Как шефът на "Антикорупция" се размина във фактите

От Пламен Георгиев се очаква да разследва "Апартаментгейт", но той самият затъва в обясненията за имотите си

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев    ©  Велко Ангелов
Пламен Георгиев
Пламен Георгиев    ©  Велко Ангелов

Една седмица след разкритията, че около имуществото на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев има сериозни съмнения, той все още не е дал отговор на редица въпроси, засилвайки по този начин подозренията за нередност. В същото време се появяват нови факти, които уличават Георгиев в лъжа и/или укрити доходи.

В понеделник "Антикорупционен фонд" - организацията, която извади наяве имотните сделки в ГЕРБ, показа обява от края на 2016 г., от която се вижда, че тризонетът, който шефът на КПКОНПИ е придобил (поне по документи) за 150 хил. евро, е бил обявен за продажба на близо двойно по-висока цена - 265 хил. евро.

Три нива, тераса с барбекю и сауна за шестима

Сделката е станала през 2017 г. когато Георгиев купува описания в обявата апартамент в столичния квартал "Гео Милев". Според описанието жилищната площ е 417 кв.м, а на второто ниво е изграден чардак с барбекю, сауна за шестима души и баня. До тях достъп, както става ясно от приложените от продавача снимки, има само собственикът на имота.

От заснетите с дрон кадри на bTV се вижда, че нивото с барбекюто и сауната е именно въпросната тераса, за която шефът на КПКОНПИ се прави, че не е негова, а уж била обща за всички живеещи в сградата площ.

С "Капитал" се свърза гражданин, чиято анонимност ще запазим. Той разказа, че по същото време е търсил да купи жилище, попаднал е на същата обява за тризонета и отишъл на оглед. По думите му, освен че апартаментът е просторен, кухнята била оборудвана добре, гаражът бил огромен - "да влезе цял камион", а терасата (т.нар. от Георгиев плосък покрив) била с изведен ток, съоръжения, въпросните сауна и барбекю. Състоянието на имота: "Да си обуеш чехлите и да заживееш."

Но продавачът, мъж, не бил склонен да преговаря за отстъпка по-голяма от 5-10 хиляди евро. Още повече в същия период цените на имотите започват да се качват.

При тези обстоятелства шефът на КПКОНПИ успява да сключи сделка на почти половина по-ниска цена от обявената. По-ниска даже от стойността на данъчната оценка на имота (за това по-надолу).

Възможно обяснение е, че обявената цена на сделката не е реална и че разликата е била доплатена "на черно". Много хора правят това, за да спестят данъци - въпреки че е незаконна, практиката е широко разпространена. Може ли да го прави шефът на антикорупционния орган е друг въпрос.

Гарван гарвану око не вади

Но още по-смущаващ е фактът, че според собствените му имуществени декларации Пламен Георгиев не е разполагал с доказани средства, за да купи т.нар. тризонет. Доходите на Георгиев са публични от 2007 г. насам, а финансовият резултат от дейността на съпругата му, която е зъболекар, се вижда както от отчетите на двете юридически лица, чрез които тя практикува, така и от подадената през 2018 г. декларация от Георгиев пред Народното събрание при избора му за шеф на КПКОНПИ.

Анализът на официално показаните приходи, разходи и инвестиции на семейството показва, че то влиза в 2017 година с отрицателен паричен поток. И въпреки че покупката на апартамента е частично финансирана с ипотекирането му пред Първа инвестиционна банка и продажба на имот в Люлин, за да "се вържат" изчисленията, се губи сума между 180 и над 650 хиляди лева (в зависимост дали сделките са правени на данъчна оценка или пазарна цена - прилагаме таблица, която може да видите по-долу).

Необясним според термините на КПКОНПИ е произходът на тези средства - има несъответствие между приходите и разходите на семейството с възможен порядък от близо половин милион лева.

Точно с такива случаи, но избирателно извън високите етажи на властта, се занимава оглавяваната от Георгиев комисия. КПКОНПИ например би трябвало да внесе яснота по съмненията за апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и т.н. Но кой да провери самия шеф на комисията, избран в парламента от ГЕРБ и ДПС? Или както каза Цветанов в "Панорама" по БНТ в петък: "Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже."

Мазане с нотариалните актове - три лъжи и половина

Документалното "омазване" на казуса идва като опашка на съмненията за използване на нерегламентирани доходи.

В нотариалния акт платената цена за тризонета е 150 хил. евро. Но от същия документ се вижда, че данъчната оценка е с над 50% по-висока (а именно 452 хил. лв.).

Георгиев декларира имота пред Сметната палата (а после и пред собствената си КПКОНПИ), като посочва, че става дума за апартамент с тераса 48 кв.м и обща площ 156 кв.м. Но пак в нотариалния акт се вижда, че жилището е значително по-голямо и няма данни загубилите се в декларацията две спални и прословутата тераса от 186.5 кв.м с барбекюто с навеса и сауната да са общо благо със съседите.

За пред обществеността и институциите тази тераса (цитираме Георгиев) "не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата и не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици" - съответно според него не трябва да влиза в данъчната оценка и в пресмятането на дължимите данъци и такси.

В същото време пред банката, отпуснала кредит срещу ипотека, терасата си е описана като част от имота, видно от договора му с ПИБ. Банката ли е излъгал председателят на антикорупционната комисия, залагайки нещо, върху което няма "индивидуални собственически права", или лъже сега - и в двата случая не е добре.

Още по-смешно, след като излязоха първите публикации и разследванията на bTV за случая, Пламен Георгиев обяви нотариалния акт за сгрешен. Не само този бил сгрешен, но и един още по-стар - за жилище, което купил през 2012 г. отново в кв. "Гео Милев", но от другата страна, бул. "Шипченски проход". Познахте, отново под данъчна оценка (за конкретната сделка - вижте каретата под текста).

Ден след разкритията шефът на КПКОНПИ успя да извади от районната администрация в Слатина нова данъчна оценка - такава, която по думите му съвпада с неговите изчисления.

Изключвайки терасата от имота, Пламен Георгиев прави следния извод: "Данъчната оценка на имота, представляваща сбора от оценките на елементите, формиращи придобитото жилище, всъщност е 255 306 лв., т.е. значително по-малка от договорената и заплатена продажна цена в размер на 293 374,50 лв. Това е цената, върху която са заплатени дължимите за прехвърлянето данъци и такси."

За да докаже това свое твърдение, той прилага нотариалния си акт. От него обаче е изрязана т.нар. антетка, в която е записан материалният интерес, от който се изчисляват таксите. От нотариалния акт, с който "Капитал" разполага, се вижда ясно, че данъчната оценка е 452 хил. лв., а таксата за вписване е 1 промил от нея. Впоследствие от КПКОНПИ уточниха, че са изрязали тази част от документа, за да скрият подписа на нотариуса и съдията по вписванията и няма скрита информация, тъй като данъчната се вижда на следващата страница от акта (добавено в 18:20 на 2 април 2019 г.)

Юристи, с които "Капитал" се консултира, изразиха недоумение как с данъчна оценка от 2019 г. се оборва друга от 2012 г. Те предположиха, че Георгиев е предекларирал имота си миналата седмица и така е постигнал по-ниската оценка.

Обърнахме се към районната администрация в Слатина какво удостоверение е издадено и на какво основание, но не сме получили отговори засега. Районните кметове, техните заместници и главните архитекти на районите са част от лицата, които попадат в компетентността на антикорупционната комисия. Преди време бяха проверявани от прокуратурата и тогавашният кмет на Слатина Антоанета Апостолова подаде оставка.

"Крадецът вика: Дръжте крадеца"

"Апартаментгейт" разтърси общественото мнение и политическите слоеве в държавата. На политическо ниво премиерът Борисов опита да изчисти "жабата от ревера си" - взе оставките на Цачева и още 2-ма зам.-министри, извади Цветан Цветанов от парламента. И тръгва на избори, на които "мотора и душата" на ГЕРБ отново ще е Цветанов.

На формално и юридическо ниво темата е прехвърлена към институциите, които трябва да разследват има ли наистина нарушения на закона, покупките на имоти под пазарните нива дали са данъчна измама, злоупотреба с власт, и двете или несъществени "битовизми".

Институцията, която трябва да разследва това, е КПКОНПИ, оглавявана от Пламен Георгиев. Миналия декември след серия законови промени, прокарани от парламентарната група на ГЕРБ (тогава начело с Цветанов) плюс гласовете на ДПС, на тази комисия беше даден "извънземен" статут за проверки и репресии.

"Извънземен", в смисъл извисен на нивото на главния прокурор, неподлежащ на проверка и санкция от никоя институция, се оказа председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

В годините преди да изкачи този "връх" комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество беше назначавана от правителството. Пламен Георгиев беше назначен от премиера Борисов. След възвисяването на статута й нейният председател (същият) е избран от парламента - с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

В периода на съществуването си уж антикорупционният орган постигна съмнителна ефективност. Оневини и избели необяснимите активи на Делян Пеевски, пропусна без забележки факта, че финансовият министър живее "за без пари" в апартамент на кръстника си бизнесмен, а според документ, публикуван от неформалното сдружение "Боец" и сайта "Бивол", през 2014 г. комисията под негово ръководство е манипулирала проверката на имуществото на Цветан Цветанов, за да не открие несъответствие.

От публикувания доклад на комисията за дейността й през 2018 г. се вижда, че тя няма много какво да отчете в областта на противодействието на корупцията. Две странички от общо 67-те са посветени на тази дейност.

В тази ситуация Пламен Георгиев трябва предизборно да разследва политици от управляващата ГЕРБ. Бутафорията е тотална.

От прокуратурата не отговориха на въпроса дали ще се занимават с Пламен Георгиев. Председателят на ресорната комисия в парламента Борис Ячев също не отговори на запитването на "Капитал". Ячев е един от вносителите на номинацията му за шеф на КПКОНПИ.

Колко струва едно паркомясто?

Отново от документите по сделките се вижда, че под данъчна оценка са купените от Георгиев паркоместа и гаражи към двата имота. Това също става с отделни сделки.

През 2014 г. той купува надземен гараж за първия си апартамент. Данъчната оценка е 17 хил. лв., а шефът на антикорупционната комисия плаща 6845 лв. През 2017 г. той купува 40 кв.м гараж към второто си жилище, като при данъчна оценка 42 хил. лв. той отново плаща половината - 19 хил. лв.

В позицията си до медиите Пламен Георгиев обяснява, че "според законодателството към момента на сключване на сделките от 2012 г. и 2014 г. паркоместата не бяха възприети като годен обект на право на собственост, при което гражданите заплащаха за такива на собствен риск, за да обезпечат нуждата си за паркиране на собствените си моторни превозни средства" и "към онзи момент по принцип би било оправдано закупуване на паркоместа на цена, по-малка от данъчната им оценка, тъй като от формално правна гледна точка такива договори са имали невъзможен предмет".

Цитирайки данъчната оценка, която е извадил миналата седмица, той приема, че при всички положения е платил цена "значително надхвърляща данъчната оценка на обектите".

Твърденията на шефа на антикорупционната комисия са силно манипулативни и показват незачитане на фактите. Първо - дори и да се доверим, че данъчната оценка от 2019 г. е относима към сделки от 2012 г. и в нея влиза закупено отделно паркомясто, то тя пак не е на наполовина на стойността, цитирана в нотариалните актове. Второ - Пламен Георгиев дори не коментира закупения през 2017 г. гараж, който отново е придобил на цена наполовина по-ниска от данъчната оценка.

И не на последно място - в своята практика ръководената от Георгиев КПКОНПИ има коренно различен подход, когато смята стойността на паркоместа. От решения по дела за отнемане на незаконно придобито имущество се вижда, че комисията оценява паркоместата не само на цена, по-висока от данъчната оценка, но и на такава, която се доближава до цената на самите жилища, към които те вървят.

Серия от въпроси без отговор

В понеделник "Капитал" изпрати десет въпроса до Пламен Георгиев, базирани на разминаванията между документите и трите му публични изяви по скандала.

1. През 2017 и 2018 г. вие декларирате (съответно пред Сметната палата, Народното събрание и КПКОНПИ), че сте придобили апартамент от 156 кв.м, от които 48 кв.м са тераса, на ул. проф. "Георги Павлов". Видно от нотариалния акт, площта на въпросното жилище е съвсем различна. Дори и да приемем тезата ви, че в нея не влиза покрив-тераса от 186 кв.м, остава отворен въпросът какви са причините да не сте декларирали площта на второ и трето ниво, в които не влиза терасата - галерия, тоалетна, спалня и баня, с обща площ 49.16 кв.м?

2. Ако въпросната тераса "не е обект на индивидуални собственически права", защо сте я заложили като свой имот през 2017 г. пред Първа инвестиционна банка?

3. Използвате ли намиращите се на втория етаж барбекю и сауна? Има ли цялата етажна собственост достъп до тях и ако да - как се осъществява достъпът?

4. Как стигнахте до жилището на ул. "Проф. Георги Павлов" през 2017 г.? Използвахте ли съдействието на брокер? Каква беше цената, на която беше обявен недвижимият имот? Как ще коментирате публикуваната обява за имота, в която е посочено, че той се продавал за 265 хил. евро?

5. Според вас данъчната оценка на апартамента на ул. "Проф. Г. Павлов" не е 452 785,70 лв., както е записано в нотариалния акт, а 255 306 лв., като казвате, че "това е цената, върху която са заплатени дължимите за прехвърлянето данъци и такси, съгласно чл.46, ал.2, т.1 от Закона за местните данъци и такси". Видно от антетката на нотариалния акт (която е изрязана в изпратеното от вас копие до медиите) материалният интерес е именно 452 хил. лв., а таксата за вписването е именно един промил от тази стойност. Как обяснявате тези разминавания?

6. Как обяснявате обстоятелството, че за закупения през 2017 г. гараж на ул. "Проф. Г. Павлов" сте платили цена, която е наполовина на данъчната оценка на обекта?

7. В интервю за ПИК, коментирайки закупеното през 2012 г. жилище, вие твърдите: "Придобит [е] 2012 г. на Акт 15 за 106 хил. евро, което е пазарна и нормална цена за периода." От нотариалния акт по сделката обаче е посочено, че сградата, в която купувате жилище, е била въведена в експлоатация няколко месеца по-рано. Кое е вярното?

8. Относно същата сделка в интервю за "Блиц" вие заявявате: "Апартаментът е 99 квадратни метра и е придобит за сумата 106 000 евро. Преди да купя въпросното жилище, съм продал друго, което ми беше дарено от моите родители." Видно от вашите декларации, единственият недвижим имот, който сте продали, е апартамент в кв. "Люлин" и това е станало през 2017 г. Как сте финансирали сделка от 2012 г. със средства, придобити от сделка, сключена през 2017 г.?

9. Може ли да покажете Удостоверение за данъчна оценка ДСЛ19-ГР94-10/28.03.2019 г. и да обясните процедурата и сроковете, в които сте го получили?

10. Каква е практиката на КПКОНПИ/КОНПИ при проверките за незаконно придобито имущество при оценката на паркоместа, придобити преди 2015 г. - дали комисията приема, че е "оправдано закупуване на паркоместа на цена, по-малка от данъчната им оценка", или ги оценява по-високо от данъчната оценка? Каква е методиката при оценяването на покрив-тераси?


25 коментара
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  При Цветанов разминаването е още по-голямо, над 500 000 лв.!
  https://bivol.bg/tsvetanov-konpi-1.html
  ДОКУМЕНТИ: КАК КОНПИ НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ НАРУШИ ЗАКОНА И “ИЗПРА” ПОЛОВИН МИЛИОН НА ЦВЕТАНОВ

 • 2
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  По Цветанов има влезли в сила решения на АССГ, с които са му отменени ДРА.
  Биволъ да си бяха свършили домашното вместо да играят права тръба.

 • 3
  spindi avatar :-|
  spindi

  С тези колони отсрани изглежда сякаш са се опитали да вдигнат още един етаж, но не им се е получило. Тук по-скоро има проблем със законността на строежа, отколкото с данъчната оценка.

  Интересно е обаче защо няма интервю с Лозан Панов или жена му.

 • 4
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  [quote#3:"spindi"]Интересно е обаче защо няма интервю с Лозан Панов или жена му.

  [/quote]
  Има:
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/03/26/3410136_faktite_v_istoriiata_lozan_panov_i_arteks/

 • 5
  jvr26585378 avatar :-|
  jvr26585378

  Аз пък не мога още да разбера....статии, мнения, разсъждения....и всички в една посока, че има явен "бандитлък" от страна на Цецо апартамента и този на КОНПИ....единия пръв "водач" на населението за европейско развитие...другия уж е "пазач" на законността, а се оказва обикновен мискинин (и двамата с "недоказуеми" доходи..)..та питането ми е...само с гюрултиите ли ще си останем...или ще има продължение....по-задълбочени разследвания....както обиктовено се правят, когато някой открадне кокошка или е мислил да открадне коза например...Та това ми е питането...?

 • 6
  blah avatar :-|
  blah

  Хайде сега една лека гражданска конфискацийка на апартаментчетата и гаражите, и за дълго в килия без прозорец за данъчни измами и за нещо още по-важно - уронване на престижа на институциите и сриване на общественото доверие в тях - нещо, което има много по-дълготраен негативен ефект върху обществото от укриването на данъците за тая кочина. В крайна сметка, както беше казал неговия колега - другият кратун, на име "Гешев", това да не е хотел?!

 • 7
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Защо този човек е още на този пост?!?

 • 8
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Браво Капитал !!!

 • 9
  alexander97 avatar :-P
  Alexander97

  Вероятно тоз хубавец е обирал минусите в салдото, като е предлагал банята и сауната срещу билетчета, които сам е късал на входа!
  Той видимо става за това. Може сега и за теляк да се цани 😝!
  Андрешко от наше време, само че гадняр!

 • 10
  zegi avatar :-|
  zegi

  Момчета / и момичета/, липсва ви много важния счетоводен и отчетнически принцип, /приход, разход, разлика/+,-/. По колони. В първата графа приходи, втората -разходи/придобивания/, третата -разлика /±/. Сбора трябвало да е по колони. Не се сърдете, не вземете някой счетоводител, да ви помогне. Ще имате полза.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход