"Моля се всички, които толкова настоятелно искат да отстранят Цветанов, да се стегнат и аз съм убеден, че всичко ще излезе наяве." (...) "На кого да искам оставката? Тя партията е негова. То ГЕРБ е негов, той е моторът на партията."

Април 2013 г., Бойко Борисов в предизборна кампания по повод обвинения, че Цветанов е подслушвал всички, включително и него като премиер

"Другата седмица в четвъртък ще бъдат приключени всички останали въпроси като този как ще бъде изписана коалицията и какво ще има на плакатите й. Мога само да ви окуража, имам прекалено много работа, за да се занимавам с партийни дела."

20 март 2019 г., ден след публикацията на "Свободна Европа" за апартамента на Цветанов, Бойко Борисов съобщава, че ГЕРБ ще участва със СДС на евровота

Буквално допреди дни партньорството между Бойко Борисов и Цветан Цветанов беше показателно за стабилността на ГЕРБ. През годините неведнъж са правени опити двамата да бъдат скарани, но без успех. При това Цветанов не е от най-тесния приятелски кръг на Борисов - не играе карти в Банкя, нито гледа мачове там. Всички, които го познават, твърдят, че той е изключително лоялен и няма да посегне към първото място през главата на лидера. Изпълнител и организатор, приемащ ролята на доброто или лошото ченге, според случая.

За тези повече от десет години обаче Цветанов явно се превърна във втори център на властта в ГЕРБ и придоби самочувствие. Той е с Бойко Борисов от времето му в МВР, като го последва в авантюрата да се впусне в политиката. Цветанов стана зам.-кмет на София през 2005 г., когато бившият главен секретар на МВР и бивш охранител на Симеон Сакскобургготски и Тодор Живков стана кмет. Четири години по-късно двамата се прехвърлиха в изпълнителната власт - единият като премиер, а другият - отново като заместник и министър на вътрешните работи. Но докато Борисов запази, с кратко прекъсване, тази роля, то Цветанов прие, че мястото му не е в правителството и се отдаде на партийно строителство и осигуряване на парламентарна подкрепа. Постепенно се превърна в човека, който печелеше властта за Борисов - през мобилизация на структурите, различни технологии и мрежи за осигуряване на гласове и кадруване - по места и на средните административни нива. Той превърна ГЕРБ в машина за избори и в бърза стълба за кариера. Цветанов получава папките със CV-тата, той прокарва законите, той познава кметовете и реди списъците с общински съветници. Той е човекът, причакван в кулоарите на Народното събрание от десетки хора, за да го занимават с проблемите и интересите си. От кметовете на кметства до желаещите да обявят Велико Търново за духовна столица на България например.

През годините отстрани и изолира хората, които можеха да го изместят от мястото му

на най-доверен човек на Борисов. Легенди разказват как информацията, събирана през многобройните му контакти и достъп до различни масиви, е била употребявана за целта. Министри на ГЕРБ от предишни правителства разказват как са били абсолютно сигурни, че телефоните им се подслушват и информацията за разговорите и срещите им минава през Цветанов, преди да стигне до Борисов.

От 2014 г. насам можеха да се видят опити на Борисов да включи в управлението - и на партията, а в изпълнителните власт, хора извън посочените от Цветанов. Дотогава той беше единственият му заместник в ГЕРБ, но постепенно същия ранг получиха кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. За зам.-председател на партията беше избрана и началникът на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова. Цветанов не я приема за партньор, особено след като тя беше избрана от премиера Борисов за министър на вътрешните работи, след краткия престой на поста на Веселин Вучков във второто издание на кабинета на ГЕРБ. Бъчварова вече е определена за посланик на България в Израел и ще замине след няколко месеца.

Автор: Капитал

"Различните" в ГЕРБ нямат особено дълга кариера. Действията на Цветанов и подобните му успяваха през годините първо да изолират, а после и да изхвърлят от партията и държавата всеки, който е с различно ценностно ДНК. Силният икономически екип от първото правителство на ГЕРБ беше разбит, а с всеки следващ парламент депутатският екип на партията е все по-еднакъв и цветаноиден. В момента там (с малки изключения) няма ярки личности, силни политически индивидуалности или каквито и да е други мнения. Депутатите на ГЕРБ, в голямата си част, в момента са аморфна маса безгласни и послушни натискачи на копчета.

След избухването на скандала с апартаментите се появи още един конкурент на Цветанов за влияние пред Борисов - вицепремиерът Томислав Дончев. Причината да бъде определен така е, че поиска зам.-председателят на ГЕРБ да обясни детайли за имотната сделка и за отношенията си със строителната компания.

С тази

Постепенно нарастваща зависимост на Борисов от Цветанов

се обясняваше способността на втория да оцелява въпреки скандалите, които го следваха през годините. През безскрупулното му поведение като министър - набеждаването на лекарите в Горна Оряховица, разправата с политически опоненти, съдии и многобройните дела за обезщетения в съда в Страсбург, до няколко по-едри обвинения - като това за имотното му състояние и незаконното подслушване.

Автор: Капитал

През 2011 г. екип на вестник "Галерия" (свързан с арестувания по-късно от Цветанов Алексей Петров) показа данъчни справки за имотното състояние на тъста и тъщата на Цветанов, от които ставаше ясно, че в периода 2004 - 2009 г. те въпреки скромните си доходи, са закупили за семейството на дъщеря си няколко имота, а за други са финансирали ремонти. Според журналистическото разследване за това време официалните доходи на фамилията и стойността на покупките се разминават с повече от сто хиляди лева. Междувременно на НАП е възложена проверка след разкрития на Яне Янев от РЗС, че Цветанов се е сдобил с два луксозни апартамента в центъра на София и има спестявания от 124 000 лв. Отделно притежавал още четири жилища в столицата.

Цветанов, тогава министър на вътрешните работи, казва, че четири от апартаментите е получил по наследство, а останалите два е закупил със заеми и собствени спестявания от консултантски услуги на стойност над 40 000 лв. В крайна сметка комисията за борба с корупцията излиза със заключение, че няма нарушения. От 2013 г. обаче Цветанов няма никакво участие в изпълнителната власт, въпреки че Борисов прави още две правителства.

В разгара на предизборната кампания през 2013 г. той отново е в центъра на скандал. Тогавашният председател на БСП Сергей Станишев подава сигнал в прокуратурата, който твърди, че е получил по пощата. В него се казва, че като министър на вътрешните работи Цветанов пряко е разпореждал на група в дирекция СДОТО в МВР да подслушва незаконно политически опоненти, бизнесмени и магистрати. Служителите използвали сив автомобил, наречен catcher. През есента на същата година, когато вече на власт е правителството на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски, главният прокурор Сотир Цацаров съобщава, че прокуратурата е установила 875 телефонни номера, за които не са намерени законни разрешения за специални разузнавателни средства. Страховитият депутат от ДПС Делян Пеевски лично води словесни битки с Цветанов в парламента и го плаши от трибуната. Той намекваше за натиск от страна на бившия министър, като каза в прав текст, че е привикван над 40 пъти в кабинета му, единият от които на рождения с и ден вечерта. В началото на 2015 г. - по време на втория кабинет "Борисов" Цветанов беше оправдан от съда по обвиненията за незаконно подслушване. Междувременно Цветанов и неговите депутати бяха подкрепили всички искани от прокуратурата промени в Закона за съдебната власт, а Борисов и Пеевски отдавна бяха заровили томахавките на войната.

Автор: Капитал


Достатъчни ли са оставките

През септември 2018 г., когато премиерът Бойко Борисов помоли трима министри да подадат оставки заради катастрофата край Своге, в която загинаха 20 души, социолозите от "Алфа рисърч" отчетоха, че този ход се приема с одобрение. В същото време се оказа, че общественото мнение не смята, че това е достатъчно, за да повиши доверието към управляващите. Мнозинството очакваше не просто политическо действие, но и мерки за промяна на системата, в случая - тази, която осигурява безопасността на движение.

Ефектът от скандала с апартаментите тепърва ще се отчита. Оставките в ГЕРБ бяха замислени да ограничат щетите, а и дори да повишат доверието към управляващите заради демонстрираната безкомпромисност. Половинчатото оттегляне на Цветанов най-вероятно няма да постигне тази цел. "Оставането му начело на предизборния щаб няма да затвори вратата на скандала", прогнозира Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл." На обратното мнение, макар и предпазлив, е политологът Стойчо Стойчев, който коментира пред bTV, че "неговото прибиране зад сцената, в резерва, до голяма степен ще се възприеме позитивно".

Ден преди Цветанов да съобщи, че ще напусне само Народното събрание, но не и политиката, експресно проучване на "Алфа рисърч" за БНТ показа, че повечето хора следят скандала, смятат, че той разкрива корупция, и очакват последиците да са предимно за замесените в него. Това, че вината не се прехвърля директно върху ГЕРБ и Борисов е добра новина за тях, но остава да се види дали половинчатата оставка на Цветанов ще бъде приета за достатъчна.

"Моля се всички, които толкова настоятелно искат да отстранят Цветанов, да се стегнат и аз съм убеден, че всичко ще излезе наяве." (...) "На кого да искам оставката? Тя партията е негова. То ГЕРБ е негов, той е моторът на партията."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове