екооценка

Европейската комисия е образувала наказателна процедура срещу България за неприлагане на законодателството за оценка на въздействието

Върховните съдии спряха опитите на МОСВ и концесионера "Юлен" за безконтролно застрояване на ски зоната в Банско
Върховните съдии спряха опитите на МОСВ и концесионера "Юлен" за безконтролно застрояване на ски зоната в Банско    ©  Юлия Лазарова
Върховните съдии спряха опитите на МОСВ и концесионера "Юлен" за безконтролно застрояване на ски зоната в Банско
Върховните съдии спряха опитите на МОСВ и концесионера "Юлен" за безконтролно застрояване на ски зоната в Банско    ©  Юлия Лазарова

Върховният административен съд (ВАС) отново отмени решението на министерството на екологията да приеме новия план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 г. без екологична оценка. Според тричленния състав на съда "планът попада в хипотезите на чл.85, ал.1 от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна, защото очертава рамката на бъдещото развитие на инвестиционните предложения. Върховните съдии са дали и задължителни указания на МОСВ по тълкуването и прилагането на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. "Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка", посочват от ВАС.

"Съдебното решение оборва тезата на министър Нено Димов, че с плана за управление на парка не се решава нищо по същество и той е само рамков документ. Решението на ВАС оборва и друга грешна теза - че съдът не може да задължи министъра да подлага на екологична оценка определени планове", заявяват в своя позиция по повод съдебното решение от коалицията "За да остане природа в България", които оспориха в съда решението на министерството да се приеме новият план за "Пирин" без екологична оценка.

С това решение тричленният състав на ВАС потвърди решението си от края на април миналата година, когато също постанови задължителното наличие на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Впоследствие петчленен състав на съда върна делото за ново произнасяне. Сегашното решение на върховните съдии може да се обжалва в 14-дневен срок.

Решението новият план за управление на НП "Пирин" да бъде приет без екологична оценка беше взето от екоминистъра в служебното правителство на Огнян Герджиков Ирина Костова в началото на март 2017 г. След протести на природозащитни организации и след среща с президента Румен Радев то беше оттеглено. Междувременно гражданските организации обаче бяха завели дело срещу него.

На 16 януари ВАС отмени окончателно и приетите в края на 2017 г. от правителството на Борисов промени в действащия и с изтекъл срок план за управление на "Пирин", с които се даваше зелена светлина за строителството на ски писти и съоръжения от концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". Освен това съдът постанови, че и за промени в плана трябва задължително да има екологична оценка. Те бяха предложени от бившия вицепремиер Валери Симеонов и министъра на екологията Нено Димов с аргумента, че разрешението е само за построяването на втори лифт на Банско, но никъде в текста на измененията не се споменава за втори лифт. Актуализираният план обаче разрешаваше строителството в зоната за ски туризъм (т.нар. Буферна зона), в която при сегашния режим могат да се извършват само реконструкции на съществуващите съоръжения и ски трасета.

Пред журналисти в парламента в петък Нено Димов отказа коментар с аргумента, че все още не е видял решението на ВАС. "Ще се запознаем с решението и мотивите към него и в установения законов срок ще предприемем необходимите действия", каза той.

Същевременно в сряда Европейската комисия съобщи за образувани три нови наказателни процедури срещу България в областта на околна среда. Едната от тях е именно за неприлагане на съществуващото законодателство за оценка на въздействието върху околната среда (Директива 2011/92/ЕС). Според ЕК в България някои елементи, отнасящи се до решенията за преценка необходимостта от ОВОС, изискванията към докладите за оценка на въздействието върху околната среда и информацията, която се представя за обществеността, не отразяват достатъчно стандартите на ЕС. Според комисията България не изпълнява в достатъчна степен и необходимият текущ и последващ контрол върху проектите, които имат значителни неблагоприятни последици.