Расте аполитично и консуматорско настроено поколение

"Държавата трябва да се погрижи за младите, защото това е грижа за поколението", коментира Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл"

Расте аполитично и консуматорско настроено поколение

Младите едновременно харесват Европа, но и се гордеят, че са българи, казват авторите на изследването за младежта в България

Елена Старидолска
12072 прочитания

"Държавата трябва да се погрижи за младите, защото това е грижа за поколението", коментира Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл"

© Анелия Николова


Младежите в България не се интересуват от политика, живеят до късна възраст с родителите си и не искат да емигрират. Това са част от изводите на изследване, част от международен проект, проведен едновременно в осем страни в Югоизточна Европа по идея на фондация "Фридрих Еберт". В България проучването на терен е направено от "Галъп интернешенъл" съвместно с Института по социология "Иван Хаджийски" и е национално представително. Интервюираните са на възраст от 15 до 29 години.

"Базов, политически, семеен конформизъм"

Интересът им към политиката беше определен като "катастрофално слаб". Едва 7% се интересуват от нея, каза доц. Борис Попиванов. Съчетан с много ниското младежко политическо участие и липса на желание за политическа кариера, създава много тревожни индикации за бъдещите политици според него. "След 10-20 години ще дойде на власт поколение, което няма интерес към начина, по който функционират институциите, нито как се управлява държавата", коментира той.

Въпреки това младите в България гласуват повече, отколкото ние си мислим. Но не се обвързват с конкретна партия и твърдят, че са непредставени. Политическите им възгледи съвпадат в много голяма степен с тези на родителите им за разлика от 90-те години на ХХ в.

Доколкото родителите им са тези, които са протестирали срещу комунистическото управление на България, а и заради стигмата на социализма, близо две трети от българските младежи твърдят, че имат десни политически убеждения. В същото време отговарят положително на въпросите дали държавата трябва да се грижи за всички хора и дали разликата в доходите трябва да се стопява.

Социолозите определят това като "базов, политически и семеен конформизъм". Семейството става все по-удобна и устойчива среда, още повече че продължава тенденцията младежите да живеят дълго след като навършат пълнолетие, с родителите си. Един от изводите на изследователите е, че сред тях нараства консерватизмът, не непременно разбиран в политическия смисъл.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника: "Няма почва за евроскептицизъм"

"Хубавата новина е, че няма почва нито за евроскептицизъм, нито за национален нихилизъм", твърди проф. Петър-Емил Митев, един от авторите на изследването. Младите едновременно харесват Европа, но и се гордеят, че са български граждани. На практика няма разлика между тези чувства между етническите турци и българи. "39% от етническите турци казват, че са горди, че са български граждани", посочи той и отбеляза: "Никога досега не сме регистрирали толкова патриотични отговори." С едно огромно изключение, подчерта Първан Симеонов - ромите.

В едно отношение проучването дори отбелязва леко залитане - от всичките държави в Югоизточна Европа, участвали в него, България е на първо място в отговора на въпроса "Съгласни ли сте с твърдението, че би било хубаво в страната да живеят само истински българи". "Дори пред Албания и Косово", уточни Симеонов. Обяснението може да е, че национализмът е на мода, а и че за разлика от Западните Балкани България не е пострадала от такива твърдения според него.

Двете позиции не се конфронтират, а вървят паралелно - "българин съм и затова съм европеец", обясни Сийка Ковачева от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Европа се приема като модел, който е добър за България. На конкретните въпроси за върховенството на правовия ред, за сигурност и стабилност, оценките за ЕС са високи, а за страната са ниски, но това не е противоречие, обясни Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Въпреки че във фокус групите, които провеждали, се чул и коментар "Спрете им европейските пари и ще спрат да харесват Европа", според него преобладаващото настроение сред младите не е такова. ЕС се възприема и като възпиращ инструмент за негативните процеси в страната. Изследователите подчертават, че най-малките, участвали в допитването, са родени три години преди България да стане член на съюза, а "най-възрастните" - през 1989 г., и съответно половината от съзнателния им живот е преминала в европейска България.

Заради примера на европейските държави обаче се получава едно на пръв поглед противоречие в твърденията на младежите. 62% от тях определят демокрацията като добра, но растат и стойностите на одобрение за по-твърдата ръка, разбиране като налагане на ред и сигурност в държавата. Според социолозите расте и тази политическа ниша.

Интересно е, че и заради възможността за свободно движение и работа в страни от ЕС, българските младежи не възприемат емиграцията като фатално житейско решение. За разлика от 90-те, когато основно са се насочвали към САЩ и Канада, сега отиват да живеят и работят в Германия и Великобритания. Мотивите им са предимно свързани с по-добри доходи и възможности за децата им, но казват, че ако не се получи или в България условията са по-добри, ще се върнат. Те приемат миграцията по-скоро като "пазар на труда, а не като мирогледен акт", твърди Симеонов. Допълнителен привлекателен елемент в нея са компактните български общности в Европа, на практика всеки българин у нас има роднина или близък приятел, който е трайно установен в чужбина и е готов да помага.

Друга особеност е, че вече не става дума толкова за "изтичане на мозъци", а за "изтичане на ръце", каза Попиванов. Все пак 61% твърдят, че нямат намерение да емигрират.

"Доминира нищоправенето"

Всеки пети от българските младежи не чете изобщо в свободното си време, сред тези с висше образование - всеки десети. Само 10% спортуват редовно, а 25% - изобщо не спортуват. "В свободното им време доминира нищоправенето", обобщи Ковачева. Не успяват да постигнат активен жизнен стил, но са усвоили културата на пазаруване.

"Младите в България са значими консуматори на търговски продукти", отбеляза тя и "посъветва" рекламисти и маркетолози да обърнат внимание на факта, че 25% пазаруват всеки ден независимо от финансовите им възможности, а 50% - няколко пъти седмично. Извън коментара остава какво точно купуват, но е факт, че твърдят, че пазаруват толкова често. Финансовите възможности влияят най-много върху спортуването и заниманието с творчески дейности.

Младежите в България не се интересуват от политика, живеят до късна възраст с родителите си и не искат да емигрират. Това са част от изводите на изследване, част от международен проект, проведен едновременно в осем страни в Югоизточна Европа по идея на фондация "Фридрих Еберт". В България проучването на терен е направено от "Галъп интернешенъл" съвместно с Института по социология "Иван Хаджийски" и е национално представително. Интервюираните са на възраст от 15 до 29 години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  Младите харесват "Европа", както харесват и планетата Земя, както африканците харесват Африка, а азиатците Азия. Защо не ги питахте дали харесват Европейския съюз и дали одобряват двойните стандарти спрямо България и незачитането на интересите ѝ?

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  "Аполитично" младо поколение е още една прекрасна новина за комунистите и техните наследници, защото означава че те ще могат спокойно да заличат следите и да подменят истината за престъпното комунистическо наследство в България, без на никой дори да му направи впечатление.

 • 3
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  "Доколкото родителите им са тези, които са протестирали срещу комунистическото управление на България, а и заради стигмата на социализма, близо две трети от българските младежи твърдят, че имат десни политически убеждения. В същото време отговарят положително на въпросите дали държавата трябва да се грижи за всички хора и дали разликата в доходите трябва да се стопява.
  " --> точно като родителите си...

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Аз попадам в цитираната група и твърдо харесвам стратегическия избор на България да е част от ЕС. Всяка политическа и търговска организация има трески за дялане, но членството на България в ЕС не бива да бъде поставяно под въпрос.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "olga_kokoshkina":

  Не "аполитичното" младо поколение почна да гъбарства, като видя че СДС не струват. Тази горда стъпка я направиха родителите им, които спряха да се интересуват от политика и почнаха само да мрънкат след поредния корупционен скандал.

  Няма как примирени родители да възпитат активни граждани.

 • 6
  fiw1552452924602274 avatar :-|
  Totka Ruseva


  До коментар [#5] от "
  Георги Георгиев
  Bravo! I za dvata vi komentara! ":

 • 8
  mironikon avatar :-|
  mironikon

  Изводът е - безмозъчно, мързеливо, глупаво и апатично поколение. Напълно му е допаднала поговорката "Мама носи, тати меси". Като не правят нищо, с какви пари пазаруват - на мама и на тати. Това не са граждани, по същество не се различават твърде много от "зомбитата" от популярните напоследък филми и сериали. Не ни очаква светло бъдеще, ако такива статистически изследвания си остават само "статистика".

 • 9
  tyr35518544 avatar :-|
  tyr35518544

  Момчето не е наясно с орязващата политика на ЕС спрямо България. Или за него орязване не съществува, защото е от светлата страна. Аз също съм от “цитираната” група и мнението ми е по—скоро отрицателно. Не виждам как политика, облагоденстваща една част от населението, може да бъде считана като успешна и да не бъде “поставяна под въпрос”. ЕС е за развитите държави, а не за такива, които тепърва им предстоят години развитие. Не само в икономически, но и в социално—психологически план. Не подкрепям визията, че държавата трябва да спре да се развива. Въпросът е по какъв начин. И тук, за съжаление, е пренаситено от погрешни подходи.

 • 10
  bulair avatar :-|
  Булаир

  Широко им е е около врата - затова са "аполитични". За добро или лошо не са висели на опашки за хляб и мляко ... пътуват където и когато си искат ... могат да напсуват учител и да им се размине ... и т.н. В първия момент, когато им бръкнеш в конфортната зона - стават политици ... и започват от правата си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход