Какво означава оставката на Цецка Цачева

Тя се оттегли след скандал за имотни сделки на цени под пазарните. Ключовият въпрос е каква ще е съдбата на Цветанов

Цецка Цачева
Цецка Цачева    ©  Юлия Лазарова
Цецка Цачева
Цецка Цачева    ©  Юлия Лазарова

Цецка Цачева подаде оставка като министър на правосъдието, а премиерът Бойко Борисов я прие. Напускането на поста от Цачева става четири дни след като първо сайта "Бивол", а след това и "Антикорупционният фонд" разкриха, че тя заедно с още две ключови фигури от ГЕРБ - зам.-председателят на партията и председател на парламентарната група Цветан Цветанов и депутатът Вежди Рашидов, са си купили апартаменти на занижени цени в столичния квартал "Изток" от фирмата "Артекс инженеринг".

Според официално съобщение до медиите, разпространено от правителствения пресцентър, двамата са обсъдили "свързаната с името й имотна сделка". "Пред премиера министър Цачева заяви решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството."

Малко след това и Цачева направи изявление от Стара Загора. "Съвестта ми е чиста, аз поисках проверка около обстоятелствата за придобиване на недвижимото ми имущество от антикорупционната комисия и Върховната касационна прокуратура. Но докато тя трае, не желая забъркването на името ми в този случай да тежи на партия ГЕРБ и на премиера Борисов в предизборната обстановка, каквато считам, че е налице", заяви тя. Цачева каза и че заедно с оставката е подала и молба за отпуск, докато напускането й на правителството не бъде гласувано от Народното събрание.

Оставка и за Колева

По искане на премиера от Министерството на младежта и спорта си тръгва и зам.-министърът Ваня Колева. Тя също си е купила апартамент в блока на ул. "Латинка", където е и жилището на Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ е неин кум. Жилището е купено в края на 2016 г., като материалния интерес на сделката е 327 хил. лв. (710 евро на кв.м), т.е. това е сумата, върху която са били платени местни данъци и такси. Върху жилището е учредена ипотека в двойно по-голям размер - 665 хил. лв., на колкото явно е бил оценен имотът от банката.

Разкритията за имотните сделки завариха премиера Бойко Борисов в Брюксел, където той участва в заседание на Европейския съвет. Първоначално той заяви, че първо ще изчака проверките по казуса с апартаментите на прокуратурата и антикорупционната комисия и след това въпросът ще бъде обсъден от изпълнителната комисия на партията. Предупреди обаче, че "решенията ще бъдат тежки". "Дори само нарушение да има, много внимателно ще проследя тези сделки. Това мога да ви уверя. Защото решенията в случая са много тежки. Той е морален въпрос. Той не е дали всичко това е вярно", заяви Борисов.

В петък Цачева заяви в парламента, че е поискала от антикорупционната комисия и главния прокурор да проверят сделката за закупения от нея апартамент на ул. "Юрий Гагарин" апартамент.

Сделката на Цачева е сключена през юли 2018 г. Апартаментът е в кв. "Изток", но в различна от Цветанов сграда - "Вселена". Жилището е 198 кв.м, на седмия етаж, в сделката влиза и гараж от 20 кв.м. Цецка Цачева и сестра ѝ Ирина са плати 285 хил. лв., което прави около 660 евро на кв.м общо за двата обекта, или поне два пъти под пазарните цени.

Предстои Борисов да разговаря и със заместника си в партията Цветан Цветанов за сделката с неговия апартамент. В петък той замина за САЩ и се очаква да се върне в сряда. Цветанов също се сдоби с ново жилище на съседната на Цачева ул. "Латинка". За апартамента си от 240 кв.м, голям гараж и личен асансьор той замени две жилища в столичния квартал "Изгрев" и доплати 100 000 лв. Апартаментът обаче също е придобит на цена под пазарната.

Трудното решение за Цветанов

За разлика от Цачева и Колева решението каква отговорност да понесе Цветанов е по-сложно. Скандалът с покупката на евтини апартаменти идва два месеца преди изборите за Европейски парламент, от които ще зависи до голяма степен съдбата на правителството и това дали резултатът от тях няма да предизвика извънредни парламентарни избори. Цветанов държи местните структури на ГЕРБ и заедно с това е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Евентуалното му отстраняване от тези постове със сигурност ще предизвика хаос в партията и най-вероятно ще се отрази на резултата на ГЕРБ на вота. Според последните социологически проучвания силите между ГЕРБ и БСП са почти изравнени и в рамките на статистическата грешка от между 1% и 2%.

Евентуалното махане на Цветанов от другия му пост - председател на парламентарната група, също ще бъде проблематично за управляващата партия, защото Цветанов играе ключова роля за формирането на мнозинство в парламента. В редиците на по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти", много често има скандали и разнобой по различни въпроси, което изисква договаряне с останалите политически сили в парламента. Най-често това са "Воля" и ДПС. А след напускането на БСП на Народното събрание мнозинството все по-трудно постига необходимия от 121 народни представители кворум за започването на работа на парламента.

Цветанов е и председател на една от ключовите комисии в парламента - по вътрешна сигурност. Тя наблюдава силовите ведомства.

По-лесната раздяла

По тези причини решението с оставка на Цачева е далеч по-лесно. Тя влезе в третото правителство на Борисов, след като беше изместена с преференции от плевенската депутатска листа на ГЕРБ на последните парламентарни избори, както и с негативите от загубата на президентските избори от Румен Радев. Мандатът й като министър досега беше съпътстван от поредица скандали, най-големият от които беше сривът на Търговския регистър. При промените в правителството миналата есен, когато заради катастрофата край Своге, при която загинаха 19 души, бяха освободени трима министри - на транспорта, на регионалното развитие и на МВР - Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев, се говореше, че Борисов планира по-голям ремонт на кабинета, като едно от имената, които се сочеха за смяна, беше това на Цачева. Тогава се обсъждаше вариант тя да бъде заменена от сегашния външен министър Екатерина Захариева, а мястото й във ведомството да бъде заето от Лиляна Павлова, която беше министър на българското председателство на Съвета на ЕС. Павлова сега има доста номинации от партийните структури на ГЕРБ за евродепутат.

"Артекс": В акта на Цветанов е посочена данъчната оценка на жилището

Компанията "Артекс инженеринг", която продава жилищата на Цветанов, Рашидов, Цачева и Колева, публикува в своята фейсбук страница становище на правна кантора "Пенков, Марков и партньори" по случая с апартамента на Цветан Цветанов. Ето и пълния му текст:

"По повод зачестилите публикации в различни медии относно придобиването от г-н Цветан Цветанов на жилищен обект в кв. "Изток" излагаме обективно фактите по случая:

С Нотариален акт за замяна на недвижими имоти от 12.06.2018 г. дружеството е прехвърлило на г-н Цветан Цветанов и съпругата му собствеността върху апартамент в новопостроената жилищна сграда, находяща се на ул. "Латинка" №8, с площ 239.90 кв.м, гараж и съответните идеални части от правото на строеж. В замяна г-н Цветан Цветанов и съпругата му са прехвърлили на АРТЕКС собствеността върху два апартамента на ул. "Елемаг" №22, с обща площ 192.76 кв.м, заедно с два подземни гаража и идеални части от собствеността върху земята. За изравняване на стойностите на заменяемите обекти г-н Цветанов e заплатил сумата от 100 000 лева.

Обектите на замяна са в един и същ квартал на еднакво престижни улици. Апартаментът на ул. "Латинка" е новопостроен, докато получените в замяна два по-малки апартамента са с подобрения и добре обзаведени, а освен това към тях е прехвърлена и собствеността върху прилежащите идеални части от терена. Горните ценообразуващи фактори (локация на обектите, степен на завършеност и подобрения) обосновават равностойността на обектите, предмет на замяна, поради което предвиденото изравнително плащане отчита единствено разликата в квадратурата на заменените обекти (около 40 кв.м – по около 1280 евро на кв.м, което с оглед предмета и спецификата на сделката се явява доплащане на пазарно ниво).

Некоректно се явява твърдението, че г-н Цветанов е придобил луксозния апартамент по цена 342 852 лева. Това е данъчната оценка на апартамента, която е посочена в акта като част от задължителното съдържание на всеки нотариален акт. Всъщност г-н Цветанов е придобил апартамент в замяна на други два по-малки апартамента (завършени и добре обзаведени) и доплащане.

Сделката е законна и стандартна, извършена в рамките на основния предмет на дейност на дружеството, реализирана в изискуемата от закона форма и при спазване на всички законови изисквания.

След преглед и анализ на различните публикации и изказвания по казуса АРТЕКС ще подготви и предприеме съдебни действия (в това число искове за вреди) срещу всички лица и организации, които с клеветнически и набеждаващи твърдения уронват безупречната търговска репутация на дружеството."
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Оставка като правосъден министър и нов пост, например заместник председател на Народното събрание? Тази оставка ще има смисъл ако, бъде изключена от ГЕРБ и респективно от плотическия живот в страната. Иначе ще е просто замазване на казуса за пред Брюксел.
  А какво става с финансовия министър? Цецка Цачева получила подарък за част от стойноста, а той е получил за пълния размер на цената.

 • 2
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  За пореден път при скандал от ГЕРБ подават оставка. Кажете ми кога комунсит е подал оставка. Каквито и издънки да правят корнита, герговци, среден ешелон или пРезидентски съветници никога не сме видели комунист да пададе оставка. Другарите поемат вината само с мезето.

 • 3
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  [quote#1:"zun59432773"]А какво става с финансовия министър? Цецка Цачева получила подарък за част от стойноста, а той е получил за пълния размер на цената.[/quote]
  Нищо не е получил, не е негова собственост.

 • 4
  beky avatar :-?
  beky

  Цецка е лесна, защото е без стойност. Ще стане зам.предкедател на ГЕРБ. Ще падне и спортистката. Бившият скулптор също. Но какво ще стане с бащата на цялата схема, реалният собственик на ОПГ ГЕРБ Цветанов?

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Евроизборите приключиха! БСП бие ГЕРБ!

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#5] от "
  chichka
  ":

  Евроизборите нямат никакво практическо значение, защото депутатите от партиите влизат в кюпа на евро квазипартиите и гонят техните интереси.
  Червените видимо не щат да управляват, защото в това си състояние просто ще си сменят местата с Герб по линията управляващи-опозиция и ще затънат в подобно коалиционно и корупцинно блато след дългата опозиционна суша.
  Работата е след американските разкрития за гербаджийската смрад да се отвори място за партия на отвратените. Само нещо ново може да ни издърпа от Борисовото блато.

 • 7
  exd46576234 avatar :-|
  Tuta Nota

  До коментар [#5] от "chichka":

  Трудно ще е, но може и да стане. Това, че ОПГ ГЕРБ се тресат от скандали, надали трябва да ни радва. Все пак ченгетата дерижират всеки скандал у нас, дори и този. Нещо са се разсърдили на ЦЦ и Бай Х.

 • 8
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Е, ти си по-умен от написаното. Ако е така що се морят, а не пратят там някакви 14 човека. БСП са озверели реваншисти и отново им подават топката като на президентските избори. Гледай как до седмица ББойко дава заден ход отново!

 • 9
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  Да бъдат изхвърлени Цецка и спортистката е лесно, важно е какво ще прави Борисов с Цветанов. Сега ще видим висш пилотаж на измъкване от ситуацията.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "chichka":

  chichka, хайде да мислим:
  1. Предсрочни парламентарни не падат от тавана. Те се предизвикват. След като от началото на годината всяка седмица Герб заформя чутовни скандали, да си разбрал по нещо, че БСП върви към парламентарни? Ами не върви;
  2. Ако сега има избори, в най-добрия случай червените се се сменят с Герб и ще попаднат в същия коалиционен разврат с ДПС, който преживяха при Орешарския мандат. Много скоро беше, помнят го отчетливо. Логично е да оставят Герб да отврати всички с нямащите как да секнат скандали. Просто защото гербаджиите са обречени и колкото повече ръкомахат, толкова повече мърсотия вадят и повече затъват;
  3. Евроизборите са престиж. Дали червените ще вкарат 6 или 7 няма никакво значение нито за ЕП, нито за ПЕС, в чиято група ще са там. ПЕС под 10-годишното ръководството на Серж се превърна в закостеняла неолиберална структура, която видимо изостава от левите тенденции в Европа - обръщането към националното и социалното. В това отношение Ниновото БСП е много по в час с тенденциите. И хич не й пука, че всъщност техни форлайтери в момента са партии от ЕНП - Фидес на Орбан и Право и справедливост на Качински. Тези партии са загърбили идеологията и са се съсредоточили в интересите на мнозинството унгарци и поляци, които стоят зад тях. Затова и Нинова се заиграва с Четворката. После - червените й депутати в ЕП никъде не е казано, че ще гласуват задължително с мумиите от ПЕС. Помниш ли как нарита пропагандиращия Истанбулската Станишев? В очертаващия се доста шарен ЕП спокойно може да се формират "групи по интереси" и видимо нещата вървят натам;
  3. Властта не е узряла още, за да падне сама в ръцете на БСП. Пък и както виждаш, дори Държавният департамент работи за тях. Защото цената на мафиотизираната от Герб държава влиза в противоречие не с някакви морални норми на Вашингтон, а директно им пречи с лутанията си с кого да сключи геополитически мегапроекти само и само да го окрадат.
  4. Гербавото мислене е правърнатото в държавна политика мутренско мислене как от една далавера да се изкарат едни пари. Толкова могат - само това правят.
  5. Борисов е вече психическа развалина. Нервите му не държат. Ходовете му са абсолютно предвидими, което го прави елементарен противник.

  Мога и още...:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход