Елена Йончева победи Сергей Станишев в битката за водач на листата на БСП за евровота
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Елена Йончева победи Сергей Станишев в битката за водач на листата на БСП за евровота

Не е задължително президентът на ПЕС да е евродепутат, казала Корнелия Нинова в закритото заседание на Националния съвет по адрес на Сергей Станишев

Елена Йончева победи Сергей Станишев в битката за водач на листата на БСП за евровота

Депутатът, която не е член на партията, успя да надвие президента на ПЕС с 95 на 75 гласа с подкрепата на Корнелия Нинова

Елена Старидолска
6265 прочитания

Не е задължително президентът на ПЕС да е евродепутат, казала Корнелия Нинова в закритото заседание на Националния съвет по адрес на Сергей Станишев

© БСП пресцентър


Корнелия Нинова спечели една от най-важните битки в БСП, откакто през 2016 г. оглави партията. Нейният фаворит - Елена Йончева, която е депутат, но не и член на формацията, оглави листата за европейските избори. Тя спечели след таен вот в Националния съвет на БСП в конкуренция с президента на ПЕС Сергей Станишев само с 20 гласа преднина - 95 на 75. Двамата бяха двойка и в живота до 2009 г.

Тази победа за ръководството на партията - номинацията на Йончева, дойде формално от името на Изпълнителното бюро, е всъщност срещу вътрешната опозиция, която застана зад Станишев. Тя е и победа и за позициите, които напоследък Нинова заема във външнополитически план - срещу Истанбулската конвенция, срещу Пакта за миграцията на ООН, по-близо до Вишеградската четворка, по-далече от ПЕС - европейската сестринска партия на БСП. Скандалите на "Позитано" 20 в неделя продължиха близо четири часа, преди да се стигне до гласуване. В него участваха 172-ма души от общо 185 членове на Националния съвет. Сутринта в неделя обаче в централата в присъствените списъци се подписаха само 144-ма.

Пленумът в неделя, който беше закрит за медиите, започна с изказване на Нинова, с което тя аргументира защо Йончева трябва да застане начело на листата. Изказването беше и единствената публична част, която беше разпространена до медиите. "Капитал" успя да сглоби ситуацията вътре в залата благодарение на разговори с различни източници.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника: Лицето на антикорупционната битка на БСП

"В България сме на прага не просто на поредните европейски избори. Пред нас има възможност, реална възможност, да управляваме и да променим България. Тези избори са съдбоносни за страната ни и БСП.

Нашата цел е победа на европейските избори, предсрочни парламентарни и спечелването им", заявява в началото Нинова. После посочва, че най-голямата болка и неудовлетвореност на хората е "липсата на справедливост и гигантската ненаказана корупция". Председателят на БСП припомня корупционните скандали, които социалистите предизвикаха - за "Хасковогейт", за оградата с Турция, за строежа на пътищата - все теми, в които главно действащо лице беше Елена Йончева.

"Елена Йончева се утвърди като лице на тази битка. Тя получи признание за усилията си на нашия най-висш форум - конгреса. Нейните разследвания за корупция достигнаха до европейските медии и институции.

Тя е в контакт с европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, с Генерална дирекция "Конкуренция", Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МПС" по въпросите на обществените поръчки с европейски средства. Тя е смела, задълбочена, педантична в работата си, която може да продължи и на европейско равнище. Не на последно място тя даде надежда на българите, че не всичко е загубено и има кой да се бори с октопода, задушаващ България", продължава директно Нинова и казва, че "можем да обединим усилията си - тя там и ние тук заедно да продължим тази битка".

Според "Позитано" 20 Йончева има най-много номинации на конференциите, "но привлича и избиратели извън партията, което бе многократно заявено от хора, които не са част от партията или нейните традиционни поддръжници".

Станишев: на БСП е нужен ясен европейски образ

От своя страна Сергей Станишев каза в петък, че той има номинации в 87% от структурите, което не изключва горното. Въпреки появилите се призиви да се откаже от битката, преди тя да се е състояла, президентът на ПЕС не го направи, за да "не предаде тези, които са му гласували доверие". Пред присъстващите на конгреса е казал, че е нужно БСП да излезе с ясен европейски образ, за да опровергае упреците, че партията е антиевропейска.

В залата Станишев предложил да се подложи на гласуване не само първото място в листата, но и второто, въпреки че правилата, които са одобрени на предишно заседание на Националния съвет, предвиждат листата да се подреди на други заседание през април. Станишев обаче начертал хипотетична картина - "представете си, че Корнелия Нинова излезе публично от едната страна с мен, а от другата с Елена - това ще е сигнал, че партията не е разединена". На влизане в централата преди заседанието той каза, че важният въпрос е ще може ли Националният съвет да излезе обединен, за да води кампания за спечелването на изборите.

В залата той казал още, че след заседанието у загубилите ще остане чувство за реваншизъм, те нямат да работят за победа на изборите, а ще изчакат ръководството да се провали, за да поискат смяната му.

Елена Йончева го подкрепила в залата за идеята да се одобрят първите две места. Янаки Стоилов обаче скочил и казал, че и той искал да се бори за второто място или останалите в листата. Заподозрял Йончева и Станишев в договорка като бивше семейство.

Войната Нинова - Станишев продължава

Нинова дръпнала унищожителна реч срещу Станишев (целият й текст - в карето), от която се разбрало, че тя не иска той изобщо да е в листата. Казала, че и президентът на Алианса на либералите и демократите в Европа - европейската партия на ДПС, не е евродепутат, но Станишев я опровергал. Ханс ван Баален е евродепутат, но миналата година каза, че няма да се кандидатира отново на изборите през май 2019 г. Нинова изтъкнала и различията в защитаваните позиции от БСП и ПЕС - за Истанбулската конвенция, за Пакта за миграция. Председателят на БСП поискала пленумът до освободи Станишев "от неудобството" заради това. От своя страна той отново казал, че ако дойде на власт, БСП трудно ще управлява без подкрепата на ПЕС.

Нинова се противопоставила и на идеята да се одобрява и второто място в листата още тази неделя. Това би объркало неофициалните планове на "Позитано" 20. Очакваше през април за второто място да бъде предложена международният секретар Деница Златева. В избираемата зона - до шесто място, според сметките в БСП трябва да има и още едно място за гражданска квота или коалиционен партньор. Около половин час в залата е имало скандал и по тази тема - местата за "външните". Това винаги е деликатен въпрос, защото партийците не одобряват отпускането на сигурни избираеми позиции за тях. В този случай допълнително се усложнява и заради факта, че водачът е от гражданската квота.

За да излязат от ситуацията, от "Позитано" 20 предложили да се одобри само бройката на тези места в общата листа със 17 позиции, но не и конкретната им позиция. Така все още няма яснота дали Петър Курумбашев например ще има сигурно избираемо място.

Нинова: "Да освободим другаря Станишев от неудобството да съчетава мнението на всички партии в ПЕС и да изразява мнението на БСП"

Питате как може БСП да има председател на Партията на европейските социалисти и да не го уважава. Как може той да не е водач на листата или в листата. Другари, напомням ви, че Сергей получи нашата номинация, нашето признание и сила, за да бъде отново президент на ПЕС, т.е. ние сме изразили уважението си към него, смятайки, че той трябва да има още един мандат начело на ПЕС. Но това по никакъв начин не обвързва постовете президент на европейско ни семейство и евродепутат от определена държава. Ето как се случва в Европа.

Джоузеф Дол – председател на Европейската народна партия, не е евродепутат и казва през 2014 г., че прекратява мандата си като председател на групата на ЕНП в европейския парламент, за да може да отдаде цялото си време като председател на ЕНП, да даде силите си за стабилизиране на семейството на ЕНП и не е евродепутат. И когато ни обвиняват от ГЕРБ, както някои предричат, че президентът на ПЕС не е водач на листата, имаме отговор – кога ГЕРБ или друга партия от ЕНП ще издигне Джоузеф Дол като евродепутат, след като той коректно и интелигентно казва, че се оттегля, за да работи за политическото семейство на ЕНП и не иска да съчетава двата поста. Сигурно знаете, че сме имали президенти на ПЕС, които не са евродепутати, например Пол Расмусен или Робин Кук.

АЛДЕ – другото политическо семейство в Европа днес – също председателят Бален заявява ,че няма да се кандидатира за евродепутат,защото иска да се съсредоточи върху работата си като председател на цялото политическо семейство. Забележете какво казва: "поглеждайки предизвикателствата, пред които е изправен ЕС и предстои да се изправи новият европейски парламент, смятам, че е време Европа да се промени и реновира. Мога и извън ЕП и ще работя за сближаване на европейските сили за следващите избори, ще бъда отдаден на европейските либерали, без да съм евродепутат". Така постъпиха лидерите на другите европейски семейства. Т.е. аргументът президент на ПЕС и задължително и евродепутат не е задължителен.

Освен това, колеги, кое е по-добре – да имаме един българин на два поста едновременно или да имаме двама българи на два поста в Европа. Аз мисля, че второто, да разширим присъствието си и да имаме повече представители на БСП на високи европейски постове.

Прав е другарят Пирински, че ходя на срещи на Вишеградската четворка, които вече станахме шестица, след като освен БСП последния път се присъедини и Хърватия, очакваме и още. Уверявам ви, че там позициите по много европейски въпроси не са еднакви. По някои от тях те са на общо мнение с БСП, по други – имаме различия. Аз ви предлагам да освободим другаря Станишев от неудобството да съчетава мнението на всички партии в ПЕС и да изразява мнението на БСП, които понякога са различни и ще продължават да бъдат различни. И не само БСП – ПЕС, така е със Словакия – ПЕС, Чехия – ПЕС по различни въпроси. Смятам, че той ще се чувства много по-спокоен, като изразява общите позиции на нашето семейство, а не е притискан от нас, една партия, да изразява само позицията на БСП. Пак ще цитирам другаря Пирински, който казва – изпращаме хора, които изразяват България, българския интерес и БСП, а невинаги Сергей може да го направи спокойно, защото постът му на президент на ПЕС изисква друго. Изисква компромиси, съгласие и въобще много по-сложна задача. Следващият аргумент, който се чу – гражданска квота. Другари, извадих стенограмата от 13 май 2009 г., заседание на Националния съвет. Другарю Дъбов, Вие говорите и заедно със Сергей много упорито убеждавате членовете на бюрото, и на Националния съвет колко е важно да ни води гражданска квота, а не партийна в лицето на Ивайло Калфин.Изтъквате същите аргументи, които ние сега изтъкнахме – да разширим ветрилото. А сега сте точно на обратното мнение. В рамките на 17 страници е стенограмата на Националния съвет и вие имате много силни аргументи, които подкрепям днес. Казвате, че трябва да търсим обединение, не разделение. Разбира се, винаги ще бъдем по-силни, ако сме обединени и няма вътрешно напрежение. Въпросът е върху какво се обединяваме.

Има едно предложение да се обединим, като си раздадем постове. Малко ми прилича на това, което критикувах в парламента. Управляващото мнозинство е силно и обединено, защото си плаща на ДПС с 8 милиона, на патриотите всеки ден с постове, а сега и на Марешки. Това, което критикуваме там, искате да направим тук ли? Да се обединим просто като си раздадем постове на всички, които търсят лична изява, а не това, върху което ви предлагам да се обединим, а то е политики и се казва "Визия за Европа". Това е нещото, което може да ни обедини. Многократно чух от Сергей тази седмица, отварям скобата – не приемам никакви аргументи, че ръководството е правило кампания, лично съм забранявала на всеки, до когото съм успявала да стигна, да не излиза и да говори каквото и да е по медиите и ако ми кажете едно такова изказване, което е създало лош ореол на Сергей, излезте и го кажете. Няма да намерите нито едно, въпреки че имаше много желаещи.

Казвате, че много са ни близки платформите с Манифеста на ПЕС и много удобно се изпускат различията. Другари, ние тук решихме ли да паднат санкциите срещу Русия? Вие тук обвинявахте ли ни, че не отстояваме достатъчно тези позиции в парламента? Какво мисли българският народ по този въпрос и искате ли да ви кажа колко пъти ПЕС гласува за удължаване и утежняване на санкциите срещу Русия? Как да се обединим? Приемам упрека ви, че сме различни от ПЕС. Това прави ли ни антиевропейци? Добре, с кого да се съобразим? С българския народ, с българския национален интерес, с решение на конгреса на БСП или с интереса на всички партии в ПЕС?

Второ, тук партията решихме ли, че сме против Истанбулската конвенция? Извадила съм всички гласувания и изказвания на Сергей и на ПЕС по този въпрос. Не са лицеприятни. И аргументът, че тази тема е затворена, защото има решение на КС, не е верен, защото след решението на КС накараха българските деца да попълват дали са момче, момиче или нещо друго. И след решението на КС се говори за родител 1 и родител 2.

Трето, Пактът за миграция. Според ПЕС, извадила съм си цитати, те приветстват пакта и казват, че не е проблем за България и Европа. Ние, БСП, имаме ли позиция по този въпрос, какви са настроенията в България? Нашите хора там кого ще представляват и кой ще ги избира? Мнението и достойнството и националния интерес на българина или общите намерения на ПЕС ще отстояват те? Това прави ли ни антиевропейци? Колко други социалистически и социалдемократически партии в Европа заеха същата позиция? Защо трябва да се поддадем на внушенията на ГЕРБ, че когато не искаме двойни стандарти в храните, когато искаме достойнство, че когато не искаме децата ни да са трети пол, значи сме антиевропейци? Ама кой определя кое е европейското? Кой казва, че джендър идеологията и миграцията по екологични проблеми е европейско? И ние, видите ли, ще се примиряваме с това и няма да им обясняваме колко са сбъркали и колко те са антиевропейците, защитавайки тази теза.

Мога да продължа и с други теми. Например оценката за ГЕРБ и за европредседателството. Ние дадохме ли оценка за европредседателството? Дадохме я. Не беше ласкава. Казахме, че това е един ПР, който те употребиха за лични цели и това не доведе до никакви резултати за българския народ. Да, но Станишев смята, че европредседателството не е провал и че представянето е по-добро, отколкото сме очаквали. Е, добре. Кажете ми другари, ще се съобразим с това, което решите, но как това, което ни обединява – националния интерес, конгресните ни решения, решенията на Националния съвет, могат да се представляват там от хора, които ги отричат? Нали си представяте, че кампанията ще мине само в това – вие тук говорите едно, а там правите друго, нали точно това ни се случва в последните години. Ние постоянно се оправдаваме защо тук сме против санкциите срещу Русия, а там сме за. Защо тук сме против мигранти, а там сме за. Защо тук сме против джендър идеологията, а там сме за. Е, това ли искате да правим два месеца, при положение, че сме на ръба в смисъл да победим, и тези два месеца трябва да направим силна кампания, със силни кандидати, на които хората да вярват, че са изразители на тези политики, а не просто да наместваме места за този или онзи, за да не излезем разединени оттук, ама как ще излезем, зависи от нас. Не можем ли да кажем – да, имаше кандидатури, да спорихме 4 часа и да, демократично с тайно гласуване избрахме единия и вървим зад него? Каква е драмата тука? Трима водачи да изберем, ГЕРБ ще ни нападат по всякакви поводи, нали това ни е ясно? Важно е да застанем принципно зад политики и да кажем – ето това са лицата, които ще отстояват тези политики. Когато имаш разминаване между политики и лица, тогава загубата ни е сигурна. И Сергей, бил си председател на партията, не можеш да предлагаш противоуставно решение на Националния съвет. Другарю Пирински, предлагам гласуването да стане по устав, в който пише, че "Националният съвет определя водача на листата, подрежда и утвърждава листата за членове на ЕП". Някъде да виждате да пише, че определя водача и втория? Има много достойни издигнати хора, които могат да се състезават за второто място. Нека всички да се явят на това състезание и пак Националният съвет с тайно гласуване ще ги подреди. Защо ще има едни по-привилегировани от други, след като всички сме равни и претендираме за равни права, на какво основание ще редим двама? Решението е ваше кого ще изберете. След моя отвод имаме две кандидатури – на Сергей и Елена, предлагам да следваме устава и волята на партията чрез вашето гласуване, ще реши какво да правим. Имаме шанс да победим, от нас зависи дали ще го постигнем или ще го проиграем в битка на лични интереси. Аз ви призовавам да гледаме голямото – победа на европейските избори, предсрочни парламентарни тук и управление на държавата, каквото сме записали във "Визия за България".

Корнелия Нинова спечели една от най-важните битки в БСП, откакто през 2016 г. оглави партията. Нейният фаворит - Елена Йончева, която е депутат, но не и член на формацията, оглави листата за европейските избори. Тя спечели след таен вот в Националния съвет на БСП в конкуренция с президента на ПЕС Сергей Станишев само с 20 гласа преднина - 95 на 75. Двамата бяха двойка и в живота до 2009 г.

Тази победа за ръководството на партията - номинацията на Йончева, дойде формално от името на Изпълнителното бюро, е всъщност срещу вътрешната опозиция, която застана зад Станишев. Тя е и победа и за позициите, които напоследък Нинова заема във външнополитически план - срещу Истанбулската конвенция, срещу Пакта за миграцията на ООН, по-близо до Вишеградската четворка, по-далече от ПЕС - европейската сестринска партия на БСП. Скандалите на "Позитано" 20 в неделя продължиха близо четири часа, преди да се стигне до гласуване. В него участваха 172-ма души от общо 185 членове на Националния съвет. Сутринта в неделя обаче в централата в присъствените списъци се подписаха само 144-ма.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Голяма драма настана и двамата не са само български граждани и не милеят за бедният Български народ.

 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka

  Интересно, рускиня ще представлява България в европарламента! Да бяха сложили направо Путин или Лавров, може и Маша.... А в листата на БСП ще има ли някой, който да не е работил за КГБ?

 • 3
  borodino avatar :-|
  borodino

  Това са партенки. Човек с двойно гражданство не може да участва на тези избори.
  Явно Йончева плаши доста:
  1.Разпознаваема е;
  2.Има предистория;
  3.Зад нея са запомнящи се скандали като Кумгейт, оградата по границата, строителството на магестралите, Ало, Банов съм.

  Докато Станишев е чиновник-кариерист. Ще влезе в европарламента, споко. Второто му място е анонс към БСП не приема либералните й позиции по възлови въпроси, които едно към едно се покриват с тези на "враждебната" ЕНП.

  Нинова с разпознаваеми лица има шанс на бие Цецо, който ще подреди никому непознатите си евродепутати пак.
  Я кажете двама - трима от шестимата?

 • 4
  borodino avatar :-|
  borodino

  Анонсът е към ПЕС. Грешка

 • 5
  practic avatar :-|
  Practic

  Из руската преса през 2005-а година:
  "Сергей Станишев кара мотоциклет. Той казва, че се е пристрастил към това превозно средство много преди да оглави старомодната партия на бившите комунисти. А и много преди да се влюби в една от най-известните журналистки в България, Елена Йончева, притежателка на много професионални награди за филми за войната в Югославия, Чечения и Ирак. На гърба на черното кожено яке на Сергей е написано: "Ако четете това, значи Елена е паднала от мотора". Този стил на младия социалистически лидер доведе до нов тип избирателна кампания, която беше необичайна за неговата партия - този път на социалистическите митинги традиционните комунистически и партизански песни се изпълняваха аранжирани в рап стил".
  Сложете ги начело в изборната листа и двамцата, качете ги на иже, и айде-е, да потеглят с мръсна газ към истинската си родина! Може и през Украйна да минат, ако им стиска ! Нали Йончева я извадиха от санкционния списък ?!
  Скатертью дорога!

 • 6
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  Блядовете се сдавиха насмЕрт...

 • 7
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Най-зловредната партия ще продължи да трови държавата и Европа.

 • 8
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  Просто е - "бляд" се римува с "блян", който пък на свой ред има отенъка на нещо гнило (например на гнила ябълка) и ако трябва да перифразираме И.Василев в негова публикация от днешния Фрог нюз (забележете, без да съм му някакъв фен на Василев) и тръгнем от "библейското Начало" и "библейския Край", ще стигнем да сегашния водач в листата на бсп за тазгодишните евроизбори през май месец. (Забележка "под линия": никога не съм бил симпатизант на бсп, или пък техен фен, или съмишленик, сътрудник и т.н.)

 • 9
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "Нинова: Да освободим другаря Станишев..."
  Тия още ли се обръщат към другите с "другар" :-о


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK