България ще чака 90 дни потенциални инвеститори в АЕЦ "Белене"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България ще чака 90 дни потенциални инвеститори в АЕЦ "Белене"

Детайлите по самата поцедура все още не са публикувани

България ще чака 90 дни потенциални инвеститори в АЕЦ "Белене"

НЕК пусна официална покана, конкурсът трябва да приключи в началото на 2020 г., а при намиране на кандидат най-ранната дата за пускане на централата е 2030 г.

Ивайло Станчев
4598 прочитания

Детайлите по самата поцедура все още не са публикувани

© Красимир Юскеселиев


Новата глава от сагата АЕЦ "Белене" започна. Националната електрическа компания е обявила покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на централата, какъвто правителството на Борисов обяви миналата година, че иска да привлече.

От съобщението на Министерството на енергетиката се разбира, че на този етап целта е да се види кои са кандидатите, които имат желание да участват в бъдещата процедура по изграждането на централата. На заявилите интерес ще се предостави допълнителна информация за проекта.

Освен за стратегически инвеститор участниците могат да кандидатстват още за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Повече детайли обаче ще станат ясни след публикуването на документация в Официалния вестник на ЕС, което се очаква да стане най-късно на 14 март.

Според заложените срокове в следващите 90 дни ще се приемат заявления за участие, а до март 2020 г. трябва да стане ясно дали ще се пристъпи или не към строителството на АЕЦ "Белене".

Напълно пазарен или не съвсем

Според огласената по-рано рамка проектът трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

Българската страна ще участва в проектната компания с апортна вноска на активите - лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта. Оценката им е около 3 млрд. лв., докато прогнозната цена за изграждането на централата е 20 млрд. лева.

НЕК обаче ще си запази правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания.

Дали тези условия са залегнали и в настоящата покана обаче предстои да видим. Вече стана ясно, че те не се харесват от потенциалните инвеститори като "Росатом" и Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). При визитата си в София преди седмица руският премиер Медведев казва, че "Росатом" ще реши дали да участва в строителството на АЕЦ "Белене", след като види какви ще са условията на процедурата, а миналата година от самата компания обявиха, че без държавна помощ няма как да се включат. Сходна е и позицията на китайците.

За евентуални доставчици на част от оборудването пък се спрягат френската "Фраматом" (бившата Areva) и "Дженерал електрик", които имат съвместно предприятие с подразделението на "Росатом" - "Атоменергомаш". Възможно е да се появят и други кандидати - най-вече индустриални потребители, които да заявят дългосрочно изкупуване на електроенергия или миноритарно уастие в проекта. По-малко вероятно е да се материализира обявеният от вицепремиера Томислав Дончев интерес на Сърбия и Македония.

Стъпките оттук нататък

Процедурата за избор на стратегически инвеститор трябва да премине в девет етапа, които бяха одобрени през ноември от Народното събрание. Първият етап е именно изпратената сега покана за заявяване на интерес.

На следващия етап от конкурса заинтересованите участници ще трябва да подадат заявления за участие в самата процедура по подбор. Едва след разглеждането им от българските власти ще бъде изготвен списък с кандидатите, до които ще се изпрати обвързваща оферта.

Следващата стъпка е фирмите да подпишат заявления за конфиденциалност, за да получат пълен достъп до документацията за проекта. Когато това стане, ще се изискат обвързващи оферти на потенциалните инвеститори, които ще бъдат разгледани от комисията по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене".

Със стигналите до този етап кандидати държавата ще започне да води преговори по всички детайли за реализацията на проекта - стойност на инвестицията, срок на изпълнение, дялово участие, цена на произвежданата електроенергия и т.н. Според министър Петкова само ако се стигне до споразумение с някои от инвеститорите, ще бъде подписан и договор за изграждането на АЕЦ-а. Най-рано това може да се случи след една година.

Новата глава от сагата АЕЦ "Белене" започна. Националната електрическа компания е обявила покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на централата, какъвто правителството на Борисов обяви миналата година, че иска да привлече.

От съобщението на Министерството на енергетиката се разбира, че на този етап целта е да се види кои са кандидатите, които имат желание да участват в бъдещата процедура по изграждането на централата. На заявилите интерес ще се предостави допълнителна информация за проекта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  pqj09379934 avatar :-|
  pqj09379934

  Чугунените глави за 30 години в държавната власт Не проумяха ,че АЕЦ може и трябва да е само и изцяло българска държавена собственост - да печели Република България ,а не сулю и пулю .
  Някой да ми обясни ,каквъв е този Панически страх от Държавната собственост и суверинитет и Защо се прави всичко възможно да Няма държава ???

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "pqj09379934":

  Виж отчетите на държавните предприятия и сам ще си обясниш. С АЕЦ Белене ще бъде особено плачевно, защото до 3-то коляно ще плащаме дългове за централа, която ще произвежда ток над пазарните цени.

 • 4
  practic avatar :-|
  Practic

  Българската атомна централа ,,Козлодуй” работи с руско ядрено гориво. Русия е единствения доставчик на природен газ за България. Руският нефтен мастодонт ,,Лукойл” притежава рафинерията в Бургас - най-голямото българско предприятие.
  За десет години от България към руски юридически лица под формата на отрицателно салдо са се оттекли над тридесет милиарда евро.
  ,,Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо” - загрижено коментира журналистът Флориан Хасел от авторитетния ,,Зюддойче Цайтунг” през ноември две хиляди и шестнайста година.
  Есхатологичната развръзка в Ерефията ще настъпи много по-бързо, отколкото предполагат родните рубладжии и "полезни идиоти".
  И тогава дали ще се отърват с лека уплаха тукашните майцепродавци, които ни набутаха и продължават да заробват народа ни с беленски убийствен данък, александруполски смукателни анекси, престъпно "гостоприемство" на заразни патоци и юрдеци ?! Жална им майка на майцепродавците!

 • 5
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#1] от "pqj09379934":

  Държавната собственост е задължителна във всички монополни структури. Този АЕЦ няма как да е печеливш проект. Този тип централи произвеждат едно и също количество енергия докато им свърши горивото. Тяхното производство не се регулира и не се спира без авариен режим Но потреблението в различните часове на деня се променя от малко под 3 000 до 7500 MW, като АЕЦ произважда 2100 MW постоанно, а НЕК му плаща всичко произведено, независимо дали има нужда от тази енергия или не. НЕК е задължен да изкупува всичкия ток произведен произведен от АЕЦ, ВЕИ централите и ТЕЦ 1 и 3 на Марица Изток. В много часове от деня количеството произведено и платено електричество е много по-голямо от нужното на потребителите. Затова това електричество се транспортира на 400-500 км. и се унищожава в ПАВЕЦ със загуби от порядъка на 80%. Така АЕЦ работи на "печалба", а НЕК трупа загуби. Когато приключи работата на АЕЦ, всичко, което се намира на площадката на АЕЦ трябва да се погребе в 3 вида хранилища, които България ще трябва да изгражда. Финландия е единствената в ЕС, която изгражда хронилище за отработеното ядрено си гориво и разходите отдавна минаха 4 милирда евро..

 • 6
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Всичкото отроботено гориво, което Козлодуй днес извозва за временно съхранение в Русия, за което си плаща по няколко стотин милиона лева всяка година когато свърши работата на Козлодуй ще се върне в България и ще бъде погребано у нас, като ще се съхранява тук поне 100 000 години. Да не говорим, че една топлотехническа централа произвежда освен ток и пара. Тази пара трябва да се охлади за да може отново да влезе в котела. Ефективните централи прекарват парата през топлообменници, които отопляват евтино жилищата на хората. АЕЦ Козлодуй обаче отоплява широката над 1 км река, Дунав като й увеличава температурата с 2 - 4 градуса. Освен това 5 и 6 блок на Козлодуй, както и новите ни реактори са по 1000 MW, което означава, че някой трябва да поддържа платено гориво, работници и т.н., за да се включи, ако някокой блок на АЕЦ премине в авариен режим Държавната собственост е задължителна във всички монополни структури. Този АЕЦ няма как да е печеливш проект. Този тип централи произвеждат едно и също количество енергия докато им свърши горивото. Тяхното производство не се регулира и не се спира без авариен режим Но потреблението в различните часове на деня се променя от малко под 3 000 до 7500 MW, като АЕЦ произважда 2100 MWпостоанно, а НЕК му плаща всичко произведено, независимо дали му е нужно или не.. НЕК е задължен да изкупува всичкия ток произведен произведен от АЕЦ, ВЕИ централите и ТЕЦ 1 и 3 на Марица Изток. В много часове от деня количеството произведено и платено електричество е много по-голямо от нужното на потребителите. Затова това електричество се транспортира на 400-500 км. и се унищожава в ПАВЕЦ със загуби от порядъка на 80%. Така АЕЦ работи на "печалба", а НЕК трупа загуби. Когато приключи работата на АЕЦ, всичко, което се намира на площадката на АЕЦ трябва да се погребе в 3 вида хранилища, които България ще трябва да изгражда. Финландия е единствената в ЕС, която изгражда хронилище за отработеното ядрено си гориво и разходите отдавна минаха 4 милирда евро.. Всичкото отроботено гориво, което Козлодуй днес извозва за временно съхранение в Русия, за което си плаща по няколко стотин милиона лева всяка година. Днес нашите руски реактори все още не са ядрен боклук и затова трябва да спрем Днес нашите руски реактори все още не са ядрен боклук и затова трябва да спрем навреме.

 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Има още много огромни инвестиции и разходи, които се правят заради АЕЦ, но не се отразяват в себестойността на тока от АЕЦ. Затова и токо от АЕЦ изглежда с ниска цена... Това се прави от енергийната ни мафия, защото ако народа разбере какво в действителност плаща и ще плаща заради лъжите на руските ядрени предатели в България, отдавна щеше да ви утепа с камъни.

 • crusible

  Не искам АЕЦ Белене и ще направя необохдимото моето дете да не плаща за тази дивотия!

 • 9
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Споделям мнението на Г-на на първия коментар. По проблема са получавани различни заключения. Ще цитирам тези на БАН:
  1. "Въпреки че за АЕЦ "Белене" са били тествани над 90 комбинации, заключението на БАН е, че проектът е финансово нежизнеспособен. Това обезсмисля търсенето на евентуален външен инвеститор, който да участва за своя сметка и риск";
  2. "Единственият вариант е строежът на централата да бъде възобновен, така че някак сметката да излезе, и тя да бъде изцяло държавен проект"
  3. Показан бе примерът и на "унгарската ядрена централа "Пакс !!". При нея инвеститор е Унгарската държава".

 • 10
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

  Добър отговор на първият коментар. Защо не давате добър отговор и на факта, че държавната АЕЦ Козлодуй, плати преди няколко месеца разходите на ТЕЦ-овете на 100%.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.