Съюз на трона и олтара
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съюз на трона и олтара

"Абсолютно всеки в тази държава трябва да направи усилие да запази мира в България", каза след срещата с премиера Борисов главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Съюз на трона и олтара

Данъчната амнистия за религиите се отлага

3965 прочитания

"Абсолютно всеки в тази държава трябва да направи усилие да запази мира в България", каза след срещата с премиера Борисов главният мюфтия Мустафа Хаджи.

© Министерски съвет


Темата накратко
 • След острите обществени реакции ГЕРБ се отказа да амнистира дълговете на изповеданията и обяви, че само ще ги разсрочи за 10 години
 • Големият печеливш от поправката щеше да е Главното мюфтийствоЗад идеята отново прозира зависимостта на партията на Борисов от ДПС

"Думата сделка в случая няма нищо общо. Целта е съвсем друга - да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ." С тези думи преди дни премиерът Борисов направи опит да тушира съмненията, че ГЕРБ отново влиза в явна колаборация с ДПС.

Този път поводът е решението на властта да даде данъчна амнистия на вероизповеданията. Това трябваше да стане с поправка в ресорния закон, вносители на проекта са Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, а големият печеливш се оказа Главното мюфтийство, чиито натрупани задължения - над 8 млн. лв., са над 95% от сумата на всички публични дългове на вероизповеданията в страната.

След силния негативен обществен отзвук второто четене на поправката се отменя. Но остана впечатлението за политическата зависимост на ГЕРБ от ДПС. Поправката беше внесена без мотивация, без финансова обосновка, без да е ясно дори кои вероизповедания засяга. И показа избирателно отношение към данъкоплатците.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника: Има ли сделка

В разстояние на два месеца ГЕРБ влезе на три пъти в явна колаборация с ДПС, което даде повод дори БСП да заговори за коалиция между тях. Първо партията на Борисов подкрепи спорното предложение за промяна на Изборния кодекс на ДПС за повишаването на прага на преференциалния вот, така че той да се обезсмисли. Тогава ГЕРБ се оправдаха с "натиск" от страна движението. После пак благодарение на движението ГЕРБ прокара и решението за американските изтребители, тъй като малките коалиционни партньори бяха против. Сегашния казус с амнистията на дълговете на мюфтийството ГЕРБ оправдава с "националната сигурност". Ако една държава или чуждо разузнаване са си поставили стратегически цели в страната обаче, едва ли ще ги спрат няколко милиона дотации за изповеданията.

"Много често, да не кажа винаги, когато има някаква непочтена сделка или когато се извършва някакво непочтено действие, то се прикрива под маската или на секретност, или на национална сигурност. Нищо общо няма с националната сигурност", коментира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, според когото "сделката е между Борисов и Доган". "Патриотите" имат основание да са недоволни и даже уплашени от инвазията на ДПС на повърхността, което не само ги прави излишни, но непосредствено преди избори дискредитира основната им идентификация пред избирателя. От друга страна, ГЕРБ не може да разчита на тях при всички гласувания, а ако ДПС последва БСП и излезе от парламента, работата му чувствително ще се затрудни.

В ГЕРБ има и други обяснения за опита за решаване на проблема - например, че в партията също членуват мюсюлмани и това било жест към тях. Намекват и за ангажимент на премиера Борисов към турския президент Реджеп Ердоган. Източници от партията твърдят също, че първоначално е обсъждан вариант задълженията на мюфтийството да бъдат разсрочени, а решението за опростяването на дълговете е дошло под "натиск". За ДПС решаването на този въпрос е от ключово значение, за да могат да си върнат влиянието над Главното мюфтийство, което след изключването на Лютви Местан застана на страната на създадената от него формация ДОСТ. След парламентарните избори партията на Местан се разпадна, което разчисти пътя за връщането на избирателите на ДОСТ отново в редиците на движението. На парламентарните избори формациите на Местан и Орхан Исмаилов (НПСД) бяха в коалиция и спечелиха малко над 100 хил. гласа, за които в момента се борят "Воля", ДПС и ГЕРБ.

Защо се прави

В публикация от началото на седмицата "Медиапул" цитира данни на НАП, според които в България има официално регистрирани 3440 религиозни организации, но само 185 от тях имат задължения към държавата. Ако дълговете на мюфтийството са над 8 млн. лв., останалите 184 имат общ дълг от едва 440 хил. лв.

В справка на НАП от 15 януари т.г., с която разполага "Капитал" и която е изготвена по повод на изпълнително дело на частен кредитор – търговец, се вижда, че мюсюлманското изповедание към тази дата има публични задължения в размер на 8.279 млн. лв. От тях над 8 млн. лв. се дължат по изпълнително дело от 2009 г. при публичен изпълнител при НАП София, останалите над 255 хил. лв. са натрупани след това. Според източници на "Капитал" над половината от публичните задължения (около 5 млн. лева) са за неплатени осигуровки и дължимите лихви върху тях, останалите са за данък общ доход, ДДС, корпоративен данък и т.н. Задълженията към ВСС заедно с лихвите са за около 18 хил. лв. От ВСС коментираха неофициално, че нямат отразени задължения на мюсюлманското изповедание към съвета.

Отделно от публичните то има и много частни задължения – към граждани и търговци за неплатени услуги. Индикация за това са и образувани изпълнителни дела по такива спорове, които мюфтийството бърза да приключи. В същото време от обявление в Държавен вестник става ясно, че НАП е продала един имот в Банкя буквално в последните месеци. Според бившия главен секретар на мюфтийството Николай Панков то има 4700 имота и приход над 30 млн. лв. на година от наеми и ренти, но тези доходи не се декларират. "ДПС е взело мюфтийството на концесия, по-голямата част от имотите се използват от активисти на движението, а парите се вземат на ръка", твърди Панков.

Валери Симеонов пък внася друг щрих от "топлата връзка между мюфтийството и ДПС" - според него земеделските земи и апетитните градски имоти се дават на свързани с ДПС лица или за офиси на движението, а доходите се укриват. (Не че в БПЦ е по-различно, достатъчен е скорошният пример с договора за наем между Софийската митрополия и "Инерком" на Гинка Върбакова.) А понеже върху централните сметки на мюфтийството е наложен запор, в момента приходите на изповеданието се разпределят по регионалните джамийски настоятелства в отделните градове, за да се избяга от принудителното изпълнение. Това обяснява и натиска за данъчна амнистия.

Горните твърдения обаче няма как да бъдат проверени, защото информация колко са приходите на мюфтийството и от какви дейности, защо те не могат да покрият заплатите на имамите, дали все още получава субсидии от Дианета (Държавната дирекция по религиозните въпроси на Турция) няма. Не беше предоставена и при гласуването на поправката в парламента на първо четене. Но пък там стана ясно, че мюфтийството ще получи и още един бонус - в Закона за вероизповеданията изрично да бъде посочено, че освен БПЦ държавната субсидия ще получава и "Мюсюлманското изповедание - Главното мюфтийство". Причината е, че в последните поправки на закона беше прието държавното финансиране да се получава според деклариралите при преброяването от НСИ принадлежност към дадено вероизповедание като субсидията е 10 лв. за едно самоопределило се лице. Според предоставена от Панков справка от статистическия институт мюсюлманско вероизповедание имат 577 хил. души, като от тях 27.4 хил. са се определили като мюсюлмани шиити, 3727 са записали само мюсюлманско вероизповедание, а деклариралите мюсюлманско сунитско вероизповедание са 546 хил. души. Това означава, че субсидията трябва да получи не Главното мюфтийство, а мюсюлманското сунитско вероизповедание.

На заден

В сряда ГЕРБ даде заден ход и обяви, че задълженията на изповеданията няма да се амнистират, а само ще се разсрочат. Това предложение ще бъде внесено преди второто четене на закона, обявиха в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов, чието министерство и в двата случая е било натоварено с подготовката на текстовете. "За какъвто и срок да е разсрочването, задълженията са обезпечени с имоти", каза Горанов. Според източници на "Капитал" то вероятно ще е за 10 години.

Цветанов и Горанов твърдят, че след като са преведени държавните субсидии на БПЦ, тя е изплатила заплатите на свещениците, а имамите не могат да ги получат, защото, ако субсидията на мюфтийството се преведе, тя ще отиде за погасяване на дълговете.

Това обаче не е първият опит да се опростят данъчните задължения на мюфтийството. Още през декември миналата година ГЕРБ и ДПС се опитаха да вкарат в закона и текстовете за данъчна амнистия на вероизповеданията. Според стенограмата от продължилото пет часа заседание предложението не е внесено по надлежния ред, а председателят на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев (ГЕРБ) го изчита и заявява, че текстът трябва да влезе в законопроекта, защото това е "политическо" решение. Тогава обаче комисията го е отхвърлила. Същевременно и първоначалният замисъл на промените в Закона за вероизповеданията - да се забрани финансирането на религиите от чужбина, не се случи. Намеренията да има отчетност за даренията им от чужбина също не се случи. Остана само държавната субсидия.

Срастването на власт и религия

"Срастването между двете основни вероизповедания и държавата, което наблюдаваме в момента, със сигурност прекрачва конституционния принцип, че България е секуларна държава и религиозните институции са отделени от държавата. Свидетели сме на един съюз на трона и олтара, който е форма на легитимация на властта, типична за авторитарните режими, които страдат от липса на достатъчно силна демократична легитимация." Това коментира за "Капитал" доц. Д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право, специализирал в университета на Глазгоу именно отношенията между църква и политика. Преподавателят по църковно право доц. Дилян Николчев пък отбелязва, че в светската държава религията не може да се използва за политически цели, а в случая е налице ясен политически контекст.

Другояче казано, религията легитимира властта, властта храни религията, а зад всичко това прозира вездесъщата сянка на ДПС, която завзема територии.

Темата накратко
 • След острите обществени реакции ГЕРБ се отказа да амнистира дълговете на изповеданията и обяви, че само ще ги разсрочи за 10 години
 • Големият печеливш от поправката щеше да е Главното мюфтийствоЗад идеята отново прозира зависимостта на партията на Борисов от ДПС

"Думата сделка в случая няма нищо общо. Целта е съвсем друга - да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ." С тези думи преди дни премиерът Борисов направи опит да тушира съмненията, че ГЕРБ отново влиза в явна колаборация с ДПС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  samsum avatar :-P
  Петър Самсонов

  Тъкмо щях да регистрирам "Джамия" ООД и те ми спряха кранчето...

 • 2
  beky avatar :-|
  beky

  Т.н отлагане за 10 г. всъщност си е амнистия. Абсолютната давност е точно 10 г. Демек през 2029 г. мюфтийството няма да дължи нищо, а и дотогава няма да плаща нищо, защото има оправдание със закона.

  Защо държавата не се събира милионите от ходжите, а притиска граждани за просрочени задължения? Двоен гербаджийски стандарт?

 • 3
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Тоя нашия пак се оплел в ''другата земя'' Колко пъти ще го спасяват.

 • 4
  practic avatar :-|
  Practic

  "...да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ..."

  Разединението на нашия народ представлява първостепенна задача за разузнавателните служби и официалните институции на една небезизвестна североизточна държава вече 140 лета господни...
  И нашенски политици, които изпитват панически страх от това, какво ще кажат Там за техни изказвания, действия и бездействия, са напълно безполезни за отечеството ни. Това като начало. А с течение на времето такива заешки сърца стават базбая вредни за всинца ни.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK