🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Те работят за повече България в Европа

Групата на ГЕРБ в европарламента работи за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство

ПП ГЕРБ
ПП ГЕРБ
ПП ГЕРБ    ©  ПП ГЕРБ
ПП ГЕРБ    ©  ПП ГЕРБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Тези евродепутати превърнаха в лична кауза борбата срещу пакета "Мобилност" на френския президент Макрон.

- Динамичният мандат на Европейския парламент и участието им в смислените дебати ясно показа бъдещето на ЕС и възможността да взима прагматични решения в полза на европейските граждани.

Андрей Новаков

Като съавтор и преговарящ по правилата за европейските фондове след 2021 г. Новаков успешно защитава искането за по-висок кохезионен бюджет от 378 млрд. евро за следващите седем години. Това ще позволи кохезионните инвестиции в България по линия на Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионният фонд и Европейският социален фонд да бъдат увеличени с над 3.4 млрд. лв. до общо 18 млрд. лв.

Като вносител в комисията по бюджета ЕП одобрява 12.5 млн. лв. за възстановяване на щетите от наводненията и свлачищата в България в началото на 2015 г.

Новаков и екипът му създадоха Selovoditel – първата социална мрежа за села и градове, вдъхновени от срещите си с хората по места. Платформата служи за мост между младите хора, инвеститорите и привлекателните за тях малки населени места.

Екипът на евродепутата създава и първата българска програма на ЕС A.L.E.C.O., или "Глобален Еразъм за млади предприемачи", която дава възможност на 120 българи и европейци да прекарат до три месеца в САЩ, Сингапур или Израел, като обменят опит с местни предприемачи.

Андрей Новаков е автор и на безплатната плаформа "€врофинансирай", събираща на едно място 142 възможности за еврофинансиране. На нея всеки може да открие подходящото финансиране в областта си за по-малко от 1 минута.

По инициатива на депутата ЕК одобрява и финансира програмата OREL, чиято основна цел е да спре измамата с "превъртането" на километражите на автомобилите втора употреба.

Ева Майдел

Българските граждани и бизнеси ще спестяват над 60 млн. лв. годишно от влизащия в сила на 15 декември 2019 г. регламент за намаляване на таксите за преводи в евро, по който основен докладчик и преговарящ за Европарламента е Ева Майдел. Премахването на подобни финансови бариери е важно за конкуренцията и растежа – то ще облагодетелства 36 000 малки фирми у нас, които внасят от ЕС, и 15 000, които изнасят.

Ще се намалят разходите и на българите, които харчат около 1.6 млрд. евро годишно зад граница. Екипът на евродепутата се пребори за повече прозрачност при плащане с карта или теглене от банкомат в други страни от ЕС.

В резултат на работата на Ева Майдел като докладчик за ЕНП по създаването и прилагането на "Плана Юнкер" и фонда ЕФСИ към 2019 г. в България влязоха 860 млн. лв. европейски средства, които ще мобилизират още над 4 млрд. лв. частни инвестиции. България е в топ 4 на ЕС по привлечени инвестиции като процент от БВП по "Плана Юнкер". Очакванията са общо около 10 000 български бизнеса да се възползват от средствата, голяма част от които под формата на нисколихвени заеми.

Ева Майдел инициира създаването на сдружението "Образование България 2030". В рамките на неговата кампания "Научи ме да умея" са обучени близо 2000 ученици. Майдел е и патрон на най-голямата стажантска инициатива "Оставаме в България", организирана от Съвета на жените в бизнеса в България, в която над 10 000 млади българи са преминали стаж в компании.

Евродепутатът участва активно в защитата на интереса на българския финтек сектор в доклада на Европарламента за бъдещето на финтек и подкрепи създаването на първата Българска Финтек Асоциация.

Като член на Комисията по вътрешен пазар тя работи като докладчик по ключово законодателство за превръщането на интернет в сигурно пространство и стимулира бизнеса. 82% от българските компании биха се възползвали от единните европейски правила, за да започнат или увеличат онлайн търговията си. Това има потенциал да доведе до ръст на икономиката ни с 8 милиона лева.

Владимир Уручев

Работи последователно за изграждането и завършването на Европейския енергиен съюз, който включва важни за България теми като диверсификацията на външните енергийни доставки.

Депутатът поддържа проекти, които подпомагат създаването на интегриран вътрешен енергиен пазар, който да намали зависимостта на Европа, от внос на енергия от конвенционални енергоносители и който ще е защитен механизъм срещу петролните и газовите кризи. Владимир Урунев е докладчик за групата на ЕНП във връзка с повишаване прозрачността в енергийните сделки на ЕС с трети страни.

Евродепутатът подкрепя бюджет от 770 милиона евро в периода 2019 – 2020 г. за ядрени изследвания и обучение за подобряване на ядрената безопасност и нисковъглеродния енергиен преход. Той работи за създаването на Европейски инструмент за ядрена безопасност, който да гарантира навременно откриване на пропуски в съществуващите мерки за сигурност.

Като посланик на Европейския конгрес на младите фермери за България Уручев ежегодно организира национален конкурс, който дава възможност на млади земеделски стопани да представят внедрени иновативни практики в стопанствата си. Депутатът организира и първия Национален форум на младите фермери.

В партньорство с "Джуниър Ачийвмънт", България, екипът на Владимир Уручев реализира пилотния проект "Предприемачи на бъдещето", в който обхваща стотици ученици от цялата страна.

Тъй като правата на хората с увреждания и тяхната интеграция продължава да бъде в неговото полезрение, приема патронажа на няколко издания на националния фестивал за хора със специални нужди.

Повече за парламентарната дейност в областта на енергетиката, индустрията и земеделието - на сайта www.urutchev.eu.

Асим Адемов

"Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа" е форумът, който организира Асим Адемов съвместно с колегата си Андрей Ковачев. Той се проведе на 10 май 2018 г. под патронажа на българското председателство и събра на едно място представители на държавния, религиозния и гражданския сектор на Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора и Македония. Целта на събитието е да се обменят добри практики, като център на дискусията е, че тази толерантност е нужният елемент за решаването на историческите териториални и етнически конфликти в региона.

В началото на мандата си Адемов инициира национално проучване на тема "Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца". То целеше да представи в числа явление, което Адемов успява да идентифицира през годините работа в сферата на образованието: отчуждаването на родителя от училището и сляпото доверяване на детето за информация, свързана с училищния живот. Асим Адемов организира национална кампания на тема "Да върнем родителите в училище". За изминалата година той организира форуми в София, Бургас, Благоевград и Тетевен, като в кампанията взимат участие над 500 учители и родители.

Част от обиколките на Адемов из страната са посветени на информирането на българските младежи (между 11и 12 клас) за функционирането на европейските институции.

Андрей Ковачев

Основен приоритет в работата му е защитата на правата на българските общности извън пределите на Отечеството ‐ недискриминацията на гражданите с българско самосъзнание в Северна Македония, признаването на българското национално малцинство в Албания, правото на обучение на български език в Западните покрайнини, подобряване на ситуацията на българските исторически общности в Украйна и Молдова, защитата на правата на българските общности в Косово. Като член на ръководството на Групата на Европейската народна партия с ресор "Разширяване и средиземноморска политика" и като член на комисията по външни отношения в ЕП работи за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната и разузнаването. Той поставя максималното ограничение на притока на мигранти и увеличаването на възможностите за развитие на местното население в Африка.

През този мандат посреща стотици деца от Северна Македония и Западните покрайнини в ЕП.

Активно се занимава с проблема за предаването на паметта за тоталитарното минало на младите поколения в училище. Организира в ЕП дискусия на тема "Знание за миналото – памет за бъдещето". Поставя и в пленарна зала въпроса за образованието и паметта за тоталитарното минало на Европа.

Андрей Ковачев поставя в европарламента проблема за достъп до здравеопазване и здравните неравенства и учредява Група на евродепутатите, които работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа.

Сезира ЕК във връзка с недостига на медикаменти поради реекспорт. Паралелната търговия, при която предназначени за българския пазар лекарства се изнасят за други страни, е една от основните причини за честия недостиг на медикаменти.

Емил Радев

Борбата с двойните стандарти е негов приоритет в Европа, на което той посвещава много усилия. Инициира създаването на европейска програма за храните с бюджет от 1.3 млн. евро, чиято задача е да се проведат мащабни изследвания за нелоялни търговски практики. Исканията са и да има и по-високи санкции на съответния производител при нарушения - поне 4 % от оборота му.

В качеството си на докладчик от страна на Европарламента предлага затягане на мерките за борбата срещу прането на пари и финансиране на тероризма. Така се премахва възможността за наемане на анонимни банкови сейфове и използването на безименни карти.

В комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и правни въпроси подкрепя създаването на Европейска прокуратура за борба срещу измамите с европейски средства и настоява за общоевропейска стратегия за борба срещу корупцията във всички държави.

Като член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепя споразуменията с Турция и Афганистан за връщане на нелегални мигранти, но под условие Турция да не използва това споразумение за извличане на облаги като безвизов режим.

При обсъжданията настоява за изграждането на горещи точки извън ЕС и се противопоставя на опитите за създаване на контролирани центрове, реално бежански лагери, в Европа.

Чрез предложенията, които прави, съдейства за увеличаване европейския бюджет в сферата на вътрешните работи и миграцията с 100 млн. евро в подкрепа на страни като България.

Като докладчик на Европейския парламент спомага да се направи използването на официални документи от гражданите в различните държави по-лесно и евтино. Вече няма нужда от апостил или легализация за много от най-използваните документи като акт за раждане, акт за смърт, удостоверения за брак, семейно положение и развод, осиновяване, както и удостоверения, доказващи липсата на съдебно минало. До две години от прилагането на регламента, т.е. до февруари 2021 г., в приложното му поле ще бъдат включени и документите, свързани със статута и представителството на фирмите, дипломите и квалификациите, както и документи, удостоверяващи официално признато увреждане.