Пазарът на труда започва да буксува
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пазарът на труда започва да буксува

През 2018 г. хората без работа са 173.3 хил. души, което е с 33.6 хил. по-малко от предходната година

Пазарът на труда започва да буксува

Населението в трудоспособна възраст намалява и остарява и това се вижда в данните на статистиката за 2018 г.

11776 прочитания

През 2018 г. хората без работа са 173.3 хил. души, което е с 33.6 хил. по-малко от предходната година

© Надежда Чипева


Бурното развитие на пазара на труда, което се наблюдаваше през 2017 г., не е продължило и през миналата година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък. А основната причина е влошаваща се демография.

Въпреки че безработицата през 2018 г. пада на рекордно ниски нива, а коефициентът на заетост расте, броят на заетите е намалял. Това противоречие може да се обясни с по-малко хора, които искат да се включат към редиците на работещите.

Числата идват на фона на растящ недостиг на кадри в страната както в количествено, така и в качествено отношение. Според прогноза на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в средносрочен план ще има недостиг на около половин милион работници. От работодателската организация подчертават, че демографският проблем е с най-голяма тежест на пазара на труда в България.

Потенциалът намалява

През 2018 г. работната сила в България (тоест всички работещи и търсещи заетост) намалява с 31.2 хил. души, като така се връща крачка назад от силното увеличение през предходната година. Спадът идва от хората между 15 и 44 г., които намаляват с близо 54 хил., докато броят на икономически активните над 45-годишна възраст расте.

Ако се гледа само групата 15 - 64 години, понижението е още по-голямо (37.9 хил. души), докато коефициентът на активност достига рекорд от 71.5%. Причината – населението (тоест базата за изчисление на коефициента) намалява. Това се вижда и в данните за хората, които остават извън работната сила - било то заради напреднала възраст, семейни причини или обучение. Броят им също намалява с 21.7 хил. души през 2018 г., показват данните на националната статистика.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

Добри и лоши новини

Коефициентът на заетост също достига нов рекорд – 67.7% от работната сила между 15 и 64 години, което е с 0.8 пункта над дела от предходната година и с 3.7 пункта над предкризисния максимум. От друга страна, броят на тези заети намалява – с 4.5 хил. души при групите до 64 години, докато през 2017 г. към редиците се добавиха цели 119 хил. души. И тук увеличението идва от по-възрастните групи, докато работещите на възраст 15 - 44 години намаляват с над 35 хил.

Добра новина е, че броят на безработните продължава да намалява, макар и темпът постепенно да отслабва. През 2018 г. хората без работа са 173.3 хил. души, което е с 33.6 хил. по-малко от предходната година. През 2017 г. пък спадът беше над 40 хил., а предходната – 58 хил. Така безработицата пада под предкризисния си минимум до 5.2%, което е с 1 пр.п. под нивото от 2017 г.

Тук обаче различията между областите в страната нарастват, като индикатор за това е оценката на НСИ "Вариация на коефициента на безработица". Показателят отчита регионалните различия – колкото по-висок е той, толкова по-големи са те. През 2018 г. числото се повишава до 49.4% от 42.2% през 2017 г. и 24.4% през 2016 г. Пример за тенденцията е продължаващият спад на безработицата в Югозападна България до под 3%, докато в Монтана например нараства с над 5 пункта до 15.3% през 2018 г.

Казусът при жените

През миналата година броят на жените като дял от работната сила намалява в пъти повече от този при мъжете - с 21.5 хил. (спрямо 9.7 хил. при мъжете), показват данните на НСИ. Успоредно с това делът на работещите жени с поне едно дете до 7-годишна възраст пада от 58.2% през 2017 г. до 55.8% година по-късно. Сходен тренд е видим и при хората, които нито работят, нито търсят заетост – броят им във възрастовата граница 15 - 64 години намалява с 2.6 хил., но това е заради напускащите пазара на труда хора в напреднала възраст. От друга страна, жените, които не искат да работят по семейни причини, се увеличават с над 10 хил.

На пазар като българския - с растящ недостиг на кадри и намаляващо население, жените са потенциален резерв предвид традиционно по-ниската им икономическа активност (67% работят или търсят заетост спрямо 75.9% от мъжете). За сравнение - в държави като Исландия и Швеция, които фокусират усилията си върху повече мерки, улесняващи достъпа на млади майки до пазара на труда, икономически активните жени са над 80%.

Бурното развитие на пазара на труда, което се наблюдаваше през 2017 г., не е продължило и през миналата година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък. А основната причина е влошаваща се демография.

Въпреки че безработицата през 2018 г. пада на рекордно ниски нива, а коефициентът на заетост расте, броят на заетите е намалял. Това противоречие може да се обясни с по-малко хора, които искат да се включат към редиците на работещите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ако спешно не въведем сериозни монетарни стимули за раждаемост и улеснения за наемане на чуждестранни работници (особено бели християни), скоро дори най-големите критици на подобни мерки ще съжеляват сериозно.

 • 2
  v_l avatar :-|
  v_l

  Нима има изненадани?
  Кое точно от действията на правителствата последните 15 години би имало за следствие нещо друго?
  Но ще се наложи сега да се спретне една трудова миграция ...
  при това от най лошите. Всеки докопал се до работа в БГ ще гледа възможно най бързо да се маха към централна Европа и това тука ще му се само трамплин.
  Нищо хубаво на хоризонта. Население 30% цигани, 30% изпаднали трудови мигранти ...
  Халал да им е на тия "държавници". Това е държавата, която сътворихте. Продължавайте да крадете и да мачкате и малкото свестен народ останал в нея.

 • Emil Dimov

  Пазарът на труда започва да "буксува"! Населението в трудоспособна възраст намалява и остарява и това се вижда в данните на статистиката за 2018 г. (не само застарява, но една част от него "умира", друга "заминава" през терминалите, а тези които остават не всички са квалифицирани да работят каквото и да е!!!!)

  До коментар [#2] от "v_l":
  Нима има изненадани? Кое точно от действията на правителствата през последните 10 години би имало за следствие нещо друго?
  Но ще се наложи сега да се спретне една "трудова миграция" ... (споко никой за жълти стотинки няма да доиде тука!). Всеки докопал се до работа в БГ ще гледа възможно най бързо да се маха към централна Европа и това тука ще му се само един трамплин (ако това се позволи, но малоумници дал господ та всичко е възможно!!!). Нищо хубаво на хоризонта: население 60% цигани, 30% изпаднали трудови мигранти ...
  Халал да им е на тия "държавници". Това е държавата, която сътворихте ВЕРНИ ДО ГРОБ! Продължавайте да крадете и да мачкате и малкото свестен народ останал в нея (и скоро ще я затриете!).

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Сложният за българската икономика въпрос е, че трудовият пазар е общоевропейски, сиреч конкуренция в заплащанията на работната сила в която страната не е силна. Освен това тази динамика е еднопосочна за хората с квалификации в направление от България за Западна Европа. Идеите “да заместим българите с украинци” нямат особено бъдеще за кфалифицираните работници, за които дори Полша вече не е толкова привлекателна и започнаха да търсят работа по на запад.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#4:"daskal1"]Идеите “да заместим българите с украинци” нямат особено бъдеще за кфалифицираните работници, за които дори Полша вече не е толкова привлекателна и започнаха да търсят работа по на запад.[/quote]Пълна замяна е невъзможна. Но би било глупаво ако страната не се възползва от възможността да вкара готова работна ръка, която веднага произвежда БВП и плаща данъци и осигуровки.

  Нещо друго - украинците няма как да работят легално в ЕС. Поне засега. Та някои от тях може и да останат в БГ. Разбира се, ще са много по-малко от близо 2-та милиона дето са в Полша. Но и само 200 хиляди да дойдат у нас пак е файда. Това са хора със сходна култура и език. С тях проблеми няма да имаме.

 • 6
  uys1511761111541407 avatar :-?
  Emil Dimov

  До коментар [#5] от "Николай Николов":
  Нещо друго - украинците няма как да работят легално в ЕС поне засега. Та някои от тях може и да останат в БГ (прекалено наивен си Фернандес!). Разбира се, ще са много по-малко от близо 2-та милиона дето са в Полша, но и само 200 хиляди да дойдат у нас пак е файда (което си е право, право си е!). Това са хора със сходна култура и език и с тях проблеми няма да имаме.

 • 7
  nogica avatar :-|
  nogica

  Първо трябва бизнеса да започне да плаща адекватно и всеки който работи да вижда някаква преспектива
  2. Всичките тези пътни проекти се спечелиха и се изпълняват 60% нискоквалификация работници и когато не им платят хващат пътя за Германия например.
  3.Бесарбските българи са готови да се преселват в БГ образовани са повечето езикова бариера няма- по лесно БГ паспорт.
  И много други мерки има

 • 8
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  Белите християни си ги прибирай у вас, като си толкова благотворителен.

 • 9
  vincenzo76 avatar :-|
  vincenzo76

  До коментар [#8] от "Slartibartfast":

  А да прибереме джихадистите и прочее сган от Близкия изток и Африка?Това ли искаш???Не....,благодаря!!!

 • 10
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Единствената причина млади и образовани българи да си седят в България е носталгия, комбинирана с факта, че те седят физически в БГ, но работят в чужбина (аутсорс, ИТ, цялото всичко където си влизаш на работното място през нет-а и всичките ти stakeholder-и) са чужденци.

  Вие сте тръгнали да стимулирате миграция накъм България. Кой точно очаквате да се навие да дойде, и още повече - да остане?
  Факт, е че плащам 1500 лева месечно данъци, такси, осигуровки и другите разновидности и не виждам да получавам кой-знае какво срещу тези пари (с изключение на 600-700 лева, дето съм взел болнични през последните 24 месеца общо).
  Не си заслужава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK