Показна акция срещу кмета на Червен бряг за поръчка отпреди две години

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ провеждат операция в общината по предаване на "Господари на ефира"

Служители на КПКОНПИ на акция в Перник през 2018 г.
Служители на КПКОНПИ на акция в Перник през 2018 г.    ©  КПКОНПИ
Служители на КПКОНПИ на акция в Перник през 2018 г.
Служители на КПКОНПИ на акция в Перник през 2018 г.    ©  КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Специализираната прокуратура провеждат съвместна операция в община Червен бряг.

От идентичните съобщения, изпратени от двете структури, става ясно, че разследването е за длъжностно престъпление и е свързано с обществена поръчка за доставка на топла храна за социално слаби в Койнаре, проведена през 2017 г. Проверката се базира на предаване на "Господари на ефира" от май 2018 г., което разкрило злоупотребата. Стойността на поръчката е 220 хил. лв. и според разследващите кметът на града Данаил Вълков (независим, подкрепен от гражданско сдружение, АБВ и Реформаторския блок) нарочно е прекратил поръчката. Така е искал да попречи на сключването на договор с фирмата, подала най-ниска оферта, за да продължи действието на договора от предходен период.

"Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година" се казва в съобщението на КПКОНПИ и спецпрокуратурата.

Акцията е поредната активност срещу корупцията в местната власт и идва една година след като говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че държавното обвинение има списък с кметове, по който очевидно е започнала работа.

Миналата седмица бяха повдигнати обвинения на кметовете на Созопол, Златица и Стрелча. По тези разследвания обаче не работят Антикорупционната комисия и спецпрокуратурата. В началото на годината двете институции проведоха операции срещу кмета на Септември и двама бивши кметове на Перник.

Действията на държавното обвинение идват около половин година преди местните избори, които ще бъдат тази есен.