Кой ще води листата на БСП за Европейския парламент

Изненадващо началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов е дал съгласие да бъде номиниран за евродепутат

Корнелия Нинова едва ли ще успее да отстрани Сергей Станишев от листата за ЕП, но ще направи всичко възможно да не е водач
Корнелия Нинова едва ли ще успее да отстрани Сергей Станишев от листата за ЕП, но ще направи всичко възможно да не е водач    ©  Георги Кожухаров
Корнелия Нинова едва ли ще успее да отстрани Сергей Станишев от листата за ЕП, но ще направи всичко възможно да не е водач
Корнелия Нинова едва ли ще успее да отстрани Сергей Станишев от листата за ЕП, но ще направи всичко възможно да не е водач    ©  Георги Кожухаров

Корнелия Нинова е в капан, в която влезе напълно сама. Лидерът на БСП нито може да остави президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в листата за евровота, нито да го махне. До заседанието на Националния съвет на социалистите в неделя това остава най-голямата интрига. Тогава ще се определи само водачът и местата на коалиционните партньори или представителите на гражданската квота в нея - първи етап от истинската битка със Станишев.

Причината Нинова да не иска един от предшествениците си в листата е, че той се превръща в лице на вътрешнопартийната опозиция. Зад кандидатурата му за водач на листата, а не просто един от номинираните, са се обединили вече Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Евгений Узунов и Катя Николова. Името му е издигнато в стотици партийни организации и по брой се изравнява с номинациите на фаворитката на Нинова Елена Йончева. В неделя се очаква именно тя в крайна сметка да оглави листата. Гласуването сигурно ще е тайно, защото опозицията ще настоява за това, а ръководството няма да може да се противопостави ефективно. За сметка на това от "Позитано" 20 най-вероятно ще предложат три имена - Йончева, Станишев и Румен Гечев. Последният - за да разсейва гласовете.

Без него - зле, с него - още по-зле

Корнелия Нинова обаче не може да си позволи да отстрани напълно Станишев от листата. Присъствието му ще мобилизира партийна подкрепа от опозиционерите на "Позитано" 20, съответно повече гласове за левицата срещу ГЕРБ. Въпрос на прецизно изчисление е обаче и колко ще отдръпне, защото от повече от година Нинова и ръководството на БСП първо подеха кампания, а после накараха конгресът на партията да приеме критерии за евродепутати, които изключват Станишев. Той защитава например приемането на т.нар. Истанбулска конвенция, както и на Пакта за миграцията на ООН, а в документа, гласуван от най-висшия форум на социалистите, пише точно обратното. Присъствието му в листата би породило разочарования у поддръжниците на Нинова.

Събранията в страната протичат бурно по темата "Станишев", казват партийци. В София например в една от районните организации доцент по земеделие скочил срещу обсъждането на името му с аргумента, че три години се опитвал да обяснява на симпатизантите за връзките му с ДПС и далаверите в сектора. От Бургас пък пратиха в централата 50 имена. В столичния район "Средец" обаче бившият член на ЦИК Румяна Сидерова, която не беше номинирана за нов мандат от Нинова, опитала да изхвърли служебно от надпреварата Йончева, защото липсвало писменото й съгласие да бъде издигната. Някой потвърдил, че тя го е дала на "Позитано" 20,и депутатката в крайна сметка е в списъка. Йончева не е член на БСП и лансирането й не се одобрява от част от структурите.

Ако Станишев остане в листата и е извън сигурната избираема зона - до шесто място, ще се бори да стане първи с преференции. За целта са му нужни 5% от гласовете на всички, подадени за БСП. През 2014 г. това беше постигнато от Момчил Неков, 15-и в листата, която след жребий се оказа на 15-о място в общата бюлетина. Неков стана нарицателно за феномена 15/15, но истината е, че имаше и допълнителна организация, за да бъде изместен Станишев от първото място. Тогава стигнаха 34 124 гласа. Общо за БСП бяха гласували близо 420 000 души.

Големите изненади

Една от големите изненади сега дойде от номинациите в София във вторник вечерта. От клуба на левите журналисти беше издигнато името на Иво Христов, началникът на кабинета на президента Румен Радев. Според информация от районната конференция в "Средец" той е дал съгласието си и се извинил, че не може да присъства, защото е с държавния глава в Словения. Изпълнителното бюро не е знаело предварително за номинацията, но Нинова е научила ден-два преди събранието. За мотивите му може само да се предполага - възможно е да иска кариера в ЕП, тъй като външната политика е една от любимите му теми на изследване и интерес. Той обаче е възприеман и като сив кардинал в президентството с тежест, подобна на тази на Десислава Радева, при взимането на решения. Оттеглянето му три години преди края на мандата ще постави въпроса дали няма противоречия между двамата или с държавния глава. Христов не е член на БСП, напуснал е преди 7-8 години.

Втората полуизненада може да е все пак водачът, защото бившият генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова също има много номинации. Информациите от "Позитано" 20 са, че все пак тя няма да се кандидатира, но при Нинова никога не се знае какво ще направи в последния момент. Независимо дали Йончева или Бокова ще води, на пленума ще бъде предизвикан скандал около това чия е в крайна сметка листата. И двете не са членове на БСП, както и Петър Курумбашев например. Позицията му в подредбата може да е в т.нар. сива зона - на ръба на сигурното попадане в Европейския парламент. Преди него трябва да има място за партийни членове като Деница Златева, Димитър Данчев, Валери Жаблянов и Кристиан Вигенин. От централата харесват и съдията Александър Корнезов, син на бившия зам.-председател на парламента Любен Корнезов, който стана публично известен през 2017 г. заради емоционална реч, която произнесе при награждаването си за "Юрист на годината". През 2018 г. правителството го предложи за съдия в Общия съд на ЕС в Люксембург. Пред "Капитал" той каза, че не е давал съгласието си. "Аз съм съдия и съм положил клетва за независимост и безпристрастност", припомни Корнезов.

Един от коалиционните партньори на БСП - Комунистическата партия на Александър Паунов, пък предложи председателя на "Милениум клуб" Румен Чолаков, адвокат в лондонския офис на Kirkland & Ellis International.

За конкретните имена в листата извън водача ще има нов пленум, на 6 април.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

Гладен бунт

Корнелия Нинова има още един проблем, който създава допълнително напрежение. Сред депутатите на БСП зрее недоволство, защото заради бойкота на Народното събрание, получават много малко пари. Особено затруднени са тези, които имат кредити или по-големи семейства. Много малка част от тях са и членове на Националния съвет, където се взимат важните партийни решения, но при посещенията на избирателните си райони мърморели. Нинова обаче била категорична, че няма как да се обясни на хората, че депутатите на БСП ще се върнат в парламента, защото не могат да живеят с 1000 лв. на месец. Засега тя удържа с обещанието, че бойкотът ще продължи до евровота. За честването на годишнината от приемането на Търновската конституция на тържественото заседание във Велико Търново на 16 април обаче представителите на левицата ще се върнат. Възможно е темата да се обсъжда още тази неделя.