Срокът за подаване на годишните фирмени отчети в НСИ се удължава до 5 април
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Срокът за подаване на годишните фирмени отчети в НСИ се удължава до 5 април

Според НСИ освен заради хакерска атака, системата за подаване на данни работи бавно и заради "традиционната практика документите да се подават в последните няколко дни" преди крайния срок

Срокът за подаване на годишните фирмени отчети в НСИ се удължава до 5 април

Решението идва след сигнали, за временни спирания и забавяния на системата

Вера Денизова
5488 прочитания

Според НСИ освен заради хакерска атака, системата за подаване на данни работи бавно и заради "традиционната практика документите да се подават в последните няколко дни" преди крайния срок

© Юлия Лазарова


Срокът, в който фирмите ще могат да подават годишните отчети за дейността си през 2018 г. в Националния статистически институт (НСИ), се удължава с пет дни до 5 април. Решението е взето след разговори с Националната агенция за приходите, съобщиха от националната статистика. То идва след като преди дни стана ясно, че системата "Бизнес отчетност" на НСИ е прекъсвала работа или е била със затруднен трафик, а това пречи на хиляди фирми да подадат отчетите си в срок до 31 март.

От НСИ твърдят, че сега информационната им система работи с намален капацитет, като в четвъртък са били приети 13 хил. отчета. Остават още близо 50 хил. отчета, които фирмите ще трябва да подадат задължително до полунощ на 5 април.

Временно спиране по технически причини

Чрез системата от години се отчитат над 600 хил. физически и юридически лица като крайният срок е 31 март, а фирмите, които не го спазят, подлежат на санкция.

Преди дни стана ясно, че тази част от сайта на НСИ не работи, а от института заявиха, че прекъсването е било по технически причини, вследствие на генериран огромен зловреден трафик, който е филтриран.

"Този трафик е в допълнение на традиционната практика документите да се подават в последните няколко дни, което води до по-ниска производителност. Системата не е засегната и всички данни, постъпващи в нея са защитени. За случая е уведомен Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност", обявиха преди дни от НСИ. На сайта на института е публикуван и списък с телефони на дежурни служители по дни, които да подпомагат фирмите, които не са успели да си качат отчетите.

Още срокове, които изчитат в края на март

От НСИ съобщиха още, че подаването на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци пред НАП вече може да става без да се вписва задължителния по закон входящ номер на подадения пред института годишен отчет. Срокът за декларациите по ЗКПО е 31 март. Институтът ще изпраща номерата служебно на НАП.

До края на месеца в Агенцията по вписванията пък подават декларации фирмите без дейност през 2018 г., за да не подават отчет в Търговския регистър. Пред агенцията се извиха огромни опашки, но от Министерството на правосъдието твърдят, че няма никакъв проблем с регистъра, а електронните регистрации се приемат без забавяне. Гишетата, които приемат декларациите на фирмите без дейност ще работят и в събота и неделя, а крайният срок е понеделник - 17 часа, уточняват от ведомството.

Новите срокове за касовите апарати

Междувременно в Държавен вестник бяха публикувани дълго чаканите от бизнеса промени в Наредба Н-18 на Министерството на финансите (позната като наредбата за касовите апарати). Част от измененията са свързани с промяна на някои от сроковете. Ето и по-важните дати:

- До 31 март всички търговски обекти, които не ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), но са регистрирани по ДДС, трябва да са променили касовите си апарати според новите изисквания и да предават касовите бележки към НАП на всеки 5 минути. От агенцията обръщат внимание, че ако една регистрирана по ДДС фирма има няколко търговски обекта и в някои от тях има СУПТО, а в други - не, за тези обекти без софтуер срокът е краят на март, а за останалите - краят на септември.

- До 29 юни собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да започнат да подават информация в НАП чрез портала за е-услуги на агенцията.

- До 30 юни фирмите, които не са регистрирани по ДДС и не използват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати според новите изисквания. Това е и срокът, в който трябва да се сменят електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.

- До края на септември всички търговци, които ползват СУПТО трябва да сменят или модифицират касовите си апарати и софтуера за управление на продажбите според новите изисквания. Това е и датата, след която бензиностанциите трябва да започнат да посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK