Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Нова наредба ще забави още повече навлизането на нови лекарства

Българските здравни фондове ще плащат нови медикаменти само ако те имат положителна оценка на здравните технологии във Великобритания, Швеция, Германия или Франция

Българските здравни фондове – здравна каса, министерство и болниците, ще плащат нови лекарства само ако те имат положителна оценка на здравните технологии в поне една от четири големи икономики в Европа – Великобритания, Франция, Германия или Швеция. Оценката на здравните технологии представлява научно проучване за това дали новият медикамент е по-ефективен от досега съществуващите терапии, дали носи повече години живот в добро здраве на пациента, както и спестявания за бюджета на здравната каса. Изискването е част от новите условия в наредбата за цените на лекарствата, които бяха одобрени от правителството през миналата седмица.

В наредбата се въвеждат и още допълнителни рестрикции. Новите лекарства вече няма да бъдат сравнявани със 17 държави, а само с 10, като изискването да се покриват в България е преди това медикаментите вече да се заплащат в пет от тези страни. Става въпрос за Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Франция. Това са държави с най-ниски цени и в повечето от тях новите лекарства започват да се заплащат по-късно, отколкото в останалите европейски държави.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове