Дълговете на мюфтийството от 8 млн. лв. са трупани от 2005 г. досега
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дълговете на мюфтийството от 8 млн. лв. са трупани от 2005 г. досега

Главният мюфтия Мустафа Хаджи е казал по време на срещата с премиера, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели

Дълговете на мюфтийството от 8 млн. лв. са трупани от 2005 г. досега

Главният мюфтия и патриархът се срещнаха с Борисов заради законовите промени, с които ще се опростят задълженията на вероизповеданията

Велина Господинова
5648 прочитания

Главният мюфтия Мустафа Хаджи е казал по време на срещата с премиера, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели

© Министерски съвет


Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи в понеделник, за да обсъди приетите на първо четене от парламента промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават данъчни и осигурителни задължения на вероизповеданията в размер на 8.2 млн. лв., близо осем милиона от които са на мюфтийството. След срещата Мустафа Хаджи каза пред журналисти, че дълговете са трупани от 2005 година досега и голяма част от тях са лихви.

Сделка или не

При обсъждането на промените в пленарната зала миналия петък, внесени от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, срещу опрощаването на задълженията на мюфтийството се обявиха депутатите от "Обединените патриоти", но законопроектът беше приет с гласовете на ГЕРБ и ДПС с аргумента, че държавното финансиране на вероизповеданията е въпрос на национална сигурност. Това предизвика коментари от страна на БСП, които обвиниха двете партии в сделка.

"ГЕРБ опрощават на мюфтийството задълженията им към държавата. Сделката е: "Ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента върху Изборния кодекс и аргументите на БСП, а вие ни опрощавате задълженията към мюфтийството", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова миналата седмица. А след приемането на промените на първо четене тя каза, че състоянието на здравеопазването е също въпрос на национална сигурност и запита защо не се опростят задълженията на болниците.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу:

В изказване пред политическата академия на ГЕРБ-жени в събота Борисов повтори аргумента, че държавното финансиране на вероизповеданията е, за да "няма външна намеса". Към това прибави и още един аргумент - че в ГЕРБ също членуват мюсюлмани. Борисов отрече да има сделка между ГЕРБ и ДПС. "От 12 години съм казал: "Коалиция с ДПС не правя." Да излезе БСП и като нас да заяви, че няма да прави коалиция с ДПС. Да видите какво гърчене ще започне", каза още Борисов.

"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата", е заявил Борисов на патриарха и главния мюфтия по време на срещата, цитиран от правителствената информационна пресслужба. "За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави", е посочил още премиерът.

Дълговете на мюфтийството са от 14 години

След срещата главният мюфтия Мустафа Хаджи обясни, че дълговете на мюфтийството са още от 2005 г., като голяма част от задълженията са лихви. "Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството", заяви Хаджи, цитиран от агенция "Фокус".

От Министерството на финансите отказват да посочат точната сума, която мюфтийството дължи на държавата, като се позовават на данъчно-осигурителната тайна. Миналата седмица говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик заяви пред "Дарик радио", че задълженията са "около 8 млн. лева".

"Сумата е формирана главно от осигуровки и данъците, които са изчислени по некоректен и неправомерен начин за нас, за нашите сгради - джамиите. Мога да ви дам пример със софийската джамия, на която е начислен данък около 600 хил. лв.", каза Фаик.

Според депутати от мнозинството обаче сумата е значително по-голяма и ако към тези 8 млн. лв. се прибавят и задълженията на мюфтийството към общините, дължимите средства към държавата възлизат на около 12 млн. лв.

Мустафа Хаджи заяви още, че приходите на мюфтийството са недостатъчни за покриване на задълженията, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по времето на комунистическото управление и след това не са върнати. Думите му бяха в отговор на обвиненията от страна на бившия главен секретар на мюфтийството Николай Панков, сега началник на кабинета на бившия главен мюфтия Недим Генджев, че мюфтийството взема 30 млн. лв. годишно от наеми на 4700 имота. В сутрешния блок на bTV той каза, че по-голямата част от имотите се използват от активисти на ДПС, а парите се вземат на ръка. "ДПС си е взело мюфтийството на концесия. Ако НАП си върши работата и прати агенти под прикритие, вместо да ги праща на круизни кораби и в читалища, ще разбере как стоят нещата", каза Панков.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи в понеделник, за да обсъди приетите на първо четене от парламента промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават данъчни и осигурителни задължения на вероизповеданията в размер на 8.2 млн. лв., близо осем милиона от които са на мюфтийството. След срещата Мустафа Хаджи каза пред журналисти, че дълговете са трупани от 2005 година досега и голяма част от тях са лихви.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  ДПС отдавна е превърнало мюфтийството средсто за муфтене на държавата. И смокиновият лист на тая гола сценка с промените в Закона за вероизповеданията са обилните Борисо-Цветано-Данчо Ментата приказки за етнически мир, религиозна толерантност, национална сигурност и пр. локуми. А всъщност целта е да не се търсят едни пооткраднати от ДПС чрез мюфтийството 8 000 000 лв.

  Междувременно и за слепите стана видно, че ДПС на мига си осребрява гласуването в "тематичните мнозинства" и крепенето на кворума във видимо нелегитимния парламент, защото утре него може и да го няма...
  И ГЕП плащат. С нашите пари, естествено!

  И това при положение, че мюфтийството притежава 4700 имота, които е отдало под някаква форма за ползване на местни ДПС-арски велможи и парите се вземат на ръка/кеш/в брой без да се обременяват с писане на фактури или фискални касови бележки по прочутата Наредба Н-18!!

  Една значима част от 8-те млн. дългове на мюфтийството са от присъдени съдебни разноски по стотици заведени срещу държавата и загубени от него съдебни дела по всички възможни инстанции за възстановяване на права на собственост върху имоти.

  Ето ви пример за двойния аршин на властта: фризьорът на жена ми бил "заловен", че не издал касова бележка на клиент за 7 (седем) лв. Салонът му е запечатан от НАП за 2 седмици, глобен е 1000 лв и тече ревизия на счетоводството му за последните 10 години, която няма начин да не приключи с куп нови глоби. Заради недекларирани 7 лв...
  В същото време мюфтийството натрупва задължения от 8 000 000 лв и никой от НАП не го барва!!!

  Кулоарната коалиция на Борисов и Доган отдавна е видима за всички, но както казва в култовата си реплика Тони Радичев: "Защо ще ни правят на идиоти, бе!!!".

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И последно: не мога да кажа, че мюфтията лъже, защото ходи облечен като духовно лице, но определено не казва истината! Няма как дълговете на мюфтийството да са отпреди 14 г., като голяма част да са от лихви, защото в българското право съществува институтът на давността
  Тази материя е описана в ДОПК, ЗАНН и ЗЗД.

  ДОПК чл.171(1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
  (2) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено

  Според ЗЗД чл. 110: С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
  и чл. 111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
  а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
  б) (изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
  в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания;

  Просто трябва някой от мюфтийството да напища на един лист:
  Моля, на основание чл...и чл...да бъдат опростени по давност следните задължения:...

  Явно не в давността е заровено кучето. Друга е далаверата...

 • 4
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  Капитал досадно се пазят да нарекат нещата с истинските им имена. А те са на повърхносттатака видими. И ходжата стига се прави на ударен. Някой грамотен от муфтийството да влезе в сайта на НАП с електронен подпис и като напише БУЛСТАТ-а в графата за задължения ще му се яви една много подробна, дълга 14 години таблица.

 • 5
  borodino avatar :-|
  borodino

  Мюфтийството е торерирано от всички български правителства. Заради рамото на ДПС, естествено.
  http://glasove.com/categories/novini/news/glavnoto-myuftijstvo-e-v-sgrada-darena-za-vechni-vremena-za-obrazovanie

 • 6
  borodino avatar :-P
  borodino

  Я, това тук било бизнес платформа.
  Продавам гардероба на тъщата. Трикрилен. Орехов фурнир. Евтино. Спешно. С вкл. транспорт в София. Снемка на мейл. Пишете ми лични съобщения. 5% самооблагане за Капитал. Дребен грант.
  Имам и симсонка под навеса. Ако потръгне с гардероба ще я пусна и нея.

  До коментар [#3] от "pjl42601974":

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ами като има много лихви, да им опростят лихвите. Това бих го приел.

  Ако се търси равнопоставеност, трябва да дадат на църквата 8 млн. Ако се цели пропорционалност, трябва да и дадат даже 80. Какво е това равенство на религиите, 10% за християните, 90 - за мюсюлманите? Да не станахме изведнъж Египет?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK