Фактите в историята Лозан Панов и "Артекс"

Лозан Панов

Фактите в историята Лозан Панов и "Артекс"

Две години преди да сключат брак, фирма на съпругата на председателя на ВКС купува на зелено апартамент на цена 382 евро за кв.м

33795 прочитания

Лозан Панов

© Велко Ангелов


Анонимна публикация на близкия до интересите на Делян Пеевски сайт в съдебната власт "Правен свят" свърза името на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в скандала с апартаментите, купувани от политици на по-ниски от пазарните цени.

Поводът - жилище, купено през април 2013 г. от фирмата "Ганева 2000" на тогава бъдещата му съпруга Елисавета. Продавач на апартамента от 172 кв.м и двата гаража в сградата "Дипломат" в столичния кв. "Изгрев" е "Артекс Инженеринг". Според публикацията, която беше веднага цитирана в сайтовете на "24 часа" и "Труд", цената на имота е 225 евро за кв.м.

Проверка на "Капитал" показа, че казусът е по-различен от тези на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и останалите управляващи, закупили апартаменти от "Артекс".

Първо - сюжетът е отпреди пет години и когато имотът е бил купен, Елисавета Панова не е имала отношения с Лозан Панов, който тогава е съдия във Върховния административен съд. Второ - за разлика от останали сделки тази е сключена в началния етап на строителството. Трето - за разлика от Цветанов, Цачева и останалите Лозан Панов и семейството му са под постоянна проверка от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) от НАП от 2016 г. насам. И не на последно място - Лозан Панов не е бил в позиция да прави услуги или изнудва строителната компания, когато е придобито жилището.

Вкарването на Лозан Панов и съпругата му в "Апартаментгейт" очевидно цели пришиването му към корупционния скандал, който тресе държавата. Основните съмнения около сделките на Цветанов, Цачева и сие освен ниската цена (тук е единствената прилика с казуса Панова) е и фактът, че по време на сделките те са участвали в държавното управление и са могли да влияят на дейността на компанията - както през местната власт, така и на законодателно ниво.

Какво, как и колко

Справка на "Капитал" в Агенцията по вписванията показа, че сделката е станала през април 2013 г., т.е. две години преди Елисавета Ганева и Лозан Панов да сключат граждански брак, което се случва през февруари 2015 г.

Кумове са им собствениците на "Артекс" Весела и Пламен Мирянови. Елисавета Панова е категорична, че към момента на сключване на договора и изграждането на сградата тя не е имала отношения с Лозан Панов, като именно тя му е наложила кумовете, с които развила приятелски отношения покрай строежа на сградата.

От нотариалния акт, с който "Капитал" разполага, се вижда, че на 10 април 2013 г. фирмата "Ганева 2000" и "Артекс Инженеринг" сключват договор за покупка на право на строеж и строителство за част от поземлен имот, апартамент с площ 172 кв.м и два гаража (всеки от по 19 кв.м) за сумата от 81 хил. евро, което прави 382 евро на кв. метър, ако в квадратурата са включени двата гаража.

Какво казва нотариалният акт

Със същия договор "Ганева 2000" възлага на "Артекс" да построи и продаде в завършен вид въпросните обекти, като за целта заплаща още 80 хил. евро. на две вноски - 53.4 хил. евро първоначално и 26.5 хил. евро при въвеждане на сградата в експлоатация. Общата цена на сделката е 81 хил. евро, което прави 382 евро на кв. метър, ако в квадратурата са включени двата гаража. Пред "Капитал" Елисавета Панова обясни, като показа платежни нареждания и фактури, че към тази цена трябва да се прибавят още 25 хил. евро, които са платени на "Артекс" за довършителни работи.

От регистъра на Столична община на разрешенията за строеж се вижда, че договорът е сключен четири месеца след като "Артекс" получава разрешение за строеж на сградата, т.е. по време на подписване на договора тя е била далеч преди да е завършена като груб строеж.

Сделката е на видимо по-ниска цена от тези, сключени по същото време и в същата сграда. Справка в имотния регистър за същата сграда показа, че в края на 2013 г. апартамент със същата квадратура, но горния етаж и един гараж към него е бил продаден на цена от 642 евро на кв.м, ако се съди по декларирания материален интерес пред Агенцията по вписванията. Сходна - 600 евро на кв. метър е и цената на друг апартамент (отново на по-горен етаж и отново продаден в края на 2013 г.) в сградата. В края на 2014 г. фирма купува апартамент от 134 кв.м и гараж от 29 кв.м в същата сграда, като цената вече е 1454 евро/кв.м.

Елисавета Панова: Всички сделки са проверявани многократно от НАП

Пред "Капитал" Елисавета Панова обясни, че по-изгодната цена, която е получила, се дължи на по-голямата първоначална вноска, която е направила. Съпругата на председателя на ВКС коментира, че към 2013 г. фирмата й, през която минава част от дейността на издавания от нея немскоезичен вестник "Виртшафстблат", е имала над половин милион натрупана и неразпределена печалба.

Тя не отрича, че е в приятелски отношения със собствениците на "Артекс", но съпругът й няма нищо общо с това. "Лозан Панов се запозна със семейство Мирянови две седмици преди да сключим брак, а изборът да станат наши кумове беше мой - заради всичко, което бях преживяла с тях в личен план, преди да се появи в живота ми Лозан Панов", коментира Елисавета Панова и допълва: "Излиза, че "Джи Пи груп" са читави, а една от малкото фирми, която строи качествено, е напълно демонизирана. Големият журналистически въпрос за мен е какво прави "добрата" бизнес среда от фирмите в България, понеже съм свидетел на това защо бягат немските?"

Тя разказва, че живее в жилището от януари 2018 г., което лесно може да се установи от сметките за режийни. Тя плаща наем от 985 лв. на месец на фирмата си - обстоятелство, което било проверявано от НАП. Ползва 2/3 от апартамента, тъй като останалата част е незавършена.

"С голяма изненада обаче установих по средата на 2018 г., че може да се ползва и безвъзмездно от декларацията на финансовия министър Горанов и от още една на друга личност, която управлява държавни средства в лицето на Стоян Мавродиев, но продължих да издавам фактури и да реализирам несъществуващи приходи на дружеството, чийто собственик съм 100%, защото в държавата на Горанов и Мавродиев за тях важат специални правила", коментира Панова.

Елисавета Панова подчертава, че през последните две години заедно с Лозан Панов са обект на непрестанни и прецизни проверки и ревизии от страна на контролните институции. "Междувпрочем НАП много щателно провери домакинствата и на Лозан и моето за периода, в който дори не сме партньори, така че доказателства бол, ако някой ги търси. За отдаденото под наем семейно жилище декларирам получената сума и плащам също данъци за разлика от някои достопочтени управленци."

Има ли конфликт на интереси?

До 2012 г. Лозан Панов е председател на Административен съд - София-град, който гледа като първа инстанция дела по Закона за устройство на територията и актове на местната власт. След 2012 г. е повишен във Върховния административен съд. Справка на "Капитал" показа, че той не се е произнасял по дела, по които "Артекс" е страна.

Прикачен файл

Анонимна публикация на близкия до интересите на Делян Пеевски сайт в съдебната власт "Правен свят" свърза името на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в скандала с апартаментите, купувани от политици на по-ниски от пазарните цени.

Поводът - жилище, купено през април 2013 г. от фирмата "Ганева 2000" на тогава бъдещата му съпруга Елисавета. Продавач на апартамента от 172 кв.м и двата гаража в сградата "Дипломат" в столичния кв. "Изгрев" е "Артекс Инженеринг". Според публикацията, която беше веднага цитирана в сайтовете на "24 часа" и "Труд", цената на имота е 225 евро за кв.м.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


72 коментара
 • 1
  storm avatar :-P
  Storm Of Change

  Айде, айде. Иди обяснявай сега, че нямаш сестра. :)

  А и нали казусът беше морален, а не дали е законно или не. На Цвъки сделката реално едва ли е незаконна, ама... морала си е морал, той не се променя с брака или без него. :)

 • 2
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  То само факти се изнасят от публикацията и от нея ясно става защо Панов не може да бъде пришит към Цвъцко и сие.

 • 3
  storm avatar :-P
  Storm Of Change

  Панов не, ама жена му си е здраво зашита с тия 400 евро. Цените в тоя район са си над 1000 евро от 10 години. :)

 • 4
  sstoyanov avatar :-|
  Стоян Стоянов

  Каквото и да напишете факта е че и тя е купувала на данъчна оценка. Всичко останало е плява дето сте написали. Как не ви е срам

 • 5
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  Да, цената е видимо по-ниска, то и в статията са дадени аналози в същата сграда и сходен период.

 • 6
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Артекс НИКОГА не са продавали на 400-600, че даже и на 1000 евро. Нито на зелено, нито на кафяво. Нито преди 2 години, нито преди 10 години.

 • 7
  sstoyanov avatar :-|
  Стоян Стоянов

  До коментар [#5] от "guentertreitel":

  А да не мислиш че в на другите сградите няма сделки на данъчна оценка?

 • 8
  storm avatar :-P
  Storm Of Change

  Има нещо перверзно в това съдии да купуват апартаменти през фирми, за да скатават ДДС...

 • 10
  spindi avatar :-|
  spindi

  Една проверка би доказала, че поне 80% от населението е участвало в абсолютно същата схема, ако не за апартамент, то поне за кола. Разбира се всички имат 'основателни причини' за това. Или са бедни, или не са политици и това не се отнася до тях, или не са длъжни да хранят корумпирана държава и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход