Свирепа битка за всеки глас през май

В опит да разпилява гласовете в дясното пространство ГЕРБ влезе в брак по сметка със СДС

Свирепа битка за всеки глас през май

Резултатите от евровота са решаващи за това кой ще управлява през следващите няколко години

Елена Старидолска, Велина Господинова
6058 прочитания

В опит да разпилява гласовете в дясното пространство ГЕРБ влезе в брак по сметка със СДС

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Залогът за ГЕРБ, БСП и демократичната коалиция на тези избори е огромен.
 • Управляващите започнаха да прилагат тактики за разпиляване на гласовете вдясно и вляво.

В рамките на няколко дни миналата седмица се случиха две събития, които показват, че до изборите на политическата сцена ще се води кървава битка за всеки глас.

Първо, ГЕРБ обяви, че участва на евроизборите заедно със СДС. Малко по-късно партията на бившия президент Георги Първанов АБВ реши да се яви на изборите с името "Коалиция за България" - марката, която БСП използваше през последните 14 години. Общото между двете събития е, че те разсейват гласове от най-сериозните конкуренти на ГЕРБ. СДС може да вземе проценти (или по-скоро части от тях) от "Демократична България", а "Коалиция за България" - от БСП.

При изключително близките прогнозни резултати на ГЕРБ и партията на Корнелия Нинова отнетите от АБВ гласове могат да се окажат решаващи за победа на сегашните управляващи. "Демократична България" през последните месеци печели подкрепа, но в момента е на ръба за влизане в европарламента. Ако това се запази до изборите, няколкото хиляди гласа от СДС може да са решаващи това да не се случи и така броят на мандатите за големите партии да се увеличи с още един.

Тактиката за разсейване на гласове не е нито нова, нито има гаранции, че ще бъде успешна. Тя обаче е показателна за отчаяната нужда на ГЕРБ да спечели евроизборите. Ако това не се случи, и малкото останала подкрепа за третия кабинет на Борисов ще продължи да се топи и вероятността от предсрочни избори ще расте. Загубата освен това ще подкопае и позициите на ГЕРБ за местния вот през есента, а такава ситуация поставя под риск запазването на контрола върху избора на нов главен прокурор.

Залогът на тези избори е голям не само за Бойко Борисов. Загуба на БСП ще отслаби позициите на Корнелия Нинова срещу вътрешната опозиция. Неуспех на "Демократична България" пък ще направи политическия живот на коалицията значително по-труден.

Трите националистически партии от управляващото мнозинство - ВМРО, НФСБ и "Атака", ще се явят самостоятелно на тези избори и който от тях успее да постигне добър резултат, ще може след това да претендира за лидерство в тази ниша. Според социолозите с най-големи шансове да заеме тази позиция изглежда ВМРО.

Разпределението на силите два месеца преди изборите и големият залог за повечето големи партии означават, че в следващите седмици ще се води тежка битка буквално за всеки глас.

Това е и една от причините ГЕРБ да заложи на тактиката с разпиляването на гласове, както в дясното пространство, така и в лявото.

Разпиляването на гласовете вдясно

На пръв поглед изглежда, че привличането на СДС в листата на ГЕРБ няма кой знае какво значение за резултата на партията на Борисов на евровота. Още повече, че социолозите изчисляват потенциала на синята партия на между 20 и 30 хил. гласа. Ходът на ГЕРБ обаче има своето логично обяснение. "С това ГЕРБ правят няколко неща. Първо, те се мъчат да събират десен вот на база анти-БСП и прозапад. Такава им беше тактиката и на последните парламентарни избори и тя се оказа успешна, защото имаше прозападно ориентирани хора, които гласуваха за ГЕРБ на принципа на по-малкото зло. Второто, което правят, е да обезкървят извънпарламентарната десница в лицето на "Демократична България". Тя е малка, но когато им трябват малко гласове, може да им подлее вода. Плюс това им се явява в гръб и делят с нея един електорат. Затова ГЕРБ не се плашат от БСП, а от извънпарламентарната десница, която може да им вземе гласове", казва социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" включването на СДС в листата на ГЕРБ засега не привлича тези, които вече са решили да гласуват за "Демократична България". "Форматът ГЕРБ – СДС не успява за момента да привлече бивши избиратели на "Да, България" и "Нова република" (ДСБ) от 2017 г. Извън последователите на ГЕРБ то привлича една четвърт (25 хил. гласа) от подкрепилите Реформаторския блок през 2017 г., от който СДС беше част", казва тя. Според Петрова предизвикателството пред "Демократична България" е, че с изключение на избирателите на "Да, България", които вече заявяват подкрепа за обединението, привържениците на ДСБ в по-голямата си част още нямат решение за кого да гласуват.

В битката за тези гласове може да се намеси и бившият здравен министър от второто правителство на Борисов и бивш зам.-председател на ДСБ Петър Москов. Миналата седмица той обяви, че ще учреди своя формация Консервативно обединение на десницата (КОД) и в момента преговаря с лидера на НФСБ Валери Симеонов за съвместно участие във вота. Води и разговори с ВМРО. Освен че трите партии от "Обединените патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака", ще се явят самостоятелно на вота, те също са застрашени от разпиляване на гласове.

Обединението "Демократична България" понесе и още един предизборен удар. След дълги години съдебни дела Върховният касационен съд реши, че една от партиите в обединението - "Зелените", не могат да ползват името си и няма да присъстват в името на коалицията в бюлетината. Това може да доведе до объркване на избирателите, защото на евроизборите ще участва другата формация със сходно име - Партия на Зелените. На последния парламентарен вот тя спечели около 10 хил. гласа, което най-вероятно също е следствие от объркване на избирателите, защото тази формация няма никаква активност и лидерите й са непознати на хората.

Разпиляването на гласовете вляво

БСП ще има нужда от всеки глас, за да може да преодолее минималната разлика от ГЕРБ и Корнелия Нинова хвърля всички усилия в този вот. Въпреки че партията й припознава Бойко Борисов като основен противник, тя получи силен удар отляво. БСП се явяваше на избори с марката "Коалиция за България" от 2001 до 2017 г., когато смени името си на "БСП за България". Формално първото име е регистрирано през 2016 г. като запазена марка от председателя на движение "Русофили" и бивш издател на вестник "Дума" Николай Малинов. Той имаше право върху него до 2025 г., но го дари на един от участниците в новия съюз около АБВ - "Възраждане за Отечеството".

АБВ, която сега се оглавява от бившия министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев Румен Петков, смята, че има морално право върху "Коалиция за България", защото идеята за нея преди 14 години е на Георги Първанов. Петков и Нинова размениха груби реплики по този повод през медиите. "Когато си стоял на парадния вход на държавата, да се опитваш да се върнеш в политиката през задния, като крадеш името на собствената си партия, за да помогнеш на нейния опонент... Ей богу, за президент на държавата, за Георги Първанов, това не го разбирам", каза тя, когато стана ясно как ще се регистрира АБВ за евровота. "Скъпа Корнелия, пиша "скъпа", защото ще струваш прекалено скъпо на БСП и на България. Първото не е мой проблем, но не бива да гледаш на "Коалиция за България" като на "Техноимпекс", написа във фейсбук Петков.

Извън юридическия казус опасенията на "Позитано" 20 са, че обединението може да откъсне около десетина хиляди гласа, потенциални избиратели на БСП само заради объркване. Сметките на "Врабча" 23, където е централата на АБВ, са подобни. В същото време БСП максимално е мобилизирала симпатизантите си - "Алфа рисърч" отчитат 80% готовност да гласуват, което означава, че няма много голям резерв за мобилизиране.

Преди всеки избори политиците обичат да казват, че това съдбоносен момент, най-вече за да накарат хората да гласуват. Този път обаче за основните партии това е наистина вярно. Битката за изборите сега всъщност е началото на политическата война за следващите няколко години. Официално до началото на кампанията остават три седмици, но тя на практика вече е започнала. Картите са раздадени, остава само да се види кой как ще ги изиграе.

Два месеца преди изборите - как се разпределят силите

ГЕРБ - корупционни скандали и още от същото

Водач на листата - Мария Габриел.

Почти цялата й досегашна политическа кариера е свързана с европейските институции. Избрана е за евродепутат през 2009 г. и 2014 г., като във втория мандат е и зам.-председател на групата на Европейската народна партия. През 2017 г. правителството на Бойко Борисов я номинира за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева. Тя получи ресора цифрова икономика и общество.

Шансове

ГЕРБ имат шест депутатски места и от партията се надяват на този вот да прибавят поне още едно. Дали това ще се случи обаче ще зависи от няколко фактора. Единият е какви щети ще нанесе на ГЕРБ скандалът с апартаментите. Според проучване на "Алфа рисърч" почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ смята, че това е злоупотреба с влияние на хора от властта, което означава, че ще има отлив от избиратели. От формацията на Борисов са на мнение, че на евроизборите обикновено гласува само твърдото ядро на партията и по тази причина скандалът няма да се отрази на резултатите. Другият фактор, от който ще зависи победата на ГЕРБ, е дали ще проработи стратегията на партията да заложи на сегашните си евродепутати - те заемат първите пет места в листата (на снимката по-долу - Андрей Ковачев, втори в листата, евродепутат от десет години), както и на европейското говорене в предизборната кампания. ГЕРБ може да разчита на успех само ако успее да обърне дебата от вътрешен, каквато е тактиката на БСП в момента, в разговор за проблемите на ЕС.

Предимства и недостатъци

ГЕРБ може да разчита на желязната дисциплина на партийните си структури и на представителите си в местната власт. На първата национална среща на партийния актив в София в края на януари председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов предупреди, че от резултата на европейските избори ще зависят номинациите на ГЕРБ за кметове и общински съветници за местния вот в края на октомври. Освен това ГЕРБ разполага и с армия от държавни чиновници, назначени от партията, които също ще бъдат мобилизирани за евроизборите. Плюс за ГЕРБ е и фактът, че има контрол върху редица централни и регионални медии, които ще са в помощ на управляващите в предизборната кампания. Те могат да разчитат на пълната подкрепа на медиите на Делян Пеевски, на "Нова телевизия" (вече на Кирил Домусчиев), както и други централни медии. Голямата опасност пред ГЕРБ е да има наказателен вот, както се получи на президентските избори, които Цецка Цачева загуби.

БСП - свежа кръв и местни проблеми

Водач на листата - Елена Йончева.

Тя е депутат от гражданската квота на БСП. Известна като журналистка и бивша партньорка на бившия премиер и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев. В последните две години Нинова и партията градят образ на Йончева като борец срещу корупцията и жертва на политическо преследване.

Шансове

БСП имат възможност да увеличат присъствието си в Европейския парламент. Сега тя има четири мандата, но очакванията на "Позитано" 20 са да станат поне шест. Разбира се, има различни начини за съпоставка, за да се защити някаква форма на успех - повече гласове от 2014 г. (424 хил.), повече мандати, равни или по-високи резултати с управляващите, повече евродепутати за ПЕС от тези, излъчени от Франция, и т.н.

Ще има и друго преброяване на силите - ако президентът на ПЕС Сергей Станишев остане в листата, а той най-вероятно ще остане въпреки нежеланието на Корнелия Нинова. Това ще стане ясно на 14 април, когато заседава Националният съвет на партията. Ако Станишев успее да измести водача - Елена Йончева, с преференции, то това ще е малка победа за вътрешната опозиция на лидера на БСП.

Предимства и недостатъци

Освен "свежата кръв" в листата в сравнение с евровота през 2014 г. най-вероятно в нея ще останат само две познати от Европейския парламент лица - Петър Курумбашев и Момчил Неков, останалите ще са нови играчи - Димитър Данчев, Деница Златева (на снимката), Петър Витанов и др.

Може би извън избираемата зона ще бъдат поставени атрактивните, но и противоречиви проф. Иво Христов и Валентин Вацев. В кампанията ще се акцентира на местни теми и проблеми, което преследва две цели - да превърне вота в "за" и "против" управлението на ГЕРБ, а не в битка на идеи за мястото на България в ЕС, а и да подготви кметските избори наесен. Наред със странното неглижиране на по-големите скандали, а и заради отказа на партията да влиза в парламента, сблъсъкът ѝ с ГЕРБ е доста дистанциран и медийно опосредстван. В разгара на скандала с евтините апартаменти на политици от ГЕРБ, който се развива от две седмици и предизвиква сериозни сътресения в управлението, основната опозиционна партия свика извънредна пресконференция, за да каже, че... подкрепя протестите на хората от Малко Търново срещу изграждането на бежански лагери в района. Седмица по-късно БСП се прехвърли на нова тема - недоволството на жителите на село Дивотино край София срещу действията на концесионер на мината, който навлизал в земеделски земи. И в двата случая "говорител" от страна на БСП беше Елена Йончева. Следващата по-голяма тема ще е свързана с доходите на хората.

Вътрешнопартийното напрежение е една от опасностите в развитието на кампанията на БСП - възможно е да заглуши посланията.

Отблъскването на съмишлениците на Сергей Станишев носи и допълнителен риск - социолозите не отчитат нарастване на подкрепата за социалистическата партия, което означава, че по-скоро може да намалее, отколкото да се увеличи. Благоприятното обстоятелство за БСП на този етап е, че ГЕРБ спада по-бързо.
"Демократична България" - синергията на обединението

Водач на листата - Радан Кънев.

Той беше лидер на ДСБ, но напусна поста след загубата на парламентарните избори. Беше избран за зам.-председател. Кънев оглави листата на обединението "Демократична България", в което освен ДСБ влизат още две партии - "Да, България" и "Зелените", миналата седмица, след като номинираният сегашен евродепутат Светослав Малинов се оттегли. Като причина той посочи отсъствието му от едно от гласуванията на пакета "Мобилност" в ЕП, което стана повод за атака от страна на останалите политически сили към него.

Шансове

Според данните на "Алфа рисърч" обединението "Демократична България" се ползва с доверието на 5.1% от избирателите, които са решили да гласуват, и има сериозни шансове да спечели едно депутатско място в ЕП. Освен това смяната на Малинов с Кънев може да се окаже успешен ход, защото бившият лидер на ДСБ е по-разпознаваем и има по-ярко политическо говорене от евродепутата. На второ място в листата е бившият дипломат Стефан Тафров (на снимката долу), който спечели вътрешните избори за евродепутати на "Да, България". Неговото име се свързва със силните години на СДС, когато лидер на партията беше бившият премиер Иван Костов, което е допълнителен знак към избирателите на демократичната общност.

Предимства и недостатъци

Листата на "Демократична България" е комбинация от нови млади лица, част от които работят в европейските институции, и граждански активни хора като Мария Спирова и общинския съветник от София Иво Божков. Като знак към привържениците на СДС, които се коалираха с ГЕРБ, от "Демократична България" обмислят да предложат място на бившия депутат от гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров, който е и бивш лидер на СДС. За разлика от предизборната кампания за парламентарните избори, когато избирателите на демократичната общност бяха разделени между "Да, България" и ДСБ, сега гласовете им няма да се разпиляват. Още повече че по неофициална информация двете партии са се договорили, че ако спечелят само едно място, независимо от това кой от кандидатите - Кънев или Тафров има повече гласове, мандатът да бъде разделен между двамата.

Позициите на партиите в "Демократична България" са ясни. При обявяването на листата Кънев каза, че ще работи за "силна европейска прокуратура, общ енергиен съюз, единна отбрана на ЕС, европейско финансиране, при което парите на европейските данъкоплатци не отиват в корумпираните кръжоци около управлението, децентрализирана Европа, без корумпираното посредничество на всевластния лидер в София".

Едно от предизвикателствата пред "Демократична България" е да успее да мобилизира максимално демократичната общност на вота. Засега напрежение предизвиква намерението в листата да се включи и представител на "Движение България на гражданите" с лидер Димитър Делчев. За това настояват от ДСБ, но останалите две формации, "Да, България" и "Зелените", имат резерви към партията, чийто лидер доскоро беше Меглена Кунева.
Темата накратко
 • Залогът за ГЕРБ, БСП и демократичната коалиция на тези избори е огромен.
 • Управляващите започнаха да прилагат тактики за разпиляване на гласовете вдясно и вляво.

В рамките на няколко дни миналата седмица се случиха две събития, които показват, че до изборите на политическата сцена ще се води кървава битка за всеки глас.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 2
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Спокойно, вашите некадърници пак няма да влязат. Единствено пак ще помогнете на БСП. Все по-явна помощ, на предишните избори се опитвахте да помагате тайно.

 • 3
  practic avatar :-P
  Practic

  Коментаторът от пост 2,
  защо не си изписваш правилно името?!
  Поради що се срамиш да се наречеш с истинското си име!?
  А то е "Натътрузен гербер, слуга на БСП 2".
  И веднага дори и на по-разсеяни читатели ще стане от ясно по-ясно, за какво и за кого става дума...

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Картината е много по-трагична. Всички партии се разхождат с едни и същи разпечатки на социология, в които са описани темите, които ще се харчат най-много пред средностатистическата електорална едниница с талона за търкане в ръка и почервенелия нос след 11 часа сутринта: Сорос, цигани, джендъри, изчезнахме като народ, Костов може да се върне...Съобразявайки се с тази рамка, партиите подготвят техлологична карта - колко лица, колко пъти трябва да минат през студята, за да пренаторят мозъците на оскотелите народни маси с прясня диария.

 • 5
  ss avatar :-P
  SS

  Фани едните , удари другите ...

 • 6
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Със СДС и със земеделците на Мозер.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход