Управляващите готвят награда за главния съдебен инспектор

ДПС предлага командировани съдии да могат да решават наказателни дела като последна инстанция

Законодателният тандем Данаил Кирилов (вдясно) и Хамид Хамид
Законодателният тандем Данаил Кирилов (вдясно) и Хамид Хамид    ©  Юлия Лазарова
Законодателният тандем Данаил Кирилов (вдясно) и Хамид Хамид
Законодателният тандем Данаил Кирилов (вдясно) и Хамид Хамид    ©  Юлия Лазарова

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро предлагат законови промени, според които главният съдебен инспектор и съдебните инспектори да получат ексклузивен кариерен бонус в края на мандата им.

В предложение, внесено от двамата депутати между първо и второ четене на проект за промени в Закона за съдебната власт, се предлага в края на мандата им шефът на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и членовете на институцията да бъдат възстановявани на длъжност "с една степен по-висока от заеманата преди избора".

Любопитното е, че Кирилов и Ревизоро предлагат корекция на собствения си законопроект, внесен от тях на 28 февруари, т.е. по-малко от месец преди внасянето на новото предложение. Първоначалният текст на законопроекта, внесен от тях на първо място и още четирима знакови народни представители, все членове на парламентарната правната комисия - Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Симеон Найденов от Воля и Явор Нотев от "Атака", предвижда възможност главният инспектор и инспекторите да се възстановят на същата длъжност, която са заемали преди избора, или на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт, което би позволило по-престижно място в столицата например. Новото предложение обаче е далеч по-примамливо - направо на по-висока длъжност без конкурс. На практика това създава възможност главният съдебен инспектор Теодора Точкова да бъде повишена във ВАС без конкурс, когато и да напусне поста си.

Предложението е мотивирано с "нарасналите изисквания по отношение на Инспектората към ВСС" след промените в конституцията през 2015 г., с които на институцията бяха възложени проверките за почтеност и конфликт на интереси. Не се казва с какво това повишава квалификацията като съдия или прокурор на съответните инспектори и с какво се е променила конюнктурата от края на февруари досега. Но всичко това подхранва съмненията, че в момента текат усилени пазарлъци за трудоустрояване на главния прокурор Сотир Цацаров като главен инспектор, за което сегашният главен инспектор Теодора Точкова ще трябва да напусне предсрочно.

Проектът за промени в съдебния закон, внесен през февруари, предвижда ограничаване на съдийското самоуправление, ограничаване на ролята на конкурсните комисии. С него се предлага още и при предсрочно прекратяване на мандата на съдебните инспектори назначените на тяхно място да изкарват нов мандат. Според коментари в медиите, първо излезли в "Свободна Европа", главният съдебен инспектор Теодора Точкова, чийто мандат изтича през април 2020 г., ще напусне поста предсрочно.

Преди да бъде назначена за главен съдебен инспектор, Точкова беше председател на Административен съд - Хасково. Ако промените на Кирилов и Димитров бъдат приети, то тя може да бъде повишена във Върховния административен съд без конкурс.

Миналата седмица бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов разви тезата, че главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на годината, ще бъде назначен за главен съдебен инспектор на мястото на Теодора Точкова. За целта е необходимо квалифицирано мнозинство в парламента (2/3 от всички народни представители).

По време на мандата си Теодора Точкова се наложи като верен страж на статуквото. ИВСС не успя да реагира убедително на нито един от корупционните скандали в съда и прокуратурата. Точкова брани ревниво интересите на главния прокурор Сотир Цацаров - показателно в това отношение е категоричният й отказ да разкрие информация за начина, по който е проведена проверката по скандала "Цумгейт" за срещите на Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев.

Наскоро тричленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени отказа й да предостави информация за преписката за "Цумгейт" на журналиста от в. "Сега" Доротея Дачкова. Вместо да изпълни решението и да предостави информацията, Точкова поиска от петчленен състав на Върховния административен съд да отмени решението на колегите си, тъй като те били предубедени заради публикации в медиите. Адвокат Александър Кашъмов, който представлява в. "Сега", определи действията на Точкова като злоупотреба с право и "явна дързост и пренебрежение към установения правов ред и към задължението за зачитане на авторитета на съдебната система".

Теодора Точкова скри информацията и за друга проверка - за мотивите на ИВСС да не предложи за наказание председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

С друго "извънредно" предложение Данаил Кирилов и Ревизоро предлагат делата, образувани срещу кадрови решения на ВСС, да се гледат само на една инстанция.

Правораздаване от командировани съдии

Промени между първо и второ четене е предложил и депутатът от ДПС Хамид Хамид, който редовно е законодателен партньор на Кирилов. Идеята на Хамид е да падне ограничението, че в тричленните състави на окръжните съдилища (в т.ч. и на Софийския градски съд) да може да има само по един командирован и по един младши съдия. Това на практика означава, че ще могат да се сформират състави само от командировани магистрати, което ще даде възможност на председателя на съответния съд да "подрежда" състави със зависими от него съдии. Окръжните съдилища са втора и последна инстанция по някои наказателни делa, какъвто е случаят например с делото за шофиране в нетрезво състояние, по което подсъдим е генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

Теодора Точкова не отговори на изпратените й в понеделник въпроси.

Данаил Кирилов: Така се гарантира по-голяма независимост на инспекторите

"Това е просто едно предложение, нека дебатираме върху него", коментира Данаил Кирилов пред "Капитал". Според него, ако бъде прието, предложението ще гарантира по-голяма независимост на съдебните инспектори и даде пример: "Представете си как съдебен инспектор, който идва от районно, окръжно или апелативно ниво в прокуратурата, проверява свой колега от Върховна касационна прокуратура?".

Данаил Кирилов каза, че няма информация Теодора Точкова да възнамерява да напусне поста си предсрочно и категорично отрече промените да са направени заради нея.