С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 4 апр 2019, 15:15, 7979 прочитания

Данаил Кирилов - номинация, която звучи като провокация

Бъдещият правосъден министър е вносител на лобистки закони, изпълнител на поръчки на прокуратурата и на атаки срещу съда

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Емблематичното лице на лобисткото законодателство, председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), тази сутрин беше номиниран от премиера Бойко Борисов за следващия правосъден министър. Кирилов трябва да заеме мястото на Цецка Цачева, която първа подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт".

Първите коментари за тази номинация бяха показателни. "Тази номинация граничи с провокация", заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков, а бившият правосъден министър Христо Иванов обяви, че единственото постижение на Данаил Кирилов е, че е успял да удари Фидосова в земята (виж в карето най-отдолу).


Кирилов е депутатът, персонално идентифициран от правната общност като автор на лобистки закони, изпълнител на поръчки на прокуратурата и неприкрити политически атаки срещу съда.

"Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили!"

От началото на този парламент той стана пословичен именно с конюнктурното законодателство, което внася в парламента и прокарва в спешен порядък. В средата на декември, група адвокати от страната огласиха отворено писмо, персонално до Данаил Кирилов, в качеството му на автор и идеолог на закони с очевидно репресивен и тоталитарен характер. Писмото завършва с фразата "Такова право, каквото Народното събрание, създава, ние не сме учили!"."Извънредното законодателство, придружено от обиди и намеци срещу Върховния касационен съд, не кореспондират със статута Ви на председател на правната комисия в Народното събрание", написаха адвокатите до Кирилов.

През последните две години Данаил Кирилов демонстрира всички лоши практики на законодателството, които човек може да си представи – погазване на правилника, на всички правила за обществено обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент, дори и от експерти, коментира днес Крум Зарков.

Първа заръка - антикорупционният закон

Парадоксалното е, че първата заръка, която премиерът Борисов публично постави на Кирилов днес при номинацията му като министър, беше "да включи общинските съветници в антикорупционния закон". Всъщност именно Данаил Кирилов е един от вносителите на проекта за промени в антикорупционния закон, с който се предлага общинските съветници - най-голямата корупционна ниша в страната, да бъдат извадени от обхвата на контрола по този закон. Другият вносител е Хамид Хамид от ДПС. Тази изключително скандална поправка слага пълен антикорупционен чадър върху общинските съветници, които изцяло се освобождават от задължението да подават декларации за имущество, интереси и несъвместимости, като същевременно се вадят от списъка на лицата, заемащи публични длъжности, които подлежат на проверка за корупция. Предложението е аргументирано с големия брой на общинските съветници в държавата - около 5400 души, поради което било непосилно за КПКОНПИ да ги проконтролира. Законопроектът престоя "замразен" три месеца и половина, след което миналата седмица той успешно бе гласуван на първо четене. През правната комисия мина с единодушна подкрепа – 13 гласа "за", нито един против или въздържал се.

Как бъдещият правосъден министър Кирилов ще влияе върху гласуването в парламента по законопроект, внесен от народния представител Кирилов, е схема, която е любопитно да се види. Теоретично в една парламентарна република това не е възможно, но на практика Кирилов най-вероятно ще запази досегашната си роля на диспечер на специални законодателни поръчки. И много е възможно да я обогати с новите правомощия, които му дава столът на министъра.

Данаил Кирилов внесе еднолично и предишната също скандална поправка в антикорупционния закон, с която изрично се записа, че производството по конфискация на незаконно придобито имущество продължава дори когато наказателното производство бъде прекратено или приключи с оправдателна присъда. Председателят на правната комисия дори не криеше, че с този закон се цели преодоляване на тълкувателно решение на ВКС.

Името на Кирилов стои начело на всички законопроекти за промени в този конюнктурен и репресивен закон, който с всяка следваща промяна става все по-репресивен. Последният законопроект предвижда нови репресивни правомощия на КПКОНПИ - комисията ще може да призовава гражданите по ред, който самата тя определя с правилника си, да ги глобява за неявяване и да нарежда на МВР да ги доведе принудително още същия ден.

Законодателство на "бърза писта"

Периметърът на законотворческата инициатива на Кирилов далеч не се свежда до антикорупционния закон, който е само едно от оръжията на ГЕРБ за репресии. Той е инициатор на предложения за специални екстри, конюнктурни облекчения за обществени поръчки, ограничения за процедурите за екооценка на инвестиционни проекти и редица други, които очевидно са писани от заинтересовани лица или институции и са му дадени като на пощенска кутия.

Именно Кирилов вкара в употреба т.нар. "бърза писта" за прокарване на законопроекти, внесени от депутати и приемани в рамките на няколко седмици – с формални мотиви и без обществено обсъждане, защитавайки тезата, че депутатите не са длъжни да спазват задължителната процедура, разписана в Закона за нормативните актове.

Идеален пример за набързо прокаран и явно конюнктурен закон са гласуваните миналата седмица промени в съдебния закон, с които се дават специални кариерни бонуси на съдебните инспектори и нов прочит на мандатите им. Данаил Кирилов не само е вносител на първоначалния законопроект, но и непосредствено преди второто четене внесе, заедно с Емил Димитров-Ревизоро, поправка на собствения си проект - ново предложение за още по-значителна кариерна екстра на съдебните инспектори. Тя дава възможност на всеки съдебен инспектор след края на мандата му да иска повишение без конкурс на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди влизането в инспектората. В началото на тази седмица Съюзът на съдиите в България поиска от президента да наложи вето върху този законопрект, поредният внесен изненадващо и приет светкавично, а в отговор Кирилов ги обвини в непознаване на закона – депутатите не били длъжни да осигуряват обществено обсъждане. Всъщност в законопроекта прозира далеч по-дългосрочна цел – подготвяне на кадрова рокада в съдебната власт, при която сегашният главен инспектор Теодора Точкова да напусне предсрочно поста си, за да го освободи за Сотир Цацаров, чийто мандат като главен прокурор приключва през декември.

В края на февруари Данаил Кирилов заедно с Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС и Христиан Митев ("Обединени патриоти") стана вносител на поредния законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, с който се дават нови правомощия на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова да продават евтино и непрозрачно останки от фалиралата банка – чрез продажби при пряко договаряне и без първоначална минимална цена, ако даден актив е бил предлаган на публична продан три пъти без успех.

Всъщност активното законотворчество на Кирилов по "бързата писта" започна още в началото на мандата на този парламент и предизвика публичен скандал още в края първата лятна сесия през юни 2017 г. По това време Кирилов оглави група депутати, които направиха серия от скандални законодателни предложения. Едно от тях бе за промени в съдебния закон, предвиждащи крайно ретроградни ограничения за членуване на магистрати в професионални организации, ограничения на дейността и финансирането на самите организации, специални бонуси за магистратите от специализираните съдилища, нова редакция на текста за автоматично отстраняване на магистрати от длъжност винаги, когато им бъде повдигнато обвинение и др. Законопроектът предизвика много критики от европейски институции и някои от текстовете му бяха смекчени, но други останаха.

По същото време бе внесена и поправката в Закона за опазване на околната среда, с който се премахва касационната инстанция по дела срещу решения за оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на обекти с национално значение, определени с акт на Министерския съвет. Пак с вносител Кирилов, а заедно с него - още двама депутати от ГЕРБ. Този закон е един от най-бързо преминалите през парламента – внесен на 11 юли, приет в пленарна зала на второ четене на 27 юли 2017 г. Обнародването му беше забавено заради ветото на президента, което, разбира се, беше преодоляно.

Всъщност от гледна точка на управленската логика, демонстрирана от Борисов, номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е напълно логична извън факта за смразяващо късата резервна скамейка на ГЕРБ от юристи. Кирилов се доказа като човек, който безцеремонно може да защитава и най-незащитимата теза, а в съдебната система предстоят поредните инфарктни кадрови рокади. Първата е изборът на нов главен прокурор, който управляващата симбиоза от ГЕРБ и ДПС подработват отдавна и е необходим човек, който отблизо да следи процеса и да се намесва, когато трябва, и грубо. Работи се и по отстраняването на Лозан Панов, за което ще трябва още по-безогледно да се впрегнат - и явно, и задкулисно - много играчи. Цецка Цачева очевидно не притежава нужната доза арогантност за изпълнението на такива поръчки. А и скандалите около евтините апартаменти на властта не оставят голям избор.

И пак Крум Зарков: "Данаил Кирилов има почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни. Тази целеустременост го вкарваше почти непрекъснато в бутафорни ситуации, в които един ден убедено твърдеше едно, на следващия ден още по-убедено защитаваше обратната ситуация".

Да довърши мониторинга

Кирилов е поел ангажимента "до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм", стана ясно от негово изявление днес след обявяването на номинацията. Ден по-рано – сряда, при представяне на новите идеи на ЕК за наблюдение, оценка и укрепване на върховенството на закона, вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс даде ясно да се разбере, че България и Румъния все още не са готови за падане на мониторинга. "Става все по-трудно да завършим CVM до края на тази година.", заяви Тимерманс на брифинг в сряда в Брюксел, малко след като обяви България и Румъния като пример за това, че въпросите на върховенството на закона трябва да се решават преди разширяването.

В определен смисъл назначаването на Кирилов на поста министър на правосъдието всъщност може да затрудни приключването на мониторинга още повече.
Първи коментари

Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България":
Номинацията граничи с провокация

"Номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е лоша новина. Тя е толкова скандална и абсурдна, че граничи с провокация. Провокация към общественото мнение, към юридическата общност като такава. Сякаш се опитват да тестват докъде може да стигне търпението на българските граждани. За нас това търпение е изчерпано".

Христо Иванов във Фейсбук:
Единственото му постижение е, че удари Фидосова в земята


"Министърът на правосъдието трябва да може да бъде гарант за върховенството на правото и пазител на конституционния ред. И като компетентност, и като морален инстинкт, и като доказана лична независимост. Данаил Кирилов е доказал, че е абсолютно предан на корупционния ред и подчинен на върховенството на Борисов и Цветанов. Безпрекословно прокара всяка законодателна перверзия, поискана от Сараите, Банкя или Къщата с буквите. Единственото му постижение е, че успя да удари Фидосова в земята.

Да номинираш такъв човек в момента на скандала с апартаментите, който изкара на показ корупцията на ГЕРБаджийската партийна номенклатура, е или наглост, или отчаяние, но във всеки случай тотална загуба на връзка с реалността и интересите на държавата. Тази номинация трябва да бъде оттеглена или отхвърлена.
Не става!"

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Великобритания и ЕС се договориха за Brexit, СЕМ уволни директора на БНР Вечерни новини: Великобритания и ЕС се договориха за Brexit, СЕМ уволни директора на БНР

И още: Слави Трифонов е купил старозагорска телевизия, Меркел поиска Германия да дава по-малко пари в бюджета на ЕС; Каталунският лидер поиска нов референдум на фона на нестихващи безредици

17 окт 2019, 1884 прочитания

България засега явно няма да спира износа на оръжие за Турция 1 България засега явно няма да спира износа на оръжие за Турция

Премиерът Бойко Борисов каза, че обмисля въпроса, но е категоричен, че не може да е солидарен към някой, който води война

17 окт 2019, 880 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Премиерът спря строителството на небостъргача "Златен век"

Борисов се намеси в казуса със сградата, която няма валидно разрешително според кмета. Строителният надзор замрази строежа с аргументите, с които преди седмица не го направи

Още от Капитал
Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10