Вечерни новини: Саудитци ще строят "Български поток", Мей и Корбин търсят вариант за Brexit
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Саудитци ще строят "Български поток", Мей и Корбин търсят вариант за Brexit

Shutterstock

Вечерни новини: Саудитци ще строят "Български поток", Мей и Корбин търсят вариант за Brexit

И още: Bitcoin пак тръгна нагоре; ограниченията за камионите в европарламента са на финалната права; Кристо ще опакова Триумфалната арка

3481 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Известно е вече името на компанията, която ще строи "Турски поток" през България, и това е саудитската Arkad. Тъй като явно голям газов проект тук не може да се случи съвсем без участието на Русия, изпълнителят ще строи газопровода с руски тръби.

Управляващите запълниха част от празнините в администрацията, отворили се с оставките след "Апартаментгейт", като избраха нов председател на парламентарната вътрешна комисия и нов зам.-министър на спорта. Продължава да е неясно обаче кой ще замени Цецка Цачева като министър на правосъдието. Но това, че постът е празен вече 10 дни, а ни най-малко не се усеща в обществения живот, може би е показателно за изпразването му от съдържание.

Днес София отбелязва 140 години от обявяването й за столица, като през целия ден имаше прояви из града по случай празника, а надвечер програмата продължава с концерт от 18 ч. на Софийския духов оркестър пред Ларгото, а от 20.30 ч. на площад "Александър I Батенберг" ще има празнична заря.

НАЙ-ВАЖНОТО

"Булгартрансгаз" избра саудитската Arkad да строи тръбата от "Турски поток" през България

Държавната "Булгартрансгаз" е избрала саудитската компания Arkad за строител на продължението на "Турски поток" през България. Предложената от Arkad цена e 2.15 млрд. лв. без ДДС (1.1 млрд. евро), която е под поставения от държавната компания максимален бюджет от 2.28 млрд. лв. без ДДС. Изненадващо другият кандидат - обединение "Газово развитие и разширение в България", зад който прозираха руски връзки, не е отстранен от класирането, както се очакваше, тъй като офертата му от 3.13 млрд. лв. надхвърля значително бюджета. Той е поставен на второ място. Това означава, че ако саудитската компания по някаква причина впоследствие се откаже от проекта, вторият кандидат може да го поеме - на доста по-висока цена.

Руският елемент не липсва изцяло дори при настоящия победител, тъй като от протоколите става ясно, че саудитската компания ще работи с тръби за газопровода, произведени от руския Челябински тръбопрокатен завод. По план строителството на газопровода трябва да започне през май, но още от 1 януари трябва да бъде осигурена техническа възможност за пренос на природен газ, като се ползва и стара инфраструктура.

Мей и Корбин търсят изход от блокажа по Brexit

Британският премиер Тереза Мей провежда разговори с лейбъристкия лидер Джереми Корбин в търсене на компромис за блокажа по Brexit. Тя обяви, че ще поиска от ЕС допълнително кратко удължаване на процеса по напускането, за да успее да прокара споразумение през парламента преди 22 май, така че Обединеното кралство да не трябва да участва в изборите за Европейски парламент. Министърът за Brexit Стивън Баркли посочи, че последиците от отказа на депутатите да подкрепят сделката на Мей са, че страната се насочва към мек Brexit, тъй като Корбин настоява, че митническият съюз и правата на работниците трябва да бъдат приоритет.

Великобритания трябва да предложи план за действие пред ЕС до 12 април или ще трябва да напусне блока без сделка на тази дата. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Великобритания няма да получи допълнителни кратки отлагания на Brexit, освен ако парламентът не ратифицира сделката за напускането на ЕС до 12 април.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Bitcoin пак тръгна нагоре

Водещата дигитална валута Bitcoin отново расте. Рано тази сутрин стойността й се повиши с нови 6% след вчерашния ръст от 15% и цената й премина 5000 долара. Подобна стойност не е била регистрирана от 19 ноември 2018 г. Останалите криптовалути също повишиха стойността си, като най-голям е ръстът при Bitcoin Cash - 30% за ден до около 256 долара - най-високото ниво от 28 ноември миналата година. Близо 20% пък е и ръстът при Litecoin, която е най-добре представящата се монета от началото на 2019 г. За изминалите три месеца тя поскъпна от 30 до над 81 долара.

Общата пазарна капитализация на дигиталните валути стигна 172 млрд. долара, което е рекорд за последните 5 месеца.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Евродепутатите ще гласуват ограниченията за камионите, които ощетяват източноевропейските превозвачи

Пакетът "Мобилност 1" – новите европейски правила в областта на пътния товарен транспорт, ще влязат за гласуване в пленарната зала в четвъртък, след като бяха одобрени в транспортната комисия във вторник. Противниците на новото законодателство в лицето на източноевропейските депутати положиха много усилия да забавят и отложат гласуването, но не постигнаха краен успех.

Поправките в законодателството най-общо въвеждат повече социални права за работещите в сектора, но и ограничения за компаниите, което се посреща от българските и източноевропейските превозвачи като опит да бъде направен техният бизнес неконкурентен на западните пазари. Ако утре новите правила бъдат одобрени - което се очаква да стане, следващата седмица ще трябва да се проведат и преговори със Съвета на ЕС. По-вероятният сценарий е новото законодателство все пак да бъде одобрено до 18 април, когато е последната сесия на ЕП. Това означава поражение за противниците на пакета "Мобилност 1".

Депутатите гласуват поправки, които ще позволят на малки ВЕИ централи да продават енергия на борсата

Народното събрание ще гласува на първо четене нов пакет промени в Закона за енергетиката. Целта е над 370 малки вятърни и соларни паркове, централи на биогаз и ВЕЦ да започнат да продават електроенергията си на борсата от 1 юли. Също така ще отпадне и т.нар. експортна такса при износа на ток, а при използването на нови ВЕИ за собствени нужди няма да се плаща цена "Задължение към обществото". Предвидено е да се премахнат още бюрократични бариери и административни тежести за малките производители, като се уреди и предоставянето на преференциални цени за нови когенерации.

Всичко това се очаква да има положително влияние както върху търговците на ток, производителите и потребителите.

На конференция в четвъртък: Да поговорим за Стара Загора

Утре от 10 часа в Стара Загора ще се проведе първата конференция за тази година от поредицата "Капитал Градове". Дискусията "Среща на бизнеса в Стара Загора и региона" цели да разкаже накъде върви регионът, какво го очаква, как градове като Казанлък и Стара Загора да работят заедно, как се привлича индустрия и дори по-важно - как се привличат хора. Сред участниците в дискусията ще са кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева, представители на бизнеса и експерти.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Краля на футбола и неговият бъдещ наследник

ЕДНО КЪМ ЕДНО

След близо едногодишна пауза президентът Радев свиква консултативен съвет по сигурността на 8 април, понеделник, заради корупцията. Официално формулираната тема е "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки". Вероятно ще бъде разискван актуалният имотен скандал, който разтресе ГЕРБ и КПКОНПИ.

ЦИК обяви обществената поръчка за наемане на 3 хил. машини за гласуване на изборите за европарламент на 26 май, съобщи БНТ. Максималната прогнозна стойност на поръчката е 7.5 млн. лв. без ДДС. Срокът за доставка на машините в избирателните секции е 25 май.

Пламен Нунев (ГЕРБ) бе избран от парламента за председател на вътрешната комисия на мястото на Цветан Цветанов, който подаде оставката си след публикации за евтин апартамент. Досегашният парламентарен секретар на социалното министерство Николай Павлов е назначен за зам.-министър на младежта и спорта на мястото на подалата оставка също заради скандала с апартаментите Ваня Колева.

Месечните помощи на семейството ще се спират за една година, ако детето им отсъства три дни в месеца по неуважителни причини от задължителна предучилищна група или има неизвинени отсъствия от пет учебни часа в училище за месец. Това решиха депутатите в сряда с приети на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, предложени от ГЕРБ. Санкции има и сега, но те предвиждат за същия брой отсъствия детските надбавки да се спират само за съответния месец.

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика обяви, че ще подаде оставка след няколко седмици на масови протести в страната. Това се случва малко след като началникът на генералния щаб на армията поиска незабавни действия за отстраняването му от поста. 82-годишният държавен глава е на власт от 20 години, но след като получи инсулт през 2013 г., рядко се появяваше на публично място, и то в инвалидна количка.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кристо ще опакова Триумфалната арка

Артистът Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж. Проектът ще бъде отворен за публиката в продължение на две седмици догодина – между 6 и 19 април. Арката ще бъде обвита в 25 хил. кв. метра рециклируема полипропиленова материя в сребристосин цвят и 7 хил. метра червено въже. Проектът ще бъде осъществен в сътрудничество с центъра "Помпиду" и Центъра за националните паметници. По същото време в центъра "Помпиду" ще има изложба, посветена на живота на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод в Париж – от 1958 до 1964 г., както и на опаковането на моста "Пон ньоф". Проектът е замислен от артиста още тогава и ще бъде осъществен почти 60 години по-късно.

Известно е вече името на компанията, която ще строи "Турски поток" през България, и това е саудитската Arkad. Тъй като явно голям газов проект тук не може да се случи съвсем без участието на Русия, изпълнителят ще строи газопровода с руски тръби.

Управляващите запълниха част от празнините в администрацията, отворили се с оставките след "Апартаментгейт", като избраха нов председател на парламентарната вътрешна комисия и нов зам.-министър на спорта. Продължава да е неясно обаче кой ще замени Цецка Цачева като министър на правосъдието. Но това, че постът е празен вече 10 дни, а ни най-малко не се усеща в обществения живот, може би е показателно за изпразването му от съдържание.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.