Шабленското езеро е източено заради правителствената резиденция

Според екоминистъра Нено Димов това се правело от години

Варненската екоинспекция потвърди, че в южната част на защитената местност са опожарени 5 декара суха тръстика
Варненската екоинспекция потвърди, че в южната част на защитената местност са опожарени 5 декара суха тръстика    ©  Българско дружество за защита на птиците
Варненската екоинспекция потвърди, че в южната част на защитената местност са опожарени 5 декара суха тръстика
Варненската екоинспекция потвърди, че в южната част на защитената местност са опожарени 5 декара суха тръстика    ©  Българско дружество за защита на птиците

Шабленското езеро е било източено, тъй като е наводнявало правителствената резиденция "Шабла". Това стана ясно след извършените проверки в сряда, когато премиерът Бойко Борисов изпрати и министъра на околната среда Нено Димов на място. Именно подопечната му регионална екоинспекция във Варна е дала зелена светлина на източването на езерото, което е защитена територия в европейската екомрежа "Натура 2000".

Източването е станало с багер, който е изкопал широк канал - практика, противоречаща според еколозите на целите за опазване на защитената зона. По думите на Нено Димов обаче, цитирани в съобщение до медиите, проблеми няма.

"Дойдох лично да проверя сигналите за ситуацията на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На практика това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност – при определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата. При приемането на промяната в плана през 2016 г. е направена консултация с Института по рибни ресурси, според който такъв тип дейности трябва приключи преди 1 април", обясни министър Димов. Той допълни, че срокът е такъв, за да може езерото да се възстанови във връзка с размножителния период на рибите и птиците. Затова разрешенията, които се издават от РИОСВ при аварийни ситуации, изискват дейностите да приключат до 15 март. В случая те са приключили преди края на февруари, обясни министърът.

Отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюнните природни местообитания, уточни също Димов.

"От 20 години всяка година правим това пускане поради високите нива но водите, които наводняват сградите. Изпускането беше на 15 февруари", обясни Кралю Кралев, управител на правителствената резиденция в Шабла. Според Нено Димов, цитиран в някои медии, процесът по източване подпомагал и пречистването на езерото.

От министерството съобщиха още, че по оста "Биоразнообразие" са отпуснати преди седмица 22 млн. лв. за такъв тип дейности във влажни зони, а около 5 млн. лв. са за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, като бенефициент ще е РИОСВ – Варна.

Къде е водата

Информацията за източеното защитено езеро беше споделена в социалните мрежи от Българското дружество за защита на птиците. Екип на дружеството е установило драстичен спад на 9 март по време на мониторинг на водолюбивите птици в "Натура 2000" - зона "Шабленски езерен комплекс".

"В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в защитените местности "Шабленско езеро" и "Шабленски езерен комплекс", сред които белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и много други. Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема", се казва в съобщението на екоорганизацията.

Опасност за резиденцията и посетителите й

От регионалната екоинспекция във Варна обясниха източването на водата с това, че през януари е постъпил сигнал от община Шабла за опасно повишаване на нивото на Шабленското езеро, "при което са засегнати сгради и се създава опасност за посетителите им". Така се е стигнало до аварийно изпускане на водата от езерото в Черно море.

"В присъствието на представител на РИОСВ - Варна, на 15 февруари т.г. с помощта на специализирана техника езерото е отворено в най-североизточната част на "Езерецко перило" - участъка с най-тясна ивица между морето и езерото, с цел опазване на дюнните природни местообитания. При периодичните проверки на защитената местност "Шабленско езеро" охраната на северните територии при РИОСВ - Варна, е констатирала, че в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само. Изтичането на водите от езерото към морето е продължило девет дни", пишат в съобщението си от регионалната екоинспекция.

От РИОСВ - Варна, потвърдиха още и че на 13 март експерти на дирекцията са констатирали, че е изгоряла площ в южната част на защитената местност - 5 декара суха тръстика.

Според еколозите каналът е широк 15-20 метра, "което означава, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата. Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не приведен в първоначалното му състояние. Изтичането е преустановено по естествен път поради изравняване на водните нива на езерата и на морето", посочиха още от БДЗП.