Борисов: Дали ще е петно, дали ще е белег...

Премиерът очевидно съзнава проблемите, нанесени на ГЕРБ от имотните сделки на съпартийците му

Премиерът Бойко Борисов на влизане на заседанието на Европейския съвет в Брюксел
Премиерът Бойко Борисов на влизане на заседанието на Европейския съвет в Брюксел    ©  European Council
Премиерът Бойко Борисов на влизане на заседанието на Европейския съвет в Брюксел
Премиерът Бойко Борисов на влизане на заседанието на Европейския съвет в Брюксел    ©  European Council

Премиерът Бойко Борисов вече очевидно започва да съзнава щетата, която станалите наскоро известни имотни сделки на негови съпартийците, са нанесли на ГЕРБ. "Ние нашите последствия ще си ги понесем, дали ще е петно, дали ще е белег", коментира Борисов в петък на влизане на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. "Тая партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите вече столетие", каза той и според него именно затова сега ГЕРБ понасял "страховити удари".

Причина за притесненията на Борисов станаха поредните разкрития за имотни сделки на видни политици от ГЕРБ. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов се оказа собственик на луксозен апартамент в сграда на фирма "Артекс" в столичния квартал "Изток", който е придобил със сложна схема със заменки и доплащане. След първата публикация на "Свободна Европа" към списъка се присъединиха и министърът на правосъдието Цецка Цачева, бившият министър на културата Вежди Рашидов, както и бившата зам-министърка на спорта Ваня Колева (кумица на Цветанов), но с апартаменти в други сгради на фирмата. Общото между тях е, че са купвани на цени под пазарните. Извън съмненията, че това може да е сигнал за корупция, занижените цени са довели до спестяването на данъци.

Според Цветанов цените били нормални, а Цачева изтъкна факта, че е купила жилището си (на приблизително два пъти под пазарните цени) "на зелено". Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък обясни пред "Нова Телевизия", че причината за нереално изглеждащите цени може да е било с рекламна цел. "За тях ("Артекс"-бел. ред) това е реклама, това са известни политици и могат да кажат: "При мен този и този имат апартаменти".

Борисов все още е раздвоен

В последните два дни изглежда Борисов все още не може да определи точно позицията си. В четвъртък той изглеждаше разочарован от сделките на съпартийците си. "Цялата гадост, която в момента ни удря, е за нещо толкова битово, толкова елементарно. При положение че имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой и си ги доказал, за които е миналата проверката по време на мандата на БСП - и сега кое наложи да го направи отново?", каза премиерът, явно визирайки Цветанов, който беше забъркан със съмнителни имотни сделки и в първия мандат на ГЕРБ.

Ден по-късно Борисов повтори, че ако има нарушения замесените ще си понесат последствията. "Ако има такова нещо, много ясно го казах, ще си понесат последствията, всеки който си е превишил правата". Но е очевидно, че премиерът се опитва да избягва темата за цената на придобиването на имотите и предпочита да обяснява, че е не е имало лобизъм от страна на ГЕРБ, заради който нейни членове да са получили облаги.

Борисов защити съпартийците си и за измененията в Закона за устройство на териториите през 2017 г., с които разрешителните за строителни проекти се удължават от пет на десет години. По този начин фирмите, включително "Артекс", които не са успели да завършват проектите си навреме, си спестяват значителни средства за получаването на нови разрешителни. Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков строителната компания не се е възползвала от поправките, но е факт, че след промените в ЗУТ компанията оттегля молбата си за презаверяване на разрешителното си за строеж за небостъргача "Златен век", а общината им връща платената такса от 260 хил. лев.

Апартаментите на Цветанов, Цачева и Рашидов не са точно в тази сграда, но поправката, от която "Артекс" вероятно се е облагодетелствала, беше внесена от депутати от ГЕРБ и гласувана единодушно от парламентарната група, ръководена от Цветанов.

"Всички ми обясняват, че всичко 100% е законно, че законът, когато е приеман, не важи за тези проекти, които са били вече минали. Възложил съм да проверя", каза Борисов. "Аз като се огледах в Брюксел, толкова високи сгради, тук нямали такива сдружения, протестиращи или в Лондон. Въпросът е дали има лобизъм за тях. Ако има подобно нещо, съответно ще го поправя", допълни той.

Борисов вероятно има ясна представа за поправките по ЗУТ и небостъргача на "Артекс", тъй като надълго коментира смисъла и ползите именно от високите сгради в София. "Сградите са красиви и дават друг облик на града. Ако искат колиби - колиби, глас народен, глас божи. Ние живеехме в колиби, в две стаи в Банкя, със сестра ми в една стая, дори и когато бяхме студенти, майка ми в другата".

Но комунистите...

Премиерът обаче бързо премина към любимата си защитна линия за вината на комунистите. В четвъртък той замеси и президента Румен Радев, който според него атакува Цветанов заради предстоящото закупуване на изтребители за военновъздушните сили.

В отговор на съмненията за нередности в ГЕРБ Борисов призова "да коментираме закона на БСП, който последните си дни на управление приеха закон, в който казаха, че не им се търси отговорност за нищо. Защо това не го коментираме?". Вероятно Борисов говори за закона за амнистията от 2009 г., който обаче освобождаваше от отговорност само лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години. Това срещу няколко длъжностни лица имаше разследвания за отговорност за безстопанственост по непредпазливост, които бяха прекратени.

Борисов обясни, че всеки път, когато се установи лобистки закон, той го спира и даде пример с т.нар. поправката "Домусчиев". С нея бизнесменът Кирил Домусчиев щеше да си спести глоба от 58 млн. лв. за неизпълнени следприватизационни задължения, за които правителството вече е завело дело в Арбитражния съд. След публичен скандал, повдигнат от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов и вето от страна на президента Руен Радев, ГЕРБ се отказа в промяната на закона за приватизация. Впоследствие обаче ГЕРБ върна жеста към Домусчиев по друг начин. След странно решение на Комисията за защита на конкуренцията избраният за купувач на "Нова Телевизия" чешки милиардер Петр Келнер беше принуден да се откаже от сделката, като вместо него шведските собственици на телевизията избраха именно Домусчиев. В четвъртък КЗК окончателно парафира сделката, без да е става ясно какво е различното при тази сделка спрямо предходната.

Най-любопитна беше референцията на Борисов към децата на бившите комунисти, които сега имат наследство из скъпите квартали и улици на София. "Кой живееше на "Позитано", на "Оборище", в най-скъпите, най-хубавите квартали - "Лозенец", "Изток", "Червена армия"? Кой? Родителите на сегашните борци за демокрация!", каза бившия охранител на Тодор Живков в четвъртък по време на официално събитие в Европейския парламент. Имотните сделки на неговите съпартийци са именно в същите квартали, а думите на премиера могат да се тълкуват като оправдание, че ГЕРБ не прави нищо по-различно.

"Есте" vs. "Артекс"

Имотни сделки тресат ГЕРБ вече няколко месеца. Преди това се оказа, че министърът на финансите Владислав Горанов живее без пари в апартамент в комплекса "Есте", построен от Кирил Домусчиев. Апартаментът на Горанов формално се води собственост на неговия кръстник Иван Сариев.

Борисов не даде обяснение за имотните предпочитания на ключови фигури в партията, които очевидно имат идентични предпочитания към определени фирми. "Какво да ви кажа, всеки си харесва някъде и се пазари. Ако това е нарушение, тези фирми да го затворят. Това са големи фирми с добро строителство, поне от това, което знам. Да ги затвориме и да си върне, "Софжилплан" и панелките и да приключваме. Какво да кажа, къде да живеят?"

На въпрос какво мисли за осъдения на общо седем години бивш румънски премиер Адриан Настасе, включително и за имотна сделка, Борисов каза, че не спомня за този случай. "Но и тука има много осъдени и в България има осъдени. Пак повтарям, компетентните органи да си решат въпроса".

Засега обаче компетентните органи в България не успяват да намерят нарушения, за разлика от техните колеги в Румъния. Там доскоро антикорупционната прокуратура се оглавяваше от Лаура Кьовеши, която само преди месец София отказа да подкрепи за поста на Европейски прокурор.

Текстът е редактиран на 23.03 в 11.30 ч., когато е премахнато твърдението, че в "Есте" апартаменти имат и още трима депутати от ГЕРБ.

Редакцията се извинява за грешката.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  orchis avatar :-|
  orchis

  По соца имаше такава приказка-иделът на българина е апартамент, кола и вила.
  Доста тъжно е, че хора, които са повече от десет години на власт, така и не успяват да скъсат със соц-битовизма и дребните делаверки.
  На Цецко тази мания по апартаментите току виж му изяла главата. Явно, дотам са му амбициите.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Зад проблемите стои цял устойчив механизъм, който ги бълва. Днес ГЕРБ се е превърнал в ДПС-то на етническите българи.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "orchis":

  Апартаментите са само върхът на айсберга.

 • 4
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Не е тревожно, че някой си купил апартамента, а това че този "някой"
  е все Цецо.
  Или е нарочен или е порочен ?!

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  За съжаление Капитал не е схванал дълбочината на проблема или умишлено го замита. И в двата случая е логичен въпросът: защо го прави?

  Ударното оборудване на гербавата върхушка с луксозни имоти на 1/4 от цената не е проблемът, а следствието.

  Проблемът е че Герб използва присъствието си в законодателния орган - Народното събрание, за да прокарва лобистки поправки в закони. Така през януари 2017 г от парламентарната група на Герб е инициирана и приета в зала поправка на ЗУТериторията, с която се развързват ръцете на подаряващата по-късно апартаменти на видни гербаджии строителна фирма Артекс да продължи безпрепятствено строителството на небостъргача си "Златен век" в Лозенец.

  Казусът е разнищен много детайлно от Свободна Европа:
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29834412.html

  И това е вторият много сериозен проблем. Защото въпреки че г-н Борисов в паниката си вчера изригна срещу някогашните комунисти (той самият при деполитизирането на МВР в началото на 90-те предпочете да напусне милицията, на до запази партийната си книжка в БКП), Нинова и президента, ударът не изва нито от в. Дума, нито от Елена Йончева. Не е дори от Биволъ, а е от деректно финансираната от Държавния департамент Свободна Европа...

  Всъщност това трябва да е основната тема за размисъл: защо Вашингтон по изключително безотказен като обществена реакция и перфектно съобразен с българската народопсихология начин разклаща властовата партия Герб?

  Реално корупцията на държавно ниво е точно това: да се променя законодателството в името на корпоративни интереси. Естествено, че корпорациите си плащат за "услугата". И когато това става по офшорни сметки много рядко се разбира.
  Но тъй като гербавите велможи са изключително елементарни като хора, те искат имот, с който да се фукат, пропускайки факта как са спечелени тези блага и че те самите изобщо не са недосегаеми.

  И накрая - отдавна не сме царство и г-н Борисов не е самодържецът, който трябва да раздава справедливост. Много народни приказки му е чела майка му. България е парламентарна република, има всякакви правоприлагащи и правоохранителни органи, които по Конституция имат съответни правомощия. Те трябва да се занимават с високата корупция.
  И като гледам, отзад океана ги ръчкат да свършат точна това.

  А Борисов? Борисов е един недоучил инстинктивен човек, който освен че е лош актьор, е и страхлив. И ако американците го притиснат още малко, той, за да оцелее, ще предаде всичките си съратници.

  И пак няма да оцелее...

  Сбогом, Бойко!

 • 6
  absent avatar :-|
  Абсент

  Бойче, не се притеснявай, каквото и да направите, ако ще и не апартаменти ами космически кораб да си купите на занижени цени. в България винаги ще има Идиоти които да гласуват за вас, ВИНАГИ, нали вие самите ги направихте и видиотихте. Не забравяй!

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  С всеки изминал час става все по-интересно!

  Цветанов е изнудвал Артекс с проверки от Фандъкова, които странно са прекратени дни преди да се сдобие с пентхауса на цени все едно е в полето до Черепиш! Гл. архитект на София Здравко Здравков е бил заплашван от собствениците на Артекс!
  Ето Биволъ. С документи:
  https://bivol.bg/artex-cvetanov-proverka.html?fbclid=IwAR2scMQL4Zm9w4J6AewCUwTsmp-AyuWjNgmNlZRDAYrTjospxkBv5wuxxfU

  Прелюбопитният развой по БГ новина №1 в Биволъ е от вчера, разкритията на Свободна Европа за лобистките поправки на закони от Герб е също от вчера и е скандално, че в Капитал днес няма и намек за тях, а темата се пуска по клюкарското нанадолнище какво бил допускал пожарникарят на Герб Това Биков.

  Защо Капитал опитва да тушира скандала с корупцията и злоупотребата с власт в Герб?

 • 8
  borodino avatar :-|
  borodino

  До коментар [#7] от "D-r D":

  Очертава се потресаваща картина: едрият бизнес е обвързан тотално с общинската, законодателната и изпълнителната власт. Това, което започна ДПС навремето, ГЕРБ го развиха на макс. Това е мафията...
  Като чета за отношенията между Артекс и властта в лицето на първия човек в държавата - Цветанов, съвсем по друг начин ми изглежда историята с младосткия кмет Иванчева. Изглежда тя е решила да гребне за себе си от паричната река, която е видяла да тече от строителните фирми към властниците. И за назидание бе ударена така сурово - никой и да не си помисля, че може да краде от мафията.

  И за мен е нелогична позицията на Капитал. Семпло описват реакциите на Борисов без да споменават дори скандалните факти или да ги коментират.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "borodino":

  Прекомерното мафиотизиране на България, което води до следване на някакви вътрешни корупционни логики (кой да строи руски газопровод в БГ) във възлов за влиянието на САЩ на Балканите момент, е очевидната причина за тази кампания срещу Борисов, партията му и наложения от тях от десетилетие мафиотски модел.

  Помислете какво става в региона:
  - в Албания опозицията щурмува парламента;
  - в Сърбия три малки вресливи партии създават впечатление, че проруското правителство на Вучич и Дачич пада всеки миг, а не е така, защото електоралната му подкрепа продължава да е 2/3;
  - в Македония все по-отчетливо тлее етнически конфликт, защото постигането на договора с Гърция, който отвори вратата на Скопие към НАТО и уж към ЕС, всъщност води до засилване позициите на албанското малцинство спрямо славянското мнозинство, каквато е доктрината на САЩ Очертава се следващият македонски президент да е албанец. Албанец е и председателят на Скупщината. Албанци са 1/3 от министрите. Албанският език вече е официален държавен език, докато албанците са само около 25% от населението;
  - в България Борисов толкова е луднал по виртуалния си хъб, че е готов на всичко, за да докара Турски поток до Сърбия и да построи руска АЕЦ.

  Това САЩ, които водят битка на живот и смърт срещу северните и южните руски газови трасета и енергийната им инвазия в Европа, няма как да позволят.

  Помислете и откъде идват "апартаментните" разкрития:
  1. От умното и красиво НПО Антикорупционен фонд, финансирано още с раждането си през 2017 г от Америка за България с почти 1 млн. лв по същата програма, по която финансира и Икономедия, Медиапул, институтът на Христо Инавов и пр, и
  2. От официално издържаното от Държавния департамент на САЩ радио Свободна Европа. След като в средата на милениума българската секция на РСЕ бе закрита поради "настъпването на демокрацията", преди месец тя бе открита наново в София с персонал, който се брои на пръстите на едната ръка. Първото и единствено съществено нещо, което РСЕ свършва е филигранно поднесения с факти и документи скандал около имотната алчност на гербавите велможи. Създава се впечатлението, че РСЕ е било активирано само, за да свърши тази работа. В което няма нищо укоримо, защото каквито и да са целите, борбата с мафията е действие, достойно за акламации.

  Защо Капитал, който е от същото котило, не се присъединява към хора на проамериканските медии?
  Видимо г-н Прокопиев има неприключени проекти и стратегически бизнес отношения на разни нива с окопалата се от 11 г във властта партия Герб. Мафията, де.

  Пък и г-н Прокопиев не е от вчера и прекрасно знае, че змията, когато е настъпана, хапе най-люто, а г-нът е подсъдим по измислено дело, което завчас може да приключи не в негова полза.

  И защо да се превръща в мъченик, при положение, че г-н Борисов вече невъзвратимо се търкаля надолу по стълбището на властта?


 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "borodino":

  И наистина последно: вгледайте се във фотографията на Борисов. Той изглежда като старец, а няма 60. Безкрайно уморен е, стресът във властта го е разсипал физически и психически, наддал е мощно. Той жадува да се махне, но и се бои животински, че излезе ли от закрилата на властта с него ще се разправят показно.

  Борисов след американския удар е в безизходица и няма верен ход. Ще хвърли на кучетата Цеца и Веждичката, но пък с това ще подплаши дребните крадльовци по места, че щом жертва основателите, за тях няма да си мръдне и пръста.

  Точката на бифуркация за Герб е премината. Следват необратими процеси на разпад.

  И съдебни процеси, разбира се.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход