Борисов и Цветанов - заедно в асансьора
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Борисов и Цветанов - заедно в асансьора

Борисов и Цветанов - заедно в асансьора

Премиерът отстрани Цветан Цветанов само наполовина и така скандалът с апартаментите ще продължи да тежи на ГЕРБ

Алексей Лазаров
9229 прочитания

© Николай Дойчинов


Темата накратко
 • Премиерът се опита да спре пораженията от скандала с апартаментите, но отстрани Цветан Цветанов само наполовина.
 • Вторият човек в ГЕРБ излезе от парламента, но остава в партията и ще води предизборната кампания.
 • Управляващите влизат в кампанията за евроизборите с тежък багаж.

"Цветанов е невинен." Снимка на втория човек в ГЕРБ с този текст започна да се разпространява във facebook в първите дни от скандала от някои депутати на управляващите. В този момент самият Цветан Цветанов е в САЩ, а Бойко Борисов, според източници, вече твърдо е решил, че неговият наместник в партията трябва да напусне веднага всички постове, които заема.

За премиера това решение не беше лесно по две причини. Първата е, че двамата са заедно от първия ден на Борисов в политиката. Втората причина вероятно е дори по-важна. Цветанов през годините концентрира толкова много власт, че евентуален конфликт между двамата може да има най-високата цена - падане на правителството и разцепление на ГЕРБ. За това намекваше през последните дни и самият Цветанов чрез публикации в изключително близки до него медии. А шерването на снимката "Цветанов е невинен" от депутати можеше да се разглежда като първи знак на организиран вътрешен бунт срещу Борисов. Реакцията на премиера е била светкавична. Според източници на "Капитал" премиерът лично започнал да прозвънява народните представители и резултатът от разговорите е, че всички - до един, изтриват снимката от профилите си за броени минути от разговора им с премиера. Спира и вълната от декларации в подкрепа на Цветанов от местните организации на ГЕРБ. Към онзи момент опитът за вътрешна съпротива изглежда овладян още в зародиш.

Два дни по-късно Цветанов се завърна в България и след среща с Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставка като народен представител, но остава в ръководството на партията, оглавява предизборния й щаб и по всичко личи, че ще бъде точно толкова активен в ГЕРБ, колкото и до момента.

Ако трябва да оценим резултата във "власт и пари", Борисов лиши Цветанов от депутатския му имунитет и го откри за прокурорски атаки. От друга страна, след кратка операция "Респект" в партийните редици го върна на поправителен - да спечели изборите с всичко, на което е способен, в това число въоръжен с банковите сметки на ГЕРБ, наброяващи няколко десетки милиона лева.

При все това ГЕРБ влиза в ключова предизборна кампания с изключително тежък багаж.

Как излезе духът от бутилката?

За ГЕРБ сюжетът със съмнителните имотни сделки се превърна в класически пример за "черен лебед" - събитие, което идва изненадващо, има огромен ефект и може да бъде обяснено само след като се случи, но не и да бъде предвидено.

Само за няколко дни сюжетът с апартаментите, купени на цени под пазарните от ключови хора в ГЕРБ, се разви от обикновен за последните години скандал до потенциален катализатор на масово недоволство, което да заплаши третия кабинет на Бойко Борисов и политическото оцеляване на партията му.

Парадоксът в ситуацията е, че през годините са разкривани редица случаи с много по-голяма "корупционна" и икономическа стойност. Но нищо не може да обрисува корупцията в съзнанието на плащащите данъци и ипотеки от образа на апартамента на последния етаж, който няма как да бъде купен с депутатска заплата. Фактът, че редица функционери на ГЕРБ чак до върха на самата партия обитават такива, означава, че или разполагат с нерегламентирани доходи в брой, с които са доплащали "на черно", или по един или друг начин са осребрявали властта си.

Скандалът е и много добър пример за модела, който ГЕРБ изгради на различни етажи от властта. По села и градове, общински съвети, агенции, министерства и чак до парламента могат лесно да се видят примери за хора, които видимо разполагат с много повече пари, отколкото официално изкарват. Дрехите, с които се обличат, колите, които карат, пурите, които пушат, лайфстайлът на семействата им, а сега вече и апартаментите, в които живеят - външните белези на корупцията се виждат по различни поводи от различни хора из цялата страна. Отделно привилегиите, които самата власт дава - охраните от НСО, сините буркани, назначенията на роднините в държавни предприятия (РВД изплува няколко пъти през последната седмица като пример за роднински и партийни назначения с високи заплати.)

Всичко това засили до безкрайност аналогиите с номенклатурата на някогашната БКП. И точно като тогава за тези неща се говори само между хората, защото ръката на Партията достига навсякъде - от медиите до разпространяващите "вицове". В съвременната версия на същото ГЕРБ контролира тролски капацитет, който следи и блокира неудобни потребители във facebook.

Сюжетът с апартаментите фокусира недоволството от този модел на "управление" в една точка.

Какви ще са последствията?

Както каза вицепремиерът от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНР: "Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс." Мнозина заподозряха, че Дончев, единственият проговорил в партията по време на мъчителното очакване Цветанов да се върне от посещението си в САЩ, е "пуснат" от Борисов, за да пусне сигналната ракета, след която да се преброи кой е верен на кого в ГЕРБ. При все това Дончев е прав, последствия ще има. И не говорим за първите жертвоприношения в опит да се спре вълната от недоволство - до момента скандалът извади от властта един министър и двама заместник-министри, Цветан Цветанов като депутат. Ефектите не приключват с това и всички те ще имат своята електорална цена.

След "канадската борба" на влияние в партията, която Борисов и Цветанов си устроиха в дните преди развръзката, вторият човек в ГЕРБ, макар и отстранен от парламента, има активи:

 • всички депутати са минали през личния му подбор и така цялата парламентарна група на ГЕРБ е съставена от цветаноподобни
 • с аргумента, че в изпълнителната власт трябва да има "партийна квота", на различни позиции във всички министерства има назначени от него хора
 • контролът върху структурите на ГЕРБ по места дава възможност на Цветанов да има влияние върху кметовете и общински съвети в практически всички по-големи градове
 • управлението на огромната партийна субсидия на ГЕРБ му позволи дори да има собствено медийно влияние - чрез финансиране на някои вестници и онлайн медии

Или както пише "24 часа", вестникът, който предаваше на живо мислите на Цветанов от САЩ, докато тук се ковеше партийната му съдба: "Ако Костов и Царят си имаха един Цветанов, още щяха да са на власт."

Моралната революция в медиите

Самозабравянето по високите етажи на властта беше достигнало такава степен, че в ГЕРБ, изглежда, са възприемали действителността такава, каквато тя е представяна в политически контролираните медии.

Показателен (ако не беше и шега на редакторите) е първият текст в "24 часа" на тема Цветанов в деня след разкритието за апартамента с частен асансьор, придобит чрез сложна и повдигащи въпроси сделка. А именно: "Цветанов честити първа пролет."

Информацията за имотните сделки на номенклатурата от ГЕРБ се появи в наскоро създадената българска секция на "Свободна Европа" - медиа, издържана от американското правителство. Разследването беше обявено като съвместно с "Антикорупционен фонд", неправителствена организация, финансирана основно от фондация "Америка за България".

Фактът, че новината излезе в независима от властта медия - такава, която не може моментално да бъде ударена с данъчни и прокурорски проверки, даде възможност на журналистическата гилдия да я разпространи и да работи върху нея.

ГЕРБ заедно с Пеевски живееха с усещането, че са заключили медиите. Последният показателен пример беше "Нова телевизия", която властта (чрез уж незвисимия регулатор КЗК) отказа да продаде на независим играч и нагласи сделката, така че да бъде купена от Кирил Домусчиев, местен предприемач, зависим от правителството.

В отразяването на т. нар. Апартаментгейт изненадващо за ГЕРБ обаче се включиха и двете големи телевизии - bTV и Нова. Правителството остана да държи само пряко субсидираната от бюджета БНТ, чийто директор е подсъдим и изрично зависим от властта. Любопитна подробност: докато всички телевизии, дори тези, контролирани от Пеевски, предаваха на живо пресконференцията на Цветанов, завърнал се от САЩ, БНТ излъчваше готварско предаване.

Липсата на осъзнаване как политическото напрежение се сглоби с "моралната революция" на дълго потисканите журналисти в медиите доведе до смехотворни обяснения в ГЕРБ откъде им е дошъл скандалът. Теориите на конспирациите започнаха от САЩ, минаха през Русия и стигнаха до вътрешния враг с партиен билет.

Истината е по-проста. Въпреки опитите на ГЕРБ да създадат неототалитаризъм, в медиите все още има отделни съвестни журналисти. Те отговориха на натиска.

В същото време, ако Цветанов е дясната ръка на Борисов, то депутатът от ДПС Делян Пеевски е лявата му, а двете ръце са в известно противоборство. (Пеевски и Борисов се виждат често, заедно вземат решения, ДПС подсигурява мнозинство и подкрепа в ключови гласувания в парламента.) Активът на Цветанов са партийните структури, а на Пеевски е влиянието в прокуратурата и съдебната власт. Оставайки заместника си в партията без имунитет, Борисов я прави още по-уязвима за директен абордаж от амбициите на Пеевски.

И нищо чудно съвсем скоро прословутият апартамент в "Изгрев" да стане обект на точно онези мракобесни и неконституционни закони за конфискация на имущества, които ГЕРБ, полупрегазена от прокурорската власт, прокара миналия декември.

Впрочем лицето, което ГЕРБ и ДПС овластиха да оглави недосегаемата "антикорупционна комисия" КПКОНПИ, е този, който ще проверява "Апартаментгейт" и също неизряден в апартаментните си дела. Един вид той също е независим и недосегаем - дотам, докъдето прокуратурата прецени.

Да не забравяме изборите

В тази сложна и незавидна ситуация Борисов имаше два крайни хода. Да застане плътно зад Цветанов и да остави управлението все по-затъващо в корупционния скандал.

Показателна за този сценарий е една снимка, от предизборната обиколка на Цветанов във Велико Търново, ден след излизането на информацията за апартамента. Той раздава знаменца на ГЕРБ, а пред него хора с ръце в джобовете отказват да ги вземат.

Снимката, изглежда, го е обидила, защото в едночасовата си пресконференция той й отдели внимание и каза, че всъщност е раздал 2000 знаменца. Но на това е обречена кампанията на ГЕРБ: върховете да слизат до хората, а хората да гледат лошо.

Втората възможност пред Борисов беше да "откъсне опашката си", да се покаже като пръв борец с корупцията в собствената си партия, но да рискува бунт в нейните редици.

В двата случая залогът е резултатът от евроизборите. Социологическите проучвания вече сочат твърде сближен резултат между ГЕРБ и БСП. Социалистите са с ход напред, определяйки журналистката Елена Йончева за водач на листата. Тя е открит противник на Борисов и атакува управлението му с няколко разследвания, отрицание на спойката с ДПС, която бившият й партньор, бивш премиер и неуспял претендент за водаческото място в листата олицетворяваше. Тя ще бъде харесваната по време на изборите.

Отсреща ГЕРБ има (засега) еврокомисаря Мария Габриел.

Цветанов повтаря, че залогът на ГЕРБ в предстоящите избори е да имат най-много места за евродепутати. Обратното ще е загуба. Загубата може да вкара сегашните управляващи в "обратна спирала". Именно: предсрочни парламентарни избори с неясен изход. Това от своя страни прави резултата от местните избори много несигурен, а те са основата на електоралното влияние на ГЕРБ. Оттам загуба на лостовете на властта един по един.

ГЕРБ е най-дълго управлявалата партия през последните 30 години. С решението си от тази седмица лидерът Борисов се качи в частния асансьор на втория си човек. Накъде ще потеглят?

Проблемът в резюме:

Всеки има право на апартамент, даже на апартамент с частен асансьор, стига да разполага с легални доходи, с които да го купи.

В случая с имотната сделка на Цветанов излизат следните въпроси, на които той не дава отговор.

В сделката по замяна на имоти реално разменените стойности оставят съмнения за придобиване на много под пазарната цена.

По-голямата част от кешовото плащане идва от негов подчинен със засега недоказан произход на средствата. Възникват съмнения за фиктивна сделка.

Паралелно със сделката са прокарани законодателни решения, които Цветанов контролира и които облагодетелстват фирмата-продавач. Именно да построи небостъргач в "Лозенец", който се строи въпреки продължаващите спорове за законността му и за който общинската администрация, контролирана от ГЕРБ, подсказва, че е била подлагана на натиск. Това не е единственият случай. На "Артекс" е позволено да построят два пъти по-висока сграда от околните в софийския квартал "Изток" със специална заповед на главния архитект на София.
Темата накратко
 • Премиерът се опита да спре пораженията от скандала с апартаментите, но отстрани Цветан Цветанов само наполовина.
 • Вторият човек в ГЕРБ излезе от парламента, но остава в партията и ще води предизборната кампания.
 • Управляващите влизат в кампанията за евроизборите с тежък багаж.

"Цветанов е невинен." Снимка на втория човек в ГЕРБ с този текст започна да се разпространява във facebook в първите дни от скандала от някои депутати на управляващите. В този момент самият Цветан Цветанов е в САЩ, а Бойко Борисов, според източници, вече твърдо е решил, че неговият наместник в партията трябва да напусне веднага всички постове, които заема.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Всички тези въпроси са изключително логични. Задавам си ги и аз. Отговорите, които, предполагам, си дава г-н Лазаров, същите си ги давам и аз. Допускам, че така е и с още много хора.

  Драмата е, че тези въпроси не си ги задават институциите в държавата, които единствени са натоварени официално да се произнасят по тях - прокуратура, следствие, съд. Те мълчат оглушително!
  Защо? Простичко е: родината ни не е нармално функционираща държава според християнските ни цивилизационни разбирания.

  Държавата ни е завладяна и институциите й са разсипани от някаква чужда цивилизация ли? Не. Нашествието на Герб го подпомогнахме всички ние. С нашия колаборационизъм, с хилавото противопоставяне, с пръснатата в разни други посоки опозиционност. И докато ние - антигербаджиите - си скубехме косите за и против Костов/царя/Станишев/Сидеров/Доган и пр., мутрите овладяваха общините, държавните агенции, службите, ВСС, изпълнителната и законодателната власт, медиите, притискаха фирми и крядаха бизнеси, раздаваха обществени поръчки и изискваха 40-60% да им се връщат кеш...

  За 11 г. Герб се изгради с наша помощ в новата партия-държава. Една мутренска държава, разбира се, изградена на лихварския принцип: ще ти помогна, но ти после ще ми върнеш двойно. И хора се навиваха.

  Имах пациент с тежка депресия. Счетоводител, останал без работа след закриване на предприятието. Семейството загладувало. Алкохол. Опитах да помогна - с разговори и терапия. Про боно, защото човекът страдаше, а нямаше пари да ми плаща. Нищо не постигнах. Спаси го негов приятел, който го посъветвал да стане член на Герб в града си. Станал. След седмица му предложили работа в счетоводството в общината. После го взели да реди сметките и на общинската структура на партията. Търсели го за съвети и местни бизнесмени-борисовци.
  Е, Герб му излекува депресията, не аз. И кой ще убеди този човек, че Герб не е Господ?

  С това се обяснява стабилността на омертата в Герб и частните асансьори, и необяснимите богатства на иначе незабележими с нищо висши партийни чиновници.

  Клозетът на вицекраля Цветанов също ще е златен, както и онзи, дето ни показаха по телевизора, на Кольо Банев, но мнозина ще го приемат за нормално...

  Туморът Герб е в четвърта фаза. По-скоро в последната фаза е държавата, превзета от тумора Герб...

  И не че ме е гепил Стокхолмския синдром. Не можем вече да излекуваме държавата. Прекалено късно е.

 • 2
  orchis avatar :-|
  orchis

  Не мен пък идеята за свръх-човека Цветанов ми се струва странна. Дори да оставим че той, очевидно, прекарва повечето си време в броене на апартаменти, ЦЦ определено няма харизмата на ББ и едва ли може сам да създаде успешна партия. Факт е че бая народ дължи лично на него назначението си на апетитни службички, но това само по себе си, не е гаранция за лоялност. Ако утре прокуратурата го погне, повечето парашутисти ще се отрекат от него на секундата и ще хукнат да целуват ръка на ББ. Такива случаи вече имаше в ДПС, а и историята около КТБ е нещо подобно. За момента, го спасява единсвтено че новината идва от Свободна Европа. Т.е. явно ББ е ядосал с нещо биг бро. Най-вероятно това нещо гори с един такъв син пламък.

  П.П. А какво стана с Вежди?!?!? Нали и той беше намазал!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "orchis":

  Не, Вежди не бил намазал. Той бил инвеститор, защото се бил занимавал с търговия с имоти...Аз пък бях чувал, че бил бил скулптор...

  Така каза Онзи, който единствен тълкува Конституцията, прилага законите и изчиства съвестите.
  И не удостои с внимание факта, че и Веждичката също, както и "наказаните" Цецка и Цецко и др. двама, е декларирал неверни обстоятелства и е укрил данъци, та дори и като инвеститор. Още по-зле.

  И после - партийните мъмрения не заменят и не отменят наказателната отговорност. Това са различни неща.
  Все едно на циганина, дето се гаври и уби жената в Русе, жена му да го изгони три дена да спи на дивана. И толкова...

  Да сте чувал нещо за Цацаров? Или за онзи логореец Колев? Добре ли са тези хора? Цяла седмица отсъстват от телевизора...

 • 4
  ktulhu avatar :-|
  228

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Добра статия на Алексей Лазаров. Подкрепям и Вашите разсъждения и бих добавил, че е необходимо да си дадем сметка за новия антропологически вид политически представители, които са в центъра на общественото пространство. Хора с неясен произход, смущаваща визия и очевиден поведенчески комплекс, който личи от заучени, празни фрази, сред които например изпъква тази на Цветанов "И тук мога да ви кажа...". Хора, които се чувстват неудбно в градския социум, свикнали да "уреждат" въпроси под масата и на тъмно, най-добре "с връзки". Хора, които "работят като отбор, които знаят, кой е Първия и правят така, че по хоризонталата" всичко да е наред (по Цветанов пред Бойко Василев в Панорама).

  В снощното предаване на Панорама Цветанов се опита дори да мъдрува, като отчаяно ни убеждаваше, че "мрази предателите", търсейки вината за личното си морално падение, породено в крайна сметна от чист егоизъм и мегаломанщина, в "хибридната руска намеса". В случая това е толкова нелепо, колкото и хилавия опит на удобните на властта медии да се опитат да отвлекат вниманието на публиката, отразявайки делото "КТБ" и разпита на единствения (!!) ключов свидетел Лазов, който никога не бил виждал Пеевски, но затова пък много пъти виждал Иван Костов при Цветан Василев. Не харесвам Костов, но това е вече леко безобразно.

  Днес сутринта по БНТ случайно попадналата на поста си Екатерина Захариева с употребата на определения, като "зверски" също повтори за вината на Русия, отмъстила си не на друг, а именно на Цветанов. Вероятно Захариева вижда в него един Кисинджър с диплома от ВИФ, който трябва да бъде защитен. Не е добре, когато министърът на външните работи на една европейска държава редовно създава усещането, че се намира в състояние на предистерична криза, усмихвайки се нервно с напрегната жестомимична изопнатост, породена от отсъствието на ясна идея какво иска да каже и защо.

  Скандалът с апартаментите е олицетворение на първенющината и злощастната алчност на провинциални като манталитет хора и няма нищо общо с "международното положение".

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Понеже съм чичка от провинцията и съм възмутен от евтините апартаменти на властта... реших да сметна каква далавера е спретнал Цвъчко. Намерих пазарна цена на обзаведени лукс апартаменти в него квартал и смятам. 190 квадрата по 3200 евро плюс 50 000 евро доплащане делено на 240 квадрата на тапа и замазка! Е колко прави, сметнете ми че само 23 години съм ходил на даскало и не мога да смятам.
  Спестяването на данъци и такси не забранено ат закона! Има достатъчно правни способи за това. Не коментирам морални категории. Последните две години направих три имотни сделки.... всичките на данъчна оценка.
  На евроизборите ще гласувам за Милийончева, за да пратим още една рускиня да защитава Путин!

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Привет докторе! Моля обясни ми за частния асансьор! Отделен само за Цвъчко???? Жокер, все още такъв няма в БГ! Или асансьор един за всички етажи, но приемащ команда за последния етаж само с чипа на собственика? Такива вече има, хидравлични са с машинария в мазето, така няма клетка с двигатели на покрива.
  Та какъв е частния /личния/ на Цвъчко?

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "228":

  Анализът на г-н Лазаров наистина е добър. Интересни са ми и Вашите разсъждения за антропологията на политическите представители. Най-вече в Герб. Преди няколко дни попаднах на коментара на г-н Светослав Тодоров в "Сега" със странното на пръв поглед заглавие "Стане ли напечено, Борисов се крие на село, не в Европа". Става дума, че когато е под стрес, Борисов загубва способност да реагира адекватно, забравя ролята си на световен политик и на мига започва да възпроизвежда типичния си селско-народняшкия набор от изразни следства и логически конструкции: за комунистите по Девети, за бедното му детство (което е космата лъжа!), за Нинова и президента. Да не ви разказвам - ето ви линк. Няма да останете разочарован. Като премия получавате последното рисувано есе на Комарницки, което отново е убийствено:
  www.segabg.com/category-observer/stane-li-napecheno-borisov-se-krie-na-selo-ne-evropa

  Смятах да гледам снощи Панорама, за да видя как Б.Василев ще се гъне, но като мернах Цветанов в студиото, смених канала мигом. Отдавна съм прегърнал идеята, че човек трябва да си пази нервите. Още повече този човек ми е ясен като бобче на тепсия и няма с какво да ме изненада поне още 100 години.

  Тези самоповярвали се велможи от Герб, събрани от кол и въже по един-единствен критерий: лична вярност на Борисов, са позор за всяка нация.
  Какъв министър на правосъдието може да бъде рабфакаджийката Цецка, която още се бори с цифрите, които сама е декларирала в нотариалния си акт?! Външната Захариева с изцепките си може да ни сбута още по-сериозно с Русия, а от вчера и с комшиите, които реално държат крана на газа за БГ след Нова година.

  В паниката си покрай втората публикация на Свободна Европа за лобистката промяна на ЗУТ заради небостъргача на Артекс, Борисов обяви, че ако има лобистки поправки, ще има и "контра закон" (удивително понятие!). Сега вече и дума няма за законодателния лобизъм на Цецковата ПГ на Герб, което в НК е простичко наречено търговия с влияние и е престъпление.

  И недейте да си мислите, че върховните жреци на Герб за 11 г. до кацата с меда са заделили колкото за един по-лъскав апартамент...
  Може би задокеанските инициатори на скандала са имали пред вид и нещо с много нули по офшорни райове, припечелено от дейности, които се преследват навсякъде по света - контрабанда, наркотици, оръжие...

  Заради някакъв пореден апартаментгейт г-н Борисов нямаше да изпадне в ступор, както в Брюкселското си изпълнение. Явно очаква още от онзи/онези, които чрез Свободна Европа нещо искат да му кажат. Защото във Вашингтон едва ли са се подразнили от парсоналния лифт на Цецко.

  Другаде е заровено кучето.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "chichka":

  Привет, приятелю,
  Притеснявам се да не те разочаровам, ако си очаквал да ти разкажа лични впечатления за Цецовия частен лифт.
  Знам само това, което писа по медиите: че в нотариалния му освен гаражите и покритото голф игрище на покрива от 1/4 декар, била записана и "асансьорна шахта", което предполага, че лифтът е само за този пентхаус. Вицекралят от гаражните си клетки, които са с отделен вход, влиза в асансьора и след броени секунди се озовава във 33 м2 фоайе на на апартамента си.

  Гледах снимки от общите части на сградата. Доста кичозно за моите разбирания. Обяснявам си го и с това, че гроздето ми е много кисело...

  На ти линк да видиш къде живеят отличниците:
  www.arteks.net/латинка-8-69-1

 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#8] от "D-r D":

  Привет, линка не отваря Артекс.... а статията на Капитал! Аман от ревност компютърджийска! Както и да е, лека вечер.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#9] от "chichka":

  Ако много държиш да го зърнеш, копирай си го в гугъл.
  И, моля те, не ме лишавай от Радан...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.