Бюджетната комисия набързо изслуша кандидата за подуправител на БНБ Радослав Миленков

Депутатите ще избират новия ръководител на "Банков надзор" в петък, като не се очакват изненади при гласуването

В представените си приоритети Радослав Миленков заложи на "приемственост" и не получи нито един депутатски въпрос
В представените си приоритети Радослав Миленков заложи на "приемственост" и не получи нито един депутатски въпрос    ©  Надежда Чипева
В представените си приоритети Радослав Миленков заложи на "приемственост" и не получи нито един депутатски въпрос
В представените си приоритети Радослав Миленков заложи на "приемственост" и не получи нито един депутатски въпрос    ©  Надежда Чипева

За по-малко от час и без въпроси от народните представители премина изслушването в парламентарната бюджетна комисия на Радослав Миленков, който е номиниран за подуправител на БНБ, ръководещ "Банков надзор". Той беше скоростно издигнат от гуверньора на централната банка Димитър Радев да замени изненадващо подалия оставка в началото на месеца Димитър Костов.

Още при неговото оттегляне финансовият министър Владислав Горанов призова постът да не остава вакантен повече от две седмици предвид многото работа покрай ангажиментите на България по кандидатурата й за влизане във валутния механизъм ERM II и Банковия съюз. Неговото желание беше удовлетворено с бързото излъчване на кандидат в лицето на настоящия председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и съкратени срокове на изборната процедура, която, по всичко личи, ще завърши след два дни. Гласуването на новия подуправител е насрочено като първа точка в дневния ред на Народното събрание за петък.

В дух на приемственост

Изслушването започна с кратко представяне на кандидата от Димитър Радев, който по закон единствен има право да номинира подуправители. То като цяло повтаряше и писмените мотиви на гуверньора.

След това Радослав Миленков представи какви ще бъдат неговите приоритети, ако бъде избран. Експозето му премина през почти всички дейности на "Банков надзор", започвайки с текущата работа по присъединяване към валутния механизъм ERM II и сключването на "тясно сътрудничество" с ЕЦБ - начинът за страните извън еврозоната да влязат в Банковия съюз. Като цяло при изложението нямаше нови моменти, а по-скоро се акцентираше на "продължаване", "задълбочаване", "засилване" и т.н.

Това усещане се затвърди и от думите на самия Миленков, който окачестви приоритетите си като "естествено продължение на плана за реформи от 2015 на "Банков надзор".

"Не смятам, че за разлика от 2015 г. сега се налагат революционни промени - смятам да работя за допълване, продължение и надграждане. Приоритетите са ясно очертани от БНБ, а и на ниво държава с желанието за присъединяване към Единния надзорен механизъм и валутния механизъм", каза той.

Без депутатски въпроси

След изложението на Миленков депутатите имаха възможност за въпроси, но такива не последваха. За номинацията нямаше постъпили и никакви становища от неправителствени организации, а единствените въпроси от медии бяха изпратени от "Капитал". След изчитането им председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) ги окачестви като "малко странни" и "като за интервю", Йордан Цонев (ДПС) попита дали са изпратени от Цветан Василев.

По отношение на близостта си с министър Горанов Миленков описа отношенията си с него като "добри, професионални" и припомни, че ФГВБ успешно е преговарял с финансовото министерство за финансиране на недостига при изплащането на гарантираните депозити в КТБ.

"Разбира се, познавам министър Горанов, имам добри взаимоотношения с него, каквито се надявам да имам с всеки следващ финансов министър", каза Миленков. Според него при взаимоотношенията на БНБ с изпълнителната власт "при всички случаи трябва да има диалог", като законът дава добра защита на независимостта на БНБ.

В отговор на въпрос за критиките за непрозрачност на ФГВБ Миленков обясни, че законът ясно е разписал каква информация трябва и може да се разкрива, и той вярва, че го е спазвал. А за изборът за синдик на КТБ на лица без опит в тази материя кандидатът за подуправител заяви, че са избрани от одобрения списък на БНБ, в който фигурират 32 лица. Поканени са всички, които нямат конфликт на интереси, не всички са изявили желание, а изборът е станал след събеседване и по процедура, утвърдена от управителния съвет на фонда. Въпросните Кристи Маринова и Ангел Донов, които и към момента ръководят несъстоятелността на КТБ, са вкарани в списъка на БНБ в края на 2015 г. - едва около месец преди ФГВБ да реши да смени предишните.

На въпрос за участието на синдиците на КТБ в опита за национализация на "Дунарит" Миленков отказа да коментира конкретни сделки, като само увери, че "синдикът и фондът във всеки един момент са се водели от интереса на фонда и на другите кредитори в процедурата по несъстоятелност". Тук последва и единственият уточняващ депутатски въпрос от Йордан Цонев - защо компанията не е в масата на несъстоятелността на КТБ, след като е купена с пари от банката. В отговор той беше уверен, че са заведени всички възможни искове, включително и по специално променените текстове в Закона за банковата несъстоятелност, но "проблемът е, че години наред продължава развитието на тези дела и решението е в ръцете на съда".