Нов предизборен подарък: НАП разсрочва 40 млн. лв. данъци на тютюнопроизводители

Основанието - не знаели, че доходите от субсиди се облагали. За обикновените данъкоплатци подобен масов компромис е немислим

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е съобщила, че неплатените данъци на тютюнопроизводителите ще могат да бъдат разсрочени и няма да бъдат глобявани с по 500 лв. годишно за неподадени декларации
Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е съобщила, че неплатените данъци на тютюнопроизводителите ще могат да бъдат разсрочени и няма да бъдат глобявани с по 500 лв. годишно за неподадени декларации    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е съобщила, че неплатените данъци на тютюнопроизводителите ще могат да бъдат разсрочени и няма да бъдат глобявани с по 500 лв. годишно за неподадени декларации
Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е съобщила, че неплатените данъци на тютюнопроизводителите ще могат да бъдат разсрочени и няма да бъдат глобявани с по 500 лв. годишно за неподадени декларации    ©  Цветелина Белутова

Националната агенция за приходите ще разсрочи неплатените данъци на тютюнопроизводителите през последните пет години, като става въпрос за сума от 40-45 млн. лв. Споразумение за това са постигнали на съвместна среща изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, земеделският министър Румен Порожанов и председателят на "Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010" Цветан Филев. Новината беше съобщена на "Капитал" от Филев и потвърдена от НАП.

Това е поредният предизборен реверанс от месеца - след като първо беше направен опит да се опрости дълг от 8 млн. лв. на мюфтийството, сега управляващите ще направят подърък (недостъпен за обикновените данъкоплатци) към хиляди гласоподаватели основно на ДПС, но защо не и с шанс след жеста да се преориентират към ГЕРБ.

Оправданието: Не знаехме

Според Филев става въпрос за сума от около 40-45 млн. лв. неплатени данъци върху получените от тютюнопроизводителите субсидии (на хартия плащането е те да се откажат от тютюна и да се насочат към друго) и продажба на тютюн. Той отбелязва, че до 2014 г. националните субсидии не са се облагали с данъци и заради незнанието голяма част от тютюнопроизводителите не са ги декларирали. Реално субсидиите се облагат от 2010 г., но при тютюна е имало забавяне в плащанията и първите суми по новия ред са дошли 2015 г., обясниха пред "Капитал" от сектора.

"В случая с тютюнопроизводителите не става въпрос за нежелание за плащане, а за това, че не са били уведомени, че дължат данъци през последните пет години", коментира Цветан Филев. Той добави, че земеделският министър Румен Порожанов на срещата в приходната агенция изтъкнал, че причината за това е, че през последните години се скъсала връзката между Държавен фонд "Земеделие", който изплаща европейските и националните субсидии за селското стопанство, и НАП.

Затова приходната агенция ще организира срещи по места със земеделските производители, на които да ги улесни да попълнят данъчните си декларации.

А за целите на разсрочването ще е необходимо те да подадат декларации в местните подразделения на приходната агенция.

На срещата било договорено още на закъснелите с данъците тютюнопроизводители да бъдат опростени глобите за неподадени в срок данъчни декларации, които са по 500 лв. годишно, като причината е, че те не са били наясно, че дължат такива.

Проблемът със ситуацията е, че за обикновените данъкоплатци незнанието не е достатъчна оправдателна причина да им се опрости глоба или да се разсрочат задължения. Но за тютюнопроизводителите явно може.

Колко данъци се дължат

На срещата в НАП на 20 март е станало ясно, че държавата държи да си събере за пет години назад данъците от т.нар. преходна национална помощ, от европейските субсидии и от продажбата на тютюн.

От 2014 г. до момента всички регистрирани тютюнопроизводители през периода 2007/09 г., които са 41 882, са получавали субсидия от бюджета, за да се преориентират към друг вид производство. "Помощта явно е изиграла своята роля, тъй като в момента има регистрирани 6775 тютюнопроизводители", посочва Филев. Причината за отказа обаче може и да е пазарна - по-слабо търсене.

През 2014 г. размерът на тази държавна субсидия беше 106 млн. лв., като всяка година намалява с 5% и приключва през 2021 г. За миналата година тя е 80 млн. лв. Сумата ще бъде изплатена през април, но ДФ "Земеделие" ще удържи 10% данък авансово.

Отделно неясен според браншовата организация е размерът на недекларираните и неплатените данъци по линия на произведения тютюн. На срещата в НАП обаче станало ясно, че агенцията има пълна информация от компаниите, които изкупуват тютюна, кой производител какво количество им е продал и колко пари е получил.

"Много голяма част от тютюнопроизводителите коректно всяка година са си подавали данъчна декларация, в която са декларирали всичко, което получават. Но има хора с два-три декара площи, които от години не са слизали до града и не са подавали декларации. Просто не са знаели, те са толкова съвестни. Проблемът е, че стопаните в тютюневия сектор са малоимотни и трудно някой би могъл да плати за пет години наведнъж данъците", казва Цветан Филев.

Той допълва, че възникнал още един проблем при облагането на помощта за миналата година. Държавният фонд ще обложи субсидиите с 10%, но при плащане на земеделски субсидии 60% от сумата се признава за разходи и се облагат останалите 40%. Затова тютюнопроизводителите ще трябва да подадат допълнителни декларации към НАП да им се приспадне удържаният данък от другите дължими средства към приходната агенция.

От НАП коментираха, че субсидиите са облагаеми. Присъствали на срещата в агенция допълват, че има и още един проблем със земеделските субсидии, включително и тютюневите. Има плащания за тютюн за 2008 г., които обаче са платени чак през 2015 г. И те няма как да бъдат опростени (позовавайки се на давност), защото се гледа кога са платени, а не за кой период са.

Другите земеделци

Другият проблем, който трябва да се изчисти, и при тютюнопроизводителите, но и при всички земеделци, е облагането при т.нар. финансови корекции от ДФ "Земеделие". Ако оттам нанесат финансова корекция върху площ (т.е. намалят декарите, за които се дължат субсидии), и например вместо 100 единици стопанинът получи 80, по данъчните закони данък се плаща върху пълната сума. От агенцията обявиха сега, че ще направят комуникационна кампания заедно със земеделското министерство какви плащания се облагат с данъци.

През 2018 г. земеделските производители са получили над 2.5 млрд. лв. субсидии по данни на ресорното министерство, като от тях 305 млн. лв. е подпомагането по схеми, финансирани от държавния бюджет. Сред тях са субсидиите на тютюнопроизводителите и животновъдите, намаления акциз за горивата, ползвани в селскостопанската техника, схемите de minimis, осигуряващи финансиране до 15 хил. евро за стопанствата и др.

През септември миналата година от агенцията по приходите съобщиха, че са засечени 120 млн. лв. недекларирани субсидии от над 50 хил. земеделски производители след съпоставка на подадените данъчни декларации и данните на фонд "Земеделие" за извършеното подпомагане през миналата година. Тогава от НАП започнаха разяснителна кампания сред фермерите с призив да подадат коригираща данъчна декларация до октомври.