Как НАП може да разбере за всичките ви болести

Ако наредбата за касовите апарати не се промени, това ще е факт, опасяват се лекари и софтуерни компании. Данъчните твърдят друго

Ако касовите апарати бъдат вързани със сегашния медицински софтуер, те трябва да напечатат не само, че пациентът е прегледан, но и имената и здравословното му състояние, защото продажбите при лекарите са персонализирани, обясняват представители на асоциациите в сектора
Ако касовите апарати бъдат вързани със сегашния медицински софтуер, те трябва да напечатат не само, че пациентът е прегледан, но и имената и здравословното му състояние, защото продажбите при лекарите са персонализирани, обясняват представители на асоциациите в сектора
Ако касовите апарати бъдат вързани със сегашния медицински софтуер, те трябва да напечатат не само, че пациентът е прегледан, но и имената и здравословното му състояние, защото продажбите при лекарите са персонализирани, обясняват представители на асоциациите в сектора    ©  Юлия Лазарова
Ако касовите апарати бъдат вързани със сегашния медицински софтуер, те трябва да напечатат не само, че пациентът е прегледан, но и имената и здравословното му състояние, защото продажбите при лекарите са персонализирани, обясняват представители на асоциациите в сектора    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Националната агенция за приходите (НАП) ще вижда по всяко време кой пациент къде е бил прегледан, в коя болница лежи, какви лекарства пие, което медиците смятат за недопустимо нарушаване на лекарската тайна. Причината е, че според новата наредба за касовите апарати медицинският софтуер, в който се записват тези данни, се приравнява на софтуер, който да следи продажбите в търговските обекти.

При лекарите продажбите са прегледи, изследвания и лечение на пациенти, а софтуерът на компютрите им трябва да бъде надграден така, че да предава данните в почти реално време към НАП. Затова съсловната организация на лекарите - Българският лекарски съюз (БЛС), Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер, са изпратили открити писма към парламента, премиера, здравния, финансовия министър и здравната каса.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes
  • - 4
  • + 2

  НАП да не превръща в гестапо ? Тотално следене на всички и всичко...;)

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 8
  • + 2

  До коментар [#1] от "sto67nes":

  В съвременния свят 99.99% от хората са тотално проследими по всички показатели. Цитираното горе няма да промени това. Има много по-съществени проблеми дори в рамките на статията.

  Сървърът на НАП е напълно възможно да падне за над 24 часа, какво правим тогава? Заглавието е за клик-бейт, последното обаче е реален проблем.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 11

  Абсурдни глупости ! Просто е потресаващо как ги измисляте?!

  Извинете, но твърденията, че НАП щяло било да узнава на мига от какво боледувате, какво лечение ви е назначено, бременна ли сте и от кого чрез новите касови апарати е налудничаво.

  Ако авторката си беше направила труда не само да изчете писмата на съсловните организации (на които това им е работата - да стенат пост фактум, защото ако и това не правят, окончателно ще блесне безсмислието им), а беше поговорила дори с някой техник от фирмата, която поддържа касовите апарати в счетоводството на Икономедия, щеше да й стане ясно, че такова криминале не се задава, а е плод или на болна фантазия, или на синдрома "една жена на Женския каза..."

  Ще го обясня простичко, пък и всеки, който е виждал касова бележка, се е уверил, че там няма нито негова снимка, нито адрес, нито пише как се казва котката му. И занапред не се предвижда да пише. Има само нов КюЕр код, та ако има някой, който много го интересува дали търговецът е обявил пред НАП, че е издал въпросната бележка, да може да провери...

  Всъщност г-н Горанов се е загледал в потребителската такса от 2.90 лв.
  Сега, когато отивате при личния лекар, му оставяте в ъгъла на бюрото въпросните 2.90 и не се интересувате той пуска ли касова бележка или не, т.е. уведомява ли НАП, че е получил едни пари или си ги потрива в брадата. Но г-н Горанов се е заинтересувал.
  Да посмятаме: ако един д-р преглежда 10 души на ден за по 2.90 това са 29 лв. По 10 000 лични лекари = 290 000 лв приход на ден. По 250 работни дни в годината = 72.5 млн лв от потребителски такси отиват в джоба на личните. Данъкът върху този доход би бил 7,25 млн.лв, ако е обявен като доход. Стана ли ви ясно?

  Проблемът е как да бъдат принудени личните лекари (които, както и всички лекари по презумпция явно са престъпници!) да официализират този си приход? Много просто: като се обвърже броя издадени амбулаторни листове (прегледи), вкарани в медицинската програма на НЗОК с броя издадени касови бележки за деня. Т.е. няма да може в софтуера, който отива в НЗОК, да са вкарани например 12 амбулаторни листа, а в НАП да са отчетени по-малко от 12 касови бележки за по 2.90 лв.

  Това е единствената връзка между медицинската база данни и финансовата отчетност. Спете спокойни.

  За необоснованите страховете и техните разпространителки си има психиатри... Тъй като не работя с НЗОК, уплахът от касова бележка за потребителска такса отпада...

  П.П. Много гадно е да се играе със страховете на хората. Казвам го от опит.


  Нередност?
 • 4
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  "никога не са изисквали данни за здравословното състояние на пациентите"

  Напротив, най-нагло лъжат. В наредбата е предвидено да им се предостави програма за източнване на цялата база от данни на търговските обекти (вкл. и болниците и другите здравни зведения). Така че НАП да има достъп до всички данни.

  Нередност?
 • 5
  kkl38598034 avatar :-|
  kkl38598034
  • - 4
  • + 1

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Ти нещо много заобиколно го подкара. В медицинските фактури от болнизния софтуер например ги има имената и ЕГН-то на пациента. От там нататък ако си в интегрирано заведение там ги има и лекарствата и процедурите които са правени. Това се праща в НАП, оригиналната фактура и нямаш право да я променяш.

  При малките клиники го няма това, но всички големи заведения ще пращат тези фактури които им изготви софтуера. Алтернативата е да се върнем 10 години назад и да караме пациентите да ходят по аптеки и производители да си търсят сами лекарства и консумативи за не присъствата в издадената фактура.

  Твойта сметка с данък 7,25 млн.лв е абсолютно грешна. Тези същите неплатени 7.25 милиона после нали ще бъдат похарчени от лекарите в крайна сметка и обложени с ДДС, и по по веригата нагоре като корпоративна печалба за някой бизнес. Така че хазната е ощетена само с 2-3% ако го повториш този процес докрая. Някой в крайна сметка ще плати данък на тия пари.

  Проблема на държавата е че икономически толкова е изстискала бизнеса че в крайна сметка всички се внася вече и данъка по тая верига отива в чужбина а не в България. Затова гледат да изслучат колко може по веригата преди някой лекар да си купи примерно телевизор и данъците да се преместят в корея.

  Нередност?
 • 6
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski
  • + 2

  До коментар [#5] от "kkl38598034":

  Странна работа сме ние хората, когато е за чуждото искаме всичко да се знае, но когато е за нас си - не искаме никой да знае.

  Искаме всичко да е прозрачно и проследимо, обаче опре ли ножа до собствения кокакл - никой не иска да го "заболи".

  Е и какъв е проблема, ако НАП вижда какво са ти направили като манипулации- да не би да те излекува. Би трябвало да се радвате, че по този начин ще накарате лекарите да станат по-прозрачни.
  Реват лекарите, но големия проблем е при лекарствата защото ще стане ясно как едно лекарство влиза за 1 лев а се продава за 3. И това ще лъсне много бързо.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#5] от "kkl38598034":

  Форумните дебати са безсмислени и не ги практикувам, но все пак нещата трябва да се назовават с истинските им имена. Иначе си е измама. Фейк, както е модерно да се наричат подобни текстове.

  1. Да, в медицинския софтуер при изготвянето на фактура от ОПЛ, болниците и пр. за заплащане от НЗОК на съответната дейност присъства всичко това: имена, адрес, ЕГН на пациента, пътеката и извършените медицински дейности, отпуснатите лекарства.

  Само че, пропускате много съществения факт, че НЗОК на никого не плаща в брой, а превежда парите по банка, докато Наредба Н-18 на МФ, за чието поредно изменение става въпрос в хорора на Десислава, касае единствено плащанията в брой. В този смисъл НАП иска да се "подпре" на медицинския софтуер не като лични данни, а само като СТОЙНОСТ в лева, когато има плащания в брой от здравно-осигурените пациенти, а те плащат единствено потребителска такса!

  2. Ако познавате материята и пожелаете да се замислите, неминуемо ще стигнете до тъпотиите на измененията на Наредба Н-18, които могат да се отнесат и към отчитане плащанията в брой за медицински дейности. Когато здравните институции работят със здравната каса е ясно - данните в двата софтуера трябва да съвпадат като ПАРИ. Но нашата частна клиника, например, няма договор с НЗОК. Да, имаме ЕКАФП, да издаваме касови бележки срещу платени пари в брой, но няма законово основание освен дневен и месечен отчет да изпращаме в НАП на кого какво му е нивото на пикочната киселина, например;

  3. В данъчното законодателство не знам да има деление на малки и големи клиники. Ако съм пропуснал това чудо, моля, цитирайте закона и членовете в него, които регулират това разделение;

  4. Моята "грешна сметка", както се изразявате, е описана много ясно в ЗДДФЛ, чл.48 (1)
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135538631.
  ЗДДС е друг данъчен закон;

  Зад абревиатурата НАП се крие Национална агенция по ПРИХОДИТЕ, а не по медицински одит. И тя е друга институция. Електронната здравна карта също не се магери от НАП, а от МЗ. Пак е друго...
  Нередност?
 • 8
  kkl38598034 avatar :-|
  kkl38598034
  • - 5
  • + 1

  До коментар [#7] от "D-r D":

  3. Деленето на малки и големи клиники идва от това дали фактурите са интегрирани или се попълват ръчно. Нали за това отлагат новите изисквания за големите фирми, защото софтуера им е доста по-сложен. Разликата е че примерно ако отидеш на един частен кардиолог който работи сам, той ще ти нацъка една обиконвена касова бележка за предглед, пък после ти отиваш да си търсиш лекарсва и хирурзи. А едно голямо лечебно заведение постъпва по много различен начин, кардиолога не се занимава с касови бележки, популва си вътршните формуляри, от тях съвкупно се генерират фактури в които всичко е разбито и така се праща в НАП.

  4. Изисква се малко повече мислене, другарю, тука. Сам си ги изчислихте 7,25 млн.лв невнесен данък. Дотук добре. От тук нататък обаче какво следва. Ето примера. Един лекар събрал 1000 лева днеска недекларирани. Дължи 100 лева данък, но не ги плаща на НАП. Какво се случва с тези 100 лева? Ами нали лекаря ще отиде утре и ще си купи цигари с тия 100 лева. Акциз 28 лева, ДДС 20 лева. И ето че вече почти 50% от тия 100 лева са в хазната. Другите 50 лева са в ръцете на търговците и отват като печалба нагоре по веригата. За по-просто да кажем че търговеца е пушаш и с тия 50 лева си купува цигари. Цикъла се повтаря и само след 5 цикъла тези 100 лева невнесени данъци вече са 99% в хазната. За това колкото и да облагаш хората парите в хазната не стават повече ама това е вече по сложен въпрос. Помисли малко и ще видиш че ефекта от тия 7 милиона е много малък. Изчислявали са го примерно за отделни държави и излиза по 1-5% от тия 7 милиона в зависимост от различни икономически показатели и общата събираемост. Не дей ги изкарва нещата все едно бюджета е ощетен.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 2

  До коментар [#8] от "kkl38598034":
  Това за последно:
  1. Фактури по наредба Н-18 в НАП не ходят. Ако твърдите обратното, дайте текста от наредбата;
  2. Вашите разбирания за данъчната тежест нека бъдат изразени в законови текстове, моля. Кой колко пуши, пие, харчи по жени/мъже не интересува фиска. Той си иска парите на всеки оборот.
  Лека.

  Нередност?
 • 10
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872
  • + 3

  До коментар [#8] от "kkl38598034":

  Пишеш глупости. В Първа градска пишели фактура на принтер, а мед. сестрата в кабинате на кардиолога проф. Х ги пишела на ръка!!! И каква е разликата между двете фактури спрямо фиска?! Онова кой за какво си харчи парите пък е пълно скудоумие. Може всеки да си купува каквото си иска, стига да си плаща данъците на всеки паричен оборот: данък върху дохода, данък печалба, ДДС.

  Нередност?
Нов коментар