НА ЖИВО от 10:00 ч.: Банките и бизнесът

Бюджетният излишък е 1.8 млрд. лв. към март заради "нов" източник на приходи

Това е 1.5% от очаквания БВП, разходите също се увеличават, но по-бавно

От тази година постъпленията от т.нар. цена "задължение към обществото", която се начислява за всеки мегаватчас потребена електроенергия, вече се отчита като приход в консолидирания бюджет
От тази година постъпленията от т.нар. цена "задължение към обществото", която се начислява за всеки мегаватчас потребена електроенергия, вече се отчита като приход в консолидирания бюджет    ©  Надежда Чипева
От тази година постъпленията от т.нар. цена "задължение към обществото", която се начислява за всеки мегаватчас потребена електроенергия, вече се отчита като приход в консолидирания бюджет
От тази година постъпленията от т.нар. цена "задължение към обществото", която се начислява за всеки мегаватчас потребена електроенергия, вече се отчита като приход в консолидирания бюджет    ©  Надежда Чипева

Бюджетът през март е с излишък от близо 1.79 мрлд. лв., което е 1.5% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), показват предварителните данни на Министерството на финансите. За сравнение - година по-рано превишението на приходите над разходите беше 592 млн. лв. Една част от това на пръв поглед по-добро представяне на държавните финанси обаче се дължи на чисто счетоводна операция. От тази година в приходната част има нов източник - т.нар. цена "задължение към обществото", която се начислява за всеки мегаватчас потребена електроенергия. До миналата година тези приходи постъпваха в НЕК, после в бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който вече е част от консолидирания бюджет.

Повече приходи

Бюджетните постъпления превишават 10.8 млрд. лв. към края на тримесечието, което е увеличение с близо 18% на годишна база, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Тук влияние оказват няколко фактора.

От една страна, през март постъпват част от дължимите корпоративни данъци за годината, но това се случва всяка година. А и данните към тримесечието все още са предварителни и няма разбивки по пера. Засега е ясно само, че данъчните постъпления са със 714 млн. лв. повече спрямо март 2018 г.

Фактор е и "новото" неданъчно приходно перо в консолидирания бюджет - постъпленията по Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Все още няма окончателни данни за март, но към февруари годишното увеличение на неданъчните приходи е цели 48% до 1.175 млрд. лв.

Друг фактор е притокът на европейски средства - постъпленията тук са с 405 млн. лв. над сумата през същия период на миналата година и достигат 541 млн. лв. Това може да са възстановени към България разходи или аванси по европейски програми за програмния период 2014 - 2020 г.

И повече разходи

Бюджетните разходи също растат, но в пъти по-бавно - сумата към края на тримесечието е 9.06 млрд. лв., което е с 5% над миналогодишното ниво. От финансовото ведомство отбелязват, че номиналният ръст се дължи на по-високите заплати на държавните служители и пенсиите. Средното увеличение на разходите обаче е относително слабо, съдейки по предходни години (когато отново влияят същите фактори), което означава, че е възможно да има забавяне на плащания по други пера към края на тримесечието (като инвестиционни разходи).


1 коментар
  • 1
    kvitanov avatar :-|
    Bebeto

    НЕК е в окаяно финансово състояние подобно на БДЖ и Правителството го подкрепя непрекъснато!!! Каквито и хватки да прилагат независимо кои управляващи на сметките му висят загубите от Белене АЕЦ, плащането на глобите за екологична енергия за въглищните централи,плащане за високата преференциална цена на фотоволтаичните паркове, измисления резерв на ТЕЦ Варна на Доган, водното огледало на Кърджали, дължимите пари за ел.енергия на държавни мастодонти като БДЖ и др.Дано Правителството не посегне да харчи този фонд популистки или за глупави прищявки, че цената за МГВ ще скочи двойно и за бизнеса и за населението независимо от Енергийната борса!!! Въпреки, че съм аполитичен мисля ,че ГЕРБ имат разумна финансова политика на ДЯСНА партия, а не като комунистите от БСП, харчещи парите ни популистки!!! Най-голям проблем е КОРУПЦИЯТА на ВСИЧКИ нива на властта!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход